Rafting Tarom – savršena adrenalinska avantura

Cica
Savrsena adrenalinska avantura rafting Tarom

Jeste li iskusili užitak raftinga Tarom?

Ako niste, krajnje je vrijeme da se upustite u ovu avanturu. Nevjerovatno iskustvo.

Takav nalet pozitivnog adrenalina, zabave, prirodnih ljepota, odmora, ukusne hrane, srčanih i gostoljubivih ljudi na rijetkim mjestima samo možete pronaći.

Iz iskustva vam govorimo. Isprobali smo ga i u paru i sa društvom i sa djecom. Uvijek je bilo drugačije, ali svaki put savršeno. I opet ćemo krug obrnuti, i to ko zna koliko puta.

U našem vodiču za rafting Tarom pročitajte šta možete očekivati na raftingu, šta ponijeti na rafting, gdje se smjestiti, kakvoj gastro ponudi se nadati, koje sadržaje nude kampovi, kako doći do kampa, koliko je bezbjedan i pregršt drugih korisnih informacija.

Rafting najvećim kanjonom Evrope

Kada je riječ o raftingu na Tari, treba o njemu govoriti sa velikim poštovanjem. Sama činjenica da je u 2009. i 2022. godine na Tari održano svjetsko rafting prvenstvo, govori u prilog tome da je rafting najvećim kanjonom Evrope svjetska atrakcija.

Rafting Tarom proizvodi samo pozitivne emocije. Čućete samo smijeh i pjesmu pomiješanu sa zvukovima bukova i ptica.

Netaknuta priroda produbljuje ovaj osjećaj savršenstva. Zaista nestvarno.

Tara je plovna 95 km, ali se rafting najčešće odvija na poslednjih 20 km.

Početna stanica Brštanovica. Pakujemo se u naše čamce, redamo, preuzimamo vesla i zabava počinje.

Tara hladna, čista, zelena. Mi ulijećemo u bukove jedan za drugim. Ima ih oko 20-ak na ovoj dionici. Zapljuskuje voda, ljuljamo se. Djeca vrište, da li od uzbuđenja ili straha, ko bi znao. Uglavnom kažu da im je fenomenalno. Čim hoće još i raduju se svakom novom buku, znači da sreća preovladava.

Rafting Tarom

Ulazi se povremeno i u mirnije dijelove. Oko nas divota. Priroda ostavlja bez teksta.

A Tara ima neku zelenu nesvakidašnju boju. Čista je, pitka je cijelim putem. Grabimo u svoje flašice djelić „suze Evrope“ da u cjelosti možemo uživati u ovoj netaknutoj prirodi. E, ovo je raj na zemlji.

Skiper, kao dobar vodič, pokazuje nam mjesta gdje su triftari za vrijeme Austrougara spuštali balvane i vezali ih. Vršilo se triftanje balvana, koji su dalje puštani niz Taru i Drinu do odredišta.

Kasnije su 70-ih godina prošlog vrijeme pravljeni drveni splavovi koji su korišteni za zabavu. Spuštali su se njima turisti niz Drinu. Tako je nastajao rafting.

I kada pomislite da vas više ništa ne može iznenaditi, čujete jak šum vode. Naviru „Manita vrela“. Voda se za vrijeme kišnog perioda sliva niz padinu. Mi smo bili te sreće da smo mogli uživati u njima.

Nižu se oni jedan za drugim na malom rastojanju. Najveći slap je visok 20 m. Možete sa čamcem uvući pod ovaj slap i doživjeti ledeni šok. Nismo se sa djecom upuštali u ovu avanturu. Za njih bi to bilo previše.

Još neke od egzibicija samo za odrasle su skok sa visokih stijena i spuštanje niz par bukova bez čamca. Samo za hrabre, reklo bi se.

Vodopad Sipcanica

Za nas je vrhunac bio dolazak do vodopada Šipčanica. Voda je samo 3°C topla, odnosno hladna, kako god. Prodire do koske. Mora se i to probati. Adrenalin odrađuje svoje.

Osim pauze kod vodopada, možete ih praviti duž cijele Tare i Drine. Nije loše se okupati, ko podnosi hladnu vodu.

Savladavajući bukove, uživajući u divotama, prelazeći u čamcu Tarom malo na crnogorsku, malo na BiH stranu, uživajući u sunčanim zracima i par lokalnih pljuskova dođosmo i do spoja Pive i Tare u Šćepan Polju. Uđosmo u vode Drine.

Ne prepoznajemo ovakvu Drinu. U gornjem toku je zahvaljujući ljudima mnogo drugačija. Ovdje je tako zelena, čista, pitka.

Vozimo se do našeg kampa. Voda je mirnija. Još par bukova za oproštaj i stižemo do rafting centra.

Rafting je završen, ali ne i zabava. Nude rafting centri još mnogo zanimljivih aktivnosti.

Dodatno guštanje u kampu

Ako mislite da je rafting sve što kampovi nude, grdno ste se prevarili.

Širok izbor zanimacija je u ponudi.

Provedite u kampu više sadržajnih dana. Iskombinujte rafting sa planinarenjem i džip safarijem u NP Sutjeska, a sve u organizaciji rafting centra.

Rafting centar Drina Tara u ponudi ima i kvadove. Naša preporuka je da ih rezervišete na vrijeme. Ima ih mnogo, ali je i potražnja ogromna. Ako čekate poslednji čas, može se desiti da preskočite ovaj vid zabave. Ne pitajte kako znamo.

Za ljubitelje ekstremnih avantura, možete sebi priuštiti kanjoning u kanjonima Nevideo i Hrčavka.

U blizini kampova je zip line, samo za odrasle.

Mi smo izabrali mirniji provod. Terasa rafting centra sa ležaljkama i pogledom na Drinu je najpoželjnije mjesto za nas. Posmatrajte rijeku, čamce i vesele raspjevane ljude. Naručite sebi piće i samo opušteno.

Ko može nogama dohvatiti ogradu, ima dodatni gušt, ko ne može, čeka da poraste 😊.

Rafting centar Drina Tara

Ili se prebacite na ležaljke.

Kao da je neke rafting umorio. Pitamo se ko je ovdje veslao.

A uveče provod. Ne običan. Nego jedan od najboljih u životu. Neopisiva energija. Uživo svirka. Društvo prespremno za žurku. Pozitivna energija na sve strane.

Mi smo morali čekati da se prvo upali vatra u restoranu. Popili smo jedno piće svi uz vatricu, zadovoljili potrebe piromana, a onda malci na spavanjac. Takav je dogovor.

Izvinite što nemamo fotografiju sa večernjeg provoda. Nismo mogli da se odlučimo koju da postavimo. Možda je ipak neke fotke bolje zadržati za privatni album.

Radost za nepce (gastro ponuda)

Domaćini su na sve mislili. Uz zahtjevne aktivnosti ide i dobra hrana. Kada pogledamo fotografije trpeze, odmah ogladnimo.

Sve je domaće, ukusno, sočno, mirišljavo, tek napravljeno, a što dobro izgleda…

Posebno nam se svidjelo što su sva jela karakteristična za ovo podneblje.

Čim smo stigli, dočeka nas večera. Iznose i iznose i iznose. Bogata trpeza.

Najkarakterističniji za ovaj kraj je sir skorup ili stari kajmak, specijalitet ovog mjesta. Uživali smo u njegovom ukusu i za doručak i za večeru. Uz topli domaći hljeb, domaću pitu, pršut, kobasicu i vruć krompir ide savršeno. Topi se i na uštipcima – priganicama.

Skorup se dobija skidanjem masnoće sa kuvanog ohlađenog kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka ili njihove mješavine. Čuva se u drvenim bačvama ili mješini. Ima jak, snažan ukus. Ma prste da poližeš.

Sta jesti na raftingu

A šta kažete na jagnjetinu ili jaretinu ispod sača sa povrćem. A prije toga domaća čorba sa povrćem.

Ne smijemo zaboraviti ni domaći pršut, roštilj, punjene paprike, domaću prošaranu slaninicu…

A tek domaće kiselo mlijeko kakvo je.

Sve namirnice koje koriste pri pravljanju jela su sa ovih područja, iz gornjeg toka Drine i Stare Hercegovine. Zato gastro ponuda i upotpunjuje ovako dobro ovaj naš ugođaj. Sve je autentično.

Da bi sve bilo lokalno, tu je i craft pivo Raft, proizvedeno u prvoj fočanskoj pivari Raft Brewery. Postoji više ukusa, za svakoga po nešto. Pravljeno samo za prave pivopije, nefiltrirano je. Trenutno ga ne možete probati u svim kampovima, samo njih 6 ga ima u svojoj ponudi. Jedan od njih je i Rafting centar Drina Tara.

Kada je najbolje ići na rafting Tarom

Sezona raftinga Tarom traje od aprila do sredine oktobra. Ima i onih ekstremnih avanturista koji uživaju u ovoj zabavi i drugim mjesecima.

Kada je najbolje ići na rafting Tarom određuje vaša spremnost, te potreba za što nepredvidljivijem spustu.

U aprilu, maju i početkom juna je nivo vode viši. Brzaci su češći i snažniji. Spust je mnogo kraći sa većom količinom adrenalinskog užitka. Traje oko 45 minuta. Idealan za mlađe družine koje su disciplinovane i željne malo jačeg strujanja krvi u žilama.

I boja Tare je tada neobična, gotovo bijela, od snijega koji se otapa.

Jul i avgust nude duži, ali malo blaži spust. Ni tada ne govorimo o laganom vozikanju Tarom. Iznadprosječna doza adrenalina je svakako prisutna sa stalnim ljuljanjem čamca i zapljuskivanjem hladne Tare od samo 7-8C. U ovom periodu vožnja traje od 3 do 4 sata.

Topla preporuka za rafting sa djecom je mjesec avgust. Idealan balans bezbjednosti, vremenskih uslova i uživanja.

VAŽNO: prije stizanja na rafting sa djecom, obavezno se posavjetujte sa profesionalcima iz rafting centra o najboljem vremenu dolaska. Uskladite dječije godine sa trenutnom jačinom i nivoom Tare.

Šta ponijeti i kako se obući

Za sam rafting je potrebno obući kupaći kostim. Imajte u vidu da ste na vragolastoj vodi. Prskaće vas sa svih strana. Zaboravite na sve što je pamučno. Nećete imati koristi od toga.

Namažite se kremom za zaštitu od sunca. Ukoliko želite ponesite sunčane naočare, ali uzmite u obzir da vam moraju čvrsto stajati na glavi. Najbolje bi bilo da imaju zaštitnu vrpcu.

Rafting Tarom Rafting centar Drina Tara

Obuća vam nije potrebna. U kampu ćete dobiti neoprenska odijela i cipele, kacigu i sigurnosni prsluk. Nakon preuzimanja opreme, presvlačite se u vašim sobama i organizovano terenskim vozilima zajedno sa čamcima stižete na početnu tačku.

Pri samom ulasku u čamac dobijate veslo. Sve imate. Vaše je samo da uživate.

SAVJET: ponesite piće sa sobom da možete uživati u čamcu dok se vozite. Imaćete potrebe za većom količinom tečnosti, pogotovo u sunčanim danima. Obratite samo pažnju da ne nosite mnogo alkohola. Zabranjen je prevoz lica u alkoholisanom stanju.

Ukoliko želite ponesite telefon i kamere. Skiperi imaju nepropusnu burad ili torbice, ali ne odgovaraju za gubitak vaših ličnih predmeta.

U okviru kampa Rafting centra Drina Tara možete iznajmiti GoPro kameru (40 eura). Dobićete i specijalnu kacigu za koju je pričvršćena kamera. Nakon spusta u vašem vlasništvu ostaje memorijska kartica. Izvrsna uspomena. Naše snimke pogledajte na našem instagram profilu. Spremite se za puno vrištanja.

Bezbjednost na raftingu Tarom

Taru karakteriše ocjena od 3-5 stepeni na rafting skali, čime se smatra samim vrhom atraktivnosti.

Iako je cilj avanture zabava i strujanje adrenalina, mora se na prvo mjesto staviti bezbjednost.

Najodgovornije osobe pri raftingu Tarom su definitivno skiperi. U Rafting centru Drina Tara je riječ o licenciranim vodičima čamaca. Iza sebe imaju stotine spustova i mnogo iskustva u vožnji po divljim vodama.

Ujedno poznaju ovaj kraj vrlo dobro, tako da ćete od njih čuti mnogo zanimljivih priča u toku vožnje. Može se reći da su i vodiči na ovom putovanju. Većina njih je odrasla u ovim krajevima. Ko bolje poznaje svoj kraj od lokalca.

Za rafting vam ne treba prethodno iskustvo. Prije spusta, skiper vam održi kratak kurs o ponašanju u čamcu, sjedenju, držanju i rukovanju veslom. Bitno je samo slušati „glavnog“, kako ga naši malci nazvaše.

Zanimljivo je što uvijek poslije svakog raftinga oduševljeno prokomentarišemo kako smo imali dobrog skipera 😊.

Smještaj u bungalovima i kampovanje

Rafting centar Drina Tara se nalazi na obalama rijeke Drine. Posjeduje 120 bungalova planinskog tipa za smještaj 400 gostiju i prostor za kampovanje.

70 bungalova posjeduje sopstveno kupatilo i WC, dok preostali bungalovi imaju zajedničke prostorije za održavanje higijene.

Mi smo se smjestili u bungalovima sa pogledom na Drinu. Divna jutarnja buđenja. Drina je tako čista i lijepa. Odličan početak dana.

Ono što je veoma bitno je da se smještajni kapaciteti popunjavaju po principu da ćete biti samo sa osobama sa kojima ste došli. Nećete smještaj dijeliti sa neznancima.

Cijene smještaja i raftinga zavise od kombinacije usluga koju koristite. Kreću se od 45 eura do 230 eura. Naš izbor je 1 noćenje prije raftinga + rafting. Najbolje je da se čujete sa njima, često imaju neke akcije. Za djecu daju popust.

Kampovanje je besplatno. Ponesite vaš šator i možete besplatno koristiti i njihovo kupatilo i WC.

Kompletnu ponudu usluga sa važećim cjenovnikom Rafting centra Drina Tara pogledajte na njihovom zvaničnom sajtu.

Kako doći do kampa

Ukoliko dolazite svopstvenim autom pratite navigaciju i ne brinite. Vrlo lako stižete na odredište. Na putu do odredišta uživajte u skoro 30 načičkanih rafting kampova iz kojih se čuje samo smijeh i muzika.

Već ovdje počinjete osjećati pozitivne vibracije. Ovo područje je neka druga vesela planeta.

U okviru kampa postoji veliki besplatni parking za sve goste. Oko toga ne morate da brinete.

Rafting centar Drina Tara za svoje goste organizuje besplatan prevoz od autobuske stanice u Foči do kampa.

Rafting centar nudi pogodnost povoljnijeg prevoza iz gradova Beograd, Novi Sad, Mostar, Sarajevo, Dubrovnik, Kotor, Podgorica, Tivat, Žabljak, Budva i Zagreb.

Odlična prilika do dopunite svoj godišnji sa savršenom adrenalinskom avanturom.

Kada bi se u tri riječi morao opisati naš adrenalinski provod, one bi bile: rafting, provod i gastro ponuda.

Da se naježim svaki put kada pomislim na rafting Tarom i to je tačno.

Da ćemo ići ponovo, svakako. Koliko puta… koliko god uspijemo.

I na ovoj terasici dok smo se odmarali i teškom mukom tjerali se na povratak kući, razmišljali smo kada opet doći.

Rafting Tarom sa djecom

Preuzeli smo fotografije koje nam je donio lokalni fotograf. Zatražili da nam ih proslijedi u elektronskom obliku, pa da se što duže možemo podsjećati na ovu nezaboravnu avanturu, možda i najbolju u BiH.

Kakvi su vaši utisci sa raftinga Tarom?

Naša preporuka je da ga kombinujete sa pješčanim piramidama i Zelengorom. Provirite u našu priču Zelengora i njena jezera – odmor za dušu. Upotpunite svoj odmor jednom prelijepom pitomom, blagom planinom, osvajačicom svih malih i velikih planinara.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar