Svjedok Krkinog poljupca (Šibenik)

Cica
Šta posjetiti u Šibeniku

Šibenik, šarmantni dalmatinski gradić, nadasve poseban, po malo romantičan, intrigantan, prekrasnom arhitekturom i raznolikim sadržajem bogat, namamio nas i oduševio. Nesebično i vama otkrivamo šta posjetiti u Šibeniku i njegovoj okolini kako biste za jedan vikend uspjeli da se odmorite, nauživate i spoznate ljepote ovog kraja.

Nosi Šibenik sa svojim okruženjem mnogo toga zanimljivog. Zadovoljiće i vašu dušu i vaša čula. Dokazaćemo vam!

Nacionalni park Krka

Skroman, na prvi pogled nenametljiv, Šibenik svojom autentičnom raznovrsnom paletom užitaka budi znatiželju u duši posmatrača.

Čuvara čak dva UNESCO-va spomenika nadgledaju 4 tvrđave. Načinile ga neosvojivim. Opkolile ga i sa uspijehom ljubomorno čuvaju.

I mi smo se uputili baš njih da upoznamo, ključne znamenitosti Šibenika, njegove čuvare, 4 dične tvrđave, simbole Šibenika.

Lutali smo i njegovim uskim kamenim krivudavim ulicama nakićenim prekrasnim zdanjima, skakutali po skalinama. Šetali duž mora, kao svjedoci vječite ljubavi i ispreplitanosti Krke i mora.

Šta posjetiti u Šibeniku - tvrđave

Otisnuli se u okolinu da se divimo malenim živopisnim mjestima, neprikosnovenim prirodnim blagodatima i unikatnim kulturno – istorijskim dragocjenostima.

Nevjerovatna mjesta za obići vas očekuju. Uvjerite se i sami. Saznajte šta posjetiti u Šibeniku i okolini za vikend.

Šta posjetiti u Šibeniku

Sigurno se pitate koje znamenitosti Šibenik krije.

Ne znam da li ste znali da je Šibenik jedan od rijetkih svjetskih gradova koji čuva 2 UNESCO-va spomenika, da u njemu možete uživati u nekim od najljepših kulturoloških spomenika u Hrvatskoj iz 15., 16. i 17. vijeka, između ostalog i katedrali Svetog Jakova koju je gradio i Jurje Dalmatinac.

Da li ste znali da je Šibenik grad koji nikada nije osvojen od strane Turaka, a sve zahvaljujući njegovim tvrđavama?! Pišemo vam o njegove 4 tvrđave koje smo obišli u jednom danu. Strateški poredane kao pravi čuvari. Na kopnu, na uzvišenju poredane tvrđave Barone, Sveti Ivan i Sveti Mihovil, a na ostrvu Ljuljevcu, na ulazu iz otvorenog mora u kanal Svetog Ante, moćna tvrđava Svetog Nikole, UNESCO-v spomenik.

Savršeno su upotpunjene modernim tehnologijama pomoću kojih upoznajete istoriju, ali je i djeci omogućeno da na interesantan, interaktivan način zabavljaju se i uče. Oduševljena sam.

4 tvrđave, 1 dan, 6 djece i svi zadovoljni, gdje to još ima osim u Šibeniku.

Pazite sad, u Šibeniku je na trgu i fontana sa kornjačama. Priznaćete da je Šibenik nepredvidiv.

Šibenik zanimljivosti

Ni more mu nije toliko slano. Krka je umiješala svoje prste. Specifičan je po mnogo čemu gradić u Dalmaciji.

Koliko je Šibenik oduvijek bio privlačan govori i činjenica da su u njemu živjeli mnogi kraljevi, pa između ostalih i Petar Krešimir, u čijim dokumentima se 1066. godine prvi put spominje. Po njemu Šibenik nerijetko zovu i Krešimirov grad.

Krešimirov grad - zanimljivosti Šibenik

Važna informacija: parkirajte se u garaži Poljana. Odlična lokacija za prihvatljivu cijenu. Cijeli grad sa ove pozicije možete pješke obići. Pa da krenemo.

Šibenska katedrala Svetog Jakova

Vjerovatno najveća atrakcija grada je katedrala Svetog Jakova, UNESCO-v zaštićeni objekat. Najznačajnije je graditeljsko ostvarenje iz 15. i 16. vijeka na području Hrvatske.

Započnite upoznavanje Šibenika baš od ovog velelepnog zdanja.

Već na prvi pogled će vas oduševiti. Miješaju se stilovi renesanse i gotike.

Mijenjali su se na njoj mnogi poznati graditelji. Tekla je gradnja od 15. vijeka pa narednih 100 godina. Najpoznatiji graditelji su svakako Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac.

Znamenitosti Šibenika - katedrala

U centru pažnje će vam u prvi mah biti kupola i kip Svetog Mihovila.

Djeca će sigurno prvo uočiti niz ljudskih glava poredanih na apsidama, ukupno njih 71. Tu su muškarci, žene, pa i djeca. Postoji pretpostavka da je Jurje Dalmatinac prikazivao stvarne tadašnje stanovnike Šibenika. Ali je to do sada ostalo samo kao pretpostavka.

Igrajte se sa djecom. Pokažite im i na gornjem dijelu zidova životinjske glave, pa neka među njima pronalaze ljudske. Zanimljivo.

Znate li po čemu je još poznata šibenska katedrala Svetog Jakova, napravljena je isključivo od kamena, bez korištenja vezivnog materijala.

Obavezno zavirite u njenu unutrašnjost. Za domaće stanovnike je ulaz besplatan, dok stranci plaćaju vrlo simboličan iznos.

Šibenik znamenitosti - katedrala u Šibeniku

Za vrijeme naše posjete je unutrašnjost katedrale renovirana, pa nismo mogli u potpunosti doživjeti njenu ljepotu.

Najveću pažnju nam je privukla krstionica Jurja Dalmatinca. Koliko je ljepote stalo u tu malu prostorijicu.

U sredini mali razigrani dječaci koji drže zdenac, a na svodu mnoštvo statua protkanih kitnjastim ukrasima. Fascinantno. Zamanta vam se u glavi od ljepote.

Obavezno šibensku katedralu kao prvu morate staviti na spisak šta posjetiti u Šibeniku.

Obratite pažnju i na gradsku vijećnicu koja je preko puta katedrale. Smatra se još jednom od značajnih znamenitosti Šibenika.

4 bunara u Šibeniku

Od katedrale vas do jednog od najljepših platoa Šibenika dijeli vrlo mali broj stepenica. Odmah iznad katedrale, zavirite na plato gdje su smještena 4 bunara.

Baš na ovom mjestu je savršeno uklopljen užitak u prekrasnom ambijentu, mogućnost odmora i izučavanja znamenitosti Šibenika iz 15. vijeka.

Savršena bašta čini plato vrlo poželjnim za odmor i opuštenciju u zelenilu i mirisu mora.

Ušuškana 4 bunara su još jedno djelo Jurja Dalmatinca iz 15. vijeka.

Bunari su omogućavali pristup vodi akumuliranoj u cisterni koja se nalazi u nižoj ravni. 28 hiljada barela vode je uskladišteno kako bi se amortizovao njen nedostatak u toku sušnog perioda ili najezde neprijatelja.

O kakvom kompleksnom i skupom podvigu je bilo riječi, govori i podatak da je uveden poseban porez za izgradnju cisterne.

Odmor uz 4 bunara je obavezan na spisku šta posjetiti u Šibeniku. Krenimo dalje, sve u znaku broja 4. Obilazimo tvrđave Šibenika.

Tvrđava Svetog Nikole – ključ grada Šibenika

Tvrđava Svetog Nikole predstavlja ključ grada Šibenika, ne samo zbog svog oblika, nego i što je predstavljala ključnu odbranu Šibenika sa mora.

Da biste stigli do grada, morali ste osvojiti tvrđavu, proći kroz kanal Svetog Ante i stići do Šibenika, a to nikad nikome nije pošlo za rukom.

Tvrđavu Svetog Nikole gradi Mletačka republika u 16. vijeku, kada su Turci zauzeli Skradin 1522. godine želeći da izađu na otvoreno more. Postavljena na mjestu nekadašnjeg benediktanskog samostana (11. – 15. vijeka), po njemu dobija ime. Nažalost, od crkve su ostali samo obrisi tlocrta na terasi tvrđave.

Tvrđavu je čuvalo 25 vojnika, 5 topnika, a na čelu kastelan. Biran je iz redova mletačkog plemstva. Željeli su njegovu maksimalnu posvećenost odbrani grada, tako da kastelan u dvije godine svog mandata nije smio napustiti tvrđavu. Mnoge zanimljivosti su vezane za ovaj UNESCO-m zaštićeni spomenik.

Prišli smo joj organizovano, sa mora, jedinog mogućeg načina ulaska u tvrđavu.

Iskusni vodič nas provodi kroz monumentalno trouglasto zdanje. Interesantan, pomalo čudan oblik je plašio i neprijatelje, pa se nikad niko nije usudio tvrđavu ni napasti.

Mističnim hodnicima upoznajemo se sa organizacijom unutar tvrđave, sistemom odbrane i načinom gradnje. Mračnim tunelima istražujemo cisternu, zatvor, kupaonicu, barutanu

Tvrđava Svetog Nikole - šta obići u Šibeniku

Posmatramo gradnju od cigle dopremljene čak iz Veneta, kombinovanu sa živom stijenom i kamenom.

Kažu da je izgradnja tvrđave Svetog Nikole koštala 70.000 dukata, što je u to vrijeme bilo pravo bogatstvo. Uzmite samo u obzir da je Dalmacija Veneciji prodata za 100.000 dukata.

Pokazuju nam sistem odbrane. Najviše nas je oduševilo spuštanje željeznog lanca u more zakačene za dvije suprotne strane kanala. U slučaju nailaska neprijateljskih plovila, podizao bi se i onemogućavao prolaz.

Djeca su se potpuno posvetila upoznavanju sa tvrđavom. Dobili su tablete pomoću kojih im autentični likovi prikazuju opšte informacije i to na vrlo primamljiv način. Reprodukovano je kako je izgledao stvarni život na tvrđavi. Potpuno prilagođeno djeci. I nama je bilo zanimljivo pa smo provirivali, priznajemo.

A kao bonus, tu je i igrica kojom potapate brodove. Kamene kugle su se skupljale na punktovima postavljenim širom tvrđave. Ne pitajte da li je nastala pomama u našim redovima.

Za kraj se upoznajemo sa terasom. Baš tu se odvijao život. Skeniramo pločice na informativnim tačkama pomoću dječijih tableta, slušamo vodiča i stvaramo potpunu sliku kako je izgledao dan na tvrđavi. Fenomenalno.

Obično je djecu teško animirati na tvrđavama i dočarati im kako je život izgledao u njima. Gradu Šibeniku svaka čast na kreativnosti i realizaciji. Djeca su maksimalno bila zaokupljena i zainteresovana.

Jurili su na sve strane. Posmatrali su svoja moderna tehnička pomagala, zavirivali u svaku prostoriju, u svaki bunar, u svaki hodnik. Čak su se na neka mjesta ponovo vraćali, jer im se činilo da im je neki kutak promakao.

Tvrđavu Svetog Nikole obavezno stavite na spisak „šta posjetiti u Šibeniku sa djecom“. Svakako je znamenitost Šibenika koja se ne smije propustiti.

Do tvrđave se može doći šetnjom po stazi dugoj 4,4 km duž kanala Svetog Ante ili brodom kroz sam kanal. Međutim, u samu tvrđavu se može ući samo kroz kapiju sa mora. Preko kopna to nije moguće.

Ulaznice rezervišete putem zvaničnog sajta JU Priroda Šibensko-kninske županije, izaberite odgovarajući termin, dođite na šibensku rivu, ukrcajte se na brod, prepustite iskusnim vodičima i uživajte u avanturi 2 sata.

Prvih pola sata se vozite brodićem kroz 2,5 km dug kanal Svetog Ante, jedinu vezu sa morem Šibenskog zaliva. Interesantno je da je nekad ovim kanalom tekla Krka. Teško je sada zamisliti slapove Krke preko sedrinih barijera duž cijelog kanala, ali, bili su. Tragovi korita rijeke Krke se i sad nalaze sve do otvorenog mora.

I sama vožnja brodićem pruža zadovoljstvo. Prikazuje vam se prekrasna panorama Šibenika.

Upoznajete sa znamenitostima Šibenika, šta posjetiti u Šibeniku, dobijate par osnovnih informacija o istoriji grada, prirodnim blagodatima okoline, crkvi Svetog Ante po kome kanal nosi ime, te Hitlerovim očima.

Naime, u stijenama ćete uočiti dva otvora koja zaista podsjećaju na oči. Predstavljaju ulaz u par stotina dug skriveni kanal napravljen u vrijeme II svjetskog rata u kome su Nijemci sakrivali vojne brodiće i torpedne čamce.

Posjeta Šibenika bez obilaska tvrđave Svetog Nikole se ne priznaje. Definitivno je vrijedna pažnje.

Za ljubitelje Igre prestola moramo navesti i da su na tvrđavi Svetog Nikole snimani kadrovi serije, pored katedrale Svetog Jakova i tvrđave Svetog Ivana.

Tvrđava Svetog Mihovila – strateški čuvar Šibenika

Oduševljeni šibenskim tvrđavama, jurimo uz 211 skaline da upoznamo najstariju tvrđavu grada.

Tvrđava Svetog Mihovila je istinski čuvar grada Šibenika. Smjestila se tik iznad grada, na brdu, na 70-ak metara iznad nivoa mora, štiti ga i posmatra kako se pod njenim okriljem razvija.

Kako bi se što bolje pobrinula za svog štićenika, na tvrđavu su se nastavili bedemi koji su obgrlili grad i branili ga od neprijatelja.

Nije slučajno ni što je baš Sveti Mihovil nebeski zaštitnik grada. Čak se i na najstarijem gradskom pečatu iz 13. vijeka prikazuje aganđel kako bdije nad gradskim zidinama.

I tako je čvrsta veza između tvrđave i grada Šibenika opstala još od davnina pa do današnjih dana.

Smatra se da je tvrđava postojala i 1066. godine, kada se prvi put spominje obalni grad u povelji hrvatskog kralja Petra Krešimira.

Sa sigurnošću se zna da je crkva Svetog Mihovila, koja je postojala na mjestu današnje tvrđave, postojala 1105. godine, jer se navodi da je hrvatski kralj Koloman prisustvovao misi, baš u njenim odajama.

A tvrđava se prvi put pominje 1116. godine kada je dužd Faledro razrušio i grad i tvrđavu.

Tvrđava Svetog Mihovila - šta posjetiti u Šibeniku

Grad dolazi pod vlast Mletačke Republike 1412. godine i tvrđava se počinje naglo graditi duž 15. i 16. vijeka. Zanimljivo je da su je Mlečani prvo željeli srušiti, a onda su ipak odlučili da je prošire.

Imala je tvrđava svojih dobrih, slavnih dana, ali i onih loših, kada je bilo velikih razaranja. Dva puta je gorila u plamenu nakon eksplodiranja barutane, u 17. i 18. vijeku pri čemu je crkva Svetog Mihovila u potpunosti uništena.

I mi željni jedne nove avanture, grabimo multimedijalne audio vodiče na info pultu i upoznajemo se sa tvrđavom.

Djeca cu oduševljena amfiteatrom na otvorenom. Pristupiše izradi svog perfomansa. Slobodno se i vi oslobodite, sve je dozvoljeno.

Privlačile nas zidine. Kakav pogled. Vidi se od ušća Krke, preko šarenila grada Šibenika, kanala Svetog Ante, tvrđava Svetog Nikole, Svetog Ivana i Barone. Nestvarno.

Cisterna u tvrđavi Svetog Mihovila

A onda se zavukosmo u unutrašnjost. Upoznasmo se sa krušnom peći u kojoj su se pekli hljeb i kolačići za vojnike, a onda trk na projekcije u cisternama.

Tvrđava Svetog Nikole ima sačuvane dvije cisterne iz 15. vijeka koje su mogle opskrbiti vodom 40 vojnika godinu dana za vrijeme opsade.

Danas su one mjesto održavanja zanimljivih multimedijalnih projekcija koje su djecu toliko oduševile da im je tvrđava Svetog Mihovila postala jedna od najdražih tvrđava koju su posjetili.

U jednoj se upoznajete sa istorijom grada Šibenika, a u drugoj gledate Svetog Mihovila u borbi protiv zla. Ponijelo je djecu, zaokupilo, zadivilo. A i nas, priznajemo.

Korisne informacije:

Ulaznicu za tvrđavu Svetog Mihovila kupujete pojedinačno ili u kombinaciji sa ulaznicama za tvrđave Svetog Ivana i Barone. Mi smo kupili porodičnu ulaznicu za sve 3 tvrđave po cijeni od 25 evra. Može se iskoristiti u roku od 7 dana. Koja opcija je vama najbolja, pogledajte na zvaničnom sajtu Tvrđave kulture Šibenik.

Na info pultu možete besplatno preuzeti multimedijalni audio vodič koji se aktivira prolaskom kraj kontrolnih tačaka. Vaše je samo da šetate i uživate u upoznavanju sa tvrđavom, prekrasnim pogledima i jednoj predstavi vas ili vaših mališana.

Za vrijeme prikazivanja multimedijalnih projekcija u cisternama informišite se na linku https://www.tvrdjava-kulture.hr/hr/tvrdava-sv-mihovila/digitalni-sadrzaji/

Više o tvrđavi Svetog Mihovila pročitajte u priči Svjetskog putnika HR.

Tvrđava Barone – dokaz složnosti Šibenčana

Još malo od tvrđave Svetog Mihovila skalinama nizbrdo, pa malo uzbrdo i za 15-ak minuta stižemo do tvrđave Barone.

Može se doći do tvrđave i autom, ali je ovako ljepše, bolje se doživi grad.

3 stvari su me potpuno oduševile na tvrđavi Barone.

Tvrđava Barone - šta posjetiti u Šibeniku

Jedna je ugođaj koji dobijate na vrlo uređenoj tvrđavi. Prekrasan pogled na cijeli grad Šibenik, na ostrva, zaliv. A uz sve to, tu je dječije igralište i kafić sa terasom uz nezaboravan panoramski pogled. Svi uslovi stečeni za odmor u pravom smislu te riječi.

Druga stvar po kojoj mi je zanimljiva tvrđava Barone je istorija njene gradnje. 100 godina su Šibenčani molili Mlečane da se izgrade utvrđenja na dva nebranjena brda iznad grada. Prijetila im je opasnost baš sa ove strane od Osmanlija. Mlečani su se oglušili na molbe.

Godine 1646., za vrijeme Kandijskog rata, u vrijeme velikih prijetnji od strane Osmanlija, Šibenčani su sami, vlastitim sredstvima, uz dozvolu Venecije, za 58 dana izgradili tvrđavu Barone i tvrđavu Svetog Ivana.

I upravo su one zaslužne što su se odbranili od Turaka 1646. i 1647. godine.

Treća privlačna stvar u tvrđavi Barone je način prikazivanja istorije tvrđave. Na ulazu dobijete tablet (uključen u cijenu ulaznice), uputu o korišćenju i vaša avantura kroz tvrđavu može da počne.

Oživljeni su likovi i prizori iz jednog od najpresudnijih trenutaka u istoriji Šibenika. Zvučnim efektima je u potpunosti dočarana atmosfera. Putem pametnih savremenih uređaja upoznali smo i barona Degenfulda lično, koji je podigao tvrđavu i zapovijedao odbranom grada. Po njemu tvrđava nosi i ime. Zasluženo.

Uhvatićete se kako sve brže jurite od jednog do drugog punkta kako biste što prije spoznali nastavak priče. Oduševljeni smo.

Toliko toga naučismo i zabavismo se.

Tvrđava Svetog Ivana – čuvar prekrasnih pogleda na Šibenika

Za samo par minuta hoda od tvrđave Barone stigosmo do tvrđave Svetog Ivana, još jednog od dokaza šibenske upornosti i složenosti.

Prekrasan pogled sa tvrđave morate doživjeti.

Za bolji doživljaj tvrđave i grada tu je kafić, klupice. Na volju vam je kako ćete uživati.

Plaža Banj u Šibeniku

Iako nismo bili u periodu kupanja na moru, ali smo najpoznatiju šibensku plažu morali posjetiti.

Ako se ne možemo kupati, možemo bar bacati kamenčiće, uživati u uređenosti plaže i prepustiti se panoramskom pogledu na grad.

Ako posjetite Šibenik za vrijeme ljetne sezone, molim vas pišite kakav je utisak.

Grad Šibenik

Šta posjetiti u okolini Šibenika

I kada se nauživate u blagodatima Krešimirov grada, vidite sve navedene destinacije sa spiska šta posjetiti u Šibeniku, vrijeme je da upoznate i njegovu okolinu.

Toliko toga raznolikog, zanimljivog, jedinstvenog, prekrasnog vam navodimo u nastavku. Uvjerićete se i sami. Mi smo zaista uživali.

Skradin – slikoviti gradić na ušću Krke

Na našim putešestvijama po Šibeniku i okolini smjestili smo se u Skradin. Željeli smo se izvući iz gradske vreve, a lokacijski i cjenovno pronaći najbolji smještaj.

Samo nas niko nije upozorio koliko je lijep ovaj šarmantni šareni gradić na ušću Krke. Zaljubili smo u njega na prvi pogled i zadržali mnogo duže nego što smo planirali, priznajemo.

Šta posjetiti u Šibeniku i okolini

Ne bih vam znala reći da li je ljepše šetati uz obalu Krke i ispratiti taj njen poljubac sa morem ili se zavući u gradsko jezgro i lutati do iznemoglosti uskim šarenim ulicama.

Mislim da mi se zavrtilo u glavi gledajući u vatrene boje kućica iz 18. i 19. vijeka. Gledala malo gore, dole, naprijed, pa se okretala opet nazad da vidim da li mi se pričinjava. A toliko malo se govori o Skradinu?!

Najčešće se pominje kao ulazna tačka u NP Krka, za obilazak Skradinskog buka, ali je Skradin mnogo više od toga.

Skradin - šta posjetiti u okolini Šibenika

U samom istorijskom jezgru možete uživati u kulturno-istorijskim znamenitostima poput crkve Male Gospe sa zvonikom iz 18. vijeka, pravoslavne crkve Svetog Spiridona, te crkve Svete Petke i Svetog Jeronima.

Skradin se može pohvaliti svojim gastronomskim delicijama. Za ljubitelje tradicionalne hrane sa vrlo istančanim ukusom preporučujemo skradinski rižoto. Kažu da je tajna u pripremi koja traje i do 10 sati, a krasi ga još jedna zanimljivost, prave ga isključivo muškarci.

Trpezu obogatite skradinskim brodetom od jegulja, zasladite je tortom od badema, orasa i meda, a nemojte zaboraviti grlo skvasiti likerom od ružinih latica ili orahovačom.

Od Šibenika do Skradina svi su nas upućivali na konobu Toni u Skradinu. Moramo sa vama podijeliti ovu informaciju. Kako nam je jedan Šibenčanin rekao, trpeza mu je bolja od babine. Sve vam je rečeno.

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka je jedan od najpopularnijih nacionalnih parkova u Evropi i svijetu. Neizostavna je destinacija na spisku šta posjetiti u Šibeniku i okolini.

Nacionalni park Krka

Glavna atrakcija NP Krka je rijeka Krka sa svojih 7 fascinantnih slapova (Skradinski buk, Roški slap, Miljacka slap, slap Rošnjak, Manojlovački slap, slap Brljan i Bilušića buk). Nižu se oni jedan na drugi, sve ljepši od ljepšeg.

NP Krka je savršeno organizovan. Nevjerovatan je čuvar prirode, ali omogućava posjetiocima da zavire u njegov čarobni svijet i dive se njegovoj ljepoti. Uređenim stazama vas provodi kroz bajkovitu zemlju netaknute prirode. Brodićima čini izolovane kutke dostupnim. Biciklističkim stazama dozvoljava da se stopite sa okolinom i prepustite miru i savršenstvu koji krije.

Ne znam da li ćete više uživati u bujnoj vegetaciji ili raznolikim kulturno-istorijskim spomenicima poput franjevačkog samostana, pravoslavnog manastira Krka, katakombi iz rimskog perioda, jedinog vojnog amfiteatra u Hrvatskoj.

Zanimljiv je Nacionalni park Krka.

NP Krka ima 5 ulaza. Između njih se morate kretati sopstvenim prevoznim sredstvom, a svaki od njih otvara vrata nekog novog nestvarnog svijeta, pruža šansu za neku novu avanturu.

Za više informacija o ulazima i cjenovniku, samo kliknite na željenu informaciju i ažurne informacije su tu.

Nemoguće je sve obići za jedan dan, ali otkrijte naš plan kako smo ga najbolje upoznali i zavirili u njegov fascinantni svijet.

Skradinski buk – simbol NP Krka

Skradinski buk je definitivno najpopularniji slap u NP Krka. Do njega dolazite iz Skradina, brodom, ili sa ulaza Lozovac, autobusom (vožnje su uključene u cijenu ulaznice).

Sa svojih 800 metara dužine, najduži je slap na Krki. Zamislite koliko je to. Skoro do beskraja.

Još jedna specifičnost ga krasi, jedini se puni vodom sa dvije rijeke, Krke i Čikole.

Obiđite ga, sagledajte sa svih strana. Oko njega vodi pješačka staza duga 2 km. Napravite pun krug. Mi smo ga posjetili u jedinstvenom, specifičnom stanju.

Krka sa rekordnim nivoom  vode. Pokazuje moć, silinu, želi strahopoštovanje, upozorava.

Huči do zaglušenja.

Ježite se dok je posmatrate.

Ne dozvoljava da joj priđemo. Želi da je samo posmatramo sa vidikovca i daje nam do znanja koliko je priroda moćna.

Divimo joj se. Iako je silna ima neku specifičnu ljepotu. Nudi nam svoje boje, pruža nam svoju posebnost.

Zapljuskuje nas na svakom koraku kada joj se iole približimo.

Skradinski buk je najduža sedrena barijera u Evropi, a zamislite tek kako izgleda kada je u rekordnom vodostaju.

Skradinski buk čini  skup od 17 slapova koji formiraju visinu preko 45 metara. Moćan je. Nije bez razloga najposjećeniji slap u NP Krka i jedna od obaveznih destinacija pri posjeti Hrvatske.

Da li ste znali da je na Skradinskom buku izgrađena hidroelektrana koja je 1895. godine počela sa radom, tačnije samo 2 dana poslije Tesline HE na slapovima Nijagare.

Prošli smo pored njenih ostataka.

NP Krka - šta posjetiti u Šibeniku i okolini

Jurili smo kraj vodenica iz 19. vijeka i uživali u njihovoj okupanosti Krkom. Upoznali se sa njihovim načinom rada i značaju koje su imali za stanovništvo.

Oduševilo nas je i što ne uživate samo u prirodnim ljepotama Krke, nego se upoznajete sa načinom života žitelja okolnih mjesta.

U obnovljenim vodenicama zatičemo razboj i gospođu koja vrijednim rukama stvara čuda. Prezentuje način tkanja i pravljenje torbi, prostirki za pod, nekadašnje garderobe… Prekrasno.

Prikaz tradicije u NP Krka

Tu je kovačnica, stara kuhinja, svaka sa svojim secifičnostima.

Mi smo oduševljeni jurili od jedne do druge lokacije.

Rasute klupe, voda za piće, restorani i frižideri sa sladoledom (sa malo većim cijenama).

Sve za  potpun ugođaj.

Prijatno smo iznenađeni, zaista.

Nije nam Krka dozvolila da prošetamo njenim stazicama, da je u potpunosti upoznamo, a možda je namjerno željela da nam se pokaže u nekom drugom svjetlu, da nas sve upozori šta prirodi činimo i koliko ona moćna može biti.

Manastir Krka i njegove katakombe

U okviru NP Krka posjetismo manastir Krka. Prekrasan, veoma zanimljiv manastir, od velike važnosti za pravoslavni narod čija bogata prošlost datira još iz XIV vijeka.

Pri obilasku manastira imaćete čast zaviriti i u katakombe još iz rimskog doba iznad kojih je podignuta crkva. Nikada nešto slično nismo vidjeli, priznajemo.

Smatra se da je manastir Krka oko 1350. godine podigla Jelena, sestra cara Dušana, inače supruga hrvatskog kneza Mladena II Šubića.

Zašto baš na ovom mjestu?

Prema nekim tvrdnjama, smatra se da je Apostol Pavle u ovim katakombama pripovijedao hrišćanstvo. Iako se za Apostola Pavla pretpostavlja, za Apostola Tita se sa sigurnošću zna da je baš u ovim katakombama boravio.

U blizini je postojao rimski kamp Burnum sa 20.000 rimskih vojnika, pa su hrišćani bili primorani za skrivanje u katakombama.

I za vrijeme Turaka, katakombe su predstavljale utočište.

Baš zbog toga se iznad katakombi gradi manastir Krka.

Ulazak u katakombe je moguć samo uz vođenje stručnog lica NP Krka. Uočićete ih u dvorištu manastira.

Nije ni bezbjedno ući sam.

Iskopane grobnice, uklesani prvi znak hrišćanstva riba i Konstantinov krst, zatim i kapela iz 1876. godine posvećena Svetom Savi, samo su neke od zanimljivosti koje vas očekuju u katakombama.

Zanimljiva mjesta za posjetiti u Šibeniku i okolini

Iz katakombi prelazite u unutrašnjost crkve. Malo je reći da je prekrasna.

Ikonostas u baroknom stilu dominira, privlači pogled. 55 ikona je nastajalo u periodu od 15. pa do 19. vijeka.

Ne izlazi vam se. Fascinantna je crkva. Još kada znate da se nalazite iznad katakombi i kapele, svjesni ste da je ovo mjesto smatrano svetim vijekovima unazad.

Manastir Krka - šta obići u okolini Šibenika

Manastir Krka je posvećen Svetom Arhangelu Mihailu. Muški je manastir. Trenutno u njemu borave 4 monaha.

Ono što ga još posebno zanimljivim čini je što je davne 1615. godine u manastiru otvorena Bogoslovija Sveta tri jerarha, koja je bila škola za sveštenike. Zanimljivo je da je i danas škola u funkciji.

Na ulazu ćete vidjeti da je zabranjeno fotografisanje. Možete fotografisati, ali vas molimo da poštujete privatnost monaha i učenika bogoslovije.

Zadivljujući manastir, svakako vrijedan posjete, bez obzira na vaše vjersko opredjeljenje. U pitanju je kulturno-istorijska znamenitost od velike važnosti i kao takav se i tretira.

Važno je znati:

Do manastira možete doći autom ili brodom od Roškog slapa.

Ako ste kupili opštu ulaznicu na nekom od ulaza u NP Krka, ona vrijedi i za manastir.

Ako nemate ulaznicu, a želite posjetiti manastir, možete kupiti ulaznicu koja vrijedi samo za manastir, Burnum i Puljane.

Burnum – vojni rimski amfiteatar

Kada smo govorili o katakombama ispod crkve u manastiru Krka, rekli smo da su hrišćani u njima tajno obavljali svoje relgiijske obrede zbog blizine rimskog kampa Burnum, u kome je boravilo 20.000 rimskih vojnika.

Kada razmišljate šta posjetiti u Šibeniku i njegovoj okolini, morate uzeti u obzir posjetu Burnuma i jedinog vojnog amfiteatra u Hrvatskoj. Procjenjuje se da je star oko 2000 godina, a mogao je da primi oko 6000 ljudi.

Čudo je NP Krka, šta sve krije na svom području.

Burnum - vojni amfiteatar - NP Krka

Obavezno stanite na sred amfiteatra i zapjevajte. Zabava može da počne. Akustika je nevjerovatna.

Gdje je još dozvoljeno da pjevate na tako značajnom lokalitetu?

Amfiteatar Burnum se nalazi u selu Ivoševci, na putu Skradin – Knin. Na glavnom putu ćete ugledati parking, ali slobodno skrenite na makadamski put pored parkinga i nakon par stotina metara ćete ugledati parking uz sam amfiteatar.

Ne pitajte zašto ovo naglašavam. Bitno je, naročito ako se sprema nevrijeme.

Na 1 kilometar od amfiteatra, u pravcu Knina, sa desne strane nailazite na drugi značajan arheološki lokalitet Burnuma, dva luka zgrade zapovjedništva logora.

Manojlovački slap – vodopad koji je i careve obario s nogu

Krećući se od amfiteatra ka Kninu nailazimo na parking u blizini Manojlovačkog vodopada.

Uskom stazicom se šunjamo do vodopada. Čuje se silina vode.

Nakon par minuta ispred nas tabla kao svjedok da je Manojlovački slap našao svoje obožavaoce i u carskim redovima. Posjetio ga je i sam austrijski car Franjo Josip I sa svojom suprugom Elizabetom i divio se njegovoj ljepoti i raskoši baš sa ovog mjesta.

Po nekima je Manojlovački slap i najljepši slap NP Krka. Nije za iznenaditi se.

Naježite se kada kao na dlanu gledate kako se Manojlovački slap preko niza sedrenih barijera u ukupnoj visini od 59,6 m sa najvećom barijerom visokom 32,2 metra obrušava svom silinom i gubi među zelenim rastinjem. A tek kakav je zvuk dominantan i na tolikoj razdaljini.

Prekrasno je.

Kada sagledate šta smo sve vidjeli, sigurno ćete se i sami zapitati „šta sve stane u jedan vikend“, zar ne?!

Toliko toga raznolikog nam je ponudio za obići Šibenik sa svojom okolinom.

Obavezno snimite ovu priču, neka vam je uvijek pri ruci ideja „šta posjetiti u Šibeniku i okolini“. Sigurni smo da ćete imati zabavan i pomalo drugačiji vikend.

Nemojte preskočiti ni grad Split, spisak lokacija i sve o njima pročitajte u „Šta posjetiti u Splitu za jedan dan“.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar