Specijalni rezervat prirode Zasavica (malo barski, malo carski)

Cica
Smještaj Buzzoffski - Specijalni rezervat prirode Zasavica

„Život barski, a živi se carski“, najbolje je Specijalni rezervat prirode Zasavica opisao Nedeljko Terzić.

U ovom netaknutom biljnom i životinjskom carstvu smjestilo se toliko toga, uskladilo i živi po svojim savršenim pravilima, a nas je počastilo mogućnošću da ga posmatramo, divimo mu se i od njega toliko toga naučimo.

Dozvolila nam je Zasavica da lutamo do iznemoglosti po njenim pašnjacima, uživamo u stadima i krdima autohtonih domaćih vrsta, da osluškujemo oglašavanje mnoštva vrsta ptica, galop konja, da je posmatramo iz ptičije perspektive, sa vode. Pustila nas je da upoznamo skoro izgubljene biljne i životinjske vrste.

Omogućila nam je da se prepustimo poljima ukrašenim bijelim labudovima, da nas okupira kreket žaba, na počinak isprate kolone konja i magaraca, te da se na sred njenih pašnjaka uspavljujemo uz fenomenalne zvukove i boje prirode. Neizmjerno joj hvala na svemu tome.

Specijalni rezervat prirode Zasavica

Specijalni rezervat prirode Zasavica, je smješten na 20-ak kilometara od Sremske Mitrovice. U domu smo mnogih jedinstvenih biljnih i životinjskih vrsta u Srbiji (čak njih 192), a nekih i na cijelom svijetu.

Ispred nas 1825 ha rezervata, od toga 300 ha pašnjaka preplavljenih domaćim autohtonim vrstama i ispresijecanih rječicama Zasavica i Batar, te kanalima Jovac i Prekopac, kao i kanalom Bogaz koji spaja Zasavicu sa Savicom. Ali ni to nije sve, umiješale se vode Drine koje su pronašle svoj put podzemnim vodenim ograncima kao i voda sa planine Cer koja se sliva na ovo područje. Raj za biljni i životinjski svijet koji voli vodene površine.

Zivotinje u rezervatu Zasavica

Uvukli smo se u prvi, izletnički dio Zasavice. Dječije igralište, ladare, mini zoo vrt sa starim rasama (vitorog kozom, golovratom kokoškom, mangulicom, podolskim govečetom, bosanskim brdskim konjem, balkanskim magarcem, bušom), restoran sa prekrasnim domaćim specijalitetima (obavezno probajte gulaš od mangulice), drveni toranj sa neprikosnovenim pogledom i mačvanski dolap.

Razgledamo, divimo se, učimo, zabavljamo. Jurnusmo i na drveni toranj od 18 metara želeći da pogledom osjetimo veličinu, raznolikost i bogatstvo SRP Zasavica. Nemoguće je u jednom dahu sa jednog mjesta sagledati sve čari Zasavice.

Prizivaju pašnjaci. Nepregledno zelenilo ispresijecano vodenim površinama se pružilo ispred nas u nedogled.

Uhvatili smo se obilježene staze želeći da što više vidimo od barskog svijeta. Guraju se magarci. Skreću pažnju na sebe. Mazili bi se, igrali bi se. Uporni su. Ne odustaju.

Hodamo ko zna koliko. Kraja nema. Nismo do njega dosegli. Smjenjuju se stada ovaca, krave, konji, labudovi, čaplje, podolsko goveče, te po neka usamljena svinja. Ne zaziru od nas. Uživaju u svom svijetu, u ovom carskom prostranstvu u izobilju hrane.

I opet nas neko gura, kao da nas želi vratiti u stvarnost. I opet neki mali magarac željan pažnje i maženja.

Nestvaran je svijet Zasavice.

Smjenjuje se životinjski svijet. Smjenjuju se zvukovi prirode. Tumaranje Zasavicom bi se moglo nazvati „safarijem na srpski način“.

Magarci u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica

Nije čudo što su se dabrovi nakon gotovo 100 godina vratili na ove prostore i nastavili da žive. Uživaju u čistoći i izobilju Zasavice. Nećete ih vidjeti, ali tu su. Prilagodili su se. Prave brane. Zabilježeno je da su napravili jednu branu dugačku 30 metara, a visoku 180 centimetara.

Nije iznenađenje ni što se za desetu godišnjicu postojanja SRP Zasavica pojavila čaplja kašikara, ranije nezabilježena ptica na prostoru Srbije.

Nikakvo čudo ni što su dva para orla bjelorepana svili svoj dom baš na Zasavici, a imajte u vidu da je riječ o rijetkoj i strogo zaštićenoj vrsti.

Mnoštvo je ovakvih primjera. Ne zaboravite da smo u domu oko 1600 biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su mnoge rijetke i ugrožene u Evropi i svijetu. Kakva čast je biti u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica.

Omađijani ljepotom, a željni nekih novih podviga i pogleda pridružismo se grupici posjetilaca na vožnji brodom Umbra. I njegovo ime ima simboliku.

Brodić je nazvan po globalno ugroženoj vrsti ribe Umbri krameri (crnki), kojoj je Zasavica jedan od preostala tri staništa u Srbiji.

Vožnja Umbrom pruža neki novi doživljaj Zasavice.

Vozimo se 7 km dugom trasom duž Zasavice. Potpuno neki novi svijet. U prvi plan se guraju ptice, močvarnice i one sa šumskog područja. Ukazuju se samo ptice koje su smatrale da smo dostojni njihove ljepote. Obasipaju nas svojom razigranošću i zvukovima. Pašnjaci su sada ostali u nekom drugom planu.

Brod Umbra u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica

I nije dovoljno samo projuriti kroz Zasavicu, treba je doživjeti kroz sva doba dana. Osjetite kako stada ovaca i krava prepriječe sve pješačke staze, kako se u večernjim časovima svi magarci i konji sami ničim izazvani u koloni povlače na počinak, kako se uveče lelujaju ribarski čamčići na kanalu, kako nebo zarumeni od prekrasnog zalaska sunca, kako u svitanje dana kanale preplave različite vrste ptica, kako u jutarnjim časovima krdo konja u galopu pravi krugove oko vas. Sve to treba doživjeti, jer to je moguće samo u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica.

Šta raditi u Zasavici

Mnoge posebnosti krije Specijalni rezervat prirode Zasavica. Da li ste znali da je baš ovdje smještena najveća farma muznih magaraca u Jugoistočnoj Evropi?! Najčuveniji proizvod farme je magareći sir koji se nalazi na jelovniku najekskluzivnijih svjetskih restorana. Za 1 kg magarećeg sira je potrebno obezbijediti 25 kg mlijeka. Da biste ga isprobali, moraćete izdvojiti čak 1000 evra. Zasavica je sve zanimljivija, zar ne?

Buzzoffski kućice u Zasavici

I tako poslije te užurbane radne sedmice dođe čovjeku da odjuri negdje i pusti mozak na pašu.

Nađosmo mi i kućicu koja se tako zove „Mozak na pašu“.

Samoodrživa kućica smjestila se u samom Specijalnom rezervatu prirode Zasavica.

Netaknuta priroda, nepregledni pašnjaci u rezervatu prirode i na sred te ljepote vaša kućica.

Uvučete se i ne vjerujete.

Jedno malo drvo sa dvije ležaljke. Stolić za društvene igre. Ognjište za romantične noći, prekrasnu večeru i ispunjenu želju jednog malog piromana.

Unutra se sve skockalo taman kako treba i koliko treba.

U detox kutiju odložismo mobilne telefone i cijeli svijet je naš.

Ima samo jednu manu ova naša kućica, koliko god da ste u njoj dugo, uvijek vam malo.

Nakupili sebi drva iz okolnih šumaraka, iskupili se oko vatrice i uživamo u zajedničkom društvu.

Svi odoše jedni za drugim na spavanjac. Ostali mi, jedno prasence i žabice koje ne prestaju pjevati.

Žao nam spavati.

Smještaj Buzzoffski - Specijalni rezervat prirode Zasavica

Ujutro sa šoljicom kafe kroz dva okna uživamo u nekom drugom prizoru. Dominira ptičiji svijet. Na vodu se spuštaju jedna po jedna ptica. Labudovi, čaplje, rode, svrake i ko zna još koje vrste.

Budi se priroda.

U koloni pristižu kravice, ovčice, konji, magarci. Divan neki komšiluk.

Kao i u svakom komšiluku, tako i u ovom, uvijek imate one najradoznalije.

Ne može magarcima ništa promaći. Gurnuli njuške kroz ogradicu i „neprimjetno“ promatraju. Ali tako su neodoljivi da vas izvuku iz vašeg parčeta raja da se malo pomazite. Mnogo su mazni.

Kakav ugođaj?! Kakav odmor?!

Sjediti, ćutati i promatrati netaknutu prirodu bi se moglo do besvjesti.

Veliko vam hvala buzzoffski na vašim kućicama i mogućnosti ovog tipa odmora. Puni baterije brzinom svjetlosti, priznajemo.

Nije bez razloga naziv buzzoffski. „Buzz off“ označava odjuriti, odlutati, prema tome pod „buzzoffski“ se misli na osobu koja je riješila da odjuri u prirodu da se vrati sebi. I baš tako smo se i osjećali.

Buzzoffski kućice - smještaj u Zasavici

Najljepše od svega je što su kućice samoodržive. Struju dobijate pomoću solarnih panela, tu je i kompostni toalet. Drva skupljate sami. Jednom riječju, saživite se sa prirodom i živite u skladu sa njenim pravilima.

Kućice Buzzoffski - smještaj u rezervatu Zasavica

Korisne informacije koje vam mogu biti od velikog značaja pri boravku u kućici Mozak na pašu:

Prva prodavnica od kućice je 20 minuta autom (ponesite svu hranu i piće sa sobom);

Do kućice se pješači 10-15 minuta kroz pašnjake Zasavice (obujte adekvatnu obuću);

Ponesite papuče;

U kućici je tehnička voda i ima je dovoljno;

U kanisterima vam je ostavljena voda za piće;

Struju dobijate pomoću solarnih panela (morate biti obazrivi pri potrošnji, probajte da ne koristite frižider);

Toalet je kompostni (dobićete uputstvo kako ga koristiti, ako do sada niste);

Obezbijeđena je žica za roštilj;

Drva za vatru skupljate sami iz okoline, a ćumur nosite sa sobom;

Nemate wi fi, cilj i jeste da se isključite iz digitalnog svijeta;

Napravite rezervaciju malčice ranije na zvaničnom sajtu buzzoffskog.

Buzzoffski u okviru SR Zasavica imaju ukupno 3 kućice. Mozak na pašu je predviđen za 4 osobe, a preostale dvije za 2 osobe.

Cijene ulaznica u Specijalni rezervat prirode Zasavica, vožnje brodom Umbra, kao i obilaska električnim autobusom pročitajte na zvaničnom sajtu SRP Zasavica.

Brod Umbra polazi sa doka kod tornja u 13:00, 14:00 i 15:30 časova, a električni autobus polazi sa dječijeg  igrališta od 12:30 časova.

Specijalni rezervat prirode Zasavica za djecu

Kako legenda kaže, prema keltskim kartama zmajevi su na Balkanu živjeli na osam mjesta, od kojih je jedno baš rezervat Zasavica. Postoji vjerovanje da su svojom snagom sačuvali prirodnu ljepotu. Nakon ličnog doživljaja Zasavice, želim i da vjerujem u ovu legendu, zašto da ne. U Zasavici su čuda moguća.

I nemojte svoj odmor završiti posjetom Zasavice. Idemo dalje, u salaš. Saznajte koje čari krije Majkin salaš na Paliću pa pravac sjever Bačke.

A ako ste za nezaboravnu adrenalinsku avanturu, pravac u najduži lavirint u Evropi – Bora lavirint u Batočini.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar