Sunčana reka – etno idila

Cica
Suncana reka - etno idila

Etno selo Sunčana reka je savršeno mjesto za porodična okupljanja. Jutarnji mir, netaknuta priroda, opuštena i pitoma atmosfera vam pružaju potpuni spokoj i relaksaciju.

Smještaj je autentičan, udoban, čist. Osjećate se kao da vas je neko vratio u davna, mirnija, sporija vremena, a ujedno vam pruža komfor današnjeg, modernog života.

Hrana… šta reći …teško je naći riječi za ono što nam je bilo priređeno… domaća, sočna, ukusna, obilna hrana, kakvu ćemo sigurno dugo pamtiti.

Osoblje je šlag na tortu za sve navedeno. Prijatno, ljubazno, šaljivo, a pri tome veoma kulturno i umjereno, daje vam osjećaj kao da ste na nekom imanju i tek onda se u potpunosti opustite.

Etno selo Sunčana reka

Ako ste za neke sadržaje, imate u ponudi različite aktivnost za različite uzraste, grupe, potrebe… jahanje konja, vožnja kočijom, četvorotočkašem, penjanje, vožnja brodom… Ako imate neke posebne zahtjeve, sve može, samo se obratite osoblju.

U subotu veče i nedjelju u vrijeme ručka, prikladna uživo muzika, pa da čovjek malo mora i glas pustiti. Jednostavno se otme, to bude kao spontano. Zaboravite se, toliko vam je lijepo. Mi smo i na djecu zaboravili. I oni se opustili, odomaćili, jer je stvarno sve sigurno i pitomo.

O Etno selu Sunčana reka

Sunčana reka je etno selo uz rijeku Drinu u Banji Koviljači. Nalazi se između planine Gučevo i Majevice. Udaljena je samo 27 km od Tršića, rodnog sela Vuka Karadžića.

Ono po čemu se izdvaja Sunčana reka od drugih etno sela je njeno prostranstvo. Kompleks je na 7ha, ali je uvezan, čini cjelinu. Priča jednu priču, seosku priču, onu toplu, mirnu, ležernu, opuštajuću. Sa druge strane, sastavljena je iz različitih specifičnih dijelova pri čemu svaki od njih ima svoje prednosti i zadovoljava različite potrebe modernog čovjeka.

Gdje god da zavirite naiđete na neku sitnicu koja vas možda podsjeti na staru bakinu kuhinju, ostavu ili na neki alat iz djedove šupe. Mnogo puta me vratilo u djetinjstvo.

Pri samom ulasku u selo ste zagazili u neku drugu dimenziju, neko drugo vrijeme, neko drugo okruženje. Ali onu pitomu okolinu koja prija.

Poznati reditelj, Zdravko Šotra, je Sunčanu reku prozvao turističkim rajem. Odabrao ju je za snimanje scena za čak svoje tri serije: Greh njene majke, Nepobedivo srce i Šešir profesora Koste Vujića.

Nas lično ne privlače neka mjesta koja se kategorišu da su za sve, od romantičnih izlazaka do team buildinga. Obično ne zadovolje potrebe ni jednog. Sa Sunčanom rekom je nešto drugo.

Zaista se može na Šotrinoj plaži upriličiti romantična večera sa muzikicom na uvce. Organizovati vjeridba. I sljedeći korak možete ovdje obaviti.

Idealna je za porodice. Mi smo svjedoci da društvo sačinjeno od više porodica sa malom djecom može stvoriti nezaboravne uspomene.

Mislili su na sve. Za djecu je napravljeno veliko igralište. Bezbjedno je i ograđeno. Mi smo se toliko odomaćili da ni na djecu nismo stalno motrili.

Sunčana reka - igralište za djecu

I njima je bilo odlično. Igrali su se. Trčkarali su po livadi, izvodili akrobacije, gledali živinu, proganjali konje, mazili magarca koji se uklopio u relaksirajuću atmosferu. Dolazili su kad su gladni i žedni. I opet su jurili za nekom novom igrom, sve u želji da nešto ne propuste.

Zivotinje u etno selu

Aktivnosti i zabave, kao ni smještajnih kapaciteta ne nedostaje ni za team building. Na kraju se u biznis salama mogu organizovati poslovni sastanci, seminari… šta vam je volja.

Smještaj u Sunčanoj reci

Kompleks raspolaže sa pet gostinskih kuća, kućicama za odmor i seocem „K’o nekad“. Svaka od njih nudi neki poseban užitak. Naše društvance se smjestilo u različite apartmane gostinske kuće Nada i u gostinsku kuću Ružica. Svaka od njih nam je ponudila svoju originalnost.

Sunčana reka - apartmani

Nada se nalazi u samom centru zbivanja, pored restorana. Malo nas je to i brinulo. Da li će biti previše prometno, bučno… hoćemo li imati naš mir koji želimo? Mnogo toga se vrzmalo po glavi.

Ispred ulaznih vrata u apartman, još jedan upitnik se pojavio iznad glave. Vrata sobe su potpuno u starom seoskom stilu. Šta li nas čeka tek iza njih, da nećemo otići previše u etno fazon?!

Apartman u istom stilu. Međutim, već na prvi pogled se vidjelo da je prefinjeni spoj starog i novog. Uređen je kombinacijom cigle, drveta i starog restauriranog namještaja. Soba je odisala pozitivnim nabojem tople stare domaćinske kuće. A sve miriše na čisto. To je taj spoj koji volimo.

Sve što smo više istraživali, više smo vidjeli detalja iz nekog ranijeg perioda. Prosto je bila prepuna eksponata. Odlična stvar za prikazivanje djeci pojedinih predmeta koji su nekad postajali. Nismo im morali govoriti da se opuste i isprobaju neke od njih. Aljoša je čak spavao u kolijevci i ubijedio nas je da mu ne smeta što skuplja noge. Baš mu je udobno, kaže. Šta drugo preostaje roditelju nego da se pravi da mu vjeruje.

Smještaj u Sunčanoj reci

Nakon svega, dobili smo i glavnu nagradu. Nismo znali da iza jednih vrata postoje stepenice koje vode do gornje, posebne prostorije.

Vidikovac! Nevjerovatno!!!

Pogled od 360. Sto, stolice i jedan ležaj. I pogled… i nevjerovatan pogled. Ma šta više čovjeku treba. Soba za sve. Svako je smatrao da je ta soba baš za njega… za jutarnju kafu, za smijeh sa drugarima, za dječije igrarije, za organizaciju dana. Za sve smo je i koristili. Ovo je bilo zborno mjesto za cijelo društvo. Pozicija sa koje se uz jutarnju kafu započinjao dan.

Vidikovac iz apartmana

Jutro je najljepše. Selo utihnulo. Nigdje nikoga. Samo mir i zelenilo. Nisu ni konji pušteni, nema ni onog magarca da negdje leškari. Još ni prolaznici nisu došli u svoju šetnjicu kraj Drine. Sve spava.

Okrećeš se po vidikovcu na sve strane, ne znaš gdje bi se prije okrenuo sa onom kaficom, u koju bi se tačku zagledao. A onda dolazi još sanjivih glava na čašicu razgovora i dobru jutarnju energiju. Vidikovac je definitivno ukras mjesta.

Za veče smo imali drugo zborno mjesto – gostinsku kuću Ružicu. Ona je izdvojena. Na samoj granici kompleksa je. Posjeduje neki svoj mir. Zadržava tu neku privatnost.

Prostorna je, komforna. Ne odlikuje je etno uređenje i po tome se razlikuje od ostalih smještajnih kapaciteta. Posjeduje veliku tarasu. Sve daje ugođaj samostalne kuće koja ima sve što je potrebno za udoban boravak.

Prostor oko nje nam je omogućavao da se opustimo, smijemo, družimo, zapjevamo, a da pri tome nikome ne smetamo.

Odličan je izbor za nekoga ko želi neki svoj širi prostor.

Kućice za odmor su podijeljene u dva naselja. Simpatične zasebne kućice, koje daju poseban šarm etno selu.

U svim tim malim ulicama koje vode kroz naselja se skriva neki lijep detalj koji ukazuje na neka davna vremena.

Za one koji žele još više da se vrate u prošlost napravili su seoce „K’o nekad“. Kućice su vrlo minijaturne, ali simpatične. Ovako mi zamišljamo nekadašnje nomadsko naselje. Imaju samo krevete, a mokri čvor im je zajednički.

Kako biste mogli pronaći odgovarajući smještaj, upoznati se sa trenutnim cijenama, pogledajte zvaničan sajt Etno sela Sunčana reka.

Šta jesti

Prvo da odgovorimo na pitanje „gdje“… restoran „Pod vrbom“. Kako sam naziv kaže, nalazi se u hladovini, pod vrbom. Po cijeli dan bi se moglo sjediti ovdje.

S obzirom da nas ima puno, te svjesni činjenice da nam je cilj što više vremena provesti zajedno, spojili su nam stolove i stvorili idealan trpezarijski sto. Divni neki ljudi. Zadovoljan gost im je najbitniji.

Restoran u Sunčanoj reci

Tako da, slobodno ih pitajte da se organizujete kako vam odgovara, kod njih sve može. Pa i dolazi se da se opusti i odmori od svakodnevnih obaveza i stega.

A hrana… domaća, slasna, ukusna, obilna, raznovrsna… Sve vrste domaćih mliječnih proizvoda, uštipci, roštilj, domaći hljeb, riba, gulaš, pečenje, pite i druga domaća peciva… mnogo toga je u ponudi.

Evo sad ogladnih pri samoj pomisli na hranu. Naša interna šala je bila da ćemo dugo osjetiti posledice izvanredne kuhinje. Misli se na dobijenu težinu zbog nedostatka snage da se odupremo trpezi.

Imam li ja još nešto dodati?!

Imali smo osjećaj da čim završimo sa jednim obrokom, kreće novi.

Nemojte se brinuti. Rezervišite pun pansion, opustite se i uživajte. Nećete zažaliti.

Cijene su zaista pristupačne. Kada postanete svjesni šta ste sve dobili i to za koji iznos, vjerujte mi da ćete mjesto vrlo rado preporučiti svima.

A osoblje… vrlo veselo. Uslužno, a i vedro. Tu su za svaku pomoć, uslugu, prijedlog, prijateljski savjet. Ali, ni vedri duh ne izostaje. Uvijek se nađe po neka šala da se razmijeni. Odmjerena, prilagođena situaciji, ali izmami osmijeh.

Šta raditi

Sunčana reka pruža različite vidove sadržaja, od adrenalinskih i drugih sportova, plovidbe Drinom, aktivnosti sa životinjama, lagane šetnje, do obilaska religijskog objekta.

Djeca i tate su odmah nagrnuli na adrenalinsku ponudu. Niko nije iznenađen, jel da?!

Sfera interesovanja su prvenstveno bili kvadovi. Isprobali smo i dječije kvadove i one za malo veću djecu. Za male kvadove postoji teren, vozite u krug 5 minuta za 250 RSD. Ok, djeca oduševljena. Mi srećni zbog njih. Svi zadovoljni.

A onda želja za adrenalinom raste. Prelazimo na viši nivo. Tate preuzimaju stvar u svoje ruke. Vozimo se većim kvadovima kroz naselje i izlazimo na put kraj Drine. Tu prava avantura počinje. Put je makadamski, neravan, mjestimično prekriven barama. To nikoga od vozača ne sprečava da jure, pršću, drmusaju, trkaju se. Adrenalin je na veoma visokom nivou. Djeca vrište od sreće. Svi u mojoj porodici su zavisnici od adrenalina. Izgleda da sam postala najslabija karika.

Aktivnosti u etno selu Sunčana reka

Ruta vodi do same plaže na Drini. Plima je, morali smo malo i Drine zahvatiti. E ovo je prava avantura. Sviđa se i meni. Cijena iznajmljivanja kvadova za našu rutu je 1200 RSD. Vrijedi, vjerujte.

Zanimljivog sadržaja za odrasle ima mnogo. Moglo bi se mnogo više vremena utrošiti od jednog vikenda. Streličarstvo, penjanje na vještačku stijenu, vožnja brodom, tenis, košarka, odbojka na pijesku, mali i veliki fudbal, badminton i još toga je u ponudi.

Mi smo akcenat stavili na dječije želje. Puno životinja na sve strane… zečevi, patkice, konji, magarci, paun… Sreći nema kraja. Može se još i poni jahati. Jedan krug 250 RSD. Troje djece… To je mala cijena za dječiju sreću, porodičnu sreću.

Jahanje konja - sunčana reka

Između obroka smo malo i šetali, kako bismo išta od pojedenog potrošili. Staza vodi duž Drine. Stvarno prija.

U okviru kompleksa se nalazi hram „Sretenja Gospodnjeg“. Crkva je urađena u istom stilu gradnje kao i selo. Dominiraju drvo i puna cigla. Unutar crkve se nalazi sarkofag u kome su izložene čestice moštiju pet svetaca Svete Petke, Svetog Petra Koriškog, Svetog Mojsija Optinskog, Svete Hristine i Svetog Sevastijana.

Suncana reka - crkva

Ako vam se više ništa ne radi, nije problem ni to. Lezite, nađite sebi odgovarajuće mjesto i uživajte u prekrasnom okruženju.

Lijepe uspomene nastadoše u etno selu. Zaista vam pruža mir i lijep bijeg od svakodnevice. Ispunili su ono što su i obećali. Nama je samo ostalo da ih drage volje preporučimo drugima.

Teško je naći mjesto kao što je Sunčana reka koje može obezbijediti udoban i autentičan smještaj za više porodica, omogućiti ukusnu hranu, pružiti raznovrstan sadržaj za djecu i odrasle, imati dobru muziku i to sve po povoljnoj cijeni.

Ako ih znate još, molim vas javite nam, da nam baš to mjesto bude sljedeća stanica.

Etno selo Sunčana reka

Veliki pozdrav iz Sunčane reke i pišite kako je vama bilo na divnom mjestu pored Drine.

Ako volite etno sela, vodimo vas u Ljubačke doline. Nešto slično sigurno niste vidjeli. Muzej na otvorenom.

A šta kažete na jedan salaš, njima još niko nije odolio. Predlažemo Majkin salaš na sjeveru Bačke.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar