Drvengrad (Mećavnik) – utočište za ljubitelje prirode i kulture

Cica
Drvengrad Mecavnik

Drvengrad (Mećavnik) je ostvareni san Emira Kusturice, njegovo mjesto pod suncem, „srednjovjekovno utvrđenje“ koje se brani od svih vrsta trovanja društva. Možete pronaći mnoge formulacije Emira Kusturice kako ga doživljava.

Drvengrad je etno selo koje je izgrađeno na brdu Mećavnik, između planina Tare i Zlatibora za potrebe snimanja filma „Život je čudo“. Još za vrijeme snimanja filma, Kusturica se zaljubio u ovo mjesto. Kupio je jednu brvnaru i želio baš ovdje da izgradi svoj drveni grad. Ostvario je svoj san, baš onako kako ga je zamislio.

Kao što i sam naziv kaže, ovo je grad. Ima sve njegove karakteristike.

Široke ulice popločane drvenim kockama i pragovima, koje nose naziv poznatih ličnosti vam daju mogućnost upijanja ovog neobičnog grada. Šetajte ulicama Ive Andrića, Novaka Đokovića, Matije Bećković, Dijega Maradone i drugih poznatih ličnosti. Lutajte ulicama, istražujte.

Ulice u Drvengradu

Na svom putu shvatićete da neobični grad ima sve što vam je potrebno. Možete se izolovati, živjeti u njemu sa zadovoljenjem svih svojih potreba.

Imate restoran, bioskop, biblioteku, suvenirnicu, hotel, poslastičarnicu, restoran, zatvoreni bazen, „frizeraj za kosu“, banku, teretanu… Stvarno ima sve.

Svaki skriveni kutak će vas iznenaditi nekim neobičnim predmetom, skulpturom. Pa i nazivi objekata privlače pažnju. Najčešće su kao inspiracija korišteni likovi iz Kusturičinih filmova ili Andrićevih djela.

Naići ćete i na pravoslavnu crkvu Svetog Save, koja predstavlja drvenu građevinu na kraju glavne ulice. Obavezno uđite unutra. Očaraće vas jedinstvena unutrašnjost.

Crkva Svetog Save u Drvengradu

Iza crkve ćete pronaći stari mlin. Upoznajte se sa njegovom unutrašnjosti. Moći ćete uživati u ambijentu koji u potpunosti dočarava način mljevenja žita kamenom vodenice.

Mlin u Drvengradu

Nas je privuklo i „Obdanište“ koje djeci nudi zabavan boravak. Priznajemo i da su se odrasli malo zaigrali.

Obdanište Nele Karajlić u Drvengradu

Za one neposlušne, postoji i gradski zatvor „Humanizam i renesansa“. Izmamiće vam osmijeh.

Drvengrad (Mecavnik) Gradski zatvor Humanizam i renesansa u Drvengradu

Svaka drvena kuća nudi nešto novo. Svaka je jedinstvena na svoj način.

Mnoge autentične drvene brvnare su prenijete iz okolinih krajeva Srbije i Republike Srpske. Većina ih služi za boravak gostiju, tako da nemojte pokušavati ulaziti u svaku od njih i ne pitajte kako ovo znamo.

Drvengrad je mjesto na kome se održavaju i mnogi festivali. Najpoznatiji je „Kustendorf“, filmski i muzički festival. Takođe bismo izdvojili i muzički festival „Baljšoj“, na kome se okupljaju mladi izvođači klasične muzike iz Srbije i Rusije.

Drvengrad je jedinstven, specifičan. Odiše nekom unikatnom atmosferom. Treba ga doživjeti.

Ulaz u Drvengrad (Mećavnik) za odrasle i djecu preko 12 godina je 250 dinara. Za mlađe je ulaz besplatan.

Drvengrad nudi i smještaj, pogledajte cijene na njihovom zvaničnom sajtu.

Šta sve možete doživjeti na Tari i kako se organizovati na najbolji način pročitajte u našoj priči Vikend na Tari (odmor sa djecom).

obavezno pogledajte

Ostavite komentar