Idilično mjestašce na Uni (Bosanska Krupa)

Cica
Šta posjetiti u Bosanskoj Krupi

Ljetni mjeseci su. Rado biste se rashladili, a sa druge strane malo biste uživali u mirnim zelenim oazama, ali i obogatili posmatranjem kulturno-istorijskih znamenitosti. Odmorili biste se od gradske vreve, ali ne biste se ni previše otisnuli u prirodu. Rješenje je Bosanska Krupa. Idilično mjestašce na Uni. Šta mislite, kakav grad može biti na Uni, nego prekrasan?!

Vodimo vas na jednodnevni izlet. Pročitajte šta raditi i šta posjetiti u Bosanskoj Krupi, gradu na dvije rijeke: Uni i Krušnici, odmah pod Grmečom, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Navodimo vam 3 TOP lokacije koje morate posjetiti u Bosanskoj Krupi.

Bosanska Krupa - šta vidjeti

Šta posjetiti u Bosanskoj Krupi

1. Zeleni otoci (male ade na Uni)

Kao prvi na spisku „šta posjetiti u Bosanskoj Krupi za vrijeme ljeta“ se moraju naći Zeleni otoci.

Zeleni otoci svojim izgledom i u najvrelijim mjesecima opravdavaju svoj naziv.

Zelena oaza sastavljena od 8 malih riječnih ostrva na Uni, povezanih romantičnim drvenim pješačkim mostićima vas ne može ostaviti ravnodušnim.

Krećući se iz centra grada zanimljivim kejom niz Unu, privlači vas veliki drveni most. Kakav pogled se pruža sa mosta! Uživaćete sigurni smo u pogledu na sojenice, Unu, kanue, lađe, tvrđavu Pset.

Prelazite ga.

Niz restorana odvlači pažnju. Cijeli grad je okrenut ka Uni. Stičete utisak da je centar svih zbivanja baš Una. Nailazite na još jedan most i eto vas preko na Zelenim otocima.

VAŽNO: nemojte se voditi navigacijom za Zelene otoke. Parkirajte auto u centru grada, idealna je destinacija da se usidrite. Sve znamenitosti su vam u malom krugu oko vas.

Šta posjetiti u Bosanskoj Krupi - Kej

Una je sama sebi nanosila aluvijum i akumulirala ga na svom toku. Tako je nama na radost napravila gradsku oazu u Bosanskoj Krupi, male otoke.

Zeleni otoci - Bosanska Krupa

Na početku vas očekuje burniji dio ostrva (barovi, teren za odbojku na pijesku, ležaljke, dječije igralište, teretana na otvorenom).

Nama najprivlačniji je uređen dio plaže za kupanje u Uni. Na ovom dijelu je ulazak lagan, a Una plitka. Savršena za igrarije. Nemojte gubiti iz vida ni da je Una hladna planinska rijeka.

Zeleni otoci - plaža - Bosanska Krupa

Nas znatiželjne ne može dugo ništa zadržati.

Prelazili smo mostiće i uvijek iznenađeni onim što nam u daljini slijedi hodali smo sve dalje i dalje.

Svako ostrvo je oaza za sebe.

Nailazimo i na biblioteku na otvorenom. Kućica sa knjigama, klupice, skakaonica, prilazi u Unu. Šta treba više za mali odmor.

Smjestite se u svoj kutak, raširite dekice, lezite i opustite.

Čujete samo žuborenje vode, pljeskanje patkica i šuštanje lišća na bogatim krošnjama drveća.

Oaza mira!

Šta posjetiti u Bosanskoj Krupi - Zeleni otoci

Una prekrasna. Ne možete je ni vidjeti drugačiju. Čista i bistra, prepuna uočljivih razigranih ribica. Nije ni čudo što je po mnogima najljepša rijeka u BiH.

Na otokama lađe. Poneka otplovi pored vas, a poneka leluja pričvršćena za obalu i još jače pojačava smirujuću notu Une.

Zeleni otoci - gdje za vikend u BiH

Zar nisu Zelene otoke idealna destinacija za vreli ljetni dan?

2. Simboli multikulturalnosti u centru grada

Iako je BiH poznata kao zemlja tri konstitutivna naroda sa tri najzastupljenije vjeroispovijesti: pravosljavlje, islam i katoličanstvo, nemate često priliku da u krugu od 100 m, u jednom pogledu, vidite džamiju, pravoslavnu i katoličku crkvu.

Sve tri stale na jednu fotografiju.

U Bosanskoj Krupi smo.

Džamija je podignuta za vrijeme Osmanlijskog carstva. Pravoslavna crkva je na ovom mjestu izgrađena u perioda između vladavine Turaka i dolaska Austrougara, ali je današnji izgled dobila 80-ih godina. Na kraju, za vrijeme Austrougara, gradi se i katolička crkva.

U toku poslednjeg rata vjerski objekti su pretrpjeli oštećena, ali su zajedničkim snagama, na radost svih nas, obnovljeni.

I nakon različitih perioda izgradnje i različitih sudbina tokom istorije, sada u punom sjaju prkose u centru Bosanske Krupe i svjedoče njegovoj multikulturalnosti.

3. Stari grad Bosanska Krupa (tvrđava Pset)

Nekada davno, još u antičko doba, u dolini rijeka Une i Krušnice, živjela je prekrasna djevojka Krupana. Na brežuljku je sagradila tvrđavu Pset, oko koje će se kasnije razviti grad.

Po njoj Bosanska Krupa dobi ime.

Postoje još mišljenja da je Bosanska Krupa dobila ime po staroslovenskoj riječi „krupa“ što označava vrstu atmosferskih padavina, dolinu, odnosno uzvišenje u dolini, ali nama se kao najbolja verzija dopada prvopomenuta legenda.

Po dolasku u centar Bosanske Krupe uočičete tvrđavu Pset. Prvi put se spominje u 13. vijeku i imalu je važnu ulogu u borbi između istoka i zapada.

Vrijeme je ostavilo značajan uticaj na nju, ali je osnovne konture uspjela zadržati.

Prilaz joj je odličan, ulaz besplatan, pogled sa nje na Unu, sojenice, mostove, cijelu Bosansku Krupu sa crkvama i džamijama je neprikosnoven. Ali, na tome se sve završava. Ne očekujte puno od njene unutrašnjosti.

Gastronomija Bosanske Krupe

Sigurno ste već spoznali da se u BiH puno pažnje posvećuje ukusnoj i zdravoj hrani i piću. Vodič za tradicionalna jela možete pronaći u našoj priči „Najbolja jela Bosne i Hercegovine.“

Ni Bosanska Krupa nije izuzetak.

U mnogim restoranima u Bosanskoj Krupi možete pronaći ukusna jela sa roštilja i unsku ribu, kao i jela spremljena po tradicionalnoj recepturi.

Mi preferiramo restorane „Makaba“ i „Alga“. Na Uni su, na ulasku u Bosansku Krupu, krećući se iz pravca Novog Grada.

Dugogodišnja tradicija spremanja hrane, ukus, ambijent, pogled na Unu, lađe, čaplje, patkice im daju prednost u odnosu na ostale.

A cijene, vrlo, vrlo pristupačne.

Šta posjetiti u Bosanskoj Krupi -sojenice

Sada kada smo vam nabrojali šta posjetiti u Bosanskoj Krupi, recite nam kako vam se čini. Iskreno, nas je idilično mjestašce na Uni oduševilo.

Mi sljedeći put idemo i do vrela Krušnice. Javimo vam se svakako.

Super ideja za nastavak puta je vodopad Blihe i Dabarska pećina.  Pročitajte našu priču, sigurni smo da će vam se svidjeti.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar