Ostrvo Lokrum – duša Dubrovnika

Cica
Ostrvo Lokrum - tajna mjesta u Dubrovniku

Ostrvo Lokrum, ukleto ostrvo, je jedna od najzanimljivih lokacija koje Dubrovnik krije. Udaljeno samo 15-ak minuta vožnje brodom iz Starog grada, mirno ostrvo vam pokazuje neko drugo lice grada. Lokrum je duša Dubrovnika.

Posebni rezervat šumske vegetacije, koji je pod zaštitom UNESCO, će vas za samo jedan dan

provesti kroz prirodne blagodati ovog kraja, ali i mnogih drugih dalekih destinacija,

upoznati vas sa intrigantnim mističnim pričama Benediktanaca, kletvom koja i danas važi,

dati mogućnost da lično osjetite kako je biti vladar u svjetski poznatoj seriji Igri prestola,

omogućiti kupanje u Mrtvom moru,

odvesti u drugu dimenziju ostrva da po nepreglednoj ogoljeloj avanturističkoj stjenovitoj obali tumarate do iznemoglosti.

A nama se ostrvo Lokrum potpuno otvorilo. Prikazalo nam je svoje skriveno mjesto, ono koje se ne nalazi na turističkim kartama. Otkrivamo i vama „Arco naturale“, prirodni most u stijeni, tajno dubrovačko mjesto koje lokalci čuvaju za sebe. Znate ona mjesta koja izmame „vau“ u vama. Upravo o tome vam govorimo.

Vožnja drvenim brodovima (ostrvo Lokrum – kako doći)

Obično na kratkim vikend putovanjima neka mjesta izbacujemo sa spiska posjete zbog komplikovanog prevoza do njih. Ostrvo Lokrum nije jedno od njih.  Odlazak do njega je vrlo jednostavan.

Za samo 15 minuta ugodne vožnje drvenim romantičnim brodovima iz Starog grada stižete u prirodni dubrovački rezervat.

Kako doci do ostrva Lorkum

Polasci su na svakih 30 minuta u sezoni. Red vožnje pogledajte na zvaničnom sajtu http://www.lokrum.hr/.

Drveni brodovi Zrinski i Skala čekaju na vas. Odnedavno kao pomoć pristiže i brod Argosy. Kažemo vam da je odlazak veoma jednostavan.

Prilikom kupovine karte za brod ujedno ćete platiti cijenu za prevoz, ali i za ulazak na ostrvo, ne zaboravite da dolazite u posebni rezervat šumske vegetacije.

Odmah prilikom dolaska na ostrvo raspitajte se kada je poslednji brod za Dubrovnik. Zabranjen je ostanak na Lokrumu tokom noći, a ne znam ni ko bi volio prespavati na ukletom ostrvu.

Lugareva (čuvareva) kuća

Udaljavajući se od starog dijela grada Dubrovnika, uživaćete u jedinstvenom pogledu na Gradsku luku, Gradske zidine, Lazareti, tvrđavu Svetog Ivana, svjetionik, a onda vas dočekuje ostrvo Lokrum. Potpuno novi svijet. Prekrasan šumski raj.

Na dočeku Lugareva kuća. Danas suvenirnica i čuvareva kuća, onog najhrabrijeg čuvara što jedini ima smjelosti i dozvolu da prespava na ostrvu.

Na pročelju zgrade kameni meksički grb, kao dokaz gradnje za vrijeme Maksimilijana, cara Meksika, koji je svojevremeno bio vlasnik ostrva Lokrum.

Preuzimamo turističku kartu ostrva, na njoj je sve detaljno i jednostavno objašnjeno.

U Lugarevoj kući možete iznajmiti multimedijalni vodič na 2 sata za 25 kuna. Iz našeg ugla gledano, nema potrebe za tim. Ostrvo je fantastično obilježeno putokazima. Svuda su postavljene mape. Snalaženje je zaista jednostavno. Još kada pročitate našu priču, barataćete svim potrebnim informacijama.

Svi prvo jure u pravcu samostana, a mi skrećemo desno, ka botaničkom vrtu i maslinicima. I vama preporučujemo ovakvu organizaciju. Ne gubite na vremenu, a izbjeći ćete gužvu. Imaćete osjećaj da je ostrvo samo vaše.

Unikatni botanički vrt

Prolazimo kraj crkve Nagovještenja Blažene Djevice Marije, jedine sačuvane crkvene građevine na ostrvu.

Dolazimo do prekrasnog botaničkog vrta koji je organizovala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Gubimo se u biljnom svijetu sa prostora Azije, Afrike i Australije. Lutamo kroz polja kaktusa, palmi i eukaliptusa. Prekrasna oaza.

Stižemo i do najvećeg stabla, Eukaliptusa globulusa. Kako bi se neka koala njemu obradovala. Botanički vrt sa 70 različitih vrsta eukaliptusa predstavlja najveću zbirku eukaliptusa izvan Australije.

Imali smo osjećaj da ćemo se pogubiti u botaničkom vrtu. Rasuli smo se na sve strane. Sa svakog kraja je prizivala neka nova neobična prekrasna biljka. Bogata zbirka od 853 egzotične vrste biljaka vas ne može ostaviti ravnodušnim.

Ali, ni to nije sve. Posebnu pažnju djeci su privukli paunovi. Pitomi pratioci su na svakom koraku. Pravi su ukras ostrva. Donio ih je nadvojvoda Maksimilijan sa Kanarskih ostrva još prije 150 godina. Mi smo ih pokušali izbrojati. Stigli smo do 65 i odustali.

Zanimljivo je pomenuti da je ostrvo Lokrum stanište 156 ptičijih vrsta iz 43 različite ptičije porodice. Ostrvo Lokrum je zaista prirodni raj.

Čas u stogodišnjem masliniku

Lijepo je kada se djeca obraduju klupama i tabli. A ko ne bi kada je učionica smještena na otvorenom, u masliniku sa stablima starim i do 300 godina?!

Interesantna mjesta u Dubrovniku

Benediktanci su u 11. vijeku formirali prve vrtove sačinjene od ukrasnog bilja i stabala. Između ostalog, zasadili su i masline. Tradicija se i nakon njihovog odlaska nastavila. Sada možemo da uživamo u prekrasnim rashladnim prostranim maslinicima. Bogati su nenapadnim rasutim sadržajem, sasvim dovoljnim za miran savršen porodični odmor.

U nastavku puta kraj botaničkog vrta i maslinika stižete na uzvišenje ostrva i francusku tvrđavu iz 19. vijeka, Fort Royal, sa koje se pruža pogled na Dubrovnik, Cavtat i ostrva.

Nas je put odveo na drugu stranu.

Benediktanski samostan

Za ostrvo Lokrum su vezane mnoge legende. I baš one mu daju poseban štih, neku dozu mistike. Centralno mjesto u legendama zauzimaju baš Benediktanci, osnivači ostrva Lokrum.

Iako legende nisu dokazane, do današnjeg doba se poštuju određena pravila kako se prokletstvo navedeno u njima ne bi ostvarilo. Ni mi ga nismo iskušavali.

Sam dolazak pred samostan budi malu zebnju u vama. Možda je to zbog same spoznaje o pričama koje ga prate, a možda i zbog njegovih određenih sablasnih dijelova. Mi obožavamo ovakva mjesta.

Benediktanski samostan

I sam nastanak benediktanskog samostana ima svoj tajnovit i nerazjašnjen početak. Prema legendi, u 11. vijeku je Dubrovnik zadesio požar. Kako bi se odbranili od rasplamsanog plamena, Dubrovčani su se zavjetovali Svetom Benediktu da će na ostrvu izgraditi samostan njemu u čast, samo da ugasi vatrenu stihiju. I tako se kažu započeo graditi raj na zemlji.

Benediktanci od 11. vijeka grade vrtove, sade stabla, predaju se molitvi, proizvodnji maslinovog ulja i sira. Stvaraju svoj spokojni svijet.

Benediktanski samostan - ostrvo Lokrum

Dubrovnik u 18. vijeku zapada u krizu i odlučuje prodati ostrvo Lokrum, kako bi ostvarilo finansijsku dobit.

Razočarani Benediktanci, prije samog polaska, održavaju svoju poslednju misu. Prema legendi, Benediktanci u crnim mantijama, sa kapuljačama na glavi i zapaljenim svijećama naopako, tri puta obilaze ostrvo izgovarajući strašnu kletvu: „Neka smrt ili teška nesreća zadesi svakog vlasnika Lokruma poslije njih.“

Redali su se mnogi vlasnici kasnije, sve ih je zadesila velika nesreća.

Od tada niko ništa sa Lokruma ne nosi, ni paunovo pero, ni kamen, ni list. Nikada se ne zna.

Kažu da se kletva može poništiti samo ako se iskupi sav vosak koji je te noći nakapao lokrumsku zemlju.

U jednom od izložbenih prostora samostana je prikazan način života Benediktanaca, kao i priča o lokrumskom prokletstvu.

Benediktanski samostan

Benediktanski samostan krije niz prostorija od kojih svaka nudi novu avanturu i priča neku novu priču.

Između ostalih tu je upoznavanje sa lokrumskim šišmišima. Imajte u vidu da je ostrvo Lokrum jedino mjesto u Hrvatskoj gdje na tako malom prostoru živi 11 vrsta šišmiša. Bar zbog toga ne morate brinuti o komarcima.

Upoznajte se i sa legendom o engleskom kralju Ričardu Lavljeg Srca, koji je nakon Trećeg krstaškog rata doživio brodolom u blizini ostrva Lokrum. Spasio se i navodno u znak zahvalnosti darovao zlatnike za izgradnju crkve. Dubrovčani su u gradu izgradili Dubrovačku katedralu.

Savremene putnike namjernike najviše privlači prostorija sa originalnim Željeznim tronom iz svjetski poznate serije Igra prestola koja je snimana na području Dubrovnika i samog ostrva Lokrum.

Slikajte se na tronu kao pravi vladar, pa kroz zanimljiv multimedijalan prikaz upoznajte se sa procesom snimanja filma i pričama kako su glumci doživjeli Dubrovnik.

Tron iz Igre prestola - ostrvo Lokrum

Maksimilijanovi vrtovi

Iz benedikatanskog samostana se još uvijek pod velom specifičnih samostanskih tajnovitih priča nađosmo u Maksimilijanovim vrtovima.

Djeca ih doživješe kao lavirint. Gubili su se u zanimljivo raspoređenoj makiji te povremeno izvirivali iza rijetkih primjeraka palmi.

Nadvojvoda Maksimilijan, kasnije car Meksika, se prije 150 godina zaljubio na prvi pogled u ostrvo Lokrum i odlučio je baš tu saditi egzotične biljke, boraviti na njemu sa svojom suprugom Charlotoom i u miru i tišini ugošćavati svjetske državnike.

Benediktanski samostan je pretvorio u svoju rezidenciju. Dovodio je životinje sa drugih krajeva svijeta, sadio prekrasne vrtove, od kojih je jedan i sadašnji Maksimilijanov vrt.

Mrtvo more na ostrvu Lokrum

Projurismo kraj dječijeg igrališta, teretane na otvorenom, uređenog izletišta sa klupama, pa trk na kupanjac.

Možda niste znali, ali ostrvo Lokrum krije Mrtvo more. Malo jezero višeg saliniteta, jedno je od obaveznih lokacija koje morate posjetiti na ostrvu.

Hrabre će privući visoke stijene sa kojih samo najsmjeliji skaču u jezerske dubine. Drugi će uživati u šumskoj hladovini na jezerskoj plaži.

Naši malci su najviše uživali u kupanjcu u Mrtvom moru. Kako i ne bi?! Voda je toplija, prilaz jednostavan, ambijent fascinantan.

Mrtvo more - ostrvo Lokrum

Samo oprez! U Mrtvom moru su prisutne životinjice sa žarnim stanicama koje bi vam mogle pokvariti ugođaj. Bolje je da pazite gdje hodate i ovog puta izaberete plivanje umjesto igrarija u plićaku.

Mrtvo more je povezano sa otvorenim morem podzemnim kanalom. Nemojte se prepasti ako ugledate ronioce.

Čudnovate stijene

Naša radoznalost nas vuče korak dalje. Stižemo do čudne plaže sastavljene od neobičnih stijena.

Ispred nas je nepregledno polje nepravilno načičkanih komada stijena kojim bi se oduševio svaki avanturista.

Tjera vas da se pentrate na njih, uvlačite u uvale, visite na njihovom obodu u namjeri da stignete do sljedećeg nivoa. Prirodni adrenalin park.

Stijene - ostrvo Lokrum

Tu su i stepenice za spust u more, tuševi sa slatkom vodom, svlačionice. Spektakularna plaža.

Nas mjesto dugo ne drži. Mi znamo da stijene kriju još jedan prirodni fenomen koji oduševljava, kameni most koji ne postoji na mapi, za koji ne postoje putokazi.

Golemo modro oko „arco naturale“  

Znali smo da je golemo modro oko, prirodni kameni most sakriven daleko od pogleda posjetilaca u stijenama. Rasuli smo se po stijenama, prelazili kamena uzvišenja, zavirivali u svaki rascjep i naravno da smo ga pronašli.

Uska strma kamena staza nas je dovela tačno pred „arco naturale“.

Nije čudno što je prirodni kameni luk zaveo i austrougarsku princezu Stephanie.

Ostrvo Lokrum - tajna mjesta u Dubrovniku

U stijeni golemo modro oko. Ispred bazenčić.

Otvor u stijeni i more koje kroz njega svjetluca prizivaju da se priđe bliže.

Može se i kroz bazenčić, ali je mnogo klizavo. Mi se odlučujemo za puzanje kroz usjek na bočnoj strani stijene. Kakva avantura!

Osmijeh je tu. Ne krijemo sreću, niko od nas.

Ne znamo sa koje strane ga je ljepše posmatrati.

Shvatismo da je ostrvo Lokrum idealno za nas, a vjerujem i za sve vas. Prepun je iznenađenja, različitih sadržaja, prirodnih ljepota. Mjesto je i za odmor i za avanturu. I što je najbitnije, lako i brzo se do njega stiže.

Obavezno ga posjetite kada ste u Dobrovniku.

Sigurni smo da ćete se pozitivno iznenaditi, baš kao i mi.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar