Predjamski dvorac – srednjovjekovni zamak u Sloveniji

Cica
Predjamski dvorac - srednjovjekovni zamak u Sloveniji

Predjamski dvorac, srednjovjekovno utočište vitezova. Nalazi se nedaleko od Postojne u Sloveniji, na samo 9 km od Postojnske jame.

Upoznajmo se zajedno sa čarima jedinstvenog dvorca, njegovim intrigantnim stanovnicima, čujte zanimljivu legendu o čuvenom slovenačkom Robin Hudu, zavirimo u pomalo mistične prostorije dvorca i otkrijmo domišljatost ljudi kako se na efikasan način saživio sa prirodom.

Predjamski dvorac Erazma Predjamskog

Posmatrajući velelepno zdanje pred vama, doći ćete u nedoumicu da li je moguće da je staro 800 godina. Izgrađen je na litici od 123 m visine. Fascinantna je i činjenica da je dvorac upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći pećinski dvorac na svijetu.

Uklopljen u prirodni ambijent, na samom ulazu u pećinu, sjedinio se sa njom. Pećina je domaćinima pružala dom i sigurnost, a to je bilo najvažnije za srednji vijek.

Ne očekujte raskoš unutar zidina, blago, niti dijamante, ali ćete dobiti prikaz nevjerovatnog spoja prirodnog ambijenta i djela ljudskih ruku.

Unutar zidina čućete zveket oružja, topot konja, urlike zatvorenika, miris vlage, kapljice sa pećinskog stropa, toplinu porodičnog doma iz srednjeg vijeka, način viteškog života. Sve u jednom domu.

Trpezarija u Predjamskom dvorcu

Mnoge mistične priče se kriju iza zidina Predjamskog dvorca. U autentičnom ambijentu, sa zvučnim efektima unutar dvorca, uz priču sa audio vodiča dovešćete se u nedoumicu da li ste se vratili u period prije više stotina godina ili je to samo priča iz prošlosti.

Nije čudo što su u njemu 1986. godine snimani dijelovi filma Božji oklop sa Jackie Chanom.

Discovery Channel je u noćnim satima zabilježio čudne zvukove. Nije razjašnjeno da li to prave vjetrovi u pećini, kapljice sa stropa ili lutajuće duše dvorca.

Intrigantni stanovnici Predjamskog dvorca

Predjamski dvorac je izgrađen još u 12. vijeku. Mijenjao je vlasnike, a sa njima i izgled. Svaki vijek je ostavio neko svoje obilježje, svaki vlasnik je dao svoj pečat. Današnji izgled duguje porodici Cobenzl, čiji grb možete vidjeti na  spoljnoj fasadi dvorca.

Živjele su u njemu još i porodice Lueger, Coronini i Windischgratz i mnoge druge. Najpoznatiji stanovnik od svih je svakako Erazmo Predjamski iz porodice Lueger.

Vitez buntovnik. Slovenački Robin Hud.

Erazmo je živio u XV vijeku. Prema legendi je ubio maršala koji je vrijeđao sjećanje na pokojnog vitezovog prijatelja. Ubijeni maršal je bio u srodstvu sa Fridrikom III, Habsburškim, carom Svetog Rimskog Carstva.

Carev bijes prema Erazmu je povećala i činjenica da je vitez bio na strani Ugarskog kralja Matijaš Korvina, sa kojim je Fidrik III bio u sukobu. Car odlučuje uhapsiti Erazma.

Godinu dana ga je carska vojska držala pod opsadom u Predjamskom dvorcu. Nisu mogli upasti u dobro branjeni zamak, pa su ga htjeli ostaviti bez namirnica. Nisu znali za tajne pećinske prolaze.

Erazmo ih je provocirao. Za praznike im je slao pola pečenog vola, u proljeće jagode. Gađao ih je pečenim pilićima.

Vojska je mislila da ima posla sa đavolom, a nisu znali da Erazmu pećinski sistem omogućava odlazak u selo po namirnice.

Ko zna koliko bi agonija trajala da viteza nije izdao sluga. Na prozor toaleta je postavio svijeću kao znak da je Erazmo unutra. Spoljni zidovi slabo branjene prostorije nisu odoljeli carskim kuglama. Erazmo je umro pod obrušenim kamenjem.

Sahranjen je, prema legendi, ispod Erazmove lipe pored crkve Svete Marije.

Sada se svake godine u avgustu mjesecu ispred dvorca održava viteški turnir u znak sjećanja na viteza Erazma Predjamskog.

Unikatne odaje Predjamskog dvorca

Unutar dvorca se odvijao život, porodični i viteški. Obavljale su se svakodnevne aktivnosti, podizala djeca, odvijali vjerski obredi, ali se moralo misliti i o sigurnosti doma.

Svaka od odaja vjerodostojno prikazuje život u dvorcu, ali i suživot dvorana sa pećinom.

U središnjem dijelu zamka je srce porodice, trpezarija. Iza debelih zidova, sa malim prozorima bez stakla pružala je toplinu domu. Žene su vezle, odgajale djecu, pjevale, plesale, okupljale porodicu...

Predjamski dvorac

Muški su više bili zaduženi za sigurnost doma. Upoznajte se sa viteškom dvoranom, jednom od najvećih prostorija dvorca. Kada bi nam zidovi mogli reći kakve su odluke donošene, koja su se dokumenta čuvala u tajnim prostorijama.

Pažnju nam je zaokupila i prostorija sa oružjem, kao i prikaz oklopa, štitova, i druge viteške opreme. Moćno su izgledali vitezovi hrabrog srca koji su čuvali svoj dom i svoju porodicu.

Vitezovi Predjamskog dvorca

Fascinatna soba, koja mnogo govori o zanimljivom načinu života dvorana je kaminata. Unikatna soba dvorca po mnogo čemu. Jedina grijana prostorija u Predjamskom dvorcu. U njoj se spavalo, objedovalo i kupalo.

U njoj su se čak i gosti kupali i nije bilo čudno ukoliko bi im u tome pomogla i gospodareva supruga.

Naslonjena na kapelicu, sa prozorima koji su služili za praćenje obreda iz tople prostorije i ispovijedanje, pružala je dvoranima maksimalnu udobnost dvorca.

Kapelica u Predjamskom dvorcu

Kompatibilnost prirode i čovjeka

U Predjamskom dvorcu najviše impresije izaziva isprepletenost prirode i čovjeka. Na svakom koraku ćete uočiti njihovu međusobnu povezanost. Nemoguće je odrediti gdje priroda završava, a počinju ljudska djela.

Pećina je čovjeku pružala zaštitu, a to je bio prioritet za srednji vijek. Čovjek je maksimalno koristio sve prednosti pećinskog sistema i ušuškanost dvorca uz stijenu.

Uživaćete u terasama, osmatračnicama, stijenom zaštićenim od padavina i jakog ljetnog sunca.

Najviše su nas zaintrigirali mali kanalići na zidovima stijena koji su sakupljali vodu u kameno bure na nižim spratovima. Dovitljivost je dvoranima pomogla da se lako snabdijevaju vodom.

U malenoj kuhinji uživaćete u praktičnosti koju pružaju pećinski otvori kao odvodni kanali neželjenih mirisa, a sa druge strane u prelijepom krajoliku koje ga okružuje. Zbog toga nas najviše i oduševljava Predjamski dvorac. Nevjerovatan sklad prirodnih ljepota, praktičnosti i zadovoljenja ljudskih potreba.

Kada pogledamo na selo kroz maleno okno, ne pada teško ni pranje suđa nad kamenim sudoperom.

Pogled iz kuhinje u Predjamskom dvorcu

Ne pamte svi pećinske otvore po dobru. Dvorac je imao i sudnicu, kaznionu i mučionicu. Jezive prostorije. Uz zvučne efekte koji dočaravaju atmosferu mučenja, sa pogledom na mnoge sprave za kažnjavanje, ne želite dugo da se zadržavate. Poprilično dočarana atmosfera.

Pored sudnice su zatvorena drvena vrata iza kojih je provalija duboka 60 m. Pretpostavlja se da je služila za izvršavanje smrtne kazne. Da li vam je sada čudno što je Discovery Channel zabilježio čudne zvukove?

Mucionica u Predjamskom dvorcu

Jamski dvorac (Erazmov tajni adut)

Prilikom samog dolaska pred Predjamski dvorac, iznad krova uočićete otvor u stijeni. Ne možete ni naslutiti da se baš iza njega krije Jamski dvorac, dvorac u pećini. Izgrađen je krajem XIV ili XV vijeka kako bi pružio prinudno utočište za dvorane.

Posjedovao je više prostorija, kuhinju, ognjište, pa čak i kovačnicu.

Na najvišoj tački, na kraju stepeništa je Erazmov rov, njegov tajni adut. Skriveni prolaz koji  je omogućio odlazak viteza u selo i borbu sa carskom vojskom punih godinu dana.

Sada je Erazmov prolaz zatvoren za turističke posjete, ali uz odgovarajuću opremu i dozvolu je moguće proći viteškim putem.

Kako i kada doći u Predjamski dvorac

Sigurno smo vam zagolicali maštu i sada želite doći u Predjamski dvorac. Pročitajte sve šta vam je potrebno za jednostavnu organizaciju.

Predjamski dvorac je otvoren tokom cijele godine. Radno vrijeme pogledajte na rasporedu obilazaka.

Predjamski dvorac - Postojna

Ispod Predjamskog dvorca se nalazi Jama koja je za posjetioce otvorena samo u julu i avgustu mjesecu. Jama ispod Predjamskog dvorca je druga najduža slovenačka pećina i nalazi se na 4 sprata. Stanište je velikog broja šišmiša i baš zbog toga je posjeta ograničena samo na dva mjeseca u godini.

Do Predjamskog dvorca se vrlo lako dolazi iz mjesta Postojne. Put je dobro obilježen. Pratite oznake i 9 km od Postojnske jame stižete na odredište.

Kako i kada doci u Predjamski dvorac

Predjamski dvorac je idealan u kombinaciji sa Postojnskom jamom za jedan dan. Ulaznice ćete dobiti povoljnije ako obje atrakcije rezervišete u isto vrijeme. Izaberite paket koji vam odgovor i zabavite se.

Preporučujemo rezervaciju ulaznica prije samog dolaska. Šteta bi bilo ostati bez karte kada ste već stigli u dvorac.

Od Postojnske jame do Predjamskog dvorca se u mjesecima jul i avgust možete dovesti mini busom, a vožnja traje 20 minuta.

Ukoliko do Predjamskog dvorca dolazite svojim autom, platićete parking 5 evra. Imajte u vidu da je broj parking mjesta mali za popularnu atrakciju.

Zvono za ispunjenje želja

Nas je dvorac oduševio. Toliko nam se svidio da smo iskrenim srcem poželjeli da dođemo ponovo i zazvonili na zvono na vrhu dvorca. Nekada je služilo da upozori mještane na opasnost, a danas ispunjava želje. Sve u svoje vrijeme.

Nemoguće je posjetiti Predjamski dvorac, a da niste vidjeli čovječiju ribicu. Kada pročitate našu priču “U gostima kod zmajeve bebe (Postojnska jama)”, sigurni smo da vam je sljedeća destinacija Postojnska jama.

Ako želite nastaviti lutati dvorcima, saznajte sve o putovanju u dvorac Neuschwanstein – srce imaginarnog kraljevstva.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar