Pecka izletište za ljubitelje prirode

Cica
Vodenica na izvoru Pecke

Bili smo u Centru za posjetioce Pecka. Izletište sa divnom pričom i još boljom njenom realizacijom. Nevjerovatno mjesto. Ima neku posebnu energiju. Mislim i da ljudi koji vode ovaj projekat velikim dijelom utiču na astmosferu koja vlada ovim mjestom. Odomaćite se za tili čas. Za kratko vrijeme imate utisak kao da ste došli kod dobrog prijatelja, a to nam baš svima često treba…

Pecka izletište Visitor centar
Pecka izletište gdje za vikend

Centar za posjetioce Pecka (Visitor center Pecka)

Centar je smješten u nekadašnjoj osnovnoj školi u selu Pecka nadomak Mrkonjić Grada. Do njega je vrlo lako doći. Put je odlično obilježen i vodi kroz selo Baraći.

Škola je preuređena na savremen način kako bi zadovoljila potrebe savremenog putnika. Ušuškana je u prirodi. Na sve strane zelenilo, ležaljke, umiljate mace i cuke, rekviziti za boravak u prirodi, ma milina. Rasusmo se već za par minuta. Nas dvoje nekako zapade da širimo šator dok oni upoznaju okolinu. Ne pade nam teško. Pogodnog mjesta je puno. Ovo je idealno mjesto za kampovanje.

Kampovanje na izletištu Pecka

Imamo čak i svoj vidikovac. Odlično mjesto za izolaciju samo nas dvoje… mislim da bolje nadgledamo situaciju 😉.

Dobri domaćini postavili table o rutama via Dinarice kroz BiH, mapu sela, kao i informacije o biljnom i životinjskom svijetu na ovom području. Odmah smo napravili plan šta i kada vidjeti.

Ali, na put se gladan ne ide. Centar nudi mogućnost konzumiranja njihovih jela i pića. Sve domaće, većinom iz njihove bašte, a i što nije, iz sela je, poznatog porijekla. Usluga, jelo i piće prvoklasno, a cijene vrlo prihvatljive (doručak – 5 KM, ručak i večera po 10 KM, a za djecu doručak besplatan, a ručak i večera 5 KM).

Sta jesti u Pecki

Ako se odlučite da konzumirate njihovu hranu, najbolje je da im se ranije najavite. Kontakt i neke još interesantne informacije možete dobiti na sajtu Pecka Outdoor Festivala.

Centar predstavlja polaznu i krajnju tačku za izletnike, planinare, bicikliste i penjače. Odlično je mjesto okupljanja. Organizacija Greenway, koja upravlja i Centrom, je zaista na adekvatan način obilježila sve staze u okruženju.

Izvor rijeke Sane

Najpoznatije mjesto u blizini izletišta Pecka je svakako izvor rijeke Sane. S obzirom da uživamo u šetnji, odlučili smo se da polovinu puta pređemo autom, onaj asfaltirani dio, a makadam od 3 km ćemo prepješačiti. Moguće je cijelu dionicu preći autom, ali nama to nije bio gušt. Da ne zaboravim napomenuti da Centar ima bicikle na raspolaganju. Dobre i utegnute.

Staza zanimljiva, obilježena, lagana, ugodna, čak ima i izvor pitke vode da se čovjek može rashladiti. Jedino nas kupine malo usporavaju, ali to je nagrada za pređeni put.

Put se završava mostićem koji vodi do izletišta. Na divnom je mjestu. Uz samu rijeku Sanu. Stolovi i stolice pod nadstrešnicom u hladu. Odlično mjesto za pauzu. Sa ovog mjesta počinju tri staze ka tri izvora rijeke Sane. Mi smo se odlučili za jedan, izvor iz pećine, mada je moguće sve tri obići. Morali smo snagu ostaviti za povratak.

Dužina puta par stotina metara, ali dugo smo ga prelazili. Privlači Sana svojom ljepotom. Duž staze ima više putića koji vode do same rijeke. Često skrećemo. Prelijepa, čista, hladna, baš opušta.

Na samom kraju staze, na izvoru Sane, dočeka nas teža završnica. Ima sajla, ima drveća, ali je strmo, klizavo. Njih troje to mogu, ako se oni pitaju.

Izvor Sane iz pecine

Opet padosmo na ispitu tužnog pogleda. Poradismo na timskom duhu i iz ruke u ruku uspjeli smo ih spustiti do samog izvora. Znači nije nemoguće. Nagrada… ljepota prirode. Sana iz nekog drugog ugla. Mami da se pije, da se dodiruje, da se u njoj kupaš… ovo poslednje ipak ostavljamo nekome malo hrabrijem.

Povratak nam uvijek teško pada, ali sada pjevuše. Srećni su. Pomjerili su još jednom svoje granice. Skupljaju divlje kruške, jedu i pitaju gdje ćemo dalje…

Vidikovac Ubovića brdo

Vidokovac Ubovića brdo je jedno od dražih mjesta za kampovanje mnogim ljubiteljima prirode. Lako je do njega doći. Od Visitor centra 1,5 km pješke ili autom 5 km vrlo dobrim putem. Na putu se mogu vidjeti dobro očuvane stare kuće. Zanimljiva gradnja, kombinacija kamena i drveta, karakteristična za ovaj kraj.

Tu se nalazi penjalište Pecka, jedno od najpopularinijih u regionu, koje obuhvata preko 100 smjerova i na kome se održava festival penjanja „Pecka Climbing Festival“. Nažalost, u trenutku našeg dolaska nismo zatekli penjače. Imali smo želju malo se i isprobati.

Sa vidikovca se vidi cijela Pecka. I naša škola naravno i naš šator. Prelijep pogled. Divno selo.

Hvatanje rakova u Korani

Iza samog izletišta Pecke protiče rijeka Korana, pritoka rijeke Sane. Koliko je čista govori i prisustvo rakova. Koje dijete ne voli gaziti u čizmama i hvatati rakove?! Centar ima i mrežu za hvatanje, pa smo jedno jutro proveli na rječici. Imali smo i ulov. Sportski ribolov je u pitanju, naravno.

Rak iz rijeke Korane
Pecka sta raditi sa djecom

Moraćemo se opet vratiti. Samo, drugi put spavamo u školi, zvuči mnogo primamljivo.

U blizini Centra možete još vidjeti jezero Balkana i Zelenkovac, te Mačkića pećinu na Manjači.

Zanimljiv, opuštajući vikend iza nas. Ma, da poletiš od sreće.

Djeca u Pecki

obavezno pogledajte

Ostavite komentar