U bajci zvanoj Dubrovnik

Cica
Šta posjetiti u Dubrovniku

Sa razlogom je Dubrovnik jedna od najljepših destinacija na svijetu. Pružio nam je nestvaran odmor, život u bajci. Budili smo se uz prve jutarnje zrake Starog grada, osjetili podnevnu vrelu krv Straduna, razniježili se uz romantične večernje igrarije Gradske luke i uspavljivali u tišini pustih starogradskih ulica. Pronašli smo idealnu formulu za „šta posjetiti u Dubrovniku“.

Šta posjetiti u Dubrovniku sa djecom

Otvorio nam je dušu i pokazao svoje znamenitosti u najljepšem mogućem izdanju. Dozvolio nam je da osjetimo kako se razvijao od 7. vijeka, kako su na njega uticali Mlečani i Austrijanci.

Prikazao nam je kako je nezavisan grad republika Dubrovnik funkcionisao od srednjeg vijeka pa do početka 19. vijeka. Zaslijepio nas je svojim impozantnim građevinama iz 15. i 16. vijeka kada je proživljavao najveći procvat.

 

Powered by GetYourGuide

Istinski smo doživjeli život grada republike. Tu su odbrambene zidine, luka, crkva, carinarnica, Knežev dvor, kamene ulice i kuće, apoteka, karantin, silos, tržnica, sud i zatvor, sve u izvornom izdanju prepuno autentičnih predmeta.

Znamenitosti u Dubrovniku

Dopustio nam je da osjetimo život Dubrovnika nekada, ali i sad.

Istražili smo mu svaki kutak unutar zidina, zavirili u skoro svaki muzej da mu u dušu prodremo. Penjali se žičarom na brdo Srđ da ga u jednom pogledu sažmemo. Posmatrali ga sa vode. Zavirili u morski svijet. Kupali se. Izučavali mu ukleto ostrvo. Obradovali smo nepce njegovim delicijama. I svemu smo se divili. Svakog trenutka nas je oduševljavao i davao nam sve više i više. 

Šta posjetiti u Dubrovniku na jedan dan

Pišemo i vama šta posjetiti u Dubrovniku, koje tajne krije grad. Čitajte i o mnogim zanimljivostima koje sigurno niste znali. Sigurni smo da vas interesuje gastronomija Dubrovnika, kako funkcioniše Dubrovnik pass, kako najlakše pronaći parking i kako besplatno obezbijediti vodiča. Proživite i vi svoju bajku, ponesite sa sobom pregršt pozitivnih utisaka, baš kao što smo i mi sami.

Pronašli ste vaš vodič za Dubrovnik.

Šta posjetiti u Dubrovniku

Izdvajamo za vas mnogo zanimljivih mjesta koje morate staviti na spisak „šta posjetiti u Dubrovniku“.

Za efikasnu organizaciju koristite interaktivnu turističku kartu Dubrovnika koju smo pripremili za vas. Izaberite znamenitost koja vas interesuje i pročitajte sve o njoj.

Ili jednostavno kroz našu priču upoznajte se sa ljepotama grada i to onim redom kako vam preporučujemo da ga istražite.

1. Tvrđava Lovrijenac (Gibraltar Dubrovnika)

Najbolji način da se započne upoznavanje sa gradom je tvrđava Lovrijenac. 

Izgrađena izvan zidina, na strmoj stijeni od čak 37 m iznad mora, predstavlja mirno mjesto sa koga ćete uživate u pogledu na Gradske zidine i ostatak Starog grada. Lokacija je sa koje ćete početi da shvatate kako je funkcionisao odbrambeni sistem Dubrovnika.

Tvrđava Lovrijenac je građena još od 11. vijeka, kako bi štitila grad od napada sa mora. Svojim položajem je branila i zapadni ulaz u grad.

Nakon mnoštva stepenica stižete do njenog samog ulaza. Ukazuje vam se jedna od pet tvrđava u okviru odbrambenog sistema Dubrovnika.

Ulaz se naplaćuje, ali je besplatan u sklopu Dubrovnik pass-a.

Debeli kameni zidovi vas bacaju u neku drugu dimenziju. Na mjestima im je debljina čak 12 m. Topovi, đule, puškarnice, osmatračnice su na svim nivoima. Potpuno ste izolovani od današnjeg vremena. Nije čudo što se u Dubrovniku snimala popularna serija Igra prestola i što je baš Lovrijenac predstavljao kraljevu rezidenciju, Crvenu tvrđavu.

Ali, nas najviše oduševljava mirnoća i pogled sa vrha. More, Dubrovnik i ostrvo Lokrum, čista romantika.

Dakle, na spisak “šta posjetiti u Dubrovniku” prvo staviti tvrđavu Lovrijenac pa od nje započeti obilazak Dubrovnika.

2. Vrata od Pila (glavni ulaz u stari dio Dubrovnika)

Idemo do vrata od Pila, glavnog ulaza u stari dio Dubrovnika. Dva mosta na ulazu vas uvode u neki drugi svijet, u davno prošlo doba.

Iako je kameni dio mosta iz 15. vijeka grandiozniji, djeci je više pažnje privukao drveni pokretni dio. Nekada se svako veče podizao, a ujutro ponovo spuštao. Ključeve od grada je noću vjerno skrivao knez. Grad se čuvao od eventualnih noćnih napada.

Vrata od Pila - znamenitost Dubrovnika

Prolazite krivudavom stazom. Iznad vanjskih i unutrašnjih vrata statua čuvara grada, Svetog Vlaha.

Prolaskom kroz vrata otvara vam se kameni Stari grad. Nije čudo što je stavljen na UNESCO-vu listu. Zapanjujuće djeluje. Očuvan, kao da je u njemu vrijeme davno zaustavljeno. Nižu se Velika Onofrijeva fontana, Stradun, crkva Svetog Spasa, Franjevački samostan…

3. Velika Onofrijeva fontana

Prvo vam u oči upada Velika Onofrijeva fontana.

Osim što je fascinantna, dominantna, što nudi rashlađenje i pitku vodu prisutnim, što predstavlja centralno mjesto trga, mjesto okupljanja i upoznavanja sa Starim gradom, govori i o nadmoći, bogatstvu, razvijenosti Dubrovnika još u 15. vijeku.

Velika Onofrijeva fontana je izgrađena 1440. godine kao spomen na otvaranje gradskog vodovoda. Zamislite koliko je Dubrovnik bio napredan kada je još 1438. godine izgradio gradski vodovod i doveo vodu sa 12 km udaljenog Šumeta, sa područja Rijeke dubrovačke?!

Za izgradnju vodovoda i fontana je zaslužan napuljski arhitekta Onofrio della Cava. Po njemu su i nazvane Mala i Velika Onofrijeva fontana. Mala se nalazi na kraju Straduna, o njoj ćemo više u nastavku priče.

Velika Onofrijeva fontana - znamenitost Dubrovnika

Za vrijeme velikog zemljotresa 1667. godine fontana je dosta oštećena, ali je ubrzo nova izgrađena i puštena u funkciju.

Napunite flašice vodom na Velikoj Onofrijevoj fontani, čeka nas duga i zabavna avantura.

4. Crkva Svetog Spasa

Dubrovnik je 1520. godine pogodio snažan zemljotres. Velika oštećenja su pretrpjele građevine. Mnogi su ljudi izgubili život.

Članovi Senata su u znak zahvalnosti što je potres prošao dali u nalog da se izgradi crkva Svetog Spasa. 1528. godine se uzdigla malena crkvica u renesansnom stilu.

 

Crkva Svetog Spasa - znamenitosti Dubrovnik

Ponovo 1667. godine Dubrovnik pogađa jak zemljotres. Zabilježen je gubitak života i velika oštećenja grada. Crkva Svetog Spasa ostaje netaknuta.

Postavlja se pitanje da li je opstala zbog dugih iskrenih molitvi nakon prvobitnog potresa ili se prilikom izgradnje vodilo računa o mogućem ponovnom zemljotresu.

Sada nas crkva Svetog Spasa vraća u doba renesanse. Predstavlja ukras grada i pruža ugodne koncerte i likovne izložbe.

5. Gradske zidine

Usko stepenište kraj crkve Svetog Spasa vas uzdiže i vodi na Gradske zidine, mjesto koje se mora naći na spisku „šta posjetiti u Dubrovniku“.

Šta posjetiti u Dubrovniku

Gradskim zidinama, koje opkoljavaju Stari grad, ćete na spektakularan način obići cijeli grad. 

Shvatićete kako je grad bio koncipiran, kako su se u njemu odvijale svakodnevne obaveze.

Vidjećete određene lokacije koje nećete zapaziti šetnjom kroz uske uličice.

Imaćete priliku i zaviriti u mnoga dvorišta. Oduševiće vas kamene kućice sa kamenim bunarima ograđene debelim zidinama. Po neka zasađena mandarina u dvorištu daje pitomost. Par stolica, mali stolić i šoljica domaće kafe će već probuditi ljubomoru kod vas. E baš to je teško vidjeti sa drugog mjesta osim sa Gradskih zidina.

Osmijeh izmami i domišljatost Dubrovčana da Stari grad prilagode potrebama današnjice. Zanimljiva rješenja, mora se priznati.

Šetnjom Gradskim zidinama doživjećete grad iz nekog drugog ugla, shvatiti kako je bio koncipiran, na čemu se temeljio njegov odbrambeni sistem, te koju su funkciju obavljale zidine, tvrđave, kule, bastioni.

Gradske zidine su se gradile sedam vijekova, sve do 1660. godine. Svojim debelim zidinama čija visina doseže i do 25 metara vjerno su čuvale grad i odolijevale protivnicima.

Tvrđave Minčeta, Bokar, Revelin, Sveti Ivan i Lovrijenac su svojim strateškim položajima pokrivale ključna mjesta i na taj način obezbjeđivale nesmetan život pomorske sile.

Tvrđava Minčeta je najmarkantnija, najviša tvrđava, a ujedno i najprepoznatljivija kula u sklopu dubrovačkih zidina, postavljena je na kopnu u sklopu odbrambenog sistema.

Tu je i tvrđava Bokar, zadužena je bila za zapadni dio grada i ulaz na vrata od Pila.

Dubrovnik se branio i topovima postavljenim duž zidina i u tvrđavama. I sada ih možete uočiti na velikom broju mjesta. U tvrđavi Revelin, jednoj od izdvojenih tvrđava, je čak živio Ivan Rabljanin, slavni graditelj topova. U Revelinu je oformio i svoju ljevaonicu topova, koji su se koristili na galijama i na zidinama.

Tvrđava Revelin je imala ulogu i da štiti Gradsku luku i istočni dio grada.

Tvrđava Svetog Ivana je sada poznata po Akvarijumu i Pomorskom muzeju koji su smješteni u njegovoj unutrašnjosti, a nekada je imala veoma važnu ulogu u odbrani grada od neprijatelja i zaštiti Gradske luke od velikih morskih talasa.

Šetnjom dubrovačkim zidanama doživljavate život i odbranu nekada, ali i njegovu užurbanost i prilagođenost grada savremenom dobu.

U jednom pogledu ćete uočiti more, Stari grad, novi dio grada, obližnja ostrva, a to je jedna od najljepših slika koja će vam ostati u sjećanju.

Gradske zidine su jedan od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih sistema u Evropi. U njegovoj gradnji su učestvovali brojni poznati graditelji kao što su Michelozzo iz Firence, Onofrio della Cava iz Napulja, te hrvatski Juraj Dalmatinac i Pakoje Miličević, što samo svjedoči o bogatstvu i moći Dubrovačke republike.

Nije čudo što Gradske zidine privlače veliki broj posjetilaca širom svijeta. Izdvojite 2-3 sata za obilazak i uživajte u skoro 2 km dugim zidinama. Upoznajte se sa Dubrovnikom na neki novi, poseban način.

Važni savjeti iz iskustva:

krenite u obilazak u ranim jutarnjim časovima, kako zbog gužve, tako i zbog jakog sunčevog dejstva;

ponesite veće količine vode iako na zidinama postoje simpatični barovi sa prekrasnim pogledom i osvježavajućim napicima,

ako planirate posjetu još nekih muzeja, kupite jednodnevni Dubrovnik pass, jer mu je cijena samo malo veća od ulaznice za Gradske zidine, a i šteta bi bilo propustiti druge muzeje,

tri su ulaza na Gradske zidine: na Stradunu kod vrata od Pila, kod tvrđave Sveti Ivan i kod tvrđave Sveti Luka.

6. Franjevački samostan i najstarija apoteka u Evropi

Posmatrajući Franjevački samostan sa ulice, teško je povjerovati da se iza debelih zidina kriju dva klaustra, da Mala braća i dan danas unutar svojih zidina uzgajaju ljekovite trave i da se baš tu krije jedna od tri najstarije apoteke u Evropi, ali najstarija sa neprekidnim radom.

Franjevački samostan - šta posjetiti u Dubrovniku

Franjevci su nekad davno živjeli izvan gradskih zidina, u naselju Pile. Kada su u 14. vijeku postali svjesni ratnih opasnosti, preselili su se unutar zidina i ušuškali između tvrđave Minčeta i vrata od Pila.

U svom skrivenom kutku izgradili su svoj prekrasni svijet, samostan sa pripadajućom crkvom, dva klaustra, apoteku i bogatu biblioteku.

I danas, nakon 7 vijekova je moguće uživati u ljepotama i bogatstvu koje su njegovali sve ovo vrijeme. 

Obavezno prošetajte jednim od najljepših klaustra u Hrvatskoj. Izgrađen je u romaničko-gotičkom stilu sa prekrasnim trijemovima, bujnom vegetacijom i česmom iz 15. vijeka.

U Franjevačkom samostanu postoji još jedan klaustar, ali on nije otvoren za javnost.

Zavirili smo i u samostanski muzej. Najviše pažnje nam je privukla postavka iz apoteke, koja potiče još sa početka 14. vijeka i apotekarske vaze iz Firence i Siene. Definitivno zaslužuje da se nađe na spisku “šta posjetiti u Dubrovniku”.

Mala braća su uzgajala mnoga ljekovita bilja. 1317. godine su otvorili apoteku koja im je trebala služiti samo za sopstvene potrebe. Međutim, vremenom su uvidjeli da bi mnogo mogli pomoći i ostalima i otvorili su vrata svoje apoteke široj javnosti.

Zanimljivo je da je riječ o najstarijoj apoteci u Evropi koja neprekidno radi, pa i dan danas. U današnje vrijeme je poznata po kremama i vodicama od ruže, koje se prave po tajnoj recepturi staroj više od 200 godina.

Da je sveštenicima Franjevačkog samostana uvijek bilo lako, pa i nije baš. U toku zemljotresa 1667. godine im je samostan djelimično uništen, u biblioteci je izgubljeno mnogo knjiga, ali nisu se predali. I nakon toga su nastavili sa prikupljanjem knjiga, da bi danas njihova biblioteka brojala više od 70 000 štampanih zdanja, te mnoge rukopise.

Franjevački samostan je prepoznatljiv i po legendarnom maskaronu. Uočićete ga na Franjevačkom samostanu sa spoljne strane zida, do Straduna. Nekada je služio kao ukras za odvodne cijevi vode, a sada sve više privlači posjetioce koji vjeruju u legendu.

Prema vjerovanju, ko se popne na maskaron licem okrenutim ka zidu i uspije skinuti majicu, pratiće ga sreća.

Naravno da smo isprobali.

Radno vrijeme i cijene ulaznica za Franjevački samostan pogledajte na zvaničnom sajtu Samostana Male braće.

Ulaz je besplatan uz Dubrovnik pass. 

7. Stradun (žila kucavica Dubrovnika)

Većina kada kaže Dubrovnik pomisli na Stradun. Najposjećenija i najljepša ulica u Dubrovniku. Centar svih zbivanja u Starom gradu. 

Milioni turista je posjete. Toliko je njom putnika prošetalo, da joj se i kameni pod usijao od uglačanosti.

Ako u Dubrovnik dolazite i na samo par sati, Stradun se mora naći na spisku „šta posjetiti u Dubrovniku“.

Stradun - šta posjetiti u Dubrovniku

Dug je samo 298 m, ali pruža zadovoljstvo u pogledu na mnoge znamenitosti Dubrovnika: Malu i Veliku Onofrijevu česmu, crkve Svetog Spasa i Svetog Vlaha, Franjevački samostan, Trg od Luža, Gradski zvonik, Orlandov stub, palatu Sponza i niz kamenih zgrada izgrađenih u baroknom stilu.

Posebno zadovoljstvo pruža šetnja Stradunom. Ne znate da li biste se prvo zagledali u istaknute dične kamene vile sa drvenim žaluzinama koje vam se iz prvih redova ljepotom namiču ili želite da bacite pogled u svaku sporednu usku uličicu čiji nanizani romantični stolovi privlače svaku romantičnu i radoznalu dušu.

Nije nikakvo čudo što na Stradunu izgubite pojam i o prostoru i o vremenu. I koliko god puta prošli Stradunom, uvijek će vam se činiti malo.

Ko bi rekao da je današnja ulica, koja je jedna od top 10 destinacija za doček Nove godine, centar svih dubrovačkih dešavanja, nastala u 10. vijeku nasipanjem morskog kanala koji je razdvajao dva dubrovačka naselja.

8. Trg od Luže i Gradski zvonik

I na kraju, odnosno početku Straduna, Trg od Luže, najbogatiji trg dubrovačkim znamenitostima.

Trg od Luže nosi naziv po Luži, staroj zvonari sagrađenoj 1463. godine. Njena zvona su služila za uzbunu tokom opasnosti, saziv vijeća i slične potrebe.

Neraskidivu vezu čine Luža, zvonara, i Gradski zvonik, 31 m visok toranj izgrađen 1444. godine. Na tornju je još u 18. vijeku postavljen sat, kao zamjena za Heliasov sat iz 14. vijeka.

Zanimljivo je da što više upoznajemo Dubrovnik, postajemo sve svjesniji moći i bogatstva Dubrovačke Republike.

Trg od Luže - Dubrovnik u jednom danu

Mi smo se trudili da na Trgu od Luže budemo kad je pun sat. Uživali smo u zvukovima koje proizvode bronzane lutke, Zelenci, udarajući svojim čekićima o zvono. Mehaničke lutke su popularne među domaćim stanovnicima, pa su im od milja dali naziv Maro i Baro.

Maro i Baro su postavljeni još 1478. godine. Nakon zemljotresa je zvonik oštećen, ali je 1929. godine obnovljen i postavljene su nove bronzane lutke. Originalne Zelence posjetite u Kneževom dvoru.

Jeste li znali da su Maro i Baro najstarije bronzane toranjske figure za izbijanje satova u Evropi? Čak je i venecijanski Mori postavljen 12 godina kasnije.

9. Mala Onofrijeva fontana

Na drugom kraju Straduna u odnosu na Veliku Onofrijevu fontanu, postavljena je Mala Onofrijeva fontana.

Samo 2 godine nakon izgradnje velike česme, tačnije 1442. godine izgrađena je mala česma u znak proslave za uvođenje vodovoda u Dubrovnik.

Danas, osim što uljepšava Trg od Luže, putnicima namjernicima pruža pitku vodu za osvježenje u vrelim ljetnim danima.

10. Palata Sponza

Palatu Sponza ćete vrlo lako uočiti. Jedna je od najljepših i najroskošnijih građevina.

A kako ne bi bila?! Izgrađena je u 16. vijeku, kada je Dubrovačka Republika bila u zenitu svoje moći, a palata Sponza je predstavljala središte dubrovačke trgovine.

U palati Sponza se carinila roba koja je u Dubrovnik stizala iz svih krajeva svijeta. Osim uloge carinarnice, imala je ulogu skladišta, oružarnice, a bila je kovnica novca svojevremeno.

Kroz istoriju je palata uvijek imala značajno mjesto u Dubrovniku. U 17. vijeku je predstavljala sastajalište članova Akademije učenih koji su raspravljali o književnosti, umjetnosti i nauci. Danas je državni arhiv u kome se čuvaju svi dokumenti bogate Dubrovačke istorije još od njene davne prošlosti, pa do danas.

Za vrijeme zemljotresa 1667. godine mnoge građevine rađene u gotičko – renesansnom stilu su uništene, tako da je palata Sponza ostala kao jedan od rijetkih primjera gradnje iz svog perioda.

Ulaz u palatu Sponza je slobodan, odnosno samo u izložbene prostorije.

Mi smo prevashodno posjetili palatu Sponza zbog natpisa na ulaznom luku, još iz perioda kada je imala ulogu carinarnice:

„FALLERE NOSTRA VETANT * ET FALLI PONDERA * MEQVE PONDERO CVM MERCES * PONDERAT IPSE DEVS“ (naši utezi ne daju da se vara i bude prevaren. Kad mjerim robu, mene mjeri sam Bog). 

Moćno!

11. Crkva Svetog Vlaha

Na Trgu od Luže pažnju privlači i barokna dubrovačka crkva izgrađena u čast zaštitnika grada Dubrovnika, Svetom Vlahi koji je spasio grad od napada Mlečana.

Uveče je posebno čarobna njena spoljašnost, kada šareni vitraži stidno se oslikavaju po trgu.

Crkva Svetog Vlaha - znamenitosti Dubrovnika

O značaju Svetog Vlahe za Dubrovčane ne treba posebno govoriti. Njegove statue ćete uočiti širom grada, a proslava Svetog Vlahe se smatra jednom od značajnijih događaja u gradu.

Crkva Svetog Vlaha je izgrađena u 18. vijeku, na mjestu nekadašnje crkve izgrađene u romanskom stilu, posvećene istom svecu. Crkva je preživjela zemljotres 1667. godine, ali je izgorila u požaru 1706. godine.

Zanimljivo je da su u crkvi nakon požara opstala samo tri kipa, između ostalih i srebrni kip Svetog Vlaha. Sačuvani kip ne samo da ima duhovnu vrijednost, već i istorijsku, jer na kipu Sveti Vlah drži maketu grada, na osnovu koje se izučavao izgled grada prije zemljotresa

12. Orlandov stub

Orlandov stub, koji zauzima centralno mjesto Trga od Luže, predstavlja simbol slobode i dubrovačke nezavisnosti. Rađen je po uzoru na lik ratnika Ronalda koji je krajem 8. vijeka spasio Dubrovnik od saracenskih gusara.

A da li ste znali da je Dubrovnik kao mjernu jedinicu koristio Orlandov lakat, baš od ovog čuvenog Orlanda?

Dubrovački, Orlandov lakat je iznosio 51,2 cm, a mjeru možete pronaći ucrtanu na Orlandovoj podlaktici.

13. Knežev dvor

Knežev dvor je jedna od najznačajnijih dubrovačkih znamenitosti, mjesto koje se mora naći na spisku „šta posjetiti u Dubrovniku“ pa i da ste samo jedan dan u gradu.

Knežev dvor je nekada bio sjedište kneza Dubrovačke Republike, Malog vijeća i Senata, sudnica, zatvor i barutana, a danas je bogat kulturno istorijski muzej u kome možete naći mnogo toga iz dubrovačke istorije.

U Kneževom dvoru je živio knez Dubrovačke Republike za vrijeme svog jednomjesečnog mandata. Izlazio je samo za vrijeme državnih i protokolarnih obaveza. Posebno je interesantno da se knez birao samo na mjesec dana, kako ne bi osjetio slast moći.

I sada na ulazu u Knežev dvor budite svjedoci ispisa „Obliti privatorum publica curate“ (zaboravite privatno i brinite se za javno). Sve govori u korist tome koliko je knez bio predan Dubrovačkoj Republici i svojoj ulozi u njoj.

U Kneževom dvoru imaćete priliku uživati u spavaćoj sobi kneževa, njihovim ličnim predmetima, slikarskim djelima majstora od 15. do 19. vijeka i predmetima iz apoteke Domus Christi iz 15. vijeka.

Zanimljivo je da se u Kneževom dvoru čuvaju ključevi grada, jer ih je baš knez svako veče imao kod sebe nakon zaključavanja vrata od Pila i vrata od Ploča, i to sve do jutra, do njihovog ponovnog otključavanja.

Posebnu pažnju su nam privukli izvorni Maro i Baro, Zelenci iz 15. vijeka, o njima smo već govorili.

A tu su naravno i sudnica i zatvor. Ni malo nije bilo prijatno zatvorenicima. Najokrutniji zatvori su bili baš u Kneževom dvoru. Kažu da su se jauci zatvorenika širili cijelom zgradom. Neki zatočenici nisu ugledali svjetlost dana čak 25 godina.

Najstrašniji su bili takozvani morski zatvori, gdje su se nerijetko za vrijeme plime zatočenici i gušili.

Tajna mjesta u Dubrovniku - zatvor

Kako smo se divili prekrasnoj spoljašnosti Kneževog dvora izgrađenog u kombinaciji stilova renesanse, gotike i baroka, tako nas je oduševila i njegova unutrašnjost.

Kažu da je Atrij Kneževog dvora najakustičnija prostorija u Dubrovnika, pa nemojte propustiti koncert ako se održava za vrijeme vaše posjete.

Šteta pa je Knežev dvor dva puta pretrpio eksplozije, 1435. i 1463. godine, a sve kao posledica skladištenja baruta u njoj.

Ko zna kojim bi nas još eksponatima i arhitektonskim dostignućima oduševio.

14. Gundulićev trg

Ako volite kao i mi da isprobate domaće autentične proizvode, onda je Gundulićev trg neizostavna destinacija za vidjeti u Dubrovniku.

Gundulićev trg- Dubrovnik u jednom danu

Gundulićeva poljana (trg) je lokacija starogradske zelene pijace na kojoj se i danas prodaju lokalni proizvodi. Mi smo bili česti gosti. Obavezno isprobajte dubrovačke delicije. 

Prostor pijace ćete lako prepoznati po spomeniku dubrovačkog pjesnika Ivana Gundulića. Živio je u XVI i prvoj polovini XVII vijeka. Školovao se u rodnom gradu, dva puta je biran za kneza Konavala, za senatora, člana Malog vijeća i izaslanika kod bosanskog paše. Njegov grob pronađite u franjevačkoj crkvi sa početka naše priče.

15. Crkva Svetog Ignacija i slavne stepenice

Sa Gundulićevog trga monumentalnim stepenicama iz 18. vijeka produžite do prekrasnog sakralnog objekta Dubrovačke Republike, crkve Svetog Ignacija. Crkva i stepenice su svakako jedan od prepoznatljivih simbola grada Dubrovnika.

Crkva Svetog Ignacija Dubrovnik

Isusovačka crkva Svetog Ignacija je izgrađena početkom XVIII vijeka i posvećena je Svetom Ignaciju Lojolskom, osnivaču reda isusovaca.

Crkva Svetog Ignacija je posebno zanimljiva zbog pećine posvećene Gospi Lurdskoj i predstavlja jednu od prvih crkvenih lurdskih pećina u Evropi.

Powered by GetYourGuide

Boškovićeva poljana, na kojoj se nalazi crkva Svetog Ignacija sa čuvenim stepeništem, je sigurni smo dobro poznata ljubiteljima Igre prestola. Ako ste jedni od njih, obavezno je stavite na spisak “šta posjetiti u Dubrovniku”.

16. Dubrovačka katedrala

Dubrovačka katedrala je glavno mjesto Dubrovačke biskupije i sa svojom riznicom predstavlja jednu od glavnih znamenitosti Dubrovnika.

Današnja katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije je izgrađena nakon zemljotresa 1667. godine, a prije toga je na njenom mjestu postojala katedrala koju je prema legendi izgradio kralj Ričard Lavljeg Srca.

Po predanju, kada se kralj Ričard Lavljeg Srca 1192. godine vraćao iz Trećeg krstaškog rada, u okolini ostrva Lokrum je upao u oluju i doživio brodolom. Nakon spašavanja i dolazak na Lokrum, zarekao se da će dati dukate za gradnju velike crkve u znak njegovog spasenja. Nagovorili su ga da crkvu sagradi na području grada Dubrovnika.

U okviru Dubrovačke katedrale je i njena riznica koja krije neprocjenjivo blago. Riznica sadrži 132 relikvije svetaca koje potiču od 11. do 19. vijeka, a nejvrednije su relikvije glave, ruke i noge Svetog Vlaha iz 11. i 12. vijeka, koje su djelo dubrovačkih zlatara.

Zanimljivo je da je i za vrijeme Dubrovačke Republike blago Dubrovačke katedrale čuvano sa tri ključa. Ključeve su imali knez, biskup i tajnik Republike, a Riznica se mogla otvoriti samo sa istovremenom upotrebom sva tri ključa.

17. Akvarijum

Posjetiti Dubrovnik sa djecom, a ne upoznati njegov morski svijet, jednostavno ne ide.

U prizemlju tvrđave Sveti Ivan smješten je Akvarijum koji obuhvata 31 akvarijumski bazen u kome je predstavljen raznoliki biljni i životinjski svijet Jadranskog mora.

Akvarijum - šta posjetiti u Dubrovniku sa djecom

Iako prostorno nije velik, svakako će zaokupiti dječiju pažnju. Zvijezde Akvarijuma su nama bile morska zvijezda i morski konjić.

Akvarijum nije uključen u Dubrovnik pass. Prije posjete informišite se o njegovom radnom vremenu i cijenama ulaznica.

18. Pomorski muzej

Idealno mjesto za doživjeti Dubrovnik kao pomorsku silu je Pomorski muzej.

Smješten na prvom i drugom spratu tvrđave Sveti Ivan sa velikim sidrom i topovima na ulazu vas polako uvodi u svijet moreplovaca.

Pomorski muzej - šta posjetiti u Dubrovniku

Provešće vas kroz razvoj dubrovačkog pomorstva od kasne antike do pada Dubrovačke Republike, i pokazati kakvo je pomorstvo bilo u 19. i 20. vijeku.

Pregršt brodskih instrumenata, maketa brodova, mapa, karti, globusa, atlasa, arheoloških pronalazaka sa podmorskih lokaliteta pronaćićete na dva sprata muzeja.

Po nama lično je idealno mjesto da na osnovu karti koje prikazuju puteve kretanja različitih vrsta robe shvatite koji je značaj u trgovini i pomorskom svijetu imala Dubrovačka Republika. Sve se slijevalo u Dubrovnik i ponovo kretalo iz Dubrovnika.

Shvatićete koji su se morski i kopneni putevi u širem regionu koristili da bi se vršio prenos i razmjena različitih vrsta robe, veoma bitnih za tadašnji život. Spoznaćete kakav je epicentar predstavljao Dubrovnik i koji je značaj imala ova pomorska sila.

Ulaz u Pomorski muzej je besplatan uz Dubrovnik pass. Prije polaska se informišite o radnom vremenu i cijenama ulaznica.

19. Gradska luka u Dubrovniku

Jedan od najboljih svjedoka Dubrovačke moći, epicentar pomorskih dešavanja je svakako Gradska luka u Dubrovniku.

Ušuškana između čuvarskih tvrđava Svetog Ivana i Revelina, zaštićena od talasa zidanom obalom Porporelom i valobranom Kaše, mogla je ponosno da primi dobronamjerne brodove, pruži im utočište i obezbijedi razmjenu robe.

I danas ponosno prima brodove, doduše u malo drugačije svrhe. 

Sada joj izgled sa kraja 15. i početka 16. vijeka daje neki poseban štih, znate onu morsku romantiku. Po nama ne postoji mirnije, romantičnije mjesto u Dubrovniku od Gradske luke u večernjim satima.

Smjestite se u Gradsku kavanu i tavernu Arsenal u Gradskoj luci i prepustite se jedinstvenoj atmosferi. Zamislite večeru uz romantične svijeće, miris mora, laganu muziku, visoke stropove i kamene lukove otvorene ka moru. 

Ko bi rekao da je nekada na ovom mjestu bilo brodogradilište u kome su se čuvale, održavale i gradile dubrovačke galije.

20. Porporela u Dubrovniku

Dugi mol u sastavu Starog grada, crveni svjetionik, niz klupa, pogled na ostrvo Lokrum i more koje ga zapljuskuje… nikakvo čudo što ima posebno mjesto kod Dubrovčana i što se baš na Porporeli u Dubrovniku zbilo mnogo prvih poljubaca.

Ali, nije izgrađen da bi zadovoljio romantičare i obezbijedio još jedno zanimljivo kupalište. 1347. godine je napravljen u nešto drugačijem obliku kako bi zaštitio luku od nemirnog mora.

Vremenom se preuređivao, zidao, da bi u 19. vijeku dobio današnji izgled.

Svakako se uputite do Porporela, uživaćete u posebnom pogledu na Gradsku luku, tvrđave i morsko plavetnilo koje ga okružuje.

21. Etnografski muzej

Etnografski muzej u Dubrovniku vam od srca preporučujemo. U njemu ćete se upoznati sa pokretačkom energijom grada, sa jedinstvenostima ljudi sa ovih prostora, sa onim što ih ističe i krasi. 

Zavirite u svakodnevicu ljudi iz Dubrovačkog primorja i Elafita, Konavala, Mljeta, Lastova, Pelješca, Korčule, Rijeke i Župe Dubrovačke. Posmatrajte običaje, nošnje, nakit i oruđe. Izučite zanate i organizaciju doma kroz vijekove.

Doživite šta su im bile svakodnevne obaveze, a šta ih je opuštalo. Kako su se odijevali u svečanim prilikama, a kako pod uobičajenim okolnostima

U Etnografskom muzeju upoznajte stanovnike, upoznajte energiju grada.

Da bi užitak bio veći, bitno je da znate da je kamena zgrada muzeja sa visokim stropom bila silos za žito u Dubrovačkoj Republici. U prizemlju ćete biti svjedoci 15 otvora iza kojih se kriju bunkeri u kojima se skladištilo žito za godišnje potrebe grada.

Muzeji u Dubrovniku

Vrlo zanimljivo je da sama nekadašnja uloga zgrade muzeja predstavlja još jednu kockicu u savršeno organizovanoj Dubrovačkoj Republici. Neophodno je da ga posjetite, doživite, prođete kroz sva tri njegova sprata i upoznate se sa još jednim obilježjem Starog grada.

VAŽNO: na drugom spratu muzeja slobodno otvorite prozor i uživajte u jednom od najljepših pogleda na Stari grad.

Ulaz u Etnografski muzej Rupe je slobodan uz Dubrovnik pass.

22. Dominikanski samostan

Uz Franjevački samostan Male braće, Stari grad krije i Dominikanski samostan.

Preseljen je u 13. vijeku pod okrilje zidina kako bi se smjestio u istočnom dijelu gradu, na lokaciji gdje je Dubrovnik bio vrlo ranjiv. Dominikanci, vlast, stanovnici gradske četvrti, svi su pomogli u izgradnji samostana, jer su bili svjesni da će se uklopiti u odbrambeni sistem grada.

Samostan danas krije bogatu biblioteku, klaustar i muzej sa vrijednim umjetničkim djelima.

Zanimljvost vezana za Dominikanski samostan je da su mu stepenice koje vode do zapadnog ulaza u samostan u donjem dijelu bile zatvorene, kako muškarci koji stoje ispod stepenica ne bi mogli gledati u gležnjeve žena.  U to vrijeme je to bilo neprimjereno.

Ulaz u Dominikanski samostan je besplatan uz Dubrovnik pass.

23. Vrata od Ploča

Pored Dominikanskog samostana kamenim uskim ulicama, vođeni mirisom mora, prolazimo kraj tvrđave Revelin, postavljenih topova, ogromnog kamenog podijuma sa prekrasnim pogledom na Gradsku luku i stižemo do istočnog izlaza iz grada.

Nađosmo se ispred vrata od Ploča, jednog od glavnih ulaza u Stari grad, pored vrata od Pila.

Vrata od Ploča - znamenitost Dubrovnika

Dominiraju kameni i pokretni drveni most, te zaštitnik Sveti Vlah kao čuvar iznad ulazne kapije.

Dojmiće vam se i mali parkić ispod mosta. Kameni most, more i uređen vrt, predio za medalju.

24. Lazareti na Pločama

Da li ste znali da je Dubrovnik još od 1377. godine uveo karantin?

Nažalost, zbog COVID-a smo svjesni šta epidemija može da uradi gradovima, državama.

Dubrovnik je bio razvijen trgovački grad sa velikim protokom i robe i ljudi. Kako bi se zaštitio od kuge i drugih nevidljivih bolesti uveo je karantin.

Došljaci su morali provesti 40 dana u izolaciji na ostrvima Mrkanu, Bobari i Svetom Petru prije samog ulaska u Dubrovnik. Kapaciteti ostrva na području Cavtata su sa razvojem grada postali mali. Kao nužna potreba, kao poslednji se gradi Lazareti, karantin na istočnom ulazu u Dubrovnik, na Pločama.

Danas je Lazareti jedina potpuno očuvana karantenska građevina na evropskom dijelu Mediterana pod zaštitom UNESCO.

Lazareti - šta besplatno posjetiti u Dubrovniku

Lazareti su bili vrlo dobro čuvani i pravila koja su u njima važila su se strogo poštovala.

Imali su svoju cisternu, vlast im je slala sveštenike, doktora, brijača, hirurga, a imali su i svoju poslugu.

I danas možete slobodno ući u Lazareti, samo što on danas ima drugu funkciju. Lazareti je sada kvart za umjetnike.

Prođite jednim od 5 dvorišta, od kojih svaki ima po dvije dvorane. Bacite pogled kroz željezna morska vrata na Gradsku luku i more. Poseban doživljaj.

25. Plaža Banje

Kada ste na moru, morate se okupati. I mi smo, nema veze što je za par dana novembar.

Gdje se okupati u Dubrovniku?

Najposjećenija i najpoznatija plaža u Dubrovniku je smještena u Pločama, na istočnoj strani zida. Plaža Banje se smatra jednom od najljepših na Jadranu.

Plaža Banje - gdje se okupati u Dubrovniku

Sitni ugodni kamenčići, pogled na Stari grad i ostrvo Lokrum, ne može bolje. Za veći gušt iznajmite suncobran i ležaljke. Tu je i bar za neko piće.

Ako želite malo ubrzati puls, isprobajte parasailing. A šta kažete na iznajmljivanje kanua za vožnju do Lokruma?!

Toliko nam se svidjela plaža Banj da smo svaki dan podnevne sate iskoristili za kupanjac. Zaslužuje naći se na spisku “šta posjetiti u Dubrovniku” pa čak i ako ste samo jedan dan u njemu.

26. Najljepši pogled na Dubrovnik (vidikovac Srđ)

Za najljepši pogled na Stari grad i ostrvo Lokrum uputite se na brdo Srđ. Panoramski vidikovac na 400 mnv pruža nevjerovatan užitak i doživljaj grada.

Brdo Srđ je definitivno mjesto koje se mora staviti na spisak „šta posjetiti u Dubrovniku?“ Niste bili u Dubrovniku, ako ga niste spoznali sa visine.

Kako doći do brda Srđ?

Najromantičniji i djeci najinteresantniji način je svakako žičarom, ali do vidikovca se može stići i putničkim automobilom. Sve smo isprobali. Kažemo vam da se brdo Srđ mora vidjeti. Kad odete jednom, ići ćete stalno.

Žičarom do brda Srđ

U neposrednoj blizini Starog grada smjestila se polazna stanica žičare. Samo 4 minute vožnje vas dijeli do samog vrha. 

Žičara Dubrovnik - šta posjetiti u Dubrovniku

Prekrasan je osjećaj uzdizanja dok vam se u sve ljepšem i sve većem zdanju prikazuju građevine Starog grada, njegove ulice, život u njemu. Imaćete osjećaj da ste se zalijepili za staklo kabine da ga što bolje vidite.

Zidine dočaravaju konture grada i ističu neki drugi, onodobni svijet. Plavetnilo mora koje ga okružuje pojačava mu notu romantike. I za kraj vam se ukazuje prirodna oaza, duša Dubrovnika, ostrvo Lokrum. 

Neprikosnoven osjećaj je lebditi iznad Starog grada.

Cijene prevoza žičarom pogledajte na zvaničnom sajtu Dubrovnik Cable Car-a. 

Autom do brda Srđ

Za dolazak sopstvenim vozilom, budite spremni na uzak i loš put. Ne postoje oznake, ali vas navigacija navodi ispravnom rutom.

Ako se ne želite svojim autom upuštati u ovu avanturu, koristite usluge taxi vozila iz grada.

Koji god izbor načinite, jedno je sigurno, na vrhu vas čeka čarobna atmosfera. Pogled je spektakularan.

Preporučujemo dolazak u jutarnjim satima ili uveče, pred zalazak sunca. Ispratite i Dubrovnik dočaran noćnim svjetiljkama.

Najljepši vidikovac - brdo Srđ Dubrovnik

Možete se smjestiti u restoran Panorama, pa uz večeru ili koktel upotpuniti atmosferu, a sve vrijeme da vam pogled dopire do grada.

Za avanturiste su tu i kvadovi za iznajmljivanje, a isprobajte i zip line (klik na link i izvršite rezervaciju – GetYourGuide često ima popuste).

26. Ostrvo Lokrum (ukleto dubrovačko ostrvo)

Ostrvo Lokrum je najpozitivnije iznenađenje našeg boravka u Dubrovniku. Definitivno je destinacija koju morate staviti na spisak „šta posjetiti u Dubrovniku“.

Obavezno se upustite u avanturu istraživanja ostrva, posebnog rezervata šumske vegetacije pod zaštitom UNESCO, udaljenog samo 15-ak minuta vožnje brodom od Gradske luke u Dubrovniku.

Pa ni sam dolazak na ostrvo nije uobičajen. Imaćete čast voziti se drvenim brodovima iz 1971. godine i uživati u pogledu na Stari grad i brdo Srđ iz neke nove perspektive.

Ostrvo Lokrum - tajna mjesta u Dubrovniku

Lutali smo ostrvom kroz maslenike i botanički vrt sa biljkama dopremljenim iz Azije, Afrike i Autralije. Nikada nismo vidjeli veći primjerak stabla eukaliptusa. Gubili smo se među kaktusima raznoraznih oblika i veličina. Pokušavali smo pogledom dosegnuti vrhove visokih palmi. 

Samo smo se bojali da se ne pogubimo opčinjeni raznolikim, za nas nesvakidašnjim stanovnicima botaničkog vrta.

A onda vas ostrvo prebaci u neku novu dimenziju, u polje mistike.

Prema predanju je ostrvo Lokrum ukleto ostrvo. 

Prokleli su ga benediktanci poslednju noć svog boravka na ostrvu, pred samo prodavanje Lokruma od strane Dubrovnika.

Govorili su strašnu kletvu: da smrt ili teška nesreća zadesi svakog vlasnika Lokruma poslije njih. Tako je i bilo.

Sada više niko ništa ne nosi sa ostrva, bukvalno ni list, ni paunovo pero, ni kamenčić. Novog vlasnika bi mogla zadesiti nesreća.

Benediktanski samostan - ostrvo Lokrum

Lutajući Benediktanskim samostanom upoznajemo se sa životom Benediktanaca, šišmiša, trčkaramo kroz mini lavirinte i dolazimo do dijela vrlo zanimljivog za obožavatelje serije Igra prestola.

Sjedili smo na originalnom tronu koji se koristio za vrijeme snimanja serije Igra prestola. Rekli smo vam da je Lokrum nepredvidiv i čaroban.

Tron iz Igre prestola - ostrvo Lokrum

Ali, ni to nije sve. Ostrvo ima „Mrtvo more“. Da, da, dobro ste čuli. U pitanju je jezero višeg salinitet sakriveno među visokim stijenama, pa svojim ambijentom posebno privlači na kupanje. Isprobali smo, naravno, nema veze što je par dana preostalo do novembra.

Pripazite samo na životinjice sa žarnim stanicama koje bi vas mogle opeći.

Mrtvo more - ostrvo Lokrum

I za kraj malo avanture. U nastavku puta od Mrtvog mora stižemo do stijena. Kao da je neko džinovske kamene kocke poredao u nepravilnom obliku na ogromnom prostranstvu. Vaše je da se pentrate, pronađete najbolji mogući način za dolazak do sljedećeg nivoa. 

Nas je zaintrigirala potraga za „Arco naturale“, prirodnim mostom u stijeni koji ne postoji na mapi, za koga nisu ispisani znakovi i strelice, za koji znaju samo malobrojni. Zavirujući u svaku pukotinu na stijenama otkrismo uski čarobni putić. A tamo, spektakl.

Mali bazenčić u stijeni koji je potrebno obići kroz nisku pukotinu na bočnoj strani vodi do otvora u stijeni. A tamo nevjerovatan pogled na more.

Čaroban je Lokrum.

Nije ga bez razloga dinastija Habsburg izabrala za izgradnju ljetnikovca. Nije ni čudo što je meksički car Maksimilijan u svom pismu supruzi pisao iz Meksika: „Lokrum je jedina tačka u Evropi za kojom čeznem!“

Stijene - ostrvo Lokrum

A jesmo li vam rekli da je Lokrum preplavljen pitomim paunovima. Toliko toga nudi Lokrum da zaslužuje jedan poseban post. Sve o ostrvu obavezno pročitajte u našoj priči Ostrvo Lokrum – duša Dubrovnika.

Posvetite jedan cijeli dan ostrvu Lokrum. I ako želite više, nećete moći u jednom danu. Moraćete se vratiti brodom, pa opet doći sutradan. Na ostrvu niko ne smije prenoćiti osim čuvara. Mada, kada uzmete u obzir da je riječ o ukletom ostrvu, razmislite da li biste to zaista i željeli.

Gastronomija Dubrovnika

Sada kada znamo šta posjetiti u Dubrovniku, bitno je da otkrijemo i kakvu gastronomiju krije.

Dubrovnik nudi širok spektar jela karakterističnih za najbolje svjetske kuhinje. Ali, da biste istinski  doživjeli Dubrovnik, pored uživanja u Starom gradu, suncu, plažama, prirodi, običajima, istoriji i kulturi, morate isprobati i tradicionalna dubrovačka jela.

Dubrovnik nudi širok spektar tradicionalnih jela. Kako biste se snašli u moru ukusnih lokalnih jela, izdvojićemo za vas specifična jela koja prema našem izboru morate isprobati pri prvom boravku u Dubrovniku.

Imajte u vidu da se južno-dalmatinska kuhinja bazira na svježim namirnicama i jednostavnoj pripremi.

Guštanje započnite stonskim kamenicama, smatraju se najukusnijim u ovom dijelu Evrope. Ne zaboravite trpezu dopuniti jastogom, hobotnicama, crnim rižotom od sipe, škampama, kozicama i oradom.

Bogata trpeza se mora upotpuniti nadaleko poznatim opojnim kvalitetnim dubrovačkim vinima. Izdvajamo crna vina sa Pelješca, te bijela vina sa Korčule. Izbor prepuštamo vama. Ne znamo ni da li je ispravno da kažemo da smo ih više isprobali za samo jedno veče. Možda je bolje tako nešto ne spominjati.

Gastronomija Dubrovnika

Za potpun užitak u ribljim specijalitetima pripremljenim na tradicionalan način od svježe ulovljene ribe preporučujemo vam porodičnu konobu Ankara u Zatonu kod Dubrovnika. Riječ je o konobi sa dugogodišnjim iskustvom i recepturama prenošenim kroz više generacija.

Za nas je to bila večera za pamćenje.

Ako ste više ljubitelj mesa, onda je pašticada savršeno jelo za vas.

Osnovno jelo svih dubrovačkih svečanih trpeza su šporki makaruli (pasta u obliku makarona po dubrovački je makarula). Jelo je sačinjeno od mesnog umaka sa makaronama.

Da biste za vrijeme svoje posjete Dubrovniku živjeli kao Dubrovčanin, svratite na tržnicu na Gundulićevom trgu, kupite lokalne delicije i uživajte u šetnji pri isprobavanju najljepših mogućih slastica:

Arancina – kandirane korice domaćih narandži;

Bruštulane mjendule – karameliziranih badema;

Suvih smokvi.

Sa sobom kao suvenire obavezno ponesite likere od voća, domaće maslinovo ulje, mantalu (slatko od grožđa) i kotonjatu (slatki žele od dunja).

Ako pronađete u kom restoranu možemo pronaći dubrovačku rožatu, molim vas da nam javite. Nešto smo morali ostaviti i za drugi put.

Dubrovnik pass

Mi smo fanovi turističkih kartica u većim gradovima, jer se njihovim korištenjem znatno smanjuju troškovi ulaznica, javnog gradskog prevoza, olakšava i ubrzava vam se ulazak u znamenitosti, a na  kraju vidite mnogo više od planiranog.

Takav je slučaj i sa Dubrovnik pass-om.

Postoje dnevna, trodnevna i nedjeljna Dubrovnik pass kartica.

Razlika je u tome što dnevna obuhvata besplatan ulaz u 9 najpoznatijih znamenitosti Dubrovnika, te javni gradski prevoz, a trodnevna i nedjeljna još pružaju besplatan ulaz u top znamenitost Cavtata i kupone za prigradsku vožnju koju možete iskoristiti za prevoz do Cavtata.

Sve kartice obezbjeđuju popuste u mnogobrojnim restoranima, suvenirnicama, turističkim agencijama.

Mi smo obilazili samo Dubrovnik, pa smo kupili jednodnevnu Dubrovnik pass karticu i u roku od 24 sata posjetili sve željene lokacije, koje smo i vama naveli kao obavezne na spisku “šta posjetiti u Dubrovniku”. Sasvim dovoljno vremena smo imali.

Cijena jednodnevnog Dubrovnik pass-a je za odrasle osobe neznatno viša od ulaznice za Gradske zidine, tako da se za tu opciju svakako isplati.

Dubrovnik pass je kartica u elektronskom obliku. Sve sačuvate na mobilnom aparatu i samo pokazujete na ulazu. Vrlo jednostavno.

Za informacije o cijenama i link za kupovinu kliknite na Dubrovnik pass.

Aplikacija za besplatni turistički vodič

Za lakše snalaženje po gradu preporučujemo vam Guide2Dubrovnik besplatnu aplikaciju za mobilne uređaje koja nudi elektronsku mapu grada, navigaciju, mnoge korisne podatke i zanimljivosti za znamenitosti, skoro 3 sata kvalitetnog audio sadržaja i što je najbitnije radi bez internetske veze.

Isprobali smo je, pa je zato i preporučujemo.

Posebno nam se svidjelo što vam prikazuje najbliže znamenitosti u odnosu na vašu trenutnu lokaciju i što imate više modeliranih ruta koje sami možete slijediti.

Napominjemo da je trenutna opcija samo na engleskom jeziku.

Obavezno je instalirajte i imajte svog besplatnog turističkog vodiča.

Smart parking aplikacija za Dubrovnik

Nerijetko čujemo komentar: „Krenuli smo u Dubrovnik, ali nismo pronašli parking!“

Parking u Dubrovniku je ogroman problem, naročito u ljetnim mjesecima kada su gužve nesnosne. Kada još uzmemo u obzir da ni cijene parkinga nisu male i da se znatno razlikuju od jedne do druge parking zone, problem postaje još veći.

Gdje se parkirati u Dubrovniku?

Mi znamo!

Instalirajte besplatnu aplikaciju Dubrovnik Smart parking. Aplikacija radi na principu da u odnosu na vašu realnu lokaciju pronađe najbliže slobodno parking mjesto.

Gdje se parkirati u Dubrovniku

Prikazaće vam za svaki parking koliko ima slobodnih mjesta, koja je cijena parkinga, koliko se maksimalno vremenski smijete zadržati i putem navigacije vas dovesti na željeno odredište.

Što se nas tiče, odmor u Dubrovniku čini mnogo jednostavnijim.

Dubrovnik je grad koji morate posjetiti bar jednom u životu. Nije i neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Izdvojite dva dana za Dubrovnik. Kupite Dubrovnik pass i prvog dana od ranog jutra krenite u obilazak svih navedenih znamenitosti. Uveče se žičarom provozajte do brda Srđ. Drugi dan brodićem otplovite do spektakularnog ostrva Lokrum i eto ga, vikend za pamćenje.

Za potpun doživljaj prespavajte u Starom gradu. Mi vam preporučujemo Čelenga apartmane, imaju savršen odnos cijene i kvaliteta.

Sad kad znate šta posjetiti u Dubrovniku i kako se organizovati, nemojte se zaustavljati.

Napravite savršenu rutu i posjetite još i gradove TrebinjeMostarKotor. Samo kliknite na izabrani grad i čekaju vas sve informacije šta i kako posjetiti.

obavezno pogledajte

4 komentara

Vesna 11/01/2023 - 18:13

Odlično

Odgovorite
Cica 11/01/2023 - 20:05

Drago nam je da Vam se dopada. Svako dobro

Odgovorite
Lili 10/05/2024 - 10:32

Sjajno. 🙂

Odgovorite
Cica 10/05/2024 - 22:41

Hvala 🙂

Odgovorite

Ostavite komentar