Pecka izletište za ljubitelje prirode

Cica
Vodenica na izvoru Pecke

Centar za posjetioce Pecka, izletište sa divnom pričom i još boljom njenom realizacijom. Nevjerovatno mjesto. Ima neku posebnu energiju. Mislim i da ljudi koji vode projekat velikim dijelom utiču na astmosferu koja vlada. Odomaćite se za tili čas. Za kratko vrijeme imate utisak kao da ste došli kod dobrog prijatelja, a to nam baš svima često treba…

Pecka outdoor festival

Pročitajte šta vidjeti u jednoj od naših omiljenih destinacija, gdje se smjestiti, šta jesti i kako izgleda Pecka outdoor festival. Uživajte u bajci koja slijedi.

Pecka izletište gdje za vikend

Centar za posjetioce Pecka (Visitor center Pecka)

Centar je smješten u nekadašnjoj osnovnoj školi u selu Pecka nadomak Mrkonjić Grada. Do njega je vrlo lako doći. Put je odlično obilježen i vodi kroz selo Baraći.

Škola je preuređena na savremen način kako bi zadovoljila potrebe modernog putnika. Ušuškana je u prirodi. Na sve strane zelenilo, ležaljke, Lazy bag, dječije igralište, vještačka stijena za penjanje, umiljate mace i cuke, rekviziti za boravak u prirodi, ma milina.

Javimo se domaćinima i raspemo se već za par minuta.

Pecka izletište za djecu

Gostoljubivi domaćini postavili table o rutama via Dinarice kroz BiH, mapu sela, kao i informacije o biljnom i životinjskom svijetu na ovom području.

Centar predstavlja polaznu i krajnju tačku za izletnike, planinare, bicikliste i penjače. Odlično je mjesto okupljanja. Organizacija Greenway, koja upravlja i Centrom, je zaista na adekvatan način obilježila sve staze u okruženju.

Pecka je ušla u Top 100 zelenih destinacija na svijetu, a vjerujte da je sa razlogom. Kada doživite tri izvora Sane, kanjoning Koranom, popnete se na vidikovac Ubovića brdo i sagledate cijelo selo, isprobate se na penjalištu Pecka, provozate bicikl po okolini i do izvora Plive, shvatićete i zašto.

Naravno da smo morali sve iskusiti.

Kanjonig Koranom Pecka outdoor festival

Pri prvom susretu ćete se zaljubiti u Pecku, a onda ćete sa nestrpljenjem čekati Pecka outdoor festival. Od tada će vam Pecka postati omiljeno izletište. Pišemo i o festivalu, samo polako, jedno po jedno. O njemu više na kraju naše priče.

Šta jesti u Pecki

Na put se gladan ne ide.

Ukoliko želite konzumirati svoju hranu. Nije nikakav problem. Sve je stvar vašeg izbora.

Centar nudi mogućnost konzumiranja i njihovih jela i pića. Sve domaće, većinom iz njihove bašte, a i što nije, iz sela je, poznatog porijekla. Usluga, jelo i piće prvoklasno, a cijene vrlo prihvatljive (doručak – 5 KM, ručak i večera po 10 KM, a za djecu doručak besplatan, a ručak i večera 5 KM).

Sta jesti u Pecki

Ako se odlučite da konzumirate njihovu hranu, najbolje je da im se ranije najavite. Kontakt i neke još interesantne informacije možete dobiti na sajtu Pecka Outdoor Festivala.

 Izvor rijeke Sane

Najpoznatije mjesto u blizini izletišta Pecka je svakako izvor rijeke Sane, i to ne jedan nego tri.

Nije avantura za dolazak na izvore imati samo jednu opciju. Imajte na umu da smo u Pecki. Izazovi su na sve strane.

Izvori Sane su infrastrukturno uređeni i proglašeni su Spomenikom prirode Vrela Sane.

Do izvora možete doći na dva načina:

lakšom dionicom, makadamskim putem ili

nama zanimljivijom, ali malo težom stazom, kanjonom rijeke Korane.

Obje su duge ukupno 6 km mjereći relaciju od Visitor Center Pecka.

Mi ne bismo bili mi, kada ne bismo obje staze isprobali.

Prva dionica puta za obje staze, prva tri kilometra od Centra za posjetioce vode selom po asfaltnom putu. Možete ih preći autom, a možete i pješke.

Uživajte u zanimljivim pašnjacima, pogledu na brda, voćnjake, stare kamene kućice. Progovorite sa vedrim domaćinama.

Ima šetnja svoje čari. Mada je ne bismo preporučili u vrelim ljetnim danima. Staza oskudijeva hladovinom.

Dolazimo do makadama. Za niža vozila je preporuka da ih parkirate na proširenju pored puta.

Na početku makadama, susrećemo se sa oznakama i bitno je donijeti odluku. Da li put nastaviti makadamom ili kanjonom Korane?

Pišemo vam o obje staze, prosto da znate šta vas očekuje.

Staza za nestrpljive do izvora Sane (makadamom)

Staza zanimljiva, obilježena, lagana, ugodna, čak ima i izvor pitke vode da se čovjek može rashladiti. Nas su jedino kupine malo usporavale, ali to je nagrada za pređeni put. Lako smo prešli ova tri kilometra.

Put se završava mostićem koji vodi do izletišta. Na divnom je mjestu. Uz samu rijeku Sanu. Stolovi i stolice pod nadstrešnicom u hladu. Odlično mjesto za pauzu. Sa ovog mjesta počinju tri staze ka tri izvora rijeke Sane. Svako od njih je udaljeno samo stotinjak metara.

Izletište predstavlja odredište i za drugu stazu, koja vodi kanjonom rijeke Korane.

Staza za avanturiste do izvora Sane (kanjonom Korane)

Novija staza do izvora Sane, a nama i zanimljivija je svakako ruta kanjonom Korane.

Stižete u nevjerovatno netaknuto prirodno carstvo. Sve vrijeme na stazi se pred vama pojavljuju mali izazovi. Nisu teško ostvarivi, nisu nemogući, ali su konstantni, zabavni, a ponekad traže i malo veću angažovanost.

Osluškujemo Koranu koja huči. Divimo se mahovini koja dominira šumom, kamenjem, stijenama.

Preskačemo kamenje, ponekad se i četvoronoške veremo uz stijene. Djeci zanimljivo.

Konstantno vaš trud priroda počasti nekim novim svojim bogatstvom.

Nagradila nas je i stanarka zmija svojim prisustvom. Mislila je na drvo sklupčati se i sakriti od nas. Uočili smo je. Bjelouška nije strana u blizini Korane. Oprez za plašljive.

Suvo vrelo rijeke Sane

Prvo nam se ukazuje Suvo vrelo. Najlakše dostupan izvor. Prirodnim stepenicama od kamenja spuštamo se na mjesto od kog zastaje dah.

Baš tu imate priliku posmatrati izvor Sane i ušće Korane u Sanu. Sve na jednom mjestu. Kakav spektakl.

Ne brinite, nećete ga preskočiti, oznake su česte i uočljive.

Vrelo slap rijeke Sane

Žurimo dalje. Prolazimo kraj ladara i žurimo ka vrelu slap.

Dužina puta par stotina metara, ali dugo smo ga prelazili. Privlači Sana svojom ljepotom. Duž staze ima više putića koji vode do same rijeke. Često skrećemo. Prelijepa, čista, hladna, baš opušta.

Na izvoru Sane vodenica

Na samom kraju staze, na izvoru slap, dočeka nas teža završnica. Ima sajla, ima drveća, ali je strmo, klizavo. Njih troje to mogu, ako se oni pitaju.

Izvor Sane Slap - izletište Pecka

Opet padosmo na ispitu tužnog pogleda. Poradismo na timskom duhu i iz ruke u ruku uspjeli smo ih spustiti do samog izvora. Znači nije nemoguće. Nagrada… ljepota prirode. Sana iz nekog drugog ugla. Mami da se pije, da se dodiruje, da se u njoj kupaš…

Vrelo iz pećine

Sad više ne želimo stati. Moramo doći i do trećeg, po mnogima najljepšeg izvora u pećini.

Djeca kao djeca. Pronašli ležaljke, edukativne igre sa različitim vrstama podloga. Uživaju.

Staza prekrasna uz rijeku. Lagana. Milina.

Stižemo pred samu pećinu. Divimo se darovima netaknute prirode. I baš tu pred sam kraj nailazimo na nesavladivu prepreku.

Ulazak u pećinu vodi niz sajlu, po strmoj klizavoj stijeni ni malo bezazlenoj.

Nije bilo druge mogućnosti, nego da odustanemo. Prepustili smo se ljepotama koje su nam se nudile. Odlučili smo da ćemo čekati da još malo porastemo i budemo samostalniji.

Malcima ni ne smeta, njima je dobro i ovdje.

Ali, planinari su najbolji drugari na svijetu. Oni nikad ne odustaju, ako postoji razumno rješenje. Ponudili su nam svoju pomoć.

Ostavili smo ruksake, telefone, naočare, sve što bi nam pri savladavanju prepreka moglo zasmetati ili ispasti.

Spustismo malce jedno po jedno u samo srce pećine.

Tu ljepotu na ulazu u pećinu i u samoj pećini, to dječije ushićenje vam ne možemo prikazati, ali vjerujte da je vrijedilo svakog djelića uloženog truda.

Zbog nestvarne ljepote poput izvora Sane u pećini se planinarenje zavoli cijelim bićem. Doživljaj za pamćenje. Priroda za divljenje.

Povratak nam uvijek teško pada, ali sada pjevuše. Srećni su. Pomjerili su još jednom svoje granice. Skupljaju divlje kruške, jedu i pitaju gdje ćemo dalje…

Penjalište Pecka

Iz Pecke će vam pažnju privući niz strmih stijena koje kao da su okovale selo. Baš na njima se nalazi penjalište Pecka, jedno od najpopularnijih u regionu.

Lako je do njega doći. Od Visitor centra Pecka 1,5 km pješke uzbrdo odlično obilježenom stazom ili autom 5 km vrlo dobrim putem. Na putu se mogu vidjeti očuvane stare kuće. Zanimljiva gradnja, kombinacija kamena i drveta, karakteristična za ovaj kraj.

Ukoliko se uputite pješke do penjališta, ne skrećite sa staze i ponesite neki štap kojim bi istraživali put ispred sebe. Zmije nisu nepoznanica na ovoj dionici.

Penjalište na prirodnim stijenama obuhvata preko 100 smjerova. O njegovoj popularnosti i atraktivnosti govori i podatak da se na njemu održava festival penjanja Pecka Climbing Festival.

Ukoliko imate svoju opremu i iskustvo, želimo vam lijep provod.

Mi smo se oprobali na penjalištu za vrijeme Pecka outdoor festivala. Iskustvo za pamćenje.

Vrlo ljubazni profesionalci iz penjačkog kluba su obezbijedili opremu, pružili nam osnovne instrukcije i osiguravali nas sve vrijeme dok smo se penjali. Nama je preostalo samo da uživamo.

Svima preporučujemo da u okviru festivala zaokruže penjanje na stijeni kao izbornu aktivnost.

Vidikovac Ubovića brdo

Odmah iznad Penjališta Pecka, nalazi se vidikovac Ubovića brdo, jedno od dražih mjesta za kampovanje mnogim ljubiteljima prirode.

Sa vidikovca se vidi cijela Pecka. I naša škola naravno. Prelijep pogled. Divno selo.

Hvatanje rakova u Korani

Iza samog izletišta Pecke protiče rijeka Korana, pritoka rijeke Sane. Koliko je čista govori i prisustvo rakova. Koje dijete ne voli gaziti u čizmama i hvatati rakove?! Centar ima i mrežu za hvatanje, pa smo jedno jutro proveli na rječici. Imali smo i ulov. Sportski ribolov je u pitanju, naravno.

Rak iz rijeke Korane
Pecka sta raditi sa djecom

Pecka outdoor festival

Pecka outdoor festival je najbolji festival za porodice na kome smo bili. Totalni vrh.

To je oaza ležernosti, zabave, komfora, zanimljivih aktivnosti, edukacije, domaće hrane, prekrasne prirode

Sadržaja je toliko da za dva dana festivala nas 5 nije imalo šanse da stignemo sve, a trudili smo se, vjerujte nam.

Specifično, a vrlo praktično je što su se izborne aktivnosti odigravale u isto vrijeme. Svaku zanimaciju su predvodili odgovorni stručnjaci iz svoje oblasti.

Nismo bili primorani da se svi prijavimo na istu aktivnosti. Svako je mogao uživati u igrarijama koje su njemu odgovarale. Nismo morali da brinemo ni za malce. Bili su u sigurnim rukama. Vrlo važna informacija, pogotovo za porodice sa malom djecom. Konačno i roditelji mogu imati malo vremena samo za sebe.

Ponekad sam imala osjećaj da se nikada iskupiti nećemo, da smo se svi razbacali po kanjoningu Koranom, pješačenju do izvora Sane, penjalištu Pecka, posmatranju Mjeseca, zmijanjskom vezu, robotici, dječijoj predstavi, kreativnim radionicama, dječijim igrama…

Pecka outdoor festival za djecu

A onda, u drugom dijelu dana, razvlačimo se po livadi. Valjamo se po balama sijena, Lazy bagu, piknik dekama. Uživamo u koncertima izvođača.

Sve vrijeme je bila dobra svirka, do duboko u noć.

Na sve strane ljudi opušteni. Pjevuše, leže, sjede, plešu.

I mi razvlačimo prostirke i bale po livadi.

Gdje ste još sa porodicom ležali na koncertu uz romantičnu rasvjetu i to opušteno u vrećama za spavanje. Pjevušili, smijali se, nageli se jedno na drugo i uživali.

Svidjelo se to i cuki Žujanu, pa dođe i on pod našu vreću. Nije htio nikako izaći iz nje.

Atmosfera među ljudima je nevjerovatna. Imate osjećaj kao da se svi znate. Svi sa nekom specifičnom sličnom niti se skupili na jednom mjestu. Odmah pri prvom susretu krećete u konverzaciju, šalu.

Sve je do Peckine energije.

U Šarenom marketu i u Pecka otvorenoj kuhinji vam dostupna domaća pića, hrana vrijednih domaćica. Sve u duhu zdravog života i povratka prirodi.

Zaboravite i koliko je sati, a kao da je nekoga za to briga.

Uveče se uvučete u šator ili Pecka outdoor resort, pa sutra nastavljate gdje ste stali.

Koliko novih doživljaja sa aktivnosti, koliko prikupljene energije smo ponijeli sa Pecka outdoor festivala. Nevjerovatno.

Penjalište Pecka - Pecka outdoor festival

Pred kraj nas pita prijatelj kada ćemo kući (vjerovatno smo odavali utisak da nećemo nikad), odgovor je bio logičan: “kada nas istjeraju!” Kome se iz ovog raja može ići.

Teška srca smo na kraju i otišli.

Mnogo toga Pecka outdoor festival pruža. Nemoguće je sve smjestiti u jednu priču. Treba ga lično iskusiti.

Kanjoning Koranom u okviru Pecka outdoor festivala

Pored navedenih uživanja u prirodi, koje u većini slučajeva možete i sami iskusiti mimo Pecka outdoor festivala, kanjoning Koranom je aktivnost koju imate priliku osjetiti samo u okviru festivala.

Ne predlažemo samostalnu avanturu. Potrebno je poznavanje Koranine ćudi. Bolje je kada vas je više, a i zabavnije.

Kanjoning Koranom - Pecka outdoor festival

Adrenalin i priroda, kao da su na kanjoning stavili natpis “Putovanja za pet vi ovo morate isprobati!”.

Korana je prelijepa, čista, sa naglaskom na hladna pritoka Sane, čije okruženje pomalo podsjeća na netaknute predjele džungle.

Prvi susret je upečatljiv. Čini se kao lak izazov, samo je bitno navići se na njenu hladnoću.

Zatim je pokazala svoje pravo lice. Nepredvidiva je.

Čas upadamo u vodu do prsa, izlazimo na suvo, hodamo u vodi do članka. Susrećemo se sa granama na kojima se svašta može kriti.

Nisu joj strane zmije bjelouške, kao ni kreketave žabe. Svi po mrvicu doprinose podizanju adrenalina.

Borimo se sa divljim isprepriječenim granama, spuštanjem niz male namćoraste vodopade. Opet do grla u vodi. Moralo se ponekad i zaplivati.

Kanjoning Koranom - Visitor center Pecka

Evo ih i bazenčići. Nižu se jedan za drugim. Spuštamo se u njih, pa opet penjemo, a onda sve iznova u drugi, treći…

Oprezni smo. Znamo da su padovi mogući, jer sve izgleda klizavo.

Sa samo 2 km kojima smo prošli kanjonom, Korana nas počasti raznolikim oblicima.

Pažnju odvlače i netaknuti predjeli krajolika. Obrasle šume, stijene, kao da njima nikada ljudska noga nije hodala.

Kanjoning Koranom - Pecka izletište

Baš u trenutku kada se naviknete na izazove koji vam se ispriječe, dolazite do ušća Korane u Sanu.

Opčini vas Sana ponovo kada je ugledate. Na suvom vrelu ste.

Ako ste pomislili da voda ne može biti hladnija od Korane, Sana vas razuvjeri.

Tu je kraj. Žao vam. Mogli ste još uživati u izazovima. Teška srca se razdvajate od vodenog puta Sane.

Presvlačite se u suvo, ako vam kesa u torbi koju ste sve vrijeme nosili nije popustila.

Kanjoning Koranom nije ekstreman. Nećete imati skakanje sa litice u nepoznato, niti klizanje niz visoke stijene i vodopade.

Odličan je za znatiželjne, opuštene prirodnjake, koji bi voljeli doživjeti nešto novo, zaviriti u skrivene kaskade i pod vodopade.

Nije za djecu, naročito neplivače.

Smještaj u Visitor center Pecka

Pecka ne bi bila Pecka kada ne bi imala adekvatnu ponudu smještaja za sve ljubitelje prirode.

Ako želite kampovati, može!

Ako biste se smjestili u drvene kućice sa prekrasnim pogledom na prirodu, može i to!

Ukoliko biste spavali u školi u zajedničkom smještaju, vrlo lako se sa njima dogovorite.

Isprobali smo se u kampovanju. Nas dvoje nekako zapadne da širimo šator dok malci odmah kreću sa trčkaranjem po okolini. Ne pada nam teško. Pogodnog mjesta je puno. Idealno je mjesto za kampovanje.

Kampovanje na izletištu Pecka

Imamo čak i svoj vidikovac. Savršeno mjesto za izolaciju samo nas dvoje… mislim da bolje nadgledamo situaciju.

Najatraktivniju ponudu smještaja nudi Pecka outdoor resort.

Zamislite jutra na terasici drvenih kućica ušuškanih u voćnjak sa pogledom na stijene i penjalište Pecka. To se zove odmor.

Zanimljive drvene kućice su vrlo popularne i za domaće i za strane turiste. Iako ih ima 10-ak preporuka je da ih mnogo ranije rezervišete.

Kućice posjeduju kuhinju, kupatilo, posuđe, posteljinu, peškire, sve neophodno za komfor savremenog putnika.

Različitih su veličina, tako da se slobodno možete uputiti u paru, sa porodicom, prijateljima…

Koliko volimo Pecku govori i činjenica da joj se iznova i iznova vraćamo. Nikada nam ne dosadi.

Visitor center Pecka sa svakim novim našim dolaskom po malo poraste. Baš zbog toga očekujte stalna osvježenja priče iz Pecke. Radujemo se svakom njenom razvoju, jer ona to zaslužuje.

U blizini Centra možete još vidjeti jezero Balkana i Zelenkovac, te Mačkića pećinu na Manjači.

Zanimljivi, opuštajući vikendi iza nas. Ma, da poletiš od sreće.

Djeca u Pecki

obavezno pogledajte

Ostavite komentar