Planinska kuća pored Donjih bara (Zelengora)

Cica
Smjestaj u planinskoj kuci na Zelengori

Hajde malo da govorimo o organizaciji odmora. Nije komplikovana, ali je bolje neke stvari dogovoriti na vrijeme i na najbolji mogući način.

Šta, kako i za koliko u planinsku kuću pored Donjih bara

Pisaćemo vam šta, kako i za koliko obezbijediti smještaj u kućici pored Donjih bara na Zelengori.

Kako doći do planinske kuće

Dolazak od Tjentišta do Donjih bara (nekih 20-ak kilometara) je moguć autom, ali ga ne preporučujemo. Put je veoma loš. Mi smo se odlučili za organizovan dolazak i odlazak terencem od strane lokalca. Ovu usluga vrše i zaposleni NP Sutjeska sa nešto višom cijenom.

Cijene prevoza su:

Prevoz u oba smjera od strane lokalnih stanovnika 100-150 KM,

Prevoz u oba smjera od strane zaposlenih NP Sutjeska 240 KM,

Iznajmljivanje auta od lokalnog stanovništva je 60,00 – 70,00 KM/danu, računajući i njihovo gorivo i

Iznajmljivanje kvadova od strane NP Sutjeska: 70,00 KM/h ili 300,00 KM/danu.

Ukoliko se odlučite da idete sopstvenim autom, daćemo vam smjernice kako doći do jezera. Iz pravca Foče, malo prije Tjentišta (kod mosta na rijeci Hrčavci) imate oznaku za Donje bare i skrećete desno. Nailazite na manje naselje nakon koga slijedi naplatna rampa za ulaz u NP Sutjeska.

Cijene ulaznica u NP Sutjeska za sve dane boravka su:

besplatne za mlađe od 6 godine i

za ostale 10 KM.

Na sljedećoj raskrsnici lijevo put vodi do Ozrena, a vi produžite pravo. Nakon toga slijedi raskrsnica na kojoj put desno vodi do Ljubinog groba, a vi idite lijevo. Ne brinite, prilikom naše posjete, put je bio dobro obilježen.

Put završava parking platoom odakle kreću staze do Donjih i Gornjih bara i vidikovca Borić. Na ovom mjestu se nalazi informativna tabla sa podacima o stazama Via Dinarice, flori i fauni na ovoj oblasti, kao i značajnim atrakcijama koje se nalaze u blizini.

tabla sa informacijama o Zelengori

Vozilom prilazite na par stotina metara do kućice. Dalje stazicom kroz šumicu stižete direktno do nje.

Prilaz planinskoj kuci na Donjim barama

Smještaj u planinskoj kući pored Donjih bara

Planinska kuća može primiti 8 osoba, a možda i više na uštrb udobnosti. Cijena iznajmljivanja je fiksna, bez obzira na broj lica koja će u njoj boraviti. Mi smo plaćali 150,00 KM/danu + boravišna taksa 1,50 KM po osobi/noćenju + osiguranje 0,38 KM po osobi/noćenju. Za djecu samo naplata osiguranja 0,38 KM po osobi/noćenju.

U ljetnim mjeseci je ona vrlo tražena, pa predlažemo da rezervišete ranije. Informišite se o rezervaciji kod nadležnih kontakt osoba. Ključeve preuzimate na recepciji hotela Mladost koji se nalazi u Tjentištu. Ovdje možete parkirati i vaše vozilo ukoliko do odredišnih tačaka idete drugim prevoznim sredstvom.

Planinska kuća je u julu 2020. godine renovirana, tako da pruža udoban i čist smještaj na Zelengori. U trenutku našeg boravka imala je čistu posteljinu, plinske rešoe, društvene igre, osnovno suđe za kuvanje i posluženje i druge sitnice neophodne za boravak. Naš prijedlog je da za svaki slučaj ponesete svoj escajg, sa tim su malo oskudijevali.

Takođe ako najavljuju lošije vrijeme pitajte da li postoji peć za grijanje prostorija. Za vrijeme našeg prisustva nije postojala peć unutar kuće. Bila je jedna napolju, koja se činila ispravnom. Zalihe drva imaju i nalaze se uz samu brvnaru.

Korisne informacije za boravak na Zelengori

Hrana… ponesite je puno, na planini se uvijek dobro jede. Nemojte zaboraviti da ovdje nema frižidera. Prva prodavnica je na 20 km.

Garderobasve i svašta, šalim se… ma ne, ozbiljna sam. Jutra i večeri su hladnije. Mi smo nosili zimske jakne, kape i čizme iako je bilo ljeto. Prilikom našeg boravka vrijeme je bilo hladnije nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Imajte na umu da je ujutro i uveče na travi rosa, bitno je ponijeti nepropusnu obuću.

Ako volite neku posebnu društvenu igru, spakujte je…

Ostalo je samo da rezervišete, organizujete prevoz, spakujete lične stvari i krenete u odmor za svoju dušu… pravac Zelengora.

Pročitajte našu priču o Zelengori, o idealnom mjestu da odmorite svoju dušu.

Obavezno pišiti kako vam je bilo.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar