U gostima kod zmajeve bebe (Postojnska jama)

Cica
Čovječija ribica Postojnska jama

Postojnska jama je sa razlogom jedna od najatraktivnijih pećina na svijetu. Što se nas tiče, mogla bi se deklarisati kao osmo svjetsko čudo.

Nije slučajnost što ju je do sada posjetilo više od 40 miliona ljudi.

Upoznali smo se sa podzemnim svijetom Postojne kroz 5 km dugu stazu kroz Postojnsku jamu, vozili se prvim pećinskim vozićem na svijetu, družili se sa endemskom vrstom, čovječijom ribicom, posmatrali Brilijant visok 5 m, otkrili kako funcioniše pećinski svijet u Expo jami kras i gdje se skriva 115 različitih vrsta životinja u pećini (sve tajne krije Vivarij).

Postojnska jama - Velika gora

Više miliona godina je tesala rijeka Pivka, a kapljice koje su se slivale sa stropa su strpljivo i sa istančanim ukusom formirale fascinantna nepregledna polja pećinskog nakita koji svakako zaokuplja pažnju svih prisutnih, pa čak i onih koji nisu ljubitelji pećinskog svijeta.

Nesebično vam otkrivamo šta vas sve očekuje u avanturi zvanoj Postojnska jama.

Postojnska jama

Postojnska jama se sastoji od niza tunela, galerija i dvorana i cijelom svojom dužinom od nešto više od 24 km izaziva strahopoštovanje i divljenje.

Od samog njenog slučajnog otkrivanja 1818. godine od strane mještanina i vodiča Luke Čeč privukla je pažnju svih koji su čuli za nju. Vjerujte potpuno opravdano. Mada, “Rov starih potpisa” svjedoči da je pećina bila poznata i u srednjem vijeku, jer je najstariji potpis iz 1213. godine.

Na dječiju radost obilazak Postojnske jame započinjemo vožnjom prvim pećinskim vozićem na svijetu.

Mijenjao je on svoje oblike, pogonska sredstva, ali funcioniše još od 1872. godine. Možda ih je na izgradnju pruge podstakla posjeta carskog para Franje Josipa i Elizabete 1857. godine, kada su kroz pećinu na nosiljkama prenijeli caricu i dvorske dame.

Otvoreni vagoni kroz prekrasne dvorane i tunele zaista doprinose doživljaju ljepote i veličine Postojnske jame. O uživanju malaca ne trebam posebno ni govoriti.

OPREZ: za vrijeme vožnje nema ustajanja, niti širenja ruku. Često su prolazi toliko uski da ćete se istinktivno saginjati, ponekad i bez potrebe.

Nakon preveženih 3,7 km u desetak minuta stižemo u utrobu zemlje.

Vozić u Postojnskoj jami

Neki čarobni pećinski svijet je oko nas.

Tek po neka ledena kapljica koja padne po nama sa stropa nas uvjerava da nije san.

Prvo pa na Veliku goru, najvišu tačku obilaska. Višu za čak 40 m nego što je sam naš ulaz. Pećina ima više ulaza. To joj daje svježinu vazduha.

Svod visok 300 m.

Gubi nam se pogled.

Šuma prekrasnih stalagmita oko nas.

Postojnska jama sa djecom

Kada izgubite razum od nepresušne ljepote, nemojte zaboraviti da kapljice vode formiraju nakit debljine samo jednog nokta za godinu dana. A vi se nalazite među toliko “nebodera” stalagmita?! Priroda je napravila nevjerovatno čudo u Postojnskoj jami.

Grupa ide dalje, morate nastaviti, mada bi se ovdje i dani mogli izgubiti.

Preko Ruskog mosta, koga su ruski zarobljenici pravili u I svjetskom ratu spuštamo se dublje u pećinu.

Neizbježan je još jedan pogled ka Velikoj gori i jedan u provaliju ispod mosta. Duboko će mi se urezati ovaj trenutak.

Sva sreća pa je pećina duž turističke staze opremljena mikrofonima, pa možemo da čujemo vodiča i da zujimo opijeni ljepotom.

Nižu se Lijepa jama, Bijela i Crvena dvorana, Zimska i Špageti dvorana (krase je kalcitne cjevčice sa stropa koje podsjećaju na špagete).

Čarobni ukrasi privlače pažnju svojom veličinom, brojnošću, svjetlucavošću, ali i kontrastima.

Ništa neobično je vidjeti dva stuba jedan pored drugog potpuno različitih boja. Jedan je bijeli, od čistog, koncentrisanog kalcijumovog karbonata, a drugi je crven, zbog prisustva željeza. Nisu nepoznanica ni crni stubovi sa mineralom manganom.

Priroda se baš poigrala.

Stazama stižemo i do najniže tačke u pećini, nižoj za čak 20 m od našeg ulaza.

Spremite se, evo nas i u Brilijantnom prolazu koji krije simbol Postojnske jame.

Poseban ponos pećine je Brilijant, stub pjenušasto bijele boje visok 5m. Dominira cijelom dvoranom. Ne možemo vam dočarati tu njegovu boju, kao da je satkan od pjene. Imate osjećaj da je toliko nježan da će ga svaki dašak vjetra raspiriti.

Lutajući tunelima i dvoranama odjednom nas zadesi mrak. Sva svjetla se pogasiše. E, to se zove mrak. Ništa, ali baš ništa se ne vidi. Bješe kratko. Isplanirano. Ostavi dubok utisak na nas. Spoznasmo šta znači “mračno kao u pećini”.

Ostadoh im neizmjerno zahvalna što su električnom rasvjetom osvijetlili Postojnsku jamu još 1883. godine. Mnogo prije nego bilo koji glavni grad Evrope, čak 15 godina prije “elektrifikacije” ljubljanskih ulica. Da li ste ovako nešto mogli pretpostaviti?

I za kraj akvarijum sa dugo očekivanom čovječijom ribicom. Svi smo joj se radovali.

Priđite tiho i ugasite blic pri fotografisanju. Uživajte u ovom čudnovatom biću koje živi samo u našem okruženju i nigdje više na svijetu.

Ne znam da li znate da ovaj vodozemac po mnogim svojim karakteristikama privlači pažnju kako naučnika, tako i svih drugih ljudi.

Enigma oko zmajeve bebe koja živi u Postojnskoj jami pojavljuje se već u 17. vijeku.

Obilne padavine su ih izbacile iz pećine na površinu zemlje. S obzirom da zmaj živi u pećini, šta bi drugo moglo biti nego zmajevo mladunče.

Čovječija ribica Postojnska jama

Zanimljivo je da ne vidi, živi skoro 100 godina, može da bude bez hrane čak 10 godina. U slučaju nužde pojede i nogu druge čovječije ribice, nakon čega ona ponovo izraste.

U prirodi se slabo moglo pratiti njeno razmnožavanje.

I gle čuda, u Postojnskoj jami, u izložbenom akvarijumu, su se 2016. godine omrijestile i oživjele male čovječije ribice. Kažemo vam da je Postojnska jama posebna.

Obmamljeni specifičnostima čovječije ribice ulazimo u poslednju Koncertnu dvoranu. Grandioznu dvoranu karakteriše nevjerovatna akustika. Ne pitajte kako zvuči kada djeca dozivaju.

U njoj se održavaju koncerti kojima može da prisustvuje 10.000 ljudi.

A evo i pošte, jedine pećinske pošte na svijetu koja radi od 1899. godine. Pošaljite razglednicu, obavezno. Toliko zanimljivosti je u Postojnskoj jami.

Pećinski nakit Postojnske jame

Za kraj se ponovo vraćamo vozićem. Prepuni utisaka zujimo glavicama kako bismo se još malo nagledali neprikosnovene ljepote.

Kažu da je prošlo 90 minuta, kažu da je staza duga 5 km, od kojih smo 1,5 km prepješačili. Kažu, ali ne mogu da vjerujem. Kao opijeni prođosmo. Činilo se kratko kao san. Željeli smo još.

Nemojte se na ovome zaustaviti. Upoznajte malo bliže životinjski svijet pećine, kao i sam pećinski sistem. U blizini su vam Vivarijum i Expo jama kras. Iz ličnog iskustva vam ih preporučujem, a u nastavku pročitajte šta će vam sve oni pružiti.

VAŽNO:

Cijene izvan sezone su znatno jeftinije, a po nama je mnogo ljepše posjetiti je kada nisu velike gužve.

Obratite im se za družinski popust za 20 osoba. Mi smo iskupili drugare (male i velike), dobili znatno jeftinije ulaznice (skoro 50% od redovnih cijena) i još besplatan parking za autobus. Inače je 6 evra/danu parking za auta.

Predlažemo rezervaciju karata. Riječ je o vrlo popularnoj destinaciji. Obavezno preuzimanje ulaznica je najmanje 30 minuta prije navedenog termina.

U Postojnsku jamu se može ući samo u tačno određenom vremenu ulaska. Raspored pogledajte na njihovom zvaničnom sajtu https://www.postojnska-jama.eu/hr/informacije/raspored-obilazaka-2/.

Temperatura u pećini je uvijek između 8-10C. Pažnja kako se oblačite. Na noge obavezno udobnu sportsku obuću.

Cijelom dužinom staze djecu možete voziti kolicima. Moraćete ih skupiti pri vožnji vozićem.

Ne silazite sa staze. Ne unosite hranu. Ne dirajte nakit. Ne ustajte prilikom vožnje vozićem. Ne koristite blic pri fotografisanju.

Vodiči su dostupni na slovenskom, italijanskom, engleskom i njemačkom jeziku. Audio vodiče na još 17 jezika (između ostalog i na hrvatskom) možete iznajmiti za 3,5 evra.

Kućnim ljubimcima nije dozvoljen ulaz u pećinu, ali ih možete besplatno ostaviti u pansionu za pse u sklopu Parka (kod Expo jame kras).

Postojnska jama - ulaznice

U blizini Postojne su još i Otoška jama, Crna jama, Pivka jama i još nekoliko manjih. U slučaju da želite posjetiti neku od navedenih pećina, u sklopu posebnih atrakcija u Parku obratite im se, zakažite svoj termin i proživite neku novu dodatnu avantura.

Mi ovog puta idemo u Vivarij i Expo jamu kras.

Vivarij

Da bi se priča o Postojnskoj jami upotpunila, neophodno je posjetiti i Vivarij, koji se nalazi u okviru Parka, na samo 50-ak m od ulaza u Postojnsku jamu.

Vivarij - Postojnska jama

Uz besplatne audio vodiče (postoje i na hrvatskom jeziku) upoznajte speleobiologiju i koje životinjske vrste žive u pećini.

Teško je prihvatiti da pri prolazu Postojnskom jamom niste uočili niti jednu životinju, a krije se njih 115 vrsta.

U Vivarijumu imate priliku da ih upoznate.

Posmatrali smo sićušna pećinska bića u izložbenim terarijumima. Učili ko povremeno dolazi u pećinu, ko ponekad zaluta, a ko je njen stalni stanovnik. Čudili se lancu ishrane koji je karakterističan za pećinski svijet.

Saznali smo kako je 1831. Luka Čeč pronalaskom malog smeđeg tankovratog kukca otkrio da Postojnska jama krije životinjski svijet i podstaknuo interesovanje za istraživanje i pronalazak drugih sitnih bića koji obitavaju u Postojnskoj jami.

Tankovrati kukac u Postojnskoj jami

Upoznali smo pećinskog Kazanovu lično.

Družili smo se sa čovječijom ribicom i učili o njenim karakteristikama i načinu života.

Vivarijum nudi upoznavanje Postojnske jame iz nekog drugog ugla.

Obilazak je samostalan u okviru radnog vremena Vivarijuma.

Izdvojite 40-ak minuta, kupite ulaznicu po povoljnijoj cijeni u okviru odgovarajućeg paketa, preuzmite audio vodiče i krenite u avanturu zabavnu za cijelu porodicu. Uvjerićete se da bez posjete Vivarijuma niste mogli upoznati Postojnsku jamu na adekvatan način.

Expo jama kras

Expo jama kras krije najveću izložbu o kršu i Postojnskoj jami na svijetu.

Naročito ako putujete sa djecom, oduševićete se kako na moderan i interaktivan način prikazuje nastanak podzemnih krških fenomena i istoriju pećine.

Expo jama kras Postojnska jama

Sat i po vremena su djeca bila zaokupljena upijanjem naučnih činjenica o pećini, interaktivnim igricama, mjerenju koliko bi godina imali da su stalagmiti, upoznavanju sa razvojem željeznice i pošte u pećini, kako je osvijetljena pećina, koje su životinje u njoj tražile sklonište, kako je izgledao čovjekov život u njoj

Za kraj posjete dvije posebne izložbe: Život u milijardama godina i Leptiri svijeta.

Gubili smo se među 3000 različitih leptira i malčice i uplašili u vjerodostojnom prikazu razvoja Zemlje u 4,5 milijarde godina.

Jedva smo malce izvukli iz Expo jame kras. Mogli bi se danima u njemu zabaviti.

Ponovo napominjem da predlažem posjetu Postojnske jame izvan sezone. Ne samo zbog nižih cijena ulaznica, već zbog komocije posmatranja i izučavanja pećine. Imali smo osjećaj da je Expo jama kras samo naša. Mogli smo joj se potpuno prepustiti i uživati.

E da, vodite računa kako ste obučeni u Expo jami kras. Temperatura je konstantna tokom cijele godine i iznosi od 8 do 10C.

Obilazak je moguć uz besplatne audio vodiče (nemaju na hrvatskom jeziku). Neće vam biti potrebni, jer sve već imate napisano na tablama muzeja.

Kakvi su nam utisci iz Postojnske jame i njenih znamenitosti?

Postojnska jama je jedna od najnevjerovatnijih destinacija na kojoj smo bili. Definitivno je treba posjetiti sa djecom bar jednom u životu.

Ne smijete propustiti ni Vivarijum ni Expo jamu kras kako biste je doživjeli u punom sjaju.

Iskombinujte svoj povoljan paket ulaznica na njihovom zvaničnom sajtu Postojnska jama ulaznice i ne zaboravite u posjetu uključiti i Predjamski dvorac.

Ako imate 20 dobrih drugara voljnih putovanja, pogledajte posebnu ponudu, družinski popust. Svi će vam se zahvaljivati na predivno organizovanom danu po povoljnim uslovima.

Šta vas očekuje u Predjamskom dvorcu i zašto ga ne smijete izostaviti pročitajte u našoj priči Predjamski dvorac – srednjovjekovni zamak u Sloveniji.

Obavezno produžite i do Trsta, jednostavno je u pitanju nezaobilazna destinacija u Italiji. Pišemo vam o 10 lokacija koje ne smijete propustiti i navodimo ih onim redom kojim ih trebate posjetiti.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar