Trnovačko jezero (srce Crne Gore)

Cica
Trnovacko jezero srce Crne Gore

Kada se jednom upoznate sa Trnovačkim jezerom i njegovom okolinom, osjetite ovaj spokoj, ljepotu, netaknutu prirodu, imaćete potrebu da dođete opet i da se što duže zadržite. Tako je bilo i u našem slučaju.

Upoznaćemo vas sa srcem Crne Gore, sa aktivnostima koje možete raditi na Trnovačkom jezeru, sa najboljim idejama kako da uživate u ovom prirodnom biseru, sa načinom života u katunima i šta da okusite od autentičnih jela.

Jezero nam je pružilo nezaboravan vikend sa pregršt divnih uspomena. Vjerujemo da će i vas privući.

Trnovacko jezero i Maglic

Trnovačko jezero je okruženo planinskim gorostasima: Maglićem, Biočem, Volujkom, Vlasuljom i Trnovačkim Durmitorem. Svi sa svojim vrhovima od preko 2000 m su  ga opkolili, pa kao da ga štite. A ono ušuškano, sa svojim neobičnim izgledom, šta drugo može nego da plijeni svojom ljepotom i mirom. Predivni su prizori na jezero sa svih ovih planina. Pogled na jezero vas uvijek zaledi.

Trnovacko jezero

Ono što ga posebno ističe i čini posebnim, osim njegovog romantičnog srcolikog oblika, je što do njega dolaze samo istinski ljubitelji prirode, neki posebni, vedri ljudi. Nije dostupno motornim vozilom, do njega se može doći samo pješke. Do njega se uživa.

Postoji više staza koje vode do srca Crne Gore. Jedna vodi preko Volujka, druga iz Mratinje, treća preko vrha Maglića, a četvrta sa visoravni Prijevor.

Najlakši prilaz je iz pravca Prijevora (BiH). Zanimljivo. Jezero je u Crnoj Gori, a najlakši pristup je iz BiH.

Impresivna staza od Prijevora do Trnovačkog jezera

Pri samom dolasku na Trnovačko jezero, ne iščekuje se samo jezero. Staza koja vodi od visoravni Prijevor do Trnovačkog jezera je impresivna staza, koja takođe pruža jedan poseban užitak. Zasigurno je jedna od ljepših i interesantnijih staza na kojima smo bili u BiH. Govorimo o najpopularnijoj stazi u NP Sutjeska. Mislimo da i ovaj podataka mnogo toga govori o njenoj ljepoti.

Dužina staze je 5 km i spada među manje zahtjevne. Još jedan od razloga zašto je čest izbor šetača.

Počinje sa parkinga na Prijevoru (1660 mnv). Postoji oznaka za Trnovačko jezero. Cijelom dužinom je dobro vidljiva markacija. Mada je i sama staza toliko utabana, da ni markacija nije potrebna.

Makadamskim putem se na početku uvodite u ljepote Maglića i Volujka. Prolazite pored napuštenih katuna. Čisto da doživite sredinu.

Staza dalje nastavlja usjekom u padinu Maglića. Prelazite preko odrona. Staza je dobro usječena, mada može djelovati zastrašujuće kada osjetite kamenje kako sipa pod nogama. Nama prizor veličanstven. Volimo raznolikost staze. Bezbjedno je prije svega, tako da ne morate da brinete.

U jednom momentu će se ispred vas ukazati Suva jezerina, dolina obrasla visokom travom. Jedan od ljepših pogleda na ovoj stazi. Svaki put nas oduševi iako znamo šta možemo očekivati.

Suva jezerina

Evo nas u Crnoj Gori. Dobro došli u Park prirode Piva. Jeste li ponijeli dokumenta?

Ulaskom u šumu vam je malo zaklonjen vidik ka Jezerini.

Pri izlasku iz šume nailazite na račvanje. Postoje dva načina prolaska do Trnovačkog jezera. Desnim putem se odmah spuštata 300 mnv do Suve jezerine. Put je malo duži, ali ćete imati više vremena za uživanje kroz dolinu.

Ukoliko se budete držali lijeve staze, više ćete šetati po obronku, manje kroz Jezerinu i put je kraći. Mi smo isprobali oba puta, podrazumijeva se.

Suva jezerina (1363 mnv), još jedna nova dimenzija staze. Trava je toliko visoka da se samo najvišima glave vide. Budite blizu djece. Ukoliko neko zapne i padne, ne možete ga vidjeti. Naravno da nas ne trebate pitati kako ovo znamo.

I za kraj novi krajolik. Poslednjih 1,5 km prolazimo kroz šumu, po vododerinama. Penjemo se 150 mnv. Riječ je o najtežem dijelu staze, ali zanimljivom dijelu, na neki svoj poseban način.

Staza do Trnovackog jezera

I za kraj, odjednom vam se prikazuje jezero, to srce Crne Gore. Kakav prizor, kakav doček.

Trnovačko jezero – luksuz za posebne ljude

Na ulazu bašta. Stolice. Podsjeća na kafić. U nedođiji ste. Na kraju svijeta. A dočekaće vas čovjek sa domaćom kafom i rakijom. Znak dobrodošlice. Gdje još imate ovakav doček?

Čudno je ovo okruženje.

Na jezeru postoji čuvar, zaposlenik Parka prirode Piva. Tu je da uputi, pomogne, savjetuje, snabdijeva, jednom riječju olakša vaš boravak na jezeru i oko njega.

Motriće na vas i kada toga niste svjesni. Jednostavno mu je dužnost da svi uživamo u čarima jezera i planina koje ga okružuju, da nosimo lijepe uspomene sa ovih prostora. I iskreno, uspijeva u obavljanju svojih dužnosti.

lokal na Trnovackom jezeru

Obavezno mu se javite. Kod njega možete da kupite ulaznice za boravak u Parku prirode Piva i mnoge druge potrepštine koje su vam neophodne. Više informacija o organizaciji boravka na Trnovačkom jezeru pročitajte u našoj priči Odmor na Magliću i Trnovačkom jezeru u par koraka.

Neoprostivo je doći do jezera i vratiti se u jednom danu. Trnovačko jezero se mora doživjeti od izlaska do zalaska sunca. Ostanite ovdje neku noć. Nevjerovatan je osjećaj prvog jutarnjeg sunca kada se probija iza Maglića i bori za osvjetljenje jezera.

Koliko često čujete tišinu? Zar to nije luksuz. Mi smo ga priuštili na Trnovačkom jezeru.

Ima li išta ljepše od slušanja same prirode uz jutarnji čarobni napitak.

Kampujte ili se smjestite u malenu brvnaru na samoj ivici jezera. Odmor za dušu.

Brvnara na Trnovackom jezeru

Šta raditi na Trnovačkom jezeru?

Ono što je posebno interesantno za Trnovačko jezero je da predstavlja početnu tačku za najlakši uspon na najviši vrh BiH (vrh Maglića – 2386 mnv). Ovo je jedan od najčešćih razloga za dolazak planinara na jezero. I mi smo se uspjeli popeti na vrh države. Sve o našoj avanturi pročitajte u priči Njegovo visočanstvo planina Maglić sa najvišim vrhom BiH.

Kupajte se u jezeru. Kakav je doživljaj? Nevjerovatan. A voda? Čista i hladna. Kažu da nekada dostiže temperaturu i do 22ﹾC.

Nezaboravno iskustvo. Za djecu pogotovo.

Koje je dubine jezero? Na najdubljem mjestu dostiže 9 m. Postoje blagi prilazi za ulazak. Pogodno je kupanje za sve uzraste.

Ne zaboravite masku za ronjenje. Doživite životinjski svijet jezera.

Upoznajte se malo bolje sa jezerom. Prošetajte stazom oko cijelog jezera. Kada uzmete u obzir da je dugo 800 m, a široko 700 m, znate da je šetnja odlične dužine za razbuđivanje. Sagledajte jezero sa svih strana. Pogledajte kakvo bogatstvo od prirode vas okružuje. Pronađite još dobrih mjesta za kupanje.

Pustite djecu da budu kreativni. Neka se zabave stvarima koje ih okružuju. Neka trče, prave žabice na vodi, gađaju flaše, skrivaju se, peku ražnjiće na vatri, hvataju ribe u pidžami, hrane mace, jašu konja, druže se, smiju… Ima li išta ljepše od dječijeg smijeha.

Posjetite katune. Isprobajte autentična jela ovih prostora. Naučite mnogo toga o njihovom životu. Družite se. Čujte neke vrlo zanimljive priče.

Boravak u katunima (nezaboravno iskustvo)

Na Volujku, 15-ak minuta hoda iznad jezera postoje katuni.

Obavezno ih posjetite. Provedite jedan dan u njima. Dogovorite ručak. Nećete zažaliti.

Mi smo doživjeli nezaboravno iskustvo.

Katuni na Volujku

Kompletna porodica dolazi sa područja Crne Gore u maju, sa prolaskom snijega i zadržava se do septembra. Tu su i odrasli i dječica, njihova i od braće i sestara. Puno dječijih osmijeha na jednom mjestu. Kakvo bogatstvo!

Već pri prilasku kući srećete njihova stada ovaca, konje, krave… Rasuti su svuda po livadama. Idilična planinska okolina.

A onda topla dobrodošlica domaćina.

Toliko vas obuzme kompletno okruženje da ćete se zateći kada čujete sebe da govorite njihovim naglaskom. Jednostavno želite da se stopite sa sredinom, sa ovim jednostavnim načinom života.

I polako počinje priča o njihovom načinu životu, kako žive, otkud ovdje. Još od kralja Nikole je ovo područje njihovih predaka. Generacijama su tu. Dovode stoku.

Počeli su i sa spremanjem hrane za turiste. Prodaju mliječne proizvode, hljeb, jagnjetinu, sve što se od njih traži. Upotpunili su ponudu Trnovačkog jezera i to baš na najbolji mogući način, na autentičan način.

Obišli smo njihove katune, male zgrade izgrađene od kamena i drveta. Unutra zemljani pod i na sredini ognjište. Isto kao nekad. Tu su kreveti za spavanje i dio prostorije za bijeli mrs (mlijeko, kajmak, sir).

Rijetke su stambene jedinice u kojima možete osjetiti ovakav način života. Potpuno jedinstvene.

pita ispod saca i sir iz mjesine

A onda je na red došao ručak. Bogata trpeza. Sir slani i neslani, mladi kajmak, jagnjetina, domaća pogača ispod sača, krompir, cicvara (najbolja u životu što smo jeli), sir i kajmak iz mješine (hercegovački specijalitet –iz cijele oderane ovčije kože), kiselo mlijeko, domaći kolači sa sirom. Pukli smo od ukusne hrane. Morali smo bježati od stola.

A onda da se malo zamezeti, sirnica ispod sača.

Uz domaću rakiju i kafu, ljepše se priča.

Govore o svom životu kod kuće, raspodjeli obaveza, načinu zarađivanja, školovanju djece, odnosima u zajednici, planovima i stilu života. O ovome se može knjiga napisati. Prevazilazi okvire bloga.

Dubok utisak je njihova priča ostavila na nas. Potrebno ju je čuti, baš od njih i u ovom okruženju. Samo tako je možete doživjeti na pravi način. Obavezno ih posjetite.

A djeca, kao djeca. Kako je njihov svijet jednostavan?!

Domogli se jedne lopte i jedne livade. Cijeli svijet je njihov.

Teren neravan. Golovi ne mogu stati jedan naspram drugog zbog nagiba terena. Nije rijedak slučaj da lopta završi u potoku. Svuda tragovi prisustva stoke.

Oni iz tri države, ni ne razumiju se svi, ali je atmosfera užarena. Sport definitivno spaja.

Prva međunarodna Trnovačka liga je održana i to uspiješno. Pobjednik je nepoznat, ali su kao rezultat dobili puno veselih lica. Zbog ovoga vrijedi putovati sa djecom.

Prate nas, pozivaju da opet dođemo. Spustiće nam na jezero sve što nam treba od hrane, samo da javimo kad. Kakav dan!

Niste osjetili Maglić, Volujak, ni Trnovačko jezero, ako niste osjetili energiju nomada. Upoznajte ovaj kraj do srži. Čujte njihovu priču, probajte njihovu hranu. Toplo vam preporučujemo.

Uveče se iskupite uz vatricu i pričajte. Prisjetite se nekih starih lijepih događaja. Udružite se sa čuvarem. Čujte zanimljive dogodovštine sa jezera, mnoge zgode i nezgode. Šta može zamijeniti smijeh pomiješan sa pucketanjem vatre. Obožavamo ove večeri u prirodi.

Jedna partija karata uz lampe i spavanjac. Zar nije savršen dan na Trnovačkom jezeru.

Izaberite društvo i pravac Trnovačko jezero. Nemojte propustiti ovu avanturu.

Volite li kao mi porodična putovanja u netaknutoj prirodi?

Nastavite svoje putešestvije na Zelengoru. Pročitajte našu priču Zelengora i njena jezera – odmor za dušu.

Hvala kam z mulcem na nezaboravnom druženju.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar