17 fenomenalnih razloga za posjetiti Mostar

Cica
Sta posjetiti u Mostaru

Sigurno se pitate šta posjetiti u Mostaru?! Mostar nije samo Stari most. On nudi mnogo toga još za ljubitelje arhitekture, istorije, tradicije, muzeja, adrenalina, gastronomije, divnih ljudi i lijepe prirode.

Prošetajmo Mostarom i uživajmo u 17 posebnosti Mostara, saznajmo kako se snalaziti po gradu i šta isprobati od tradicionalne hrane.

Sta posjetiti u Mostaru

Kako se snalaziti po gradu

Iako je 5. najveći grad u državi, sa svojih 106.000 stanovnika, nije velik grad. Moći ćete ga istražiti pješice i obići sve glavne znamenitosti.

Powered by GetYourGuide

Za lakše snalaženje po gradu obavezno instalirajte aplikaciju City guide Mostar. I mi smo je koristili. Mnogo olakšava organizaciju.

Riječ je o android mobilnoj aplikaciji namijenjenoj turistima koja pruža korisne informacije o znamenitostima, atrakcijama, muzejima i galerijama, smještajnim objektima, restoranima, noćnom životu, kampovima itd.

Vrlo je jednostavna za korišćenje. Omogućava informaciju o najbližim objektima, kao i navigaciju do željene destinacije.

Šta posjetiti u Mostaru

Mostar je dobio ime po čuvarima mostova, odnosno „mostarima“, pa ćemo od najčuvenijeg mosta i krenuti.

Sva mjesta ćemo navoditi po teritorijalnoj blizini, kako bismo što više olakšali organizaciju posjete.

Powered by GetYourGuide

1. Stari most u Mostaru

Svi znamo za Stari most u Mostaru, a da li znate zanimljive priče koje se vežu za ovaj most.

Izgrađen je 1566. godine po nalogu sultan Sulejmana sa jednostavnim ciljem, da spoji dvije strane i da zamijeni drveni most na lancima.

Sta posjetiti u Mostaru

Ne može se vezati za neki stil ili period u arhitekturi. Na dizajn mosta je samo uticala morfologija mjesta i okoline.

I baš zato je jedinstven u svijetu.

Za ovaj most se vežu mnoge legende, pričaćemo o nekima od njih:

Pouzdano se zna da ga je projektovao mimar Hajrudin, Sinanov učenik (projektant Višegradske ćuprije i Karađoz begove džamije u Mostaru).

Prema legendi, Hajrudin nikad nije vidio završen most. Sultan Sulejman je rekao da će ga ubiti ako se most uruši. Hajrudin je pobjegao prije kraja gradnje 😉.

Druga legenda kaže da most na početku nije imao ogradu. Napravljena je kada su kolska kola gurnula dječaka u Neretvu sa njegovom prvom zarađenom kovanicom u ruci. Kažu da je trčao da je majci pokaže. Sa stisnutom kovanicom su ga i izvadili iz rijeke.

I sam oblik mosta ima svoju priču. Posmatrajući njegov odraz u Neretvi, uočićete krug. On predstavlja život.

Prvobitni most je srušen 1993. godine, pa obnovljen 2004. godine sa većinski prvobitnim kamenom izvađenim iz rijeke. Od tada je stavljen pod zaštitu UNESCO-a. I opet spaja istočni i zapadni dio Mostara i opet sve u krug.

Privlačan je ovaj most. Jednostavan, a jedinstven.

Gorostas raspona 28,7 m, lukom od 21 m i širinom od 4,5 m privlači mnoge turiste iz cijelog svijeta. Izlizali smo kamen na njemu koliko smo ga puta prešli.

U Mostaru možete čuti mnoge jezike svijeta. To je još jedan od dokaza njegove popularnosti. Vjerujemo da većina stranaca kada pomisli na BiH pomisli na Stari most.

Nećemo da pitamo da li ste bili, već koliko puta ste bili na „Novom“, „Sultan Sulejmanovom“, „Velikom“ ili prema sadašnjem nazivu „Starom mostu“.

Da li ste uživali u pogledu na okolinu sa Koski Mehmed pašinom džamijom kao centralnom figurom?

Pogled na Koski Mehmed pasinu dzamiju

Jeste li gledali mostarsku lastu i one hrabre momke kako skaču sa njega u hladnu Neretvu?

Otkrićemo vam jednu tajnu. Oni neće skočiti dok od turista ne skupe određenu količinu novca 😉.

2. Muzej Stari most (nekadašnji čuvar municije)

Na obje strane mosta se nalaze velelepne kamene kule. One još više ističu ljepotu mosta.

Na zapadnoj strani je Halebija. Nekada se na nižim spratovima nalazio zatvor, a na višim čuvari. Korištena je kao i osmatračnica. Prelijep pogled se pruža sa nje, mora se priznati.

Kula Halebija Stari most Mostar

Na lijevoj strani Neretve, odnosno na istočnoj strani se nalazi kula Tara. Polukružnog je oblika, a za vrijeme Otomanskog carstva služila je za čuvanje municije.

U njoj je smješten Muzej Stari most. U muzeju možete uživati u izložbi o Starom mostu kroz vrijeme.

Ono što je vrlo interesantno je ulaz u podzemne iskopine.

Iza Tare se nalazi kula Herceguša, koja je sagrađena u prvoj polovini XV vijeka. Naziv nosi po svom graditelju Hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači.

3. Kriva ćuprija (preteča Starog mosta)

U blizini Starog mosta je Kriva ćuprija. Koristeći app City guide Mostar ćete je vrlo lako naći već nakon stotinjak metara.

Kriva ćuprija je izgrađena 1558. godine na rijeci Radobolji i smatra se da je izgrađena kao probni most prije izgradnje Starog mosta. Znači, Stari most u malom. Liči, priznajemo!

Prvobitni most je uništen u poplavi 2001. godine, ali je na inicijativu UNESCO-a uskoro obnovljen.

Ono što je nas impresioniralo je kompletan ambijent oko Krive ćuprije. Mnoštvo načičkanih, kamenih građevina oko rječice Radobolje i njenih slapova. Većinom su to kafići ili restorani sa prelijepim baštama baš uz rijeku. Treba iskoristiti priliku i uživati u ovom izolovanom orijentalnom kutku.

Iza Krive ćuprije, na glavnoj ulici se nalazi „Mjesto za poljubac“. Nemojte ga preskočiti 😉.

4. Tabhana (mjesto nekad najjačeg esnafa u Mostaru)

U XVIII vijeku je u Mostaru bilo 11 esnafa, a samo su tri imala svoj dio grada. Među njima je bio i tabački, kožarski esnaf, tada najrazvijeniji.

Na samo nekoliko metara od Starog mosta se nalazi Tabhana, utvrđenje sa debelim zidovima i ogromnim bazenom u sredini. Radionica za štavljenje kože je na ovo mjesto postavljena još u XVII vijeku. Radila je i poslije Drugog svjetskog rata, ali se koža obrađivala u Visokom, a ovdje se samo otkupljivala.

Ulaz u Tabhanu
Tabhana u Mostaru

Sada se ovdje nalaze kafići i restorani sa neprikosnovenim pogledom na Stari most.

Na samom ulazu možete čuti zveket čekića o bakarnu ploču. To je sada jedini podsjetnik na zanate uopšteno na području Tabhane.

Tabaci su važili za pobožne ljude, a zbog specifičnog mirisa kože, tabački esnaf je jedini imao svoju džamiju (Tabačicu ili Hadži Kurtovu džamiju).

Džamija je izgrađena u 16. vijeku na kraku Radobolje. Zasvođena je sa dva kamena svoda, pa se zato za nju kaže „džamija u kojoj se imam nalazi na suhu, a džemat u vodi.“

Kod Tabačice i Tabhane se nalazi Hamam, jedino sačuvano tursko kupatilo u Mostaru, a jedno od malobrojnih sačuvanih u cijeloj Hercegovini.

Hamam muzej u Mostaru

Izgrađeno je krajem XVI i početkom XVII vijeka u otomanskom stilu. U svoje vrijeme je bio središte svih dešavanja. Pored „čišćenja tijela“, ovdje su se dogovarali poslovi i razmjenjivale informacije. Sa rušenjem Otomanskog carstva, on se zatvara. 2015. godine postaje muzej.

5. Kujundžiluk (kaldrmom kroz bazare)

Kujundžiluk je najspecifične mjesto u Mostaru. Hodajući već izlizanom kaldrmom iz sredine 16. vijeka upoznajete kolijevku Mostara. Ovdje je sve počelo. Kujundžiluk je bio centar dešavanja cijele regije. Nekada se na ovom krivudavom putu uz Neretvu nalazilo 500 zanatskih radionica.

I danas je u ovoj ulici veoma živo. Mnogo načičkanih suvenirnica, kazandžijskih i drugih zanatskih radnji, te izvanrednih antikvarnica upotpunjuje ovu najposjećeniju ulicu u Mostaru.

Šarene zbijene niske kuće poredane u krivudavim ulicama nude autentične suvenire iz Mostara. Ako ste kolekcionar suvenira, onda ih kupite baš ovdje. Nećete pogriješiti. Izbor je definitivno najveći.

Sta posjetiti u Mostaru

Kada na sav ovaj orijentalni stil čujete žamor turista, zveket bakarnih tanjirića, džezvi i fildžana, te vas zabljesne pregršt svjetlucavog nakita i šarenih marama, onda možete reći da ste doživjeli Kujundžiluk.

Možda će vas iznenaditi činjenica da je riječ o veoma kratkoj ulici, ali će ostaviti snažan utisak na vas, vjerujte nam.

Kujundžiluk se zajedno sa Starim mostom nalazi na UNESCO listi svjetske baštine, što potvrđuje njegov značaj.

Kujundžiluk nudi prelijep pogled na Stari most i Neretvu, te odlično mjesto za slikanje sa mostom u pozadini. Isprobano 😉.

Daćemo vam jedan savjet: ako želite da ga imate samo za sebe, onda se ušunjajte u ranim jutarnjim časovima. Ma, da poletiš od sreće.

Sta posjetiti u Mostaru

6. Koski Mehmed pašina džamija

Koski Mehmed pašina džamija privlači poglede već sa Starog mosta. Nalazi se na svega stotinjak metara od njega, u najstarijem dijelu Mostara, na njegovoj istočnoj strani.

Džamija je sagrađena 1617. godine od strane Mehmed Koske, po kome i nosi naziv.

U toku ratnih dešavanja, 1993. godine joj je srušen minaret, a oštećeni su i dvorište i kupola.

Minaret je obnovljen i sada pruža jedan od najljepših pogleda na Stari most.

Koski Mehmed pasina dzamija
Minaret u Koski Mehmed pasinoj dzamiji

Uz kupovinu ulaznica od 6 KM možete da se popnete uz minaret ili uz ulaznice od 12 KM uz minaret posjetite i unutrašnjost džamije.

Prije nego što se odlučite na uživanje u pogledu, imajte na umu da vas očekuje penjanje uz 90 uskih klizavih stepenica kroz mračni minaret. Ne preporučujemo klaustrofobičnim osobama i onima koji se boje visine.

Ako se zaista odlučite na ovakav korak, imaćete nevjerovatan pogled od 360 stepeni. Vrijedilo je truda i borbe sa strahovima, u našem slučaju.

Stari most u Mostaru

Ono što ovu džamiju još izdvaja od ostalih je i tepih koji je poklonio austrijski car Franjo Josip I.

Prilikom samog ulaska u džamiju imaćete priliku da vidite jedinu mostarsku džamiju u kojoj je sačuvana prvobitna boja i dekoracija zidova, još jedna od njenih specifičnosti.

Unutrasnjost Koski Mehmed pasine dzamije

7. Karađoz begova džamija (najveća očuvana mostarska džamija)

U nastavku ulice stižete do Karađoz begove džamije. Izgrađena je 1557. godine i predstavlja najveću očuvanu mostarsku džamiju.

Karadjoz begova dzamija

Projektovao je najslavniji osmanlijski arhitekta toga vremena – Sinan. On je projektovao još i Višegradsku ćupriju o kojoj smo pisali u jednoj od naših priča.

8. Sahat kula

Sahat kula je izgrađena 1630. godine u periodu kada je ručne satove mogla da posjeduje samo nekolicina. Izgradila ju je gospođa Fatima – kaduna Šarić, uz džamiju, kako se u to vrijeme i gradilo u BiH. U BiH je bila izgrađena 21 sahat kula.

Sahat kula u Mostaru

Zvuk zvona sa sahat kule se prema tvrdnjama mogao čuti i na tri sata hoda od Mostara. Njena glavna uloga je bila da označava vrijeme namaza (molitve).

Kula visoka 23 metra i cijeli prostor oko nje su 1991. godine služili za snimanje serije Aleksa Šantić. Baš ispred nje je pjesnik bezuspješno zaprosio jednu od svojih velikih ljubavi Zoricu Šole. Ima nešto romantično u ovoj sahat kuli.

Sat je stajao, pa se popravljao. Sahat kula rušena, pa obnavljana. Iako nije na meti velikog broja turista, ovaj nacionalni spomenik ušuškan među kuće lokalnog stanovništva, priča neku unikatnu priču iz otomanskog razdoblja. Svakako je vrijedan posjete.

Sahat kula se ne nalazi u aplikaciji City guide Mostar, ali je vrlo lako možete uočiti na putu od Karađoz begove džamije do Saborne crkve u Mostaru.

9. Saborna crkva u Mostaru (crkva Svete Trojice)

Saborna crkva u Mostaru je pravoslavna crkva izgrađena 1873. godine. Smatrala se jednom od najljepših pravoslavnih crkvi na Balkanu. 1992. godine je uništena do temelja. Njena obnova je započeta 2010. godine i još uvijek traje.

10. Kajtazova kuća (najstarija očuvana turska kuća u Mostaru)

Nedaleko od Lučkog mosta u, kako ga zovu, Ružnom sokaku se nalazi najstarija očuvana kuća u Mostaru. Sagrađena je prije Starog mosta, još 1520. godine. Pravljena je od kamena i drveta. Kada stojite ispred nje, ne možete da vjerujte da je stara već skoro 500 godina. Odlično je očuvana.

Sačuvani dio predstavlja samo polovinu prvobitne kuće, odnosno samo ženski dio. Muški dio, koji je bio isto ovoliki je srušen za vrijeme poslednjeg rata. Selamluk (muški dio – poslovni dio), kažu da je bio ljepši, više ukrašen, bogatiji.

Kuću je izgradio mostarski kadija Kajtaz, koji je došao iz Turske. Predstavljala je pravosudni centar u osmanlijskom periodu. Kao dokaz ovoj tvrdnji govore i ostaci sudijine (kadijine) kule u bašti, koja je predstavljala zatvor.

U Kajtazovoj kući će vas dočekati njegovi naslednici i vrlo rado će vam ispričati sve o ovoj prelijepoj kući.

Ovaj dio je haremluk (ženski dio), dozvoljen je bio samo za ulazak žena i muške uže rodbine. Debeli zidovi su čuvali intimnost žena i njihovih članova porodice.

Na zidovima dvorišta kuke, spremljene kao držači bačvi vode donešene iz Neretve. U ćošku kamen za ručno pranje veša i pravljenje sapuna.

Na podu kaldrma, najpraktičnija podloga. Propušta vodu koja pada sa krova, a ujedno obezbjeđuje i čistoću dvorišta za kretanje ljudi i stoke.

Nevjerovatno je koliko kuća sa svim ovim sitnicama dočarava tadašnji način života.

Donji hajat (ulazna prostorija bez prozora) prikazuje svakodnevne navike.

Na podu sagovi, na sećijama prekrivači i jastuci jarkih boja koje odišu orijentalnim stilom. Tu su čajanke, knjige na turskom i arapskom i mnoštvo drugih predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Hajat u Kajtazovoj kuci

Iz hajata se ulazi u kuhinju. Za taj period je vrlo dobro opremljena. Tu je sinija (niski stočić) i mnoštvo posuđa. Nekada se sve jelo rukama i iz jedne zdjele.

Neke predmete prepoznajemo, a neki su nam i nepoznati. Opet naučismo nešto novo.

Kuhinja u Kajtazovoj kuci
Kuhinja kajtazova kuca

Kadija je imao četiri žene, pa zbog toga postoje i četiri sobe. Tri su otvorene za posjete. Svakoj ženi sa njenom djecom je pripadala jedna prostorija.

Na gornje spratu je soba najstarije žene. Samo su njena vrata viša u odnosu na ostala. Jedino je ona mogla da ulazi uzdignute glave.

Ono što se posebno ističe je da je svaka soba imala svoj hamam (kupatilo). I to ne bilo kakvo, nego ugradbeno, u okviru ormara.

Toalet im je bio izdvojen u dvorištu, kao zasebna prostorija, odvojen od dnevnih prostorija.

Zenska soba u Kajtazovoj kuci

I za kraj nešto nama najzanimljivije. S obzirom da su žene i muškarci imali svoja dva odvojena svijeta, spajala su ih samo mala vrata, koja podsjećaju na police na zidu. Žene bi pokucale kao znak da je hrana spremna i sva komunikacija se odvijala kroz ovo malo prozorče.

Sada su ona zazidana i sačuvan je samo okvir. Ali, opet zanimljivo izgleda pri pomisli na ovu simpatičnu priču.

Na stotine je starih predmeta, jedinstvenih rukopisa, unikatnog pokućstva koje će vam zapasti za oko.

Oduševila nas je ova kuća. Svakako je toplo preporučujemo.

Dragim, ljubaznim domaćinima možete ostaviti koliko želite novca za njihovu gostoljubivost i trud da vam detaljno objasne sve predmete u kući i način života kadije i njegove porodice.

U gradu postoje još dvije dobro očuvane turske kuće koje su otvorene za posjetioce Muslibegovića kuća i Biščevića kuća.

11. Zvonik mira (prelijep vidikovac na Mostar)

Na bilo kojoj lokaciji u Mostaru da se nalazite, uvijek će vam pogled privući zvonik katoličke crkve. Riječ je o Mostarskom zvoniku mira visokom 107,2 m ili u dječijim mjernim jedinicama 370 stepenica.

Katolcika crkva i Franjevacki samostan

Katolička crkva je uz pomoć Osmanlija izgrađena 1866. godine, da bi za vrijeme poslednjeg rata 1992. godine bila porušena. Obnovljena je 2000. godine na istom mjestu.

Katolička crkva i Franjevački samostan posjeduju 50.000 zapadnih i istočnih starih spisa, što je zavidan podatak za cijelo područje Hercegovine.

U prostoru Franjevačkog samostana se nalazi važna zbirka italijanskih slikara iz XVI i XVII vijeka.

Ono što je djeci bilo najinteresantnije je penjanje na vrh zvonika.

Ne brinite, ne prelazi se svih 370 stepenica pješke, samo 150. Lift vodi do 2. sprata.

Pentrajući se do vrha, u dva navrata prolazite kraj zvona. Ne znam kako bismo se osjećali da se oglase. Na visini od 75 m će vas dočekati prelijep pogled od 360°. Zaista se cijeli grad vidi kao na dlanu.

Zvonik je na vrhu zastakljen, tako da se nemojte bojati jakog vjetra ili straha od visine. Vaše je samo da uživate.

Ulaznice u Mostarski zvonik mira za odrasle su 6 KM, a za djecu do 12 godina 2 KM.

Postavljeno je i radno vrijeme na vratima. Ali, kada god da dođete, javite se u obližnji Snack bar „Campanile“ i oni će vam omogućiti ulaz.

12. Gimnazija Aleksa Šantić na Španskom trgu

Nedaleko od Zvonika mira, na Španskom trgu nalazi se Gimnazija „Aleksa Šantić“, među lokalcima poznata i kao Stara gimnazija.

Gimnazija je osnovana 1893. godine, kao druga škola ove vrste u BiH. Građevina svoj sadašnji oblik dobija 1902. godine.

Bila je jedna od najnaprednijih školskih institucija u Kraljevini Jugoslaviji.

Gimnaziju od ostalih građevina izdvaja i taj specifični pseudomaurski stil koji se počeo razvijati u BiH krajem 19. vijeka. Vjerovatno će vas zato podsjetiti na Vjećnice u Sarajevu i Brčkom.

13. Sky-walk (prvi stakleni vidikovac u BiH)

Sky walk je nova atrakcija u Mostaru na brdu Fortici. Ovo je prvi stakleni vidikovac u BiH.

Sky walk Mostar

Predstavlja staklenu stazu dužine 35 m, na visini od 15 m. Ko se boji visine, malo će biti na testu. Ima nas i takvih, ali smo prošetali.

Pogled na grad je nevjerovatan. Vidite ga bukvalno kompletnog. Kada na sve to dodate malo adrenalina, dobijete TOP lokaciju koju morate posjetiti u Mostaru.

Naša posjeta je bila u večernjim satima, pa je i boja neba uljepšala ovaj atraktivni pogled.

Uz Sky walk na Fortici možete isprobati zip line (za one baš odvažne), viseći most ili jednostavno popijte kafu u bašti planinarskog doma uz nevjerovatan pogled.

Zip line Mostar

Fotografija je slikana sa polazne tačke zip line, a krajnja destinacija je vrh poslednjeg brda lijevo. Shvatate li sad zašto je samo za odvažne?!

14. Skokovi u Neretvu sa Starog mosta

Ako se pitate šta posjetiti u Mostaru od zanimljivih gradskih događaja, onda su to svakako skokovi u Neretvu sa Starog mosta. Tradicionalno se održavaju svakog ljeta još od 1968. godine.

Ovaj događaj je postao pravi simbol grada. Skokovi sa Starog mosta na glavu imaju i svoj prepoznatljiv naziv „Mostarska lasta“. Vrlo su opasni i mogu ih izvesti samo profesionalni skakači. O popularnosti ove manifestacije govori i podatak da ga prenose mnogi mediji širom svijeta.

15. Mostarski polumaraton

Mostarski polumaraton je manifestacija koju toplu preporučujemo svim trkačima. Organizatori je sa razlogom nazivaju „Razglednicom Mostara“.

Trčite preko 6 mostova, 8 puta, treba li još nešto na ovo dodati.

Trčaćete duž Neretve, uživati u njenoj zelenoj boji i njenim slapovima. Uživaćete u širokim bulevarima, austrougarskim građevinama. Bacite pogled i na murale, divni su. Zateći ćete se i u uskim ulicama, da upoznate dijelove grada nastale za vrijeme turske vladavine.

Ono što će posebno ostaviti utisak na vas je energija grada. Podrška građana svih uzrasta je nevjerovatna. Grad sa kulturom i divnim ljudima, to je Mostar.

Uvrstite ga u vaš proljećni trkački raspored. Povedite cijelu porodicu, baš kao i mi, jer zabave ima za sve.

16. Šta jesti u Mostaru

Kao što je na svemu u Mostaru vidljiv uticaj i istočne i zapadne kulture, tako su se ti uticaji odrazili i na njegovu hranu.

Mi smo veliki ljubitelji lokalne hrane. Smatramo da je vrlo ukusna. Kako biste što više toga probali, preporučujemo vam našu opciju.

U restoranu „Šadrvan“, koji se nalazi odmah pored Starog mosta na zapadnoj strani, naručite Nacionalnu platu za dvije osobe (38 KM). Poslužuju je u sahanu, tradicionalnoj kalajisanoj dubokoj posudi. I vizuelno moćno izgleda.

Sta jesti u Mostaru

U okviru navedene plate isprobaćete ćevap, mislim da je to najpoznatije jelo sa ovih prostora. Sličan ćevapu je i bosanski kolačić (faširano meso sa jajetom, crnim i bijelim lukom i hljebom, pečenim kao pljeskavica).

Tu je i japrak, mljeveno meso sa rižom uvijeno i kuvano u vinovoj lozi.

Na jelovniku ćete pronaći jelo pod nazivom „dolma“, što na turskom inače znači „biti napunjen“. U Nacionalnoj plati ćete imati mogućnost probati punjenu papriku rižom i mesom i sogan dolmu, luk punjen istim sadržajem.

Powered by GetYourGuide

Klepe je izvrstan izbor za one koji vole tijesto punjeno mljevenim mesom, te preliveno sa pavlakom i bijelim lukom.

U okviru jela su poslužena dva Hadžijska ćevapa, sa pilećim i telećim mesom. Riječ o jelu koje pored mesa uključuje paprike, gljive i mirođije.

I za kraj smo ostavili đuveč, jelo kuvano sa mesom, paradajzom, gljivama i lukom.

Čim vidimo ovu fotografiju, odmah ogladnimo.

U ovom tradicionalnom restoranu, gdje su konobari obučeni u narodnu nošnju, gdje je kompletan ambijent iz nekog starog perioda, uživajte u tradicionalnim specijalitetima.

Nemojte preskočiti ni slatki program: baklavu, urmašice ili tufahije (kuvana jabuka punjena orasima i pavlakom, prelivena slatkim prelivom).

Za neki od narednih obroka isprobajte pitu ispod sača, bosanski lonac ili pastrmku iz neretvanskih ribnjaka.

Ako ste ljubitelj palačinki, nikako nemojte propustiti “Niđe veze”. Počastili smo se jednim od najljepših palačinki ikad.

Ako ste gurman, pročitajte koja su najbolja jela u kojima možete uživati na putovanju u Bosni i Hercegovini.

A da biste naučili kako se prave tradicionalna jela, rezervišite svoj termin na sljedećem linku:

Powered by GetYourGuide

Kada sve ovo pročitamo, dođemo do zaključka da nam ni polumaraton ne može pomoći.

17. Kafa sa pogledom

Utisci iz lijepog Mostara se najbolje sabiraju uz domaću tursku kafu sa pogledom na Stari most i Neretvu. Nemojte preskočiti ovaj ritual.

Turska kafa u Mostaru

Kuva se u džezvi, pije iz fildžana, a služi uz rahatluk. Tako je to u Mostaru.

Kada posjetiti Mostar

Mostar je jedan od najsunčanijih gradova u Bosni i Hercegovini. Smješten na jugu države, na rijeci Neretvi sa mediteranskom klimom, predstavlja idealno odredište u ljetnim mjesecima. Ako ne volite velike vrućine, onda je bolje da ga posjetite u proljeće ili jesen.

Nalazi se u blizini drugih turističkih centara kao što su Dubrovnik i Trebinje, tako da je vrlo lako iskombinovati više fantastičnih destinacija na jednom putovanju. Razlog više da se uvrsti na listu „must see“.

Mostar je grad u koji se stalno vraćate. Uvijek nađete nešto novo za sebe. Pa i pri prelasku preko Starog mosta po hiljaditi puta, uvijek ćete ga drugačije doživjeti.

Ovo je grad različitosti, različitih kultura, religija, stilova… i baš zato ga volimo. Balkan u malom.

Pružite sebi užitak u romantičnim šetnjama, obilasku bazara, unikatnih građevina, upoznavanju kultura ili jednostavno samo uživajte u adrenalinskim avanturama. Ali ga obavezno posjetiti. On zaslužuje vaše vrijeme.

Nadam se da smo dali odgovor na vaše pitanje “Šta posjetiti u Mostaru?”

Pogledajte još divnih gradova u Bosni i Hercegovini, koji su u blizini, Jajce i Trebinje.

Sigurno će vam se svidjeti i opcija da u okolini Mostara posjetite Mostarsku Bijelu (skriveno prirodno čudo).

Powered by GetYourGuide

obavezno pogledajte

4 komentara

MIRELA 04/09/2021 - 09:46

Poštovani
Za 15 dana krećemo put Sarajeva i Mostar. Oduševljena sam kako ste ovo divno napisali. Svakako ću iskoristiti ovo kao vodič.
Hvala puno
Lp
Mirela

Odgovorite
Cica 06/09/2021 - 17:31

Hvala puno Mirela. Drago nam je da smo vam olakšali organizaciju i da vam naša priča znači. Srećan put i vjerujem da ćete uživati u Mostaru i Sarajevu. Pišite nam šta vam se najviše dopalo.

Odgovorite
Muhamet Selimi 09/06/2024 - 21:34

Hvalo Cica.Ja i zena smo planirali da putujemo za Sarajevo posto cemo letovati u Medulin.Mi putujemo sa Kölna.Sa ovo sto sam citao za Mostar, putem do Sarajevo sigurno cemo posetiti Mostar

Odgovorite
Cica 10/06/2024 - 07:12

Sigurna sam da će vas Mostar oduševiti i da će vam naš blog biti od koristi. Uživajte u ljepotama Mostara i Sarajeva.

Odgovorite

Ostavite komentar