Prašuma Perućica (neobuzdana džungla)

Cica
Prasuma Perucica neobuzdana dzungla)

Prašuma Perućica, jedna od poslednjih prašuma u Evropi.

Mjesto gdje smo se susreli sa jednom od najopasnijih životinja i vidjeli tragove prisustva nekih drugih. Mjesto u kome ste željeli da vidite netaknutu prirodu, ali ste se u jednom trenutku zapitali da li bi zaista voljeli da sretnete kompletan njen životinjski svijet.

Prašuma Perućica se nalazi u NP Sutjeska, ušuškana između Maglića, Volujka i rijeke Sutjeske. Njom samo priroda vlada. Čovjek je isključivo gost.

Prašuma Perućica šta vidjeti

Stara je oko 20.000 godina, a 1952. godine je proglašena područjem od posebnog prirodnog značaja, da bi za samo dvije godine proglašena prirodnim rezervatom pod strogom zaštitom države.

Sa svojih 1300 ha predstavlja ogromno prostranstvo i to u nekim dijelovima veoma nepristupačno. Smatra se da ne postoji osoba koja u potpunosti poznaje prašumu. Postoje staze koje poznaju samo vodiči NP Sutjeska i jedino njima možete proći i djelimično osjetiti život divlje neobuzdane džungle.

VAŽNO: strogo je zabranjen ulazak u prašumu bez iskusnih vodiča nacionalnog parka. Za svaki ulazak se mora tražiti odobrenje i pratnja vodiča. Brojni su primjeri nestalih osoba. Nemojte se oglušiti o ovo pravilo.

Dragoš sedlo (prozor u prašumu Perućicu)

Posjeta prašumi Perućici počinje sa vidikovca Dragoš sedla  (1300 mnv), jednom od najljepših vidikovaca NP Sutjeska.

Staza od 200 m vas dovodi do ograđenog vidikovca koji predstavlja prozor na prašumu Perućicu i njen vodopad Skakavac, kao i na neprikosnovene planine Maglić, Volujak i Zelengoru.

Već sa ovog mjesta možete da naslutite kakvu ljepotu skriva NP Sutjeska.

Vodopad Skakavac predstavlja biser prašume Perućica. Sa svojih više od 70 m visine i prirodnom oazom koja ga okružuje predstavlja jedan od najljepših vodopada u BiH.

Morali smo se zadovoljiti sa pogledom na ovu ljepotu samo sa vidikovca Dragoš sedla, jer za prilaz do vodopada se sada naplaćuje naknada od 1000,00 KM/osobi.

vodopad Skakavac prasuma Perucica

Prašuma Perućica (nepristupačna prirodna ljepotica)

Nedaleko od Dragoš sedla, sa puta Tjentište – Prijevor, markacija označava mjesto ulaska u prašumu. Nemojte se zavarati da se na osnovu markacije možete samostalno snaći kroz prašumu. Često nisu vidljive, a ne pokazuju ni ispravan put.

Odmah nakon ulaska u prašumu nailazimo na grob Nurije Pozderca, prvog potpredsjednika izvršnog odbora AVNOJ-a. Sam njegov grob podsjeća na žestoke bitke koje su se na ovim prostorima odvijale tokom II svjetskog rata.

Nedaleko od ovog mjesta, Perućica nam se pokazuje u pravom svjetlu. Nailazimo na izvor, a pored izvora viper, poskok, najotrovnija i najopasnija evropska zmija.

Djeca bi da je vide izbliza. Ja bih najradije da se vratim.

viper poskok NP Sutjeska

Vodič nas upozorava ako je jedna izašla, da ćemo ih još vidjeti kroz šumu. Od tada samo gledamo u noge. Pita jesmo li vidjeli sove?! Kako da vidimo sove kada samo u noge gledamo. Komplikovano je ovo kretanje kroz prašumu.

Vremenom smo se navikli. Vidjeli smo još mnogo sova.

U prašumi Perućici žive različite vrsta ptica kao što su orao, soko, tetrijeb, kos i mnoge druge.

Naučeni od strane vodiča kako da se što tiše krećemo, uspjeli smo uživati u zvukovima njihove pjesme. Najljepša melodija za uši.

Prašuma Perućica

Veoma je značajno biti nečujan. Ipak smo mi samo gosti. Priroda je vladar.

Sa druge strane, ako biste je željeli doživjeti onakvom kakva jeste, budite neprimjetni.

Pitali smo se mi da li zaista želimo da vidimo sve što u njoj živi. Nije nam bilo svejedno.

Ali, milina je gledati djecu da ćute par sati. Vrijedilo je svake minute. Svaka čast vodiču, nama to rijetko kad uspije.

Ušli ste duboko u šumu i gubite se među gorostasima od stabla. Neka su prema istraživanja stara i do 300 godina i dostižu visinu i do 60 m.

staza kroz prašumu Perućicu

Smjenjuju se bukva, crni i bijeli bor, grab, jasen i javor. Nepregledna prostranstva stabala.

Zujite sa svojim glavicama. Najčudnija šuma koju smo do sada vidjeli.

Zanimljivo je kako prelazite iz predjela prošaranih zelenim bujnim krošnjama, na područja gustih ogoljelih stabala, gdje svjetlost ne može da prodre do nižih grana kako bi ih ozelenila. Pomalo sablasno izgleda.

ogoljela stabla prašume Perućica

A onda nailazite i na svježe vučije tragove. Čisto da vas podsjete da se ne opustite previše.

Ugledali smo i tragove vepra i divokoza, medvjeđe krzno, medino prevrnuto kamenje, iscijepano medino drvo u kome je tražio larve. Za nas sasvim dovoljno.

kretanje kroz prasumu Perucicu

Posebna je prašuma Perućica po mnogo čemu. Veoma značajno je da se ciklus rađanja – života – umiranja biljaka i životinja odvija bez uticaja čovjeka.

Sve što u prašumi umire, daje život nečemu drugom. Tako i ove šumske jagode uspijevaju na trulom deblu. Prepuna je prašuma ovakvih primjera. Sve je vođeno samo prirodnim zakonima.

ciklus radanja zivljenja i umiranja u prasumi Perucica

Nevjerovatno je da na sve strane vidite oboreno drveće. Nikada ih nismo vidjeli u tolikom broju.

popadala stabla u prasumi Perucica

Poleglo po zemlji, preko staze, u potocima, naslonjeno na drugo drveće… posvuda. Iščupano iz korijena, prelomljeno, pokidano, zdravo i trulo, mlado i staro. Priroda je čudo.

sta vidjeti u prasumi Perucica

Žao nam je što nismo brojali koliko smo ih preskočili, ispod koliko njih smo se provukli. Vjerujem da ih je samo na stazi bilo više desetina.

kretanje kroz prasumu Perucicu

Oni oblikuju izgled šume i putanju kretanja čovjeka kroz prašumu Perućica.

Poslije svake oluje, šuma drugačije izgleda i drugom stazom ćete se kretati.

Prema tvrdnjama mještana, samo je Rašović, koji je živio prije sto godina na obodu prašume poznavao Perućicu kao svoj džep.

Mnogi drugi su se u njoj gubili.

Učesnica Bitke na Sutjesci je tvrdila da je 1943. godine jedna elitna SS njemačka jedinica nakon masakra nad partizanskom vojskom ušla u zapadni dio prašume Perućica i nikada iz nje nije izašla.

prepreke u prasumi Perucica

Godine 2009. je jedan momak iz Francuske ušao sam u prašumu i nestao. Tragali su za njim planinari, policija Srbije i Republike Srpske, pa čak i francuske snage, ali mu nije bilo ni traga.

Smatra se da u oko 90% prašume Perućica ljudska noga nije nikada kročila. Prema tome, nemojte sami lutati bespućima prašume.

Nisu nam oborena debla samo otežavala put, jedno nam je i pomoglo. Ispred nas je bila provalija, a preko nje veliko deblo. Spaja dvije strane. Ogromno je, ali nam može biti od velike pomoći.

Morali smo duž njega prelaziti jedno po jedno, lagano, bez pravljenja velikih oscilacija pri hodu, jer nije baš sigurno. Balansirali smo rukama i polako prešli na drugu stranu. Uspjeli smo 😉. Zabavno je kada pređeš.

prašuma Perućica NP Sutjeska

Prašuma je bogata sa 170 vrsta drveća i grmlja. U njoj raste preko 1000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su neke endemske vrste. Baš zahvaljujući ovoj prirodi postojimo. Poštujmo je.

prasuma Perucica sta raditi

A znate koji su trenuci u prašumi Perućica najljepši?

Kada hodate stazom po kojoj je neugažena mahovina, kada se provlačite kroz džinovske biljke u kojima se gubite, kada vam uši zaglušuje zvuk potoka i ptica, kada vam se nozdrve rašire od opojnih mirisa. E to je jedinstvena prašuma Perućica.

Prašuma Perucica neobuzdana dzungla

Gdje još možete doživjeti ovu istinsku ljepotu?

Između guste vegetacije naslućujemo potok. Izdaje ga glasno žuborenje. Kakva ljepota. Pred nama je potok Kondžil, jedan od tri koji čini vodopad Skakavac. Preostala dva su Perućica i Prijevor.

Pokazuje nam da je on vladar. Treba ga preskočiti i ostati suv. Nismo baš svi uspjeli. Divljina je to.

Potok Kondzil NP Sutjeska

A onda stižemo na drugi potok, Perućicu. Ona je zaslužna za naziv prašume Perućica. Idealno mjesto za pauzu.

Ne možemo odoliti, a da se ne napijemo vode direktno iz potoka. To nam je jedan od dražih rituala.

Prepričavamo priče iz prašume, učimo o zakonima divljine, sabiramo utiske o neprikosnovenom NP Sutjeska.

I opet dođosmo do zaključka kako nas prelijepa priroda okružuje.

potok Perucica u NP Sutjeska

Besprekorna je ova neobuzdana divljina. Toliko toga nudi netaknutog, jedinstvenog. Malo vas i jeza hvata dok prolazite prašumom.

Izlazimo na Tunjemir i priključujemo se markiranoj stazi koja vodi do Prijevora. Vidno smo umorni, ali prepuni utisaka.

I dalje tragovi divljih svinja i medvjeda, i dalje priroda opčinjava.

A na vidikovcu Prijevor naš komšija Banja nas čeka, brinuo se za nas. Kakva ljudina od čovjeka.

Prolazak kroz prašumu traje oko 3 sata, mi smo išli i više od četiri. Nije ni bitno, važno je da smo uživali.

Da je bilo lako preći 7 km kroz prašumu, i nije.

Da smo upali prelazeći potok, jesmo.

Da smo se umorili preskačući debla, jesmo.

Da je vrijedilo, jeste.

Da bismo opet, vrlo rado.

Iskupite društvo, napravite grupu od 5 do 20 ljudi, javite se NP Sutjeska i posjetite prašumu Perućica. Obezbijediće vam prevoz od Tjentišta do Dragoš sedla, ulaznice za NP Sutjeska, piće i lunch pakete. Nema razloga da propustite ovu avanturu.

Jeste li vi posjetili prašumu Perućicu?

Predlažemo vam da napravite nezaboravno putovanje i posjetite Maglić, Trnovačko jezero, prašumu Perućicu, Zelengoru, posjetite pješčane piramide i za kraj priuštite sebi nezaboravnu adrenalinsku avanturu – rafting Tarom.

Jedno od naših najdražih putovanja.

obavezno pogledajte

2 komentara

Mimi 03/06/2024 - 16:22

ODLICNA REPORTAZA I FOTKE. ZANIMA ME CIJENA SAMOG OBILASKA?

Odgovorite
Cica 03/06/2024 - 19:48

Pozdrav Mimi,
drago mi je da Vam se sviđa prikaz našeg doživljaja prašume Perućica. Cijene variraju od mnogih elemenata. U pp Vam prosleđujem broj vodiča koji je nas proveo kroz prašumu, pa se možete kod njega o svemu raspitati.

Odgovorite

Ostavite komentar