Kako samostalno u Istanbul

Cica
Kako samostalno u Istanbulu

Kada se zaputite u grad u kome živi 17 miliona ljudi i po kome se još par miliona turista dnevno kreće, pojavi se mali strah oko organizacije kako samostalno u Istanbul, naročito ako idete sa djecom.

Međutim, riječ je samo o predrasudama.

Nismo bili u većem gradu, a da smo se tako opušteno osjećali, da smo se tako lako organizovali i da smo tako lijepo bili dočekani. Efikasanost, bezbjednost, ljubaznost i gostoprimljivost su četiri riječi koje krase grad Istanbul.

Tri, po nama, veoma značajne stvari koje od Istanbula prave domaći teren su: internet, kartica za javni prevoz i aplikacija za javni prevoz. Kada imate ove tri stvari, cijeli Istanbul je vaš. Sve detalje ćete pronaći u nastavku priče.

Veoma bitne informacije koje vam olakšavaju boravak u Istanbulu su informacije o bezbjednosti u gradu, vizama, vremenskoj zoni, valuti i mjenjačnicama, načinu oblačenja, kako doći od aerodroma do smještaja, koje opcije turističkih kartica postoje u Istanbulu za što jeftiniju posjetu njegovih znamenitosti.

Crveni tramvaj u Istanbulu

Olakšajte sebi boravak. Pročitajte sve o jednostavnoj organizaciji. Uvjerićete se da je Istanbul savršen grad za posjetu i to baš sa djecom.

Bezbjednost i susretljivost u Istanbulu

Prva stvar koju se mi zapitamo kada idemo na put, pogotovo sa djecom, je bezbjednost.

Iskreno, oduševljeni smo Istanbulom. Toliko su obazrivi, razvijeni, pažljivi, oprezni, da ne postoji razlog za brigu.

Prilikom ulaska u znamenitosti Istanbula, tržne centre, bazare, svi prolaze kroz sigurnosne kapije.

Gotovo cijeli grad je pokriven kamerama.

Primijetna je prisutnost policije na svakom koraku na ulicama, na vodenim površinama, na prometnijim stanicama javnog prevoza.

Neizostavna i vrlo bitna stvar za spomenuti je susretljivost svih građana u Istanbulu. Zatražite pomoć od bilo koga na ulici i vrlo rado će vam pomoći.

Redari koji regulišu javni prevoz su prisutni na svakom ulazu u stanicu, podzemnu, pored vozila. Ukoliko se zadržite duže od 10 s pored aparata za naplatu ili mape i djelujete da vam treba pomoć, sigurno će vam neko prići i uz osmijeh riješiti vaše probleme.

Prema djeci imaju poseban odnos. Uvijek, ali baš uvijek će im uputiti osmijeh. Nerijetko nam se dešavalo da stariji ustaju malcima u gradskom prevozu, da nam ne dozvoljavaju da platimo kartu za jednu od djevojčica (iako podliježe plaćanju).

U restoranu su uvijek spremni za smijeh i šalu, naročito sa djecom.

Ne brinite, vaše je samo da se opustite i uživate. Što se nas tiče, skidamo im kapu.

Jedna stvar koja ne odgovara baš svima je njihova neposrednost. Pokušaće sa vama ostvariti kontakt, ući u razgovor, našaliti se sa vama. Mi volimo razgovarati sa lokalcima, istraživati njihovo ponašanje, pa nam je čak ovakav vid komunikacije odgovarao.

Ponekad znaju biti navalentni, naročito ako pokušavaju da vam prodaju svoje usluge. Samo im dajte do znanja da niste zainteresovani i na ta način prekidate bilo kakvu daljnu razmjenu informacija.

Vize i pasoši

Potrebna je jedna kontrola pasoša prije njegovog samog pakovanja. Provjerite koliko vam još važi. Bitno je da važi još najmanje 150 dana od poslednjeg dana predviđenog za boravak u Turskoj.

Ukoliko ipak ne primijetite rok važenja pasoša, na granici ćete doživjeti jednu od dvije neprijatnosti. Jedna je da vas vrate sa granice, a druga da doplatite dodatnu taksu koju dozvoljavaju u specijalnim slučajevima. Nju mora odobriti rukovodeći organ u Turskoj policiji.

Za državljane Srbije i Bosne i Hercegovine nije potrebna viza za boravak u zemlji do 90 dana u periodu od 6 mjeseci računajući od prvog dana ulaska.

Vremenska zona

Turska je jedna od zemalja koja nema ljetno i zimsko računanje vremena i ne vrši pomjeranje sata u poslednjoj nedjelji marta i oktobra.

Ukoliko dolazite u Tursku u periodu od aprila do oktobra, u Istanbulu računajte da je +1 sat više nego u Bosni i Hercegovini. Ukoliko dolazite u periodu od novembra do marta, računajte da je u Istanbulu +2 više časova nego u BiH.

Valuta u Turskoj

Zvanična valuta u Turskoj je turska lira (TL).

Poslednje 3-4 godine njen kurs se znatno mijenjao. U aprilu 2022 godine, u vrijeme naše posjete Istanbulu, kurs se kretao 16 TL za 1 evro.

Ono što smo mi primijetili je da su se u toku poslednjih par godina cijene ulaznica za poznate znamenitosti mijenjale tako da su koštale isto uzimajući u obzir vrijednost u evrima. Cijena u turskim lirama je prilagođena uvijek istoj vrijednosti u evrima.

Sva plaćanja vršite u turskim lirama. Ne postoji mogućnost plaćanja u evrima ili dolarima.

Mjenjačnice su dostupne širom grada. Bolji je kurs u gradu, nego na aerodroma, tako da nemojte odmah čim sletite mijenjati veću količinu novca. Često će vam u mjenjačnicama tražiti neki od ličnih dokumenata na uvid.

Ako planirate plaćanje vršiti karticom, ne brinite. Gotovo na svim mjestima je moguće kartično plaćanje.

Kako doći od aerodroma do smještaja u Istanbulu

U Istanbulu postoje dva aerodroma Istanbul airport i Sabiha Gokcen. Prevoz od aerodroma do smještaja zavisi na koji aerodrom ste sletjeli i u kom naselju ste smješteni. Daćemo vam par najčešćih kombinacija.

Kako samostalno u Istanbul sa djecom

Od aerodroma Istanbul airport

Sa aerodroma Istanbul airport na gotovo svaki puni sat autobusi Havaist prevoze do velikog broja stanica Istanbula, kako na evropskoj, tako i na azijskoj strani. Ovo je najjeftiniji način prevoza. Do starog dijela grada stižete za 45 minuta, ukoliko nema velikih gužvi.

Cijena karte zavisi od stanice do koje se vozite.

Red vožnje, cijene karata provjerite na njihovom zvaničnom sajtu https://hava.ist/en.

Od aerodroma Sabiha Gokcen

Pri izlasku sa aerodroma Sabiha Gokcen ugledaćete autobuse Havabusa. I ako ih ne uočite, neko će vas već od vozača pitati do koje destinacije vam treba prevoz.

Od aerodroma Sabiha Gokcen do Taksima postoji direktna linija Havabus.

Od aerodroma Sabiha Gokcen do starog dijela Istanbula koristite kombinaciju autobusa i trajekta. Autobusom Havabus se prevozite do Kadikoya (poslednja stanica). Cijena karte je 39 TL (2,4 evra). Stižete direktno na luku. Trajektom se prevozite do luke Eminonu. Cijena karte je 15 TL (1 evro) i djeca ispod 7 godina su oslobođena plaćanja.

Ukoliko vam je smještaj na nekoj drugoj lokaciji od navedenih, uz dopunu informacija iz aplikacije za korištenje javnog prevoza (slijedi u nastavku) vrlo lako ćete doći do željenog odredišta.

Internet u Turskoj

Možemo slobodno reći da svi hoteli imaju wi-fi konekciju. Wi-fi je dostupan i u svim većim restoranima, pa i prodavnicama.

Ukoliko želite stalno imati internet sa sobom radi navigacije i drugih aplikacija, nudimo vam rješenje koje je nama mnogo značilo.

Preporučujemo vam Welcome pack Turkcell. Ima 15 GB interneta, a cijena mu je 420 TL (26 evra).

Možete ga kupiti odmah na aerodromu. Prilikom kupovine je neophodno dati na uvid pasoš.

Zamolite njih da vam ga podese na telefonu, kako ne biste bespotrebno imali komplikacije.

Ubacite ga u poseban aparat (bar mi tako radimo) i dijelite ga između sebe. Nama troma je bio i više nego dovoljan za 7 dana. Koristili smo ga za navigaciju, aplikaciju za javni prevoz, dodatna istraživanja znamenitosti i naravno standardnu dnevnu ličnu komunikaciju i društvene mreže.

Istanbulcard za jednostavan prevoz u Istanbulu

Najbitnija stvar kada je u pitanju javni prevoz u Istanbulu je Istanbulcard ili Istanbulkart. U pitanju je plastificirana kartica kojom plaćate prevoz autobusom, metroom, trajektom, tramvajem i uspinjačom.

Istanbulcard funkcioniše na principu prepaid kartice. Koliko je dopunite, sa toliko sredstava raspolažete.

Kupujete je na automatima sa oznakom Istanbulcard koje ćete pronaći na svakom ulasku u stanicu i to više njih.

Ubacite novac u automat i pritisnete oznaku za Istanbulcard, automat vam izbaci karticu. Cijena joj je 25 TL (1,6 evra). Automat ne vraća kusur. Ukoliko ubacite više novca u automat, razlika će vam se uplatiti kao raspoloživa sredstva za korištenje na kartici.

Dopunu takođe vršite na automatima. Samo prislonite karticu na prozorče za očitavanje na tabli, bar kod se očita i ispiše vam se raspoloživo stanje. Ubacite novac i sačekajte da vam automat ispiše novo stanje. Proces završen. Ništa lakše. Vremenom ćete u trku vršiti dopunu kartice.

Interesantno je da većinu toaleta možete platiti Istanbulcard karticom, kao i pića i grickalice na automatima na stanicama.

VAŽNO: jedna Istanbulcard važi za 5 lica. Idealna za Putovanja za pet. Kada jedno prođe kapiju, preda karticu drugom za očitanje i tako redom.

Istanbulcard važi godinama. Ako vam ostanu neka novčana sredstva na njoj, zadržite je. Možete je iskoristiti drugi put pri posjeti Istanbula, ili je dajte nekome od prijatelja.

SAVJET: nemojte iznajmljivati auto, nema potrebe ni za taxijem ako putujete kroz jezgro grada. Gužve su ogromne i zastoj je nevjerovatan, a javni prevoz je brz, efikasan i pouzdan. Njegov red vožnje se poštuje.

Mlađi od 7 godina ne plaćaju prevoz u javnom gradskom saobraćaju.

Aplikacija za javni prevoz

Aplikacija za javni prevoz je neizostavna kockica za lako funkcionisanje po Istanbulu. Naš izbor je aplikacija Moovit.

Na osnovu nje dobijate upustvo korak po korak kako doći na željenu destinaciju od trenutne lokacije ili između izabranih lokacija. Kombinuje vam informacije od dolaska pješke do početne stanice, koji prevoz čekate, po kojoj cijeni plaćate kartu, koliko stanica putujete, kako se zovu sve tranzitne stanice, kako pješke doći od poslednje stanice do odredišta, očekivano vrijeme dolaska na vašu lokaciju.

Aplikacija Moovit u Istanbulu

Na izboru imate više varijanti putanja, pa birajte koju želite.

U offline režimu ne radi, ali vam daje mogućnost pregleda poslednjih vaših zahtjeva. Uz malo bolju organizaciju, možete je koristiti i na ovaj način.

Podržava IOS i Android uređaje.

Kako iznajmiti električni skuter u Istanbulu

U Istanbulu ćete uočiti na svim javnim mjestima parkirane zavezane električne skutere. Možete ih iznajmiti i koristiti kao prevozno sredstvo u Istanbulu.

Prvi korak je da instalirate jednu od dvije aplikacije na mobilni telefon:

Aplikacije podržavaju IOS i Android mobilne uređaje.

Na karti pronalazite najbliži električni skuter i skenirate njegov QR kod.

Unosite lične podatke u aplikaciju i broj kartice kojom vršite plaćanje.

Aplikacija vam prikazuje lozinku od 4 broja kojom otključavate katanac na skuteru.

Naplata započinje odmah na početku, a kasnije se naplaćuje za svaki naredni minut.

VAŽNO: morate poštovati sljedeća pravila

zabranjeno korištenje za mlađe od 15 godina;

maksimalna brzina je 25 km/h;

dopuštena je vožnja na javnim putevima i biciklističkim stazama;

zabranjena vožnja u pješačkoj zoni;

zabranjen unos u prevozna sredstva javnog prevoza i

samo jedno lice smije koristiti skuter.

Istanbul e-pass

Istanbul e-pass je propusnica za posjetu glavnih znamenitosti u Istanbulu.

Kupujete je on line, plaćate kreditnom karticom i pristiže vam na Vašu e-mail adresu.

Istanbul e-pass ne postoji u fizičkoj formi, u pitanju je digitalna propusnica kojom upravljate pomoću njene platforme.

Omogućava vam besplatne ulaske u više od 45 najpoznatijih atrakcija u Istanbulu.

Možete izabrati propusnice za 2, 3, 5 ili 7 dana i računaju se vezni dani (jedan za drugim, bez preskakanja). Izbor je na vama, a sve u zavisnosti od vašeg plana obilaska i isplativosti kupovine kartice.

Cijene Istanbul e-pass-a pogledajte na njihovom zvaničnom sajtu.

Aktivirate je na dva načina, navođenjem datuma upotrebe na njenoj platformi ili čekiranjem pri ulasku u prvu atrakciju.

Za znamenitosti koje posjećujete bez vodiča ili bez prethodne rezervacije, dođete u bilo koje vrijeme i samo pokažete svoju propusnicu osoblju na ulazu.

Za šetnje sa vodičem je potrebno samo doći u predviđeno vrijeme na predviđeno mjesto i pokazati svoj Istanbul e-pass.

Rezervaciju putem platforme morate izvršiti samo za jednodnevni izlet u Bursu i večeru i krstarenje Bosforom.

Kartica za muzeje

U Istanbulu postoji kartica Museum Pass koja obezbjeđuju besplatan ulaz u 10 muzeja: Topkapi palata+Harem, Aja Irina, Muzej turske i islamske umjetnosti, Arheološki muzej, Muzej Hora, Muzej mozaika, Muzej istorije nauke i tehnologije islama, Galata Mevlevi muzej, Galata toranj i Rumeli tvrđava.

Važi 5 dana od dana aktivacije, obuhvata samo jedan ulazak u svaki od navedenih muzeja i njena cijena je 550 TL (34,4 evra).

Kupuje se online na zvaničnom sajtu  ili na kioscima navedenih muzeja uz lični dokument (pasoš).

Postoji više kartica za ulazak u Muzeje (Museum pass), ali je ova najpovoljnija i najsigurnija. Izdaje je Ministarstvo kulture i turizma Turske i ima najjednostavniji način kupovine i najbolji odnos cijene i kvaliteta.

Napravite svoj itinerer i sami odlučite da li vam se isplati kupovina propusnice za muzeje.

Pravila oblačenja za džamije

Prilikom ulaska u džamije moraju se ispoštovati propisana pravila.

Žene moraju biti u odjeći pristojne dužine (ne mogu majice bez rukava i kratke suknje). Glavu moraju prekriti maramom. Ukoliko nemate svoju maramu, ispred Aja Sofije i Plave džamije možete posuditi njihove.

Znamenitosti u Istanbulu

Muškarci takođe moraju biti obučeni u odjeću pristojne dužine.

Ispred ulaza je na predviđenom mjestu obavezno izuvanje.

Čistoća u Istanbulu

Kada čujete koliko miliona ljudi prolazi ulicama grada Istanbula, čini vam se da ćete zateći prljav grad.

Međutim, grad je zaista čist. Često ćete na ulicama sresti dežurne radnike kako uklanjaju sve nepotrebno, peru ulice. Vidjećete brodove koji čiste vodene površine.

Nemojte se bojati koristiti javne toalete postavljene širom grada. Izrazito su čisti i stalno ćete biti svjedoci rada zaposlenih koji u njemu non stop čiste.

I sada kada znate kako samostalno u Istanbul, provjerite još jednom koja mjesta posjetiti u riznici spektakularnih lokacija (Istanbulu). U našoj priči ćete pronaći cijene ulaznica i radna vremena znamenitosti, kao i kako doći od evropske do azijske obale i kako se najbolje organizovati za nezaboravan provod na Prinčevskim ostrvima.

Sigurni smo da smo vam pomogli. Pa, bujrum u Istanbul.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar