Mali istraživači u Djevojačkoj pećini kod Doboja

Cica
Djevojacka pecina Stanovi

Svakom djetetu asocijacija na pećinu je kaciga, lampa na glavi i slijepi miševi. Djevojačka pećina kod Doboja je ipak malo drugačija. Ona pruža neke nove avanture. Uz sva prirodna bogatstva kada dodamo malo mističnosti i legendi, dobijamo potpun doživljaj.

Djevojacka pecina Stanovi

Nalazi se na 15. kilometru od Doboja, u mjestu Stanovi. Na regionalnom putu Doboj-Stanari postoji jasna tabla sa naznakom za skretanje ka Djevojačkoj pećini. Obilježje postoji do same pećine. Put je dobar, asfaltiran, vodi kroz selo Stanovi. Poslednjih 1,5 km je uži, ali prohodan za auta.

Kao i sve pećine, i ovu prati priča da su se u njoj skrivali hajduci. Nosila je naziv Hajdučka pećina. Za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata ovdje su utočište našli mnogi vojnici.

Prolaz kroz Djevojacku pecinu

Ono što je izdvaja od ostalih je legenda o djevojci po kojoj pećina i nosi naziv. Mi mnogo volimo legende. Te priče se najradije slušaju i najbolje pamte. Ali, da se vratimo na djevojku iz pećine.

Za vrijeme Turaka je unutar pećine izgrađena crkva brvnara, prva u ovom kraju. Neki mještani su Turcima otkrili njeno postojanje. Nedugo zatim, Turci su došli i zapalili je. Djevojka, koja je opsluživala crkvu, je skočila sa stropa pećine i okončala svoj mladi život. Od tada pećina nosi naziv Djevojačka pećina.

Pećina prolazi kroz cijelo brdo, što joj daje dužinu od 115 metara. Sasvim dovoljno da se uživite u ulogu avanturiste. Sam ulaz joj je prostran, širok 20 m, a visok 14 m. U trenutku naše posjete, na samom ulazu je bio veći broj izletnika, što joj u poslednje vrijeme i jeste namjena.

Strop, koji je tokom cijele dužine pećine isprekidan, omogućava osvjetljenje pećine, a daje joj i neku romantičnu notu. Možete se malo i izolovati dok dječica preskaču rječicu Grmušu.

Ulaz u Djevojacku pecinu

Tokom svoje dužine, ona se sužava. Na kraju je njena širina 10 m, a visina 7 m. Na tom mjestu rječica Grmuša ulazi u pećinu i protiče kroz nju.

Izlaz iz Djevojacke pecine

Pećina je hladna, čak i u najtoplijim mjesecima temperatura ne prelazi 18 °C, tako da je pogodna za bijeg od vrućine. Zanimljiva je za šetnju, dječije istraživanje, skakutanje po kamenčićima na rječici, traženje skrivenih žaba i daždevnjaka. Ima neku posebnu čar. Probudi ono „vau“ u vama.

Unutrasnjost Djevojacke pecine

Ako ste u blizini, nema razloga da ne navratite. Provedite cijeli dan u pećini, organizujte izlet ili pak samo pustite djecu da skakuću po kamenčićima i igraju se istraživača.

Djeca u Djevojackoj pecini

Naš prijedlog je da posjetite i Mačkića pećinu ili produžite do Doboja na Dobojsku tvrđavu.

Imate li vi neku zanimljivu pećinu u svom kraju koju vrijedi posjetiti?

obavezno pogledajte

Ostavite komentar