Skockan po mjeri svakog putnika (Zagreb)

Cica
Skockan po mjeri svakog putnika - Zagreb

Zagreb je grad koji nas oduševljava predivnim građevinama, ulicama kojima se luta do iznemoglosti, parkovima koji izoluju od gradske vreve. Na svakom koraku svjedoci bogate istorije protkani interesantnim legendama. Raznoliki interaktivni muzeji su neprikosnoven mamac za djecu i odrasle. Priznaćete da zadovoljava širok dijapazon interesovanja. Daćemo vam spisak mjesta šta morate posjetiti u Zagrebu.

Sta posjetiti u Zagrebu

Zagreb je još poseban jer svojim znamenitostima, kulturnim sadržajem, tradicionalnim događajima podsjeća na metropole, a zadržao je svoju pitomost, pristupačnost i gostoljubivost domaćina.

Šta posjetiti u Zagrebu

Otkrićemo vam šta vidjeti u Zagrebu, šta raditi, gdje probati autentičnu hranu uz napomenu da su svi sadržaji prilagođeni i odraslima i djeci.  Kako biste se lakše samostalno organizovali, navodimo mjesta prema teritorijalnoj blizini.

Zagreb je milionski grad, ali odlično organizovan. Ako želite posjetiti sve znamenitosti grada Zagreba, za to će vam trebati više dana.

Powered by GetYourGuide

Većina znamenitosti se nalazi u centru grada i najednostavnije ih je obići pješke.

Do nekih destinacija morate koristiti prevozno sredstvo.

Sve o javnom prevozu i kako što jeftinije posjetiti Zagreb u nastavku posta.

Zagrebačka uspinjača (najkraća javna željeznica na svijetu)

Zagrebačka uspinjača je uspinjača koja spaja Donji i Gornji Grad. „Must do“ avantura u Zagrebu. Niti kraće vožnje, niti više sreće.

Nevjerovatno je šta sve može samo 66 m dužine pruge i utrošenih 5 kuna za prevoz po osobi da prirede i djeci i odraslima.

Nekada je bila veoma značajna za lokalce, a danas i nezaobilazna turistička atrakcija.

Zanimljivo je da je zagrebačka uspinjača najstarije javno prevozno sredstvo. Počela je sa radom krajem 19. vijeka i to prije konjskog tramvaja. I mi smo se iznenadili navedenim.

Obilazak Gornjeg Grada treba započeti uspinjačom. Idealan uvod za sve što vas očekuje na vrhu grada.

Polazna stanica je u Tomićevoj ulici, skretanje kod slastičarne Vincek iz Ilice. Lako je prepoznatljiva po plavim vagonima i kulom Lotrščak na vrhu. O njoj više u nastavku.

Uhvatite svoj vagon. Budite jedan od 28 putnika. Ako zakasnite na taj, sačekajte sljedeći za 10 minuta.

Ne propustite atrakciju zanimljivu i korisnu kako domaćinima, tako i turistima.

Mi smo zaista uživali.

Kula Lotrščak – kula sa zvonom lopova

Šetnja Gornjim Gradom u Zagrebu je nešto više od šetnje uskim ulicama starog dijela grada. Dovijali smo se do Gornjeg Grada malo prije podneva, da čujemo zvuk Gričkog topa sa kule Lotrščak, koji još uvijek označava sredinu dana.

Nekada je služio da se po njemu namiještaju svi satovi u okolini. Postoji legenda i da je otjerao Turke sa druge strane Save, jer je njegovo đule pogodilo pijevca na pladnju spremljenog za pašu.

Djeci priče olakšavaju duge šetnje ulicama, provjereno.

Još kad smo im rekli da je Lotrščak dobio ime po nazivu „zvono lopova“, odnosno „zvono lotrijaša“, jednostavna četvrtasta zgrada je dobila na značaju.

Nekada je zvono na kuli upozoravalo njene žitelje da se vrate pod sigurne zidine, bližila se noć i vrijeme zaključavanja grada.

Kula Lotrščak je zanimljiva po mnogo čemu. Nas je fascinirala i njena namjena kroz vijekove. Prvenstveno je predstavljala zaštitu gradskih vrata Dverce, južni ulaz u grad. Kasnije je grad, nakon prestanka opasnosti od Turaka, kulu davao u zakup. Služila je kao skladište, vatrogasni nadzorni toranj, pa i kafana.

Uđite u njenu unutrašnjost. Posjetite kulu i doživite Zagreb iz nekog drugog ugla. Bacite pogled sa njenog vidikovca.

Ulaz za odrasle je 20 HRK, a za djecu od 7 do 18 godina 10 HRK.

Crkva Svetog Marka (najstarija župna crkva u Zagrebu)

Nakon kule Lotrščak je nastala pometnja u našim redovima. Na koju ćemo stranu. Na sve strane zanimljive ulice sa primamljivim znamenitostima.

Jedni bi do crkve Svetog Marka, a drugi su za romantiku – Strossmayerovim šetalištem pa do prelijepih vidikovaca na grad. Ne brinite, sve smo obišli, pun krug. Ne može se ništa preskočiti.

Crkva Svetog Marka je jedan od simbola grada Zagreba. Privlači poglede zanimljivim krovom sa grbom grada Zagreba i Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Zgrada je jedna od najstarijih arhitektonskih spomenika grada, ali je i najstarija župna crkva u Zagrebu (XIII vijek).

Nezaobilazna je destinacija svih posjetilaca.

Pored nje na Markovom trgu su smješteni Banski dvori, sjedište Parlamenta. Možda nekog i od poznatih vidite.

Kamenita vrata i Opatička ulica

Malcima se svidjela priča i o iscrtanim prozorima na fasadama u Opatičkoj ulici.

Nekada su siromašni pozivali redove opatica i sveštenika da im opismene djecu. Tako su se u sadašnju zgradu Muzeja grada Zagreba doselile opatice iz reda Sv. Klare.

Nasta nepisano pravilo da svaka imućna porodica da jednu kćer u njene redove. Najteže je padalo što djevojke nisu mogle imati dodira sa spoljnim svijetom. Tako se pojaviše iscrtani prozori. I ulica zato nosi naziv Opatička ulica.

Nakon uživanja u prelijepoj arhitekturi i zanimljivim pričama morali smo napustiti stari grad. Kako bismo drugačije nego kroz Kamenita vrata, jedina preostala gradska vrata. Jedina preostala od odbrambenog sistema grada Gradeca koji je građen pune 24 godine nakon proglašenja Gradeca slobodnim kraljevskim gradom od strane ugarskog kralja Bele IV (1242. godine).

Nemojte se čuditi ako na ulazu zateknete veliki broj ljudi. Kamenita vrata su poznata kao zavjetna kapelica sa slikom Majke Božije od Kamenitih vrata.

Godine 1731. je izbio veliki požar koji je obuhvatio Zagreb. Ikona Majke Božije, koja je stajala iznad gradskih vrata, je jedina ostala neoštećena i baš ona se nalazi u oltaru u kapelici.

Zagrepčani se svakodnevno zahvaljuju svojoj zaštitnici paleći svijeće, a u unutrašnjosti Kamenitih vrata možete vidjeti na stotine pločica kao znak zahvalnosti Majci Božijoj.

Kumica Barica na Dolcu

Na Dolcu, najpoznatijoj tržnici u gradu, se obavezno morate upoznati sa lokalnim proizvodima i pozdraviti sa Kumicom Baricom.

Kumica znači prodavačica, a ime Barica su joj dali građani Zagreba.

Zanimljivo je da je Kumica Barica napravljena prema stvarnom liku prodavačice koja dugi niz godina prodaje na Dolcu.

Dolac ćete lako uočiti po crvenim suncobranima koji su njegov zaštitni znak.

Dopunite zalihe lokalnim proizvodima na Dolcu i uputimo se dalje u avanturu.

Tkalčićeva ulica (od crvenih svjetiljki do modne piste)

Tkalčićeva ulica je jedna od omiljenih ulica Zagrepčana i to svih generacija.

Uska ulica sa načičkanim kafićima na obje strane i malim prolazom kroz sredinu podsjeća na modne piste. Tkalčićeva ulica je ulica gdje ćete sigurno biti viđeni i gdje možete vidjeti mnoge druge.

Sama ulica je proživjela mnoge transformacije. Zanimljivo da je nekada kroz nju prolazio potok koga su krasili načičkani mlinovi posjednika iz Kaptola i Gradeca.

Drugo, potpuno drugačije razdoblje, je kada je gotovo svaka kuća u ulici bila kupleraj. Posao je legitimizovan i odobren od strane Gradske skupštine, samo se nisu smjeli javno reklamirati.

Interesantno je da su kuće na prozorima imale figuricu patuljka. Položaj njegovog tijela je označavao da li je dama slobodna ili ne. Ako je patuljak podignut, gospođa je slobodna, a ako je patuljak polegao, dama je zauzeta.

U Tkalčićevoj ulici ćete vidjeti skulpturu „Žena na prozoru“, kao podsjetnik na stare dane. Predstavlja ženu na prozoru koja čeka svoju mušteriju.

Nama je pažnju privukao i sunčani sat, postavljen 1972. godine od strane učenika Škole za primijenjenu umjetnost. Tačan je, provjerili smo.

Uočićete ga na staroj zgradi, odmah iza spomenika zagrebačkoj književnici i novinarki Mariji Jurić Zagorki.

Suncani sat - Tkalciceva ulica

Skalinska ulica

Skalinska ulica je mala, uska, specifična ulica koja iz Tkalčićeve ulice vodi do Zagrebačke katedrale. Zapašće vam za oko, sigurni smo u to.

Zanimljiva po svom izgledu, privlači pažnju.

Osim zbog autentičnog izgleda, nas Skalinska privlači i gastro ponudom – štrukle su prvenstveno u pitanju, ali o njima više u nastavku priče.

Zagrebačka katedrala

Zagrebačka katedrala na Gornjem Gradu je nezaobilazna destinacija i obavezna na spisku „Šta posjetiti u Zagrebu“.

Prepoznatljiva je po svoja dva visoka tornja (oko 105 m) i monumentalnom neogotičkom stilu gradnje. Pažnju će vam privući i kule i bedemi koji opasuju katedralu.

Posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije (Velikoj Gospi), a Sv. Stjepan, ugarski kralj, je njen drugi zaštitnik.

Građena je u više etapa. Prva poznata crkva na ovom mjestu je izgrađena 1217. godine. Uništena je od strane tatara, da bi se na istom mjestu sagradila nova kapela Sv. Stjepana Prvomučenika. Danas je ugrađena u nadbiskupski dvor.

Hiljade vjernika godišnje posjeti katedralu, kako zbog njene raskoši, tako i zbog posjete grobnica biskupa i nadbiskupa, a naročito je posjećen grob zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca.

Trg bana Jelačića (središte društvenog života Zagrepčana)

Smješten u samom centru grada, užurbana pješačka zona – Trg bana Jelačića. Ujedno je i najpoznatiji trg u Zagrebu.

Trg na kome sve vrvi od ljudi. Trg prepun lokala. Trg na kome se odvijaju mnoge poznate manifestacije. Trg koji predstavlja glavno okupljalište lokalaca. Trg koji predstavlja središte društvenog života Zagrepčana.

Skockan po mjeri svakog putnika - Zagreb

Mora se naći na spisku „Šta posjetiti u Zagrebu“, ako želite da upoznate glavni grad Hrvatske.

Tri glavna obilježja koja ćete uočiti na trgu su spomenik bana Josipa Jelačića na konju, veliki sat kod koga se svi sačekuju i fontana Manduševac.

Interesantno za spomenik je da je nekada bio okrenut prema sjeveru, odnosno Mađarskoj, a danas prema jugu. Jedan je od znakova prepoznatljivosti grada Zagreba.

Fontanu Manduševac ćete vrlo lako uočiti na trgu. Nalazi se na mjestu nekadašnjeg izvora vode. A možda je baš kod ovoga izvora nastalo ime grada Zagreba, kada je drevni ban umoran i žedan naredio djevojci da donese vode sa izvora: “Mando, dušo, zagrabi!”

Kavica na špici na Cvjetnom trgu

Zagrepčani imaju poznat ritual koji nazivaju „kavica na špici“. Svidjeće se svim uživaocima gorkog napitka. Vikendom napravite predah, naručite kafu i opustite se u jednom od lokala na poznatim trgovima.

Preporučujemo vam da uživate u promenadi Zagrepčana i turista na Trgu Petra Preradovića, jednom od najpoznatijih trgova u Zagreba, poznatom još kao Cvjetni trg.

Powered by GetYourGuide

Muzej čokolade (muzej sa najslađom ulaznicom)

U blizini Cvjetnog trga je Muzej čokolade.

Zamislite da ulazite u muzej i odmah na početku vam daju ulaznicu u vidu kutijice sa kakaom i malim bombončićima. Još vam skrenu pažnju da prilikom prolaska kroz muzej na dva mjesta iz slavine možete da se počastite kojom god količinom želite.

San svakog čokoljupca.

Ulaznica u Muzeju cokolade u Zagrebu

Već pri ulasku u prvu prostoriju shvatite da će šetnja kroz istorijsku transformaciju čokolade biti baš zanimljiva.

Svaka prostorija je drugačija i u potpunosti dočarava period transformacije kakao proizvoda.

Krenusmo od drevnih Indijanaca Južne i Srednje Amerike. Upoznasmo se sa kakaom.

Muzej cokolade - sta posjetiti u Zagrebu

Prolazeći dalje kroz raskošni barokni dvor, fabriku čokolade, naučismo mnogo toga novog o kakao napitku i nastanku čokolade.

Na zidovima svake prostorije možete doznati mnoge zanimljive informacije, te sami uživati u spektakularnom muzeju.

Nama se najviše urezala informacija da su gnijevni engleski pljačkaši 1579. godine zapalili cijelu pošiljku kakaa, jer su mislili da je riječ o osušenim ovčijim brabonjcima.

Muzej cokolade u Zagrebu

Muzej pruža i interaktivnu edukaciju. Možete samljeti zrno kakaa kako su nekada Asteci radili. Pokušajte zapjeniti tečnu čokoladu molinom ili promiješajte bombone pomoću bicikla.

Nakon svih čokoladnih napitaka, upoznasmo se i sa današnjim pralinama.

Jedini problem je kako obuzdati djecu kada ih šećer iz čokoladnih pralina obuzme.

Muzej čokolade morate posjetiti. Nalazi se u samom centru grada.

Porodična ulaznica (2+3) je 180 HRK, a pojedinačna za odrasle 60 HRK i za djecu 40 HRK. Ulaz za mlađe od 5 godina je besplatan.

Radno vrijeme provjerite na sajtu Muzeja čokolade.

Provjerite kada imaju besplatna stručna vođstva, pa najavite svoj dolazak. Zvuči zabavno.

Backo MINI Express – Muzej malih vozova

Muzej malih vozova je idealno mjesto da se izgubite u minijaturnom svijetu.

Gledali smo fotografije prije dolaska, ali smo se opet izgubili pred 100 vozova koji saobraćaju na 1,5 km pruge.

Prolaze kroz tunele, zid, naselja, u podu. Uzdižu se liftom na viši nivo. Prelaze iz jedne prostorije u drugu, sa jednog nivoa na drugi.

Više ne znate na kojoj strani se podiže rampa, gdje koji željezničar maše rukicama. Strepnja stalno postoji da li su vozovi dobro sinhronizovani ili će doći do sudara. Nevjerovatni prizori.

Backo MINI express - Muzej malih vozova

Dobro posmatrajte svaki djelić Maštograda. Ugledaćete prizore mnogih situacija, od realnih svakodnevnih, do simpatičnih, šaljivih.

Posmatrajte sveštenika kako kasni na misu poslije udesa, ljude bez sanki koji se sankaju, gospođu koja krišom piški, čovjeka koji pada na klizaljkama, svatove koji popravljaju auto i još mnoga toga.

Najviše su nas oduševili biciklisti kojima se na minijaturnim nogicama savijaju koljena i voze već dobro utabanom trasom.

Sve se dobro zna. Saobraćajna pravila se poštuju. Svi na zeleno svjetlo prolaze, i auta i pješaci. Svako svoju rutu poznaje. Kakvo majstorstvo.

Svjetlosni i zvučni efekti upotpunjuju atmosferu u Maštogradu.

Muzej malih vozova u Zagrebu

Odjednom noć i oluja. Gase se svjetla. Grad je stidno osvijetljen, ali još uvijek užurban. Poneka munja osvijetli grad. Uz adekvatne zvukove djeluje baš autentično, toliko da se malac stišće uz vas.

Nevoljno smo morali ostaviti vozača i pastira koji se prepiru oko ovaca na putu, planinsko selo, planinare, alpiniste, policajce, kamiondžije i preći na drugi nivo muzeja.

Tamo vas dočekuje poznat i realan svijet. Stigosmo na Advent u Zagrebu i klizalište na Trgu kralja Tomislava.

Prosudite sami da li vam je bolji Maštograd ili realan svijet.

Na kraju se i vi možete isprobati u vožnji vozova. Spremite mnogo kovanica od 5 HRK. Računajte i na odrasle.

Radno vrijeme im je petkom i subotom od 10-18 časova.

Porodična karta (2+2) je 100 HRK, ili pojedinačna za odrasle 35 HR, za djecu 30 HRK.

Tunel Grič (sklonište kao centar mnogih dešavanja)

Tunel Grič je danas centar mnogih atraktivnih manifestacija.

Sa svojih 350 metara dužine česta je odredišna stanica posjetilaca zbog mnogih modnih, muzičkih i drugih događaja koja se u njemu odvijaju.

Nekada je imao drugu namjenu. Izgrađen je za vrijeme Drugog svjetskog rata kao sklonište stanovništva od opasnih napada. Poslednjih godina je tek otvoren za javnost.

Lak je pristup u tunel Grič. Nalazi se ispod Gradeca. Tri ulaza postoje iz Ilice i jedan iz Tomićeve ulice.

Posebno je lijepo uređen za vrijeme Adventa u Zagrebu.

Muzej iluzija – muzej za malu i veliku djecu

Muzej iluzija je vječiti izvor zabave i za malu i za veliku djecu.

Nalazi se u Ulici Ilica. Na dohvat je ruke i ne postoji razlog da se ne nađe na spisku obaveznih destinacija „Šta posjetiti u Zagrebu?“.

Smješten na dva sprata sa pregršt interesantnih postavki i interaktivnim igrama pruža nevjerovatnu zabavu.

Muzej iluzija u Zagrebu

Pratili smo uputstva na info tablama, poštovali ih i uživali uz svaku postavku.

Umanjivali smo se, uvećavali, igrali karte sami sa sobom, fotografisali u iskrivljenoj sobi, obmanjivali se različitim optičkim iluzijama, rješavali zadatke, provirivali u tunel bez dna… sve u svemu baš zabavljali.

Toliko smo opčinjeni Muzejom iluzija da smo jedan dio ponijeli sa sobom u vidu didaktičke igrice iz Pametnog šopa. Samo da se zabavimo do ponovne sljedeće posjete.

Radno vrijeme pogledajte na sajtu Muzeja iluzija u Zagrebu.

A karte rezervišite na sljedeći način:

Powered by GetYourGuide

Hrvatsko narodno kazalište (simbol grada Zagreba)

Neobarokna zgrada Hrvatskog narodnog kazališta iz 19. vijeka jedna je od najprepoznatljivijih simbola Zagreba.

Djelo je bečkih arhitekata Ferdinanda Fellnera i Hermana Helmera, koji su projektovali četrdesetak evropskih pozorišnih zgrada. Samom otvaranju zgrade 1895. godine je prisustvovao i sam car Franjo Josip I, što govori o njegovoj velikoj ulozi u kulturnom životu Zagreba od prvih dana pa sve do danas.

Hrvatsko narodno kazaliste - sta posjetiti u Zagrebu

Hrvatsko narodno kazalište je jedno od cjenjenijih evropskih pozorišta. U njemu su nastupali mnogi svjetski umjetnici. Ukoliko želite pogledati predstavu, moraćete ranije rezervisati karte.

Pokušajte pristupiti pozornici u svečanim prilikama, kada je postavljeno sedam oslikanih zastora „Ilirskim preporodom“. U pitanju je rad Vlahe Bukovca.

Zanimljivo za Hrvatsko narodno kazalište je da je prvo profesionalno pozorište u Zagrebu izgrađeno 1834. godine. Izgradio ga je zagrebački veletrgovac Kristofor Stanković koji je prethodne godine dobio glavni dobitak na bečkoj lutriji u iznosu od 30 000 dukata.

I sama okolina pozorišta privlači mnogo pažnje svojom ljepotom. Riječ je o Trgu Republike Hrvatske, poslednjem u nizu od osam trgova Zelene, odnosno Lenucijeve potkovice.

Zelenu ili Lenucijevu potkovicu čini sedam donjogradskih trgova (Park Zrinjevac, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Starčevićev trg, Marulićev trg, Mažuranićev trg i Trg Republike Hrvatske) i Botanički vrt raspoređenih u obliku potkovice. Sve su to trgovi prepuni drvoreda, cvijećnjaka, fontana i klupa. 

Lenucijeva potkovica je osmišljena krajem 19. i početkom 20. vijeka kada se gradio Donji Grada i kada je Zagreb dobijao obrise modernog evropskog grada poput Beča i Budimpešte.

Muzej za umjetnost i obrt

Sama zgrada Muzeja za umjetnost i obrt svojim vanjskim izgledom mami poglede na Trgu Republike Hrvatske.

Bogata zbirka muzeja sa preko 100.000 eksponata, u svoju unutrašnjost privlači mnoge ljubitelje umjetnosti.

Muzej za umjetnost i obrt

Istražujte lijepu i primljenu umjetnost iz perioda od 14. do 21. vijeka kroz prikaze namještaja, metala, stakla, skulptura, grafike, fotografije, satova, keramike, slikarstva, arhitekture, tekstila itd.

Radno vrijeme i cijene ulaznica provjerite na zvaničnom sajtu Muzeja za umjetnost i obrt.

Muzej Mimara (obavezna destinacija za ljubitelje umjetničkih djela)

Muzej Mimara je jedan od najpoznatijih muzeja u gradu Zagrebu. Obavezna stanica je za sve ljubitelje umjetničkih djela.

Veliku ulogu u njegovom razvoju ima Ante Topić Mimara, po kome muzej i nosi naziv. Sakupio je djela mnogih poznatih slikara kao što su Goja, Rafaelo, Rembrant, Rubens i mnogi drugi.

Muzej Mimara - sta posjetiti u Zagrebu

Radno vrijeme muzeja, kao i cijene ulaznica možete pronaći na sajtu Muzeja Mimara.

Tehnički muzej Nikola Tesla (muzej sa pregršt zanimljivih cjelina)

Zagreb se zaista može pohvaliti svojim muzejima.

Tehnički muzej Nikola Tesla je jedan od njih i mora se naći na listi mjesta za posjetiti na putovanju sa djecom, a i bez njih.

Nevjerovatno je koliko različitih cjelina sa različitim temama posjeduje.

Zamislite da:

Ulazite u rudnik na 4-5 m dubine ispod zemlje;

Posmatrate demonstraciju eksperimenata Nikole Tesle;

Uživate u Planetarijumu;

Vozite se kroz Zagreb tramvajem iz 1924. godine;

Posmatrate različita transportna sredstva;

Učite o transformaciji energije;

Analizirate način rada mlinova;

Pratite razvoj vatrogastva;

Informišete se o radioaktivnom otpadu.

Tehnicki muzej Nikola Tesle u Zagrebu

Mnogo je fenomenalnih eksponata i sve je propraćeno dodatnim objašnjenjima, video snimcima i interaktivnim igrama.

Znate onaj osjećaj kada molite djecu da ne jurcaju od jednog do drugog eksponata i govore „vidi ovo, vidi ono“, te da se malo stišaju, jer od uzbuđenja počinju glasnije da to izgovaraju. E, pa, toliko je dobro bilo.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla imate priliku da vidite kako izgledaju pravi rudnici.

Rudnik u Tehnickom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

Silazite na dubinu od 4-5 m ispod zemlje. Posmatrate kako izgledaju različite vrste podgrada i od različitih materijala. U vazduhu se osjeća miris ruda.

U jednom momentu smo se i prepali, jer nam se učinilo da je neki rudar iskočio pred nas. Toliko je vjerodostojno sve prikazano. Jedino je malo pola sata za obilazak.

Za kraj pozvonite na rudarsko zvono, pa trk na demonstraciju eksperimenata Nikole Tesle.

Fenomenalno predavanje o životu Nikole Tesle i prikaz njegovih ekperimenata uživo. Jedinstveno iskustvo, za svaku pohvalu.

Demonstracija je od značaja za odrasle i malo stariju djecu. Malci su je pratili, jer su posmatrali stvari koje vide prvi put. Samo što su se pitali da li je u pitanju neka magija.

Sta posjetiti u Zagrebu

U Planetarijumu ćete imati priliku da mnogo toga naučite o našoj galaksiji na veoma zanimljiv način kroz 40-minutno predavanje. Od početka do kraja ga je pratio i šestogodišnjak. Treba li nešto dodati da bi se pojasnilo da je baš interesantno.

Planetarijum u Tehnickom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

Planetarijum se ne preporučuje za djecu ispod 7 godina, jer nema izlaska kada započne predavanje.

Ulaz u Planetarijum nije uključen u ulaznici za muzej. Dodatno se plaća 20 HRK/osobi.

Rudnik, kabinet Nikole Tesle i Planetarijum posjećujete uz stručno vođstvo, ostatak muzeja obilazite sami.

Vatrogasci, limuzine, tramvaji, vozovi, automobili, avioni, podmornice, pumpe, mlinovi, interaktivne igrice, makete brodove, rudarska oprema… dovoljan broj razloga za posjetu muzeja.

Kao šlag na tortu slijedi vožnja tramvajem iz 1924. godine kroz grad. Vrhunski osjećaj.

Tramvaj - muzeji u Zagrebu

Tramvaj star 100 godina sa drvenim klupama i originalnom kabinom vozača su idealna kombinacija za turistički obilazak grada.

Polučasovna vožnja tramvajem se organizuje svake nedjelje sa početkom u 9:30. Karta je uključena u ulaznici u Muzej.

VAŽNO: prije dolaska se informišete kada su stručna vođstva u rudnik, Planetarijum i Demonstracijski kabinet Nikole Tesle. Održavaju se svaki dan u jednom terminu.

Za vrijeme naše posjete idealno je bilo ispoštovati sljedeći raspored nedjeljom:

vožnja tramvajem (09:30), posjeta Muzeju (10:00), rudnik (11:00), Demonstracijski kabinet Nikole Tesle (11:30), Planetarijum (12:00)

 

Powered by GetYourGuide

Trg kralja Tomislava (jedna od najljepših zagrebačkih livada)

Trg kralja Tomislava je jedan od trgova koji pripadaju Lenucijevoj potkovici. Nalazi se između Umjetničkog paviljona i zgrade Glavne željezničke stanice.

Riječ je o prelijepoj livadi koja se mora naći na spisku „Šta posjetiti u Zagrebu“. Ukrašena cvijećem i fontanom, sa mnogo rasutih klupa predstavlja idealnu destinaciju za odmor i opuštanje.

Trg kralja Tomislava u Zagrebu

Najveću pažnju na trgu privlači spomenik prvom hrvatskom kralju Tomislavu, postavljenom 1947. godine, kao i Umjetnički paviljon i Glavna željeznička stanica.

Zgrada Glavne željezničke stanice predstavlja velelepno zdanje izgrađeno 1892. godine, a projektovana je od strane poznatog Ferenca Pfaffa.

Zamislite samo dame i gospodu kako iz Orient Expressa, koji je saobraćao na relaciji Pariz – Istanbul napuštaju impresivnu željezničku stanicu i preko trga upućuju se u Hotel Esplanade, koji i danas postoji i plijeni svojom ljepotom. Mnogo je značajnih i impozantnih građevina u okolini trga kralja Tomislava.

Nama najljepša i prema načinu postanka najzanimljivija zgrada je Umjetnički paviljon.

Umjetnicki paviljon - sta posjetiti u Zaagrebu

Da li ste znali da je Umjetnički paviljon sagrađen 1896. godine povodom Milenijske izložbe koja se održavala u Budimpešti? Na paviljonu je primijenjena najnovija tehnologija gradnje sa metalnim kosturom.

S obzirom na način konstrukcije, paviljon je u Budimpešti rastavljen, dovezen vozom u dijelovima i na sadašnjem mjestu ponovno sastavljen.

Svečano je otvoren 1898. godine i od tada se u njemu održavaju izložbe mnogih poznatih domaćih i svjetskih umjetnika.

Zrinjevac

Zrinjevac je prvi trg na istočnoj strani od koga počinje Zelena potkovica. Najdraži nam trg u Zagrebu.

Ne znamo da li je to zbog šarmantnog novogodišnjeg izgleda za vrijeme Adventa u Zagrebu, ili zbog prekrasnih drvoreda platana, ili možda zbog fontana koje upotpunjuju prirodni ambijent.

Možda je i zbog paviljona postavljenog davne 1891. godine koji kao magnet privlači male i velike muzičare. Zamislite samo kako zvuče koncerti i muzička događanja u Zrinjevcu sa muzičkog paviljona.

Zrinjevac - sta posjetiti u Zagrebu

Obavezno odmorite u Zrinjevcu.

Provjerite vrijeme na interesantnom meteorološkom stubu i spremni ste da jurnete dalje u obilazak grada Zagreba.

Meteoroloski stub u Zrinjevcu

Maksimir (najstariji i najraskošniji park u Hrvatskoj)

Maksimir je park u kome danima možete lutati predivnim alejama i zaboraviti da se uopšte nalazite u gradu.

Uživajte u šetnji pored 7 potoka i 5 jezera. Iznajmite čamac na jednom od jezera, pa probudite romantika u sebi.

Maksimir je stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta. Nemojte se čuditi ako vam nozdrve nadraže jaki mirisi biljaka ili ispred vas preleti vjeverica. Kakva divota.

Uživajte u vidikovcu, paviljonu, obiđite kapelicu Sv. Jurja, Švajcarske kuće ili jednostavno se relaksirajte pri pogledu na razigranu dječicu na igralištu.

Ako ste željni tišine, čistog vazduha i vremena samo za sebe, ponesite dekicu, lezite i uživajte. Ko bi rekao da ste u milionskom gradu, a ne na nekom brdašcu u nedođiji.

Nije čudo što je Maksimir omiljeno izletište Zagrepčana, niti što je odredište velikog broja rekreativaca. Jednostavno ga se ne možete zasititi.

Nalazi se u istočnom dijelu grada, preko puta stadiona zagrebačkog fudbalskog kluba Dinama. Lako je do njega doći. Zaslužuje da se nalazi na spisku mjesta “Šta posjetiti u Zagrebu”.

Zoo vrt grada Zagreba

U sklopu parka Maksimira, nalazi se zoo vrt, najveća dječija radost. Ni odrasli se ne žale na igru traganja za životinjama po drveću, između kamenja, u travi, pećini. 

Zoo vrt u Zagrebu - sta posjetiti

Podijeljena su mišljenja oko izbora najinteresantnijih životinja. Neke je oduševio krokodil, druge lemuri, treći bi se najradije zadržali u mini zoo vrtu i jurnjavi sa malim životinjicama.

Ima ih i neodlučnih pa izdvoje sve životinje kojih se sjećaju da su vidjeli.

Uskladite vrijeme posjete sa vremenom hranjenja životinja i pričom timaritelja. Ti trenuci se ne zaboravljaju. Raspored ispratite na sajtu zoo vrta.

Sve u svemu, zoo vrt je vrijedan svakog izdvojenog trenutka.

Odmorite na klupicama ili uz ručak i piće u restoranu Kod morskog lava, počastite se sladoledom pa nastavite u traganju za do sada neviđenim životinjama. Uvijek je vrijeme za naučiti nešto novo.

Cijene ulaznica i radno vrijeme pročitajte na sajtu, ali obratite pažnju da su cijene ulaznica za odrasle povoljnije ponedjeljkom.

Advent u Zagrebu

Zagreb obiluje prekrasnim sezonskim događajima.

Čari novogodišnjih i božićnih praznika nama počinju odlaskom na Advent u Zagreb.

Čim kročite u nestvarnu bajku opčini vas miris kuvanog vina i klinčića, obasjaju titrave svečane lampice, ponese zvuk praznične muzike koja vas vodi sa trg na trg, iz ulice u ulicu i nosi kroz bajkovitu atmosferu.

Obožavamo Advent u Zagrebu.

Advent u Zagrebu

Nevjerovatna je energija koja vlada cijelim gradom. Izmami osmijeh, pruži zadovoljstvo i da vam neki lepršavi osjećaj koji vas tjera da istražujete svaki kutak grada.

Hodajući gradom vuče vas radoznalost da provirite i u najskrovitiji kutak i opet i tamo vas dočeka neka nova energija, neki novi tonovi, neki drugačiji prigodni praznični doživljaji.

Zaneseni lutamo Ledeni park, Zrinjevac, centar grada, Gornji grad… Ne znamo koji dio bismo izdvojili. Savjetujemo da se prepustite božićnoj dekoraciji, prazničnoj muzici, mirisu hrane i uživate.

Mi našu avanturu započinjemo kupovinom karata za klizanje u Ledenom parku. To nam je “must do”

Tumaranje kroz ukrašene staze, kobaje, fritulice, knedle, kuvano vino, čaj su nezaobilazne aktivnosti.

A onda idite do Gornjeg grada i nestvarne vidikovce sa simpatičnim okvirima za fotografisanje.

Nije uzalud Advent u Zagrebu tri godine proglašen najboljim božićnim adventom.

Obavezno isplanirajte posjetu Zagreba za vrijeme Adventa. Potrudite se da ga vidite pod noćnom rasvjetom, tada postaje potpuno čaroban.

Savjet: parkirajte su u Paromlinskoj ulici, kod Glavnog kolodvora. Mnogo je jeftiniji parking, a nedjeljom čak besplatan.

U Zagreb na štrukle

Do sada smo govorili o tome šta posjetiti u Zagrebu, a hajde malo da pričamo šta jesti u Zagrebu.

Zagrebačka gastro ponuda je toliko bogata da može da zadovolji svačije nepce.

U rasutim restoranima širom grada možete probati sve od zagrebačkog odreska, ćuretine sa mlincima, kotlovine, pa do ruske, azerbejdžanske, afričke, kineske kuhinje, a i vegetarijanci će naći nešto za sebe.

Ni ljubitelji Mc Donald’s-a ne moraju da brinu, na svakom je uglu.

Naš cilj je bio da isprobamo tradicionalno staro zagrebačko i zagorsko jelo – štruklu.

Strukle - sta jesti u Zagrebu

Prema tradicionalnom receptu, štrukla je tanko vučeno tijesto najčešće punjeno sirom, a zatim pečeno u pavlaci.

Sada u ponudi možete naći slatku ili slanu, zapečenu ili kuvanu štruklu, postoji i supa od štrukle.

Idealno mjesto za probati lokalni specijalitet je La Štruk, restoran specijalizovan samo za štrukle. O posebnosti restorana govori i podatak da je završio na stranicama američkog Voguea, kao mjesto na kome biste trebali jesti u Zagrebu.

Štrukle su za 10-ku, i slane i slatke.

Ambijent je fantastičan. Imate i baštu u kojoj možete uživati u toplijim mjesecima.

Lokacija savršena, u Skalinskoj broj 5, idealna za napraviti pauzu pri obilasku znamenitosti u Zagrebu.

Cijene pristupačne, od 33 do 40 HRK.

Napominjemo da ćete narudžbu morati sačekati oko 20 minuta, jer ipak se svježe pripremaju.

Naša topla preporuka. Uživajte kao lokalac.

Javni prevoz grada Zagreba

Znate tačno šta posjetiti u Zagrebu, a ne znate kako se prevoziti. Pišemo sve i o javnom prevozu u Zagrebu.

Javni prevoz u Zagrebu se vrši tramvajem i autobusima, a postoje i specijalizovana vozila za osobe sa invaliditetom.

Na sajtu ZET-a možete dobiti informaciju o najefikasnijiem načinu prevoza unosom podataka o početnoj i odredišnoj lokaciji.

Javni prevoz u Zagrebu

Cijene pojedinačnih karata zavise od dužine trajanja karte (30, 60 ili 90 minuta). Jeftinije su na prodajnim mjestima nego kod vozača.

Ako planirate više puta koristiti javni prevoz razmislite o kupovini dnevne karte ili za 3, 7, 15 ili 30 dana.

Cijene prevoza pogledajte na zvaničnom sajtu ZET-a.

Zagreb card (šta posjetiti u Zagrebu po povoljnijim cijenama)

Pročitali ste šta posjetiti u Zagrebu i napravili spisak destinacija za vidjeti, sada je vrijeme da se organizujemo na najefikasniji način.

Zagreb nudi mogućnost kupovine i korištenja Zagreb card kartice koja važi 24h ili 72H.

Turistička kartica obezbjeđuje besplatnu vožnju gradskim prevozom i besplatne ulaske u određene muzeje, kao i značajne popuste u restoranima, suvenirnicama, mnogim muzejima, pri smještaju, iznajmljivanju bicikla, auta itd. Uputite se na kojim destinacijama ostvarujete benefite kupovinom Zagreb card-a.

Turističku karticu možete kupiti online ili na zvaničnim prodajnim mjestima.

Preuzimanje kartica vršite u Turističkom informativnom centru u Zagrebu koji ste naveli pri narudžbi.

Jednostavno, a može puno da znači, priznaćete.

Razloga za posjetu Zagreba je mnogo. Dali smo vam veliki spisak destinacija kao odgovor na pitanje: Šta posjetiti u Zagrebu.

Kada ga je najbolje posjetiti? Sva četiri godišnja doba daju nešto posebno, neke nove događaje, neke nove boje grada, neke nove avanture.

Uvijek ga sa osmijehom i prepuni utisaka napuštamo i već tada planiramo ponovni povratak. Takav je Zagreb.

Nakon Zagreba se uputite u Predjamski dvorac, jedan od najintrigantnijih dvoraca svijeta. Doživite spoj prirode i čovjeka na vrlo neobičan i jedinstven način.

Za bolje upoznavanje sa Hrvatskom, morate uživati u ljepotama njenog primorja. Saznajte sve o impresivnom ljetovanju na živopisnom ostvru Braču.

obavezno pogledajte

2 komentara

Frenter 03/09/2022 - 15:28

Zagreb… za mene magicna rijec. Zagreb je grad moje mladosti, frentarenja po njemu, zicanja pred kinima, furanje na pulferima…
Zagreb, u njega se uvjek rado vracam. I jos uvjek mi fale mirisi da Dolca, kavica sa slagom i zagorski strukli…
Zagreb, da znas kak imam te rad…
Lijep pozdrav iz Montevideo, Uruguay

Odgovorite
Cica 04/09/2022 - 20:26

He he he, kako ste ga dobro opisali. Prema Vašim riječima sam uspjela da ga vidim pred sobom. Čak sam i miris Dolca i štrukli osjetila.

Odgovorite

Ostavite komentar