Budimpešta sa djecom – 9 fascinantnih raznolikih lokacija za nezaboravan odmor

Cica
Budimpešta sa djecom - kuća Houdinija

„Budimpešta sa djecom, šta raditi“, često pitanje koje se postavlja među roditeljima. Isto smo se i sami našli u neodumici prije puta.

Istražili smo Budimpeštu i doživjeli jedno od naših najljepših porodičnih putovanja.

Šta posjetiti u Budimpešti sa djecom

Nezaboravan boravak u Budimpešti su nam priuštila i mjesta koja smo prvenstveno izabrali zbog djece, ali na kraju ne znamo kome su se više svidjela, nama ili njima.

Budimpešta sa djecom

Izdvojili smo i za vas 9 fascinantnih raznolikih lokacija za nezaboravan odmor u Budimpešti sa djecom. Garantujemo vam da će vam djeca biti zahvalna na izboru. Naša jesu.

1. Zoo kafe – druženje se neobičnim životinjama

Zoo kafe je kafić u kome imate priliku lično da se družite sa životinjama, neke od njih su poprilično neobične za društvo. Za nas je ovo bilo vrlo zanimljivo i novo iskustvo.

Zoo kafe je prije svega kafić, doduše malo neobičan. Dočekaće vas vaš unaprijed pripremljen sto. Naručite piće, fast food hranu i poslastice. Niste uslovljeni šta i u kojoj mjeri morate naručiti. Oko vas terarijumi i kavezi sa interesantnim životinjama.

Zoo kafe - šta raditi sa djecom u Budimpešti

Odmah na početku vam objasne pravila ponašanja i krenu vam pristizati životinje.

Društvo će vam praviti zmija, kameleon, morsko prase, kornjača i zec.

Hodaju vam po stolu, držite ih, mazite se sa njima. Uživate.

Moramo priznati da je iskustvo nevjerovatno.

Za našim stolom je ushićenje dostiglo vrhunac.

Zoo kafe - šta posjetiti u Budimpešti sa djecom

Životinje kruže od jednog do drugog stola. Vi malo gledate za svoj sto, a malo za susjedni. Interesuje vas šta vas sljedeće očekuje.

Zaista je mjesto koje morate staviti na spisak „Budimpešta sa djecom“, bez obzira kog su vam uzrasta djeca. Ne znam za koga ovo nije.

Važno je znati:

rezervacija je obavezna bar 7 dana unaprijed, jer je Zoo kafe vrlo popularan (rezervacije izvršiti na info@zoocafe.hu ili na broj 0036307913776);

ne naplaćuje se ulaz, ali su zato cijene hrane i pića malo više od prosječnih (i dalje nisu toliko strašne).

2. Magic Budapest – kafić posvećen Harry Potteru

Kada na jednom mjestu spojite djecu, magiju, maštu, čarobne napitke, misteriozna jela i Harry Pottera, zabava vam je zagarantovana.

Magic Budapest je kafić preuređen u stilu Harry Pottera i nezabilazna je destinaciji ako gledate kroz prizmu „Budimpešta sa djecom“.

Uživaćete u ambijentu, meniju, čaroliji koja je svojstvena samo magičnom svijetu Harry Pottera.

Magic Budapest - kuća posvećena Harry Potteru

Tu je kotlić koji se sam miješa, kapa koja priča, lončići iz kojih se nakon čarobnih riječi događa magija.

Obnovite znanje, ponovite da su čarobne riječi „expecto patronum“. Baš one pokreću magiju u Magic Budapest i moraćete ih baš vi izgovoriti.

Šta mislite kolike su dječije oči nakon ispoljavanja magije?

Ne zaboravite ranije rezervisati, jer je mjesto vrlo popularno. Na zvaničnom sajtu Magic Budapest odmah pri rezervaciji birate termine od 1,5 sat ili dva.

Ulaz se ne naplaćuje, ali su cijene hrane i pića malo više u odnosu na klasične kafiće.

Samo da znate da niste uslovljeni šta i koliko ćete naručiti.

3. Kuća Houdinija –muzej svjetski poznatog mađioničara

Kuća Houdinija je muzej posvećen Houdiniju, svjetski poznatom mađioničaru, koji je rođen baš u Budimpešti.

Iako je sa 3 godine odselio za Ameriku, Budimpešta je itekako ponosna na svog sugrađanina, pa je njemu u čast na Budimskom brdu otvorila Kuću Houdinija.

Kuća Houdini - šta posjetiti u Budimpešti

Posjeta započinje fenomenalnom mađioničarskom predstavom. Oduševljeni smo. Ne samo djeca, nego i mi „veliki“. Sjeli smo u prvi red i opet ništa nismo otkrili kako to radi.

Nakon toga obilazak muzeja uz vodiča, priča o Houdinijevom životu i njegovim trikovima. Uživaćete u njegovom priboru, pričama o spektakularnim trikovima koji su ga proslavili, rekvizitima iz filma snimanom njemu u čast.

Budimpešta sa djecom - kuća Houdinija

Nakon druženja sa Houdinijem, imam osjećaj da smo svi u kući postali mađioničari.

Link za informacije o radnom vremenu i cijenama je http://www.houseofhoudinibudapest.com/.

4. Dječija željeznička stanica – malci kao željezničari

Zamislite stvarni voz na kome sve rade uzorna djeca od 10-14 godina, osim poslova mašinovođe, naravno. Prodaju karte, najavljuju voz, kontrolišu karte. Ma kažemo vam, baš sve.

Dječija željeznička pruga - šta raditi sa djecom u Budimpešti

Dužina pruge iznosi 11 km i ima 9 stanica. Uvrštena je u Ginisovu knjigu rekorda kao najduža željeznička pruga.

U Budimpešti je dječija željeznička stanica otvorena 1948. godine (prva je u Moskvi 1932. godine). Oformljavanje Dječijih željeznica je imalo za cilj razvijanje drugarstva i uvođenja discipline od mladih dana.

Padom komunističkog režima većina ovih pruga je ugašena, ali u Budimpešti i Pečuhu imate čast provozati se jednom od njih i prekrasno je iskustvo.

Zanimljiva mjesta za djecu u Budimpešti

Možete se ukrcati na svakoj od 9 stanica, počevši od Húvősvőlgy do Széchenyihegy i uživati u putovanju dječijim vozom.

Poseban je to osjećaj.

Radno vrijeme i cijene pogledajte na zvaničnom sajtu https://gyermekvasut.hu/en/home/

Skrećemo vam pažnju da ne radi ponedjeljkom i da ona ima svoj red vožnje. Pomoći ćemo vam pa ćemo vam reći da iz stanice Húvősvőlgy polazi na svakih sat vremena od 09:10 pa do 16:10.

5. Tropikarijum

Tropicarium Budapest je sigurni smo uvijek dobar izbor kada su djeca u pitanju.

Ne očekujte da je ogroman kao u nekim drugim većim gradovima, ali ima sve što je potrebno: vodeni tunel, terarijume, veliki broj bazena sa raznoraznim ribama.

Tropikarium u Budimpešti

Odličnih sat vremena sa djecom.

Djeca su oduševljena mnogobrojnim ribicima, zmijama, paukovima, škorpijama, raznoraznim insektima, pticama i majmunčićima. Jedino im je krokodil iz kišne šume ostao enigma, jer je sve vrijeme nepomično posmatrao posjetioce dosledan svojoj nezainteresovanosti za okruženje.

Zvijezda Tropikarijuma nam je bio vodeni tunel od 12 m u kome vam iznad glave plivaju ajkule i raže. Jedva smo ih odvukli iz njega.

Šta posjetiti u Budimpešti sa djecom - Tropicarium

I za kraj kao šlag na tortu, u jednom bazenu je dozvoljeno da gurnete ruke i dodirnite ražu, ako vas ona udostoji prolaska pored vas. Kakva pometnja je nastala u našim redovima kada smo otkrili ovu avanturu. Jurcalo se na sve strane.

Posjetu Tropikarijuma isplanirajte pri dolasku ili polasku kući. Nalazi se na putu, u okviru tržnog centra „Campona“ i malo je dalji od centra grada, ali možete do njega doći i gradskim prevozom.

Za radno vrijeme i cijene ulaznica informišite se na sajtu https://tropicarium.hu/en/tickets-and-prices/.

6. Zoo vrt u Budimpešti – jedan od najstarijih na svijetu

Provesti vrijeme sa djecom u zoo vrtu je uvijek izbor bez greške. Ali, moramo priznati da je zoo vrt u Budimpešti jedan od najboljih koji smo posjetili.

Jedan od najstarijih zoo vrtova na svijetu smjestio se u Gradskom parku, pa mu to još daje i neku dodatnu draž.

Budimpešta sa djecom - zoo vrt

Ostavlja bez daha njegova veličina, prostranost, isprepletanost biljnog i životinjskog svijeta, raznolikost, edukacija o životinjama, informisanost posjetilaca. Savršen je.

I ne samo što imate priliku uživati u životinjama i botaničkoj bašti, već vas opčine i arhitekturna zdanja koja ga krase. Predstavljali su pravo arhitektonsko čudo početkom 20. vijeka.

Obavezno se popnite na stijene pa ga sa visine sagledajte. Još više će vas oduševiti.

Zoo vrt u Budimpešti - šta raditi sa djecom

U zoo vrtu možete cijeli dan provesti i neće vam biti dosadno.

Tu su još i igrališta za djecu, klupe, čisti toaleti, prostori za presvlačenje beba, kafići sa fast food hranom, kolica za vožnju djece. Bukvalno sve imate za savršen dan.

O radnom vremenu i cijenama informišite se na zvaničnom sajtu Zoo vrta u Budimpešti.

7. Let balonom – na putu ka oblacima

U Gradskom parku vas očekuju mnoge avanture. Sadržaja je na pretek, za cijeli dan, ali za posjetu Budimpešte sa djecom, pored zoo vrta izdvajamo i let balonom.

Već pri prilasku parku, on je izazivao svojom pojavom. Uzdizao se i spuštao. Provocirao. Morali smo se uzdići na 150 m visine. Pravac u oblake.

Let balonom u Budimpešti

Let balonom je neprevaziđen doživljaj parka i njegove okoline. A tek kakav pogled nudi na terme Széchenyi i Vajdahunyad dvorac. Događaj je poseban.

Szechenyi-terme - šta raditi u Budimpešti

Da je strašno, i nije baš, ali da je zabavno, jeste, i to baš.

Za više informacija o cijenama kliknite na Balloon fly i informišite se. Rade od 10 časova i to samo po lijepom vremenu, samo da znate.

8. Ferris Wheel – najviši točak u Evropi

Budapest Őriáskereke je nevjerovatan izvor zabave i pruža jedan od najljepših pogleda na grad.

Ne znam da li ste ranije znali, ali ovo je najviši točak u Evropi.

Ferris wheel - šta raditi sa djecom u Budimpešti

Očekuju vas 4 kruga, malo adrenalina i uspon na 65 m visine. Uživaćete, ljuljuškati u kabini, u jednom momentu i zastati. Milina. Nezaboravna avantura vas očekuje. A tek kakav je pogled?!

Radno vrijeme je od 11-23 h, a cijene 3900 HUF (odrasli), 2100 HUF (djeca od 2 -12 godina) i 400 HUF (mlađi od 2 godine).

9. Retro muzej – interaktivni muzej koji vraća u stara vremena

Retro muzej je savršeno mjesto za zabavu za cijelu porodicu. Mnogo interaktivnih eksponata koji preokupiraju i oduševe i djecu i odrasle, a velikoj djeci pruže i informaciju kako je nekada izgledao život u Mađarskoj.

Retro muzej - šta obavezno posjetiti u Budimpešti

Vraća vas on u stara vremena i prikazuje kako je izgledao život iza „gvozdene zavjese“, u doba komunizma u Mađarskoj.

Uz sve to, sa mnoštvom interaktivnih igara djeca žive život od prije par desetina godina i ludo se zabavljaju.

Retro muzej - šta posjetiti u Budimpešti

Snimali smo vijesti 70-ih i 80-ih u pravom pravcatom studiju. Budite voditelj ili kamerman. Zvali smo bake sa govornica, vozili policijsku ladu, lansirali astronauta u svemir, gledali TV u starom dnevnom boravku, pokušavali napraviti ručak u kuhinji, vozili motore, slali faks iz partijskog odbora Mađarske radničke partije. Sve u svemu, mnogo uživali.

Retro muzej u Budimpešti - šta vidjeti sa djecom

Smjestite Retro muzej visoko na ljestvici kad razmišljate na temu “Budimpešta sa djecom”.

Powered by GetYourGuide

I obavezno, ali pod obavezno krenite u potragu za Kolodkovim skulpturama širom Budimpešte. Niste svjesni koliko će se malci oduševiti i kako će ih adrenalin preplaviti.

I, kako vam se čini? Jel da da Budimpešta sa djecom izgleda još zabavnija kada znate ovih 9 lokacija?

I naravno, neka vam osnova plana budu avanture za djecu. Vi svoju posjetu Budimpešte obogatite sa još mnogim znamenitostima i sadržajima koje ona krije. Uzmite naš plan po danima, informišete se o radnim vremenima i cijenama ulaznica i uživajte u „obilasku stare otmjene dame“. Samo jedan klik na link i tu ste. Ne brinite, u plan su uvrštene nabrojane lokacije za Budimpeštu sa djecom.

Kako uštediti i samostalno se organizovati, pročitajte u priči Praktični savjeti za samostalno putovanje u Budimpešti.

A mi, kao najveći gurmani, morali smo brke omrsiti i isprobati sva tradicionalna jela Budimpešte. Sve smo zapisali. Spremite se i vi i saznajte u Radost za nepce u Budimpešti kakva trpeza vas očekuje.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar