Vodopad Kravica – prekrasna igrarija Trebižata

Cica
Vodopad Kravica - šta posjetiti u BiH

Vodopad Kravica, destinacija koja se uvijek, ali baš uvijek nalazi na spisku obaveznih za posjetiti u Bosni i Hercegovini.

Vjerujte da je sa razlogom tako visoko kotirana.

Vodopad Kravica u Ljubuškom

U mjestu Ljubuški, na skoro 40 km od Mostara poigrala se rijeka Trebižat i napravila prekrasan fenomen prirode koji je stavljen i pod zaštitu države.

Preko sedre obrasle mahovinom, sa visine od 28 metara pada Trebižat. Ali sva fascinantnost nije u tome. Zaledi vam se pogled, jer se vodopad proseže na 120 metara širine. Teško ga je jednom fotografijom obuhvatiti.

Neprikosnoven je vodopad Kravica.

Obožavam osjećaj kada me zvuk vode zagluši.

Šta posjetiti u Hercegovini

Lezite na plažu i uživajte samo u pogledu. Možete i danima tako. Ili se kupajte ako vam se prohtje, samo oprez, voda je baš hladna.

Tu su i čamci koji vas dovode tik pod vodopad. Bićete mokri, u to smo sigurni, jer je u ovo vrijeme silina vode toliko moćna da kapljice dosežu i do obale, a poprilično je daleko.

Nakon svega, sjedite u jedan od restorana na obali, samo se isključite i posmatrajte ljepotu zvanu vodopad Kravica.

Restorani na vodopadu Kravica

Znate po čemu je još interesantan vodopad Kravica?! Ovdje je sniman film „Orlovi rano lete“. Ne znam osobu kojoj ovo nije jedan od omiljenih filmova. Vraća u djetinjstvo.

Zgradu mlina ćete ugledati na stazi prilikom spuštanja do vodopada. Nije u najboljem stanju, ali budi lijepe uspomene. Trebao bi u narednom periodu dočekati bolje dane. Tako kažu.

Savjet:

Preporučujemo vam da vodopad Kravica posjetite u kasno proljeće ili eventualno početkom ljeta i to u jutarnjim satima, kada priroda ozeleni, Trebižat je bogat vodom, a još uvijek nisu počele masovne posjete vodopada.

Za spust do vodopada vozi i vozić, ali je ljepše prošetati stazicom. Nije toliko naporno, a za uzvrat dobijete nevjerovatan pogled na vodopad.

Posjeta vodopada Kravice nije pogodna za kolica.

Cijene ulaznica i vožnje čamcima:

Cijene ulaznica su 10 KM za državljane BiH, a 20 KM za strane državljane. Prije posjete još jednom provjerite cijene na zvaničnom sajtu vodopada Kravica, ako je slučajno došlo do promjene.

Vožnja čamcem je isto 10 KM za državljane BiH, a 20 KM za strane državljane.

I šta kažete, kako vam se čini?

Hercegovina mnogo toga nudi. Ni slučajno se nemojte zaustaviti samo na vodopadu Kravica. Za nezaboravno putovanje posjetite MostarMostarsku Bijeluvrelo Bune. Samo kliknite na destinaciju i saznaćete sve o njima u našim pričama.

Javite kako vam je bilo.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar