Praktični savjeti za samostalno putovanje u Budimpeštu

Cica
Praktični savjeti za samostalno putovanje u Budimpeštu

Mađarska prestonica će vas sigurno privući svojom raznolikom ponudom zanimljivih mjesta. Osim što je prekrasna, vrlo je jednostavna za snalaženje ako znate par vrlo bitnih stvari, pa zato nema razloga da je ne posjetite. Dajemo vam praktične savjete za samostalno putovanje u Budimpeštu uz koje ćete se osjećati kao da ste u njoj bili već mnogo puta.

Korisne informacije za samostalno putovanje u Budimpeštu

Budimpešta je grad koji iz godine u godinu postaje sve veća turistička atrakcija i to sa razlogom.

Powered by GetYourGuide

Sa svojih 1,8 miliona stanovnika predstavlja najmnogoljudniji grad u Mađarskoj. Bez obzira na njenu veličinu i sve veću popularnost, Budimpešta je vrlo siguran grad. Prema SafeAround.com s indeksom od 75/100 se pozicionirala kao 27. najsigurniji grad na svijetu.

Crkva Matijina - znamenitost u Budimpešti

Vrlo je organizovana, čista, prostrana, uređena, pa vam njena veličina uopšte neće predstavljati problem, samo će vam pružiti veći užitak.

Službeni jezik u Budimpešti je mađarski, ali na svim turističkim mjestima su zaposleni vrsni poznavaoci engleskog jezika, pa nećete imati problema pri komunikaciji.

Za samostalno putovanje u Budimpeštu je važno raspolagati informacijama o vizama, valuti, načinu plaćanja, javnom gradskom prevozu, aplikaciji za javni gradski prevoz, internetu i turističkoj kartici za povoljniju posjetu grada. Sve bitne informacije saznajte u nastavku teksta.

Vize

Mađarska je članica Šengenskog prostora pa svi turisti iz Evropske unije mogu posjetiti Budimpeštu bez izdate vize.

Za državljane Srbije i Bosne i Hercegovine nije potrebna viza za boravak u zemlji do 90 dana u periodu od 6 mjeseci računajući od prvog dana ulaska.

Valuta i način plaćanja u Budimpešti

Mađarska je članica Evropske unije, ali je za svoju valutu zadržala mađarsku forintu (HUF).

Powered by GetYourGuide

Sva plaćanja vršite u mađarskim forintama, ne postoji mogućnost plaćanja u evrima ili dolarima.

Interesantno je da gotovo na svim mjestima plaćanje možete izvršiti karticom, pa čak i kod uličnih prodavaca. Međutim, ima mjesta koja primaju samo gotovinu. Rijetka su, ali ih ipak ima. Kao primjer navodimo Dječiju željezničku stanicu. Takođe postoje prodajna mjesta koja primaju samo kartice, kao što su ulični prodavci na glavnom gradskom trgu. Ne bi bilo loše pripremiti se za mogućnost i gotovinskog i kartičnog plaćanja, a favorizovati ono koje vam najviše odgovara.

Mjenjačnice se nalaze svuda po gradu. Za svoje usluge naplaćuju proviziju, a nerijetko će vam tražiti i lična dokumenta kako bi izvršili konverziju novca.

Javni gradski prevoz u Budimpešti

Javni gradski prevoz u Budimpešti je čist, tačan, učestao i vrlo povoljan. U javnom prevozu možete koristiti metro, autobus, trolejbus i tramvaj.

Mrežu metroa čine četiri linije: M1 (žuta), M2 (crvena), M3 (plava) i M4 (zelena) linija. Sve linije osim M4 ukrštaju se na Deák Ferenc stanici u centru Pešte.

Obavezno se morate provozati M1 linijom ili Žutom linijom koja je 2002. godine stavljena na UNESCO-vu listu baštine i predstavlja prvu podzemnu željeznicu u kontinentalnom dijelu Evrope. Prolazak njenim tipskim stanicama koje vas vraćaju u 19. vijek je jednostavno „must do“.

Milenijumska podzemna žaljeznica u Budimpešti

M2 i M4 linija vode ispod Dunava. Nama zanimljiv podataka. Uvijek se oduševimo ljudskim mogućnostima.

Karte za javni gradski prevoz se kupuju na automatima, kioscima, metro stanicama, a pojedinačne karte i kod vozača po skupljim cijenama.

Mi smo praktikovali kupovinu na automatima koji su postavljeni gotovo na svim stanicama. Vrlo je jednostavno njihovo korištenje i dostupni su na tri jezika: mađarskom, engleskom i njemačkom.

Obavezno kupite karte i otkucajte ih na ulazu u vozilo ili pri ulasku na metro stanicu, jer su kontrole česte, a kazne vrlo visoke. Mi smo za 6 dana imali 5 kontrola. Koga uhvate, nema opraštanja. Ili plaćate kaznu ili se zove policija.

Automati za karte javnog gradskog prevoza u Budimpešti

Mi smo najčešće koristili blok od 10 karata i 24 hour group Budapest travelcard.

24 hour group Budapest travelcard vrijedi 24 sata od naznačenog datuma i vremena, znači ne za jedan datum, nego 24 sata. Pri kupovini na automatu izaberete vrijeme početka važenja. Koristi je maksimalno 5 osoba za neograničen broj putovanja unutar administrativnih granica Budimpešte. Bitno je da su osobe u istom vozilu zajedno (u slučaju vozova u istom vagonu). 24 hour group Budapest travel card, kao i ostale travelcar kartice se ne poništavaju.

Ukoliko vas nema 5, pogledajte ostale vrste Budapest travelcard kartica (24h, 72h ili 7 dana) i prema planu izračunajte koja opcija vam se najviše isplati.

Blok od 10 karata nam je koristio u svim ostalim slučajevima kada nam se nisu isplatile Budapest travel card kartice, odnosno kada smo se vozili samo jednom ili eventualno dvije linije u toku dana.

Najbolje je uskladiti kupovinu karata sa prethodno napravljenim planom obilaska.

Da li ste znali da u Budimpešti svi mađarski penzioneri, kao i svi penzioneri Evropske unije imaju besplatan prevoz? Ličnom kartom ili drugim dokumentom koji to potvrđuje ostvaruju svoje pravo besplatnog prevoza autobusom, tramvajem, trolejbusom i željeznicom. Nažalost, prevoz uspinjačom i brodom nije obuhvaćen.

Aplikacija za javni prevoz u Budimpešti

Za što jednostavnije samostalno putovanje u Budimpeštu predlažemo vam da instalirate aplikaciju BudapestGO za lakše informisanje o javnom prevozu u Budimpešti.

Nudi vam informaciju kako da dođete na željenu destinaciju od trenutne lokacije ili između izabranih lokacija. Prikazuje vam više varijanti putanja i mogućnosti prevoza, pa čak i za kretanje pješke.

Pruža informacije od dolaska pješke do početne stanice, koji prevoz čekate, koliko stanica putujete, kako se zovu sve tranzitne stanice, kako pješke doći od poslednje stanice do odredišta, očekivano vrijeme dolaska na vašu lokaciju.

Aplikacija za prevoz - samostalno putovanje u Budimpeštu

U offline režimu ne radi i ne daje vam mogućnost pregleda poslednjih vaših zahtjeva, tako da se na nju možete osloniti samo kada imate internet.

Podržava IOS i Android uređaje.

Internet u Budimpešti

Svi hoteli u Budimpešti, restorani i druge veće prodavnice imaju besplatan wi-fi. Međutim, ukoliko želite da ne zavisite od drugih i da stalno imate mogućnost korišćenja interneta, izaberite jednog od većih nacionalnih provajdera: Magyar Telekom, Telenor i Vodafone. Izaberite koja vam turistička kartica najviše odgovara u skladu sa vašim potrebama. Mi smo izabrali Vodafone turističku karticu i bili smo vrlo zadovoljni.

Prodaja turističkih kartica se vrši samo na prodajnim mjestima provajdera. Jedino je još mjenjačnica kod Dohany sinagoge nudila mogućnost prodaje kartica za mobilne telefone. Ovo vam može biti problem ako ste u posjeti Budimpešte za vrijeme državnih ili vjerskih praznika i ne pitajte kako ovo znamo.

S obzirom da se mora izvršiti aktivacija kartice, što može biti komplikovano zbog jezičke barijere, predlažemo da zamolite njih da vam je odmah aktiviraju i izbjegnete bespotrebne komplikacije.

Ubacite karticu u poseban aparat (bar mi tako radimo) i dijelite internet između sebe. Za nas je ovo idealna kombinacija.

Turistička kartica grada Budimpešte

U Budimpešti postoji turistička kartica Budapest Card koja vam u određenim slučajevima obezbjeđuje jednostavniju i povoljniju posjetu grada. Kupovinom kartice omogućene su vam mnoge pogodnosti pri kupovini ulaznica za znamenitosti, karata za javni gradski prevoz, krstarenja Dunavom, hrane i pića u pojedinim restoranima i organizovanih turističkih tura.

Postoje različite vrste Budapest Carda. Zavise od dužine korištenja kartice i benefita koje nude. Cijene i vrste karata možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu.

Kupovinu turističke kartice Budimpešte kupujete online, na Budapestinfo punktovima koje ćete najviše uočiti u centru Pešte, Međunarodnom aerodromu List Ferenc i nekoliko metro stanica ili preko GetYourGuide gdje često kartice možete kupiti uz popust.

Powered by GetYourGuide

Ako kupite kartice online, odštampajte vaučer i uz lični dokument zamijenite ga za Budapest Card na jednoj od lokacija: nekim od metro stanica, info stanicama i recepcijama hotela.

Popunite ime, datum važenja kartice i predočite je na lokacijama koje su obuhvaćene izabranom turističkom karticom.

Ne mora značiti da će vam se uvijek isplatiti kupovina Budapest Carda. Dobro se preračunajte. U našem slučaju nam nije bila isplativa.

Suveniri kovanice u Budimpešti

Suveniri kovanice su nam omiljeni suveniri sa putovanja, a kako ne bi bili?! Autentični su i možete ih priuštiti samo na tom jednom karakterističnom mjestu, pravite ih sami, a priznaćete da su i vrlo povoljni.

U Budimpešti uvijek imajte spremne kovanice od 200 HUF, 100 HUF i 5 HUF. Ponekad možete iskoristiti i 1 evro.

Kako radi aparat za suvenire kovanice:

Zavrtite točak i podesite pokazivač na izabrani izgled kovanice;

U gornjem dijelu automata, u predviđeni dio ubacite kovanice (isključivo samo koje su navedene);

Najčešće se kovanice ubacuju u izbačeni dio koji se nakon postavljanja kovanica mora gurnuti;

Zavrtite točak sve dok vam automat ne izbaci vašu suvenir kovanicu.

Imaju i automatizovani aparati koji vam izbace suvenir kovanicu već ranije pripremljenu i bez vašeg udjela u stvaranja. Mi se za njih opredjeljujemo baš ako nemamo drugi izbor. Najčešće su one i skuplje. U Budimpešti su na nekim mjestima suveniri kovanice iznosili i 3 evra.

Savjet: automate za suvenire kovanice pronađite kod popularnijih znamenitosti i one nisu baš na najboljim marketinškim mjestima. Promotrite malo okolinu. Sigurno su tu negdje.

Sad kada znate kako na samostalno putovanje u Budimpeštu, kliknite i pročitajte šta krije stara otmjena dama (Budimpešta).

Za informacije kako uživati kao gastronom pročitajte našu priču Radosno nepce u Budimpešti.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar