Vrelo Bune – nestvarni spoj prirodne ljepote, istorije i legendi

Cica
Vrelo Bune - šta posjetiti u okolini Mostara

U vrelim ljetnim danima savršeno mjesto za pronaći rashlađenje i relaksaciju je svakako vrelo Bune.

U neposrednoj blizini Mostara, na samo 10-ak kilometara, u mjestu Blagaj, nalazi se jedan od najvećih i najljepših izvora u Evropi, vrelo Bune.

Ako ste samo jednom vidjeli fotografiju izvora i tekije, sigurno vam je ostalo u sjećanju. Ovakva ljepota se ne zaboravlja.

Vrelo Bune u Blagaju

Rijeka Buna je duga samo 9 km. Od izvora do ušća plijeni ljepotom. Neobično izvire, a još čudnije se uliva u Neretvu kod mjesta Buna. Ne može se ostati imun na njenu plavozelenu boju i slapove koje pravi.

Kako doći do vrela Bune

Dolazak do vrela Bune je vrlo jednostavan. Vozeći se iz pravca Mostara ka Nevesinju uočićete znakove za Blagaj, a samim tim i za tekiju i vrelo Bune.

Na visokoj krškoj stijeni dočekuje vas Stjepan grad. Srednjovjekovna tvrđava hercega Stjepana Kosače nadgleda i čuva nestvarni spoj istorije, legendi i prirodnih ljepota.

Mi se s poštovanjem privukosmo podno planine Velež.

Već pri dolasku u Blagaj stičete utisak da se radi o popularnoj destinaciji. Kolone turista, vozila, suvenirnice pored puta, svi ukazuju na pravac kretanja do samog vrela.

Obezbijeđeni su i veliki parkinzi za vozila (u vrijeme naše posjete je dnevna parking karta koštala 4 KM).

Nas privukuše načičkane kamene kućice sa kamenim krovom poredane tik uz Bunu. Autentično idilično hercegovačko naselje. Već nam se svidjelo.

Vrelo Bune u pećini

Svaki put kada bi se ukazala Buna privlačila je pogled, budila znatiželju i izazivala oduševljenje.

Smaragdna boja rijeke, slapovi koji pjenušaju Bunu, maleni mostići ukrašeni cvijećem, vesele patkice duž načičkanih restorančića. Sve je prepuno divno uklopljenih detalja.

Vođeni ljepotom i nekom opuštajućom atmosferom stigosmo do pećine gdje Buna izvire.

Smatra se da 20-ak kilometara prije izvora rijeka prolazi kroz zemlju, a onda unutar pećine izvire odjednom u ogromnoj količini, prosto toliko da se smatra jednim od najsnažnijih izvora u Evropi.

Vrelo Bune u pećini

Na kraju staze malo pristanište za čamce koji uvode unutar same pećine. Ispod 200 m visoke stijene, maleni prolaz do izvora budi znatiželju. Naravno da smo morali zadovoljiti svoju radoznalost.

Desetak minuta vožnje čamcem ostavlja utisak na posjetioce. Smaragdna boja vječito hladne vode, pećina, izvor, mnoštvo golubova i stidni pogled na tekiju i okolinu iz pećine se mora doživjeti. Propratna priča našeg domaćina sa pregršt zanimljivih informacija upotpuni naš boravak.

Da temperature Bune nije konstantno 9°C tokom cijele godine, sigurno bismo se okupali. Prekrasno izgleda.

Tekija Blagaj

Uz vrelo Bune se uklopila i tekija. Toliko dugo spojeni zajedno, još od 15. vijeka, da predstavljaju neraskidivu cjelinu.

Tekija Blagaj i Vrelo Bune

Tekija Blagaj je izgrađena ubrzo nakon pada Hercegovine pod tursku vlast, 1446. godine. Kada sagledate pogled na Bunu kroz malena okna tekije biće vam u potpunosti jasno zašto su derviši izabrali lokaciju gdje se Buna rađa. Okolina je idealna za mirni način života derviša.

Prvenstveno izgrađena za okupljanje i potrebe derviškog kulta Sufi, vremenom je mijenjala svoju namjenu i vlasništvo.

Sada otvorena za javnost i pod nadležnošću Islamske zajednice pruža uvid u kulturu, smisao i način života derviša.

Blagajska tekija

Tekijski kompleks iza svojih zidina krije turbe Sari Satluk i Ačik-baše koji povlače za sobom mnoge legende.

Tu su još restoran, prostorija za molitvu, prenoćište, hamam, suvenirnica, zanimljivo dvorište i mala izdvojena terasica postavljena gotovo uz sami izvor Bune.

Restoran u Tekiji Blagaj

Ulazak u tekiju je omogućen uz poštovanje pravila oblačenja. Izuvanje je obavezno, za žene su potrebne marame i dugačke suknje, a za muškarce dugačke pantalone.

Ako niste spremili svoje, ispred ulaza su obezbijeđene njihove marame i široki ogrtači.

Unutrašnjosti tekije dominiraju sagovi, maleni drveni prozorčići, zidane peći, sećije i sofre.

Kroz prozorčić vrata ugledaćete turbe Sari Satluka i Ačik – baše. Baš zbog turbeta Sari Satluka je Tekija Blagaj jedna od najposjećenijih od strane sljedbenika tesafuvskog učenja.

Za njegov grob su vezane tri legende.

Sari Saltuk je živio krajem 13. vijeka i bio je najproslavljenija ličnost osmanskog civilizacijskog kruga. Prema legendi je ostavio poruku da se poslije njegove smrti u 7 neislamskih zemalja odnese po jedan kovčeg, ali da se nikad ne sazna u kom od njih je položeno njegovo tijelo. Možda je baš ovaj u Tekiji Blagaj jedan od posebnih.

Prema drugoj legendi je u pećini vrela Bune živio zmaj. Svake godine su lokalni stanovnici morali, kao žrtvu, zmaju dati jednu prelijepu djevojku. Red je došao i na Milicu, kćerku hercega Stjepana. Postavljena na izbočinu na stijeni iznad vrela, čekala je zmaja i sudnji trenutak. U tom trenutku je naišao derviš Salih. Na prvi pogled se zaljubio u Milici. U teškoj borbi je uspio spasiti djevojku i ubiti zmaja. U znak zahvalnosti, Herceg Salihu daje Milicu za ženu, a na mjestu gdje je zmaj ubijen gradi tekiju.

Treća legenda govori o starcu sa bijelom bradom i zelenim ogrtačem koji je kroz Blagaj projurio na bijelom konju u pravcu vrela za vrijeme večernje molitve. Vodostaj Bune je nadolazio, a starac se nije vraćao. Na strmini sa druge strane rijeke, na kojoj je starac bio, nije bilo nikoga, a rijeka je toliko nadošla da se nije mogao preko nje ni vratiti. Ljudi su ga tražili, ali ga nikad nisu našli. Pošto postoji vjerovanje da je usled misterioznog nestanka, sigurno u pitanju bio svetac, na mjestu njegovog nestanka su mu podigli turbe i tekiju.

Vrelo Bune i Tekija Blagaj - suvenirnica

Za djecu su legende bile sasvim dovoljne da na poseban način dožive mističnu tekiju.

Bunska pastrmka za kompletan doživljaj

Načičkani restorani uz Bunu i miris pastrmke sa roštilja će vas sigurno privući. Da je široka lepeza jela u ponudi, zaista jeste, ali mi bez degustacije pastmke nismo htjeli da se vratimo kući.

Profesionalno veselo osoblje i ukusna pastrmka su takođe neizbježan dio posjete vrela Bune. Probajte i uvjerićete se i sami.

Za bolju organizaciju, moramo vam pružiti važan savjet: cijena ulaznice za tekiju je 10 KM (5 evra). Tako piše na ulazu. Ako ste državljanin BiH, pitajte koliko je karta za domaće turiste. Mi smo platili 2 KM za odrasle, a za djecu je ulaz besplatan.

Od značaja vam može biti i informacija koliko košta vožnja čamcem u pećinu do izvora: 4 KM za odrasle i 2 KM za djecu do 12 godina, bez obzira odakle dolazite.

Nadaleko poznato vrelo Bune, vrlo atraktivno za turiste sa svih strana svijeta, bez obzira na popularnost i posjećenost i dalje ima neku relaksirajuću notu i dalje pruža mir i nudi odmor.

Obavezno napravite jednodnevni izlet do vrela Bune ako ste u posjeti Mostaru ili Mostarskoj Bijeloj, a tek kada ga posjetite istinski ćete shvatiti zašto smo ga preporučili.

Hercegovina toliko toga nudi i bila bi prava šteta da ne upijete ljepotu vodopada Kravice.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar