Vidikovac Banjska stena (jedinstven pogled na NP Tara)

Cica
Vidikovac Banjska stena

Vidikovac Banjska stena je sa razlogom jedna od najposjećenijih atrakcija Tare. Na visini od 1065 mnv pruža se veličanstven pogled na vještačko jezero Perućac, kanjon rijeke Drine. Pogled doseže i do područja Osate u BiH. Po majstorima iz Osate su brvnare na Tari dobile naziv osaćanke.

Vidikovac Banjska stena je mjesto gdje u potpunosti uživate u bojama prirode, plavetnilu vode i neba, te nepreglednim zelenim prostranstvima. Baš na ovom mjestu ćete shvatiti šta znači disati punim plućima, osjetiti prirodu cijelim bićem.

Vidikovac Banjska stena na Tari

Rasute drvene klupe su idealne da se na momente isključite, napravite predah i uživate u ovoj jedinstvenosti. Još kada vidite one žute, biće takmičenje ko će prvi sjesti. Nije čudo što se svi na njima smješkaju. Udobnost i ljepota prirode na jednom mjestu i to sve samo za tebe.

Banjska stena i klupica

U neposrednoj blizini se nalaze još dva vidikovca. Jedan od njih je obezbijeđen zaštitnom ogradom i posjeduje teleskop. Zanimljivo je gledati okolinu kroz njega. Malo je više postavljen, pa djeci treba potpora da bi ga mogli koristiti.

Drugi nije u potpunosti obezbijeđen. Moramo priznati da su i nama klecala koljena dok smo se smještali. Kada se bazirate na kamenu, dobićete nevjerovatan doživljaj prirode. Shvatićete šta znači izraz „otvori se prostranstvo pred vama“. Opustite se, uživajte. Prepustite se trenutku.

Sa vidikovca vidite i HE Bajina Bašta. Zanimljiva je iz ptičije perspektive.

Vidikovac na Tari pored Banjske stene

Naziv Banjska stena je nastao od Banjskog vrela koje izbija u podnožju vidikovca. Potopljeno je nastankom jezera Perućac. Vodu je koristilo lokalno stanovništvo. Naročito im je značilo zimi zbog njegove stalne više temperature.

Pogled na jezero Perucac

Ispod vidikovca se nalazi sipar (Banjsko točilo) dugo 1300 m. Niz njega su se za vrijeme Austrougara spuštala drva. Od njih su se pravili splavovi i niz Drinu otpremali ka Beogradu.

Vidikovac Banjska stena je lako dostupan za sve. Iz Mitrovca se do Banjske stene stiže već nakon 6,5 km, odnosno skoro 2 sata lagane šetnje makadamskim putem kroz šumicu. Staza je dobro obilježena, tako da ne postoji bojaznost da se izgubite.

Oznake do vidikovca Banjska stena

Moguć je prilaz i autom na blizinu od 1 km do vidikovca. Postoji besplatan parking koji može da prihvati veći broj vozila. Budite samo oprezni pri vožnji na putu do vidikovca, jer se na određenim mjestima dva auta teško mimoilaze. U zimskim mjesecima je put teško prohodan zbog velikih snježnih nameta i lošeg stanja puta.

Djecu je na parkingu oduševilo što usred šume mogu da kupe kokice. To vam ujedno govori da na vidikovcu možete da očekujete veći broj posjetilaca.

Od parkinga do samog vidikovca vodi stazica kroz šumu. Uživajte u divnoj šetnji, u zvukovima i mirisima Tare.

Staza do vidikovca Banjska stena

Na više mjesta ćete imati priliku da vidite info table o flori i fauni Tare, kao i upozorenja na mogućnost susreta sa medvjedom. Takođe postoji upozorenje da šetate na vlastitu odgovornost. Mi ovaj dio nismo prenijeli našim bakama, da ne brinu. Na stazi se preporučuje šetnja u grupama, baš zbog mrkih medvjeda.

Ukras i upozorenje sa mrkim medvedom

Na području NP Tare ih ima od 30 do 40, dok na području cijele Srbije ih ima manje od 70. Zanimljivo je da oni bez problema prelaze granice između Srbije i BiH.

Zakonom ih je zabranjeno loviti, a kako bi se kontrola nad njima još više povećala, obezbijeđeno je satelitsko praćenje.

Ne brinite, mi ih nismo sreli. Vjerovatno zbog većeg broja ljudi koji se kreće ovom stazom.

Moguće je dogovoriti i avanturu posmatranja medvjeda sa osmatračnice. Mi ćemo se možda organizovati nekom drugom prilikom.

Vidikovac Banjska stena je mjesto koje morate doživjeti, bilo da je to sa partnerom, porodicom ili društvom. Svima će biti interesantan.

Putevi i staze su odlično obilježeni, prohodni. Vidikovac je lako dostupan.

Udahnite svježinu Tare, upijte njene boje, oslušnite zvuk prirode, a sve to možete na samom vidikovcu Banjska stena i na putu do njega.

Nastavite svoje putešestvije po Tari vožnjom Šarganskom osmicom. Obavezno pročitajte našu priču kako bi vam doživljaj bio potpun.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar