Vozom do Dobojske tvrđave (Gradine)

Cica
Dobojska tvrdjava Gradina

Prolazite li kroz Doboj drumom, vozom ili rijekom Bosnom, svejedno je, uvijek će vam pogled privući srednjovjekovno utvrđenje na uzvišenju, Dobojska tvrđava.

I nas je mamila. Uvijek smo glave stiskali uz prozor da je vidimo dičnu iznad grada. Drugačija je od svih do sada viđenih. Jednostavno privlači.

I tako jednog zimskog dana, željni neke nove avanture, kupismo karte za voz do Doboja.

Voz Banja Luka - Doboj

Šejtan araba – Ćiro

Nije slučajnost što smo iz Banjaluke vozom krenuli u Doboj. Kao prvo, red vožnje je idealan za jednodnevni izlet. Cijene povoljne, popusti za učenike 60%, besplatne karte za djecu do 4 godine, putuje se 2 sata i imate 6 ili čak 10 sati vremena za provesti u Doboju. Ako vas put nanese u Banjaluku i želite vidjeti Doboj, od srca vam preporučujemo ovu avanturu.

Doboj je bio i u prošlosti, a i danas je veliko željezničko raskršće. Na dugu tradiciju željezničkog saobraćaja podsjeća i lokomotiva „Ćire“ postavljenog u glavnoj ulici, kojom morate proći od željezničke stanice do centra grada.

Odlično je očuvana. Djeluje kao da je samo tu postavljena dok se putnici ne ukrcaju i onda kreće na put. Fenomenalna zabava za djecu.

Davne 1879. godine, kada je prvi put ovom trasom zapištao „Ćiro“, parna lokomotiva je bila nepoznanica za lokalno stanovništvo. Teške, velike mašine, koje ispuštaju dim i kreću se uskotračnom prugom prozvaše „šejtan arabama“ (đavoljim zaprežnim kolima).

Vozio je i prevozio Ćiro sve do 1968. godine, a sada samo krasi grad kao uspomena na te dane.

Dobojska tvrđava – Gradina

Šetajući gradom uvijek će vam se na uzvišenju ukazati Dobojska tvrđava. Nije teško pronaći put do nje. U gradu su postavljeni putokazi, a i ljubazne Dobojlije će vam vrlo rado pomoći.

Dobojska tvrđava je srednjovjekovno utvrđenje i simbol grada.  Prema zvaničnim podacima zna se sigurno njeno postojanje još od 1415. godine. Tada se bosansko plemstvo, vođeno bosanskim velikim vojvodom Hrvojem Vukčićem Hrvatinićem, udruženo sa osmanskim Turcima borilo protiv Mađara.

Pretpostavlja se da tvrđava i grad Doboj nastaju u XIII vijeku, iako neka arheoloska nalazišta ukazuju na naseljavanje ovih prostora još od praistorije.

Put do tvrđave vodi kroz naselje. I ulazna kapija je ušuškana među stambenim objektima. Slobodno je otvorite. Dobrodošli par vijekova u prošlost.

Ne očekujte da će vam neko naplatiti ulaz, posjeta je besplatna.

Prohodna uredna staza vas vodi prolazom kroz kulu u središte tvrđave. E tek tada će ona bljesnuti u svom punom sjaju.

Niste više sigurni gdje je najbolje da gledate, da li na sam grad Doboj ili pak na Gradinu. Mještani tvrđavu nazivaju Gradina, što u suštini znači utvrđeno naselje na uzvišenju.

Sa Dobojske tvrđave se pruža pogled na cijeli Doboj. Zidine dugačke 70-ak metara, a široke po 1 m omogućavaju bezbjednost i djeci i vama, tako da ne brinite. Pogledom obuhvatate i rijeku Bosnu. Veličanstven prizor.

Gradina je postavljena nasuprot ušća rijeke Spreče u Bosnu, kako bi pored kontrole drumskih puteva, mogla u potpunosti da nadzire i riječne tokove.

Doboj je oduvijek bio jedan od glavnih saobraćajnih raskrsnica. Nekada se nalazio na važnoj strateškoj cesti kojom se sa sjevera ulazilo ili pokušavalo ući u centralnu Bosnu, a danas je jedan od glavnih saobraćajnih raskrsnica u Bosni i Hercegovini.

Sa ulazne kule možete vidjeti gotovo cijelu tvrđavu. Trouglast oblik i podijeljenost na gornji i donji nivo omogućavaju uvid da ima mnogo mjesta za dječiju zabavu. Ni površinom nije beznačajna, pokriva čak 3600 m2. Nemojte pretjerivati sa skrivanjima, nismo sigurni koliko su neke od zidina bezbjedne.

Prvo što su naši malci zaposjeli je top. Nepresušan izvor zabave i okidač mašte.

Top na Dobojskoj tvrdjavi

Gradinu čine brojne zidine i nekoliko kula. Morali smo ustrčati uz stepenice prve ulazne kule i sa njenog vidikovca uživati u pogledu na drugi dio grada.

Kule su nekada predstavljale osmatračnice. Takođe su pružale zaštitu ratnicima i čuvale su zalihe baruta.

Na drugom kraju Dobojske tvrđave se nalazi još jedna manja drvena građevina, ali ulaz u nju nije omogućen. Provjereno.

Kada smo zavirili u sve ćoškove koje smo mogli, zaposjeli smo centralni dio Gradine, amfiteatar.

S obzirom da u vrijeme naše posjete na Gradini nije bilo nikoga, naš umjetnički talenat je mogao da doživi svoj vrhunac. Predstava može da počne…

Opustite se i zabavite, zato i putujemo sa djecom. Bar u ovakvim trenucima možemo da probudimo dijete u sebi, a da se vadimo da to radimo samo zbog malaca.

Kakav provod na utvrđenju u Doboju koji su prvobitno izgradili bosanski kraljevi iz dinastije Kotromanića, a zatim ga dograđivali i Turci i Austrougari. Mijenjalo se vrijeme, vladari, taktike ratovanja, oruđe i oružje, on je rastao, odolijevao i opčinjavao.

Odolijevao je on i vremenu i ljudima. Prema zvaničnim zapisima najmanje 18 puta spaljen i opljačkan, a ipak veličanstven opstao.

1851 godine je postao kamenolom sa koga je uziman kamen za izgradnju kuća u varoši. Naposlijetku je ipak zadržao svoju strukturu i snagu.

Obožavamo ove građevine koje prkose mnogim uticajima, prikazuju istoriju kroz vijekove, a bude maštu i nude avanturu.

Aktivnosti u centru Doboja

Približavalo nam se vrijeme polaska našeg voza. Morali smo se spustiti do centra Doboja da ga po ko zna koji put još jednom prečešljamo.

Sam centar nudi mnogo modernih lokala koji nude hranu i piće po veoma pristupačnim cijenama. Napravite pauzu u njima. Napunite baterije za ostatak dana.

U parku postoji zanimljivo dječije igralište. Naravno da smo ga morali isprobati. Prošli smo kroz svaki prolaz ko zna koliko puta, spustili se niz svaki tobogan, popeli se na sva predviđena mjesta, a i ona koja baš to i nisu.

Stigosmo na povratni voz, pojedosmo ono malo što nam je ostalo grickalica i zaspasmo zadovoljni.

A mi, roditelji, srećni. Drago nam što smo im pružili ovakvo zadovoljstvo. Provedosmo divan zajednički dan prepun igrarija, novih doživljaja i nečeg novog naučenog. Šta nam još treba?

Dobojsku tvđavu u zimskom periodu možete posjetiti u periodu od 9-15 časova. Ljetno radno vrijeme joj je duže. Usklađuju ga sa dužinom dana. Kontaktirajte Turističku organizaciju Doboja, pitajte kad je Gradina otvorena. Pružiće vam i besplatnog vodiča ukoliko se najavite ranije.

Ako ste u Doboj došli automobilom, iskoristite priliku i posjetite Djevojačku pećinu.

Za sve ljubitelje tvrđava je obavezna posjeta poslednjeg utočišta, poslednjeg bosanskog kralja, tvrđave Ključ.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar