Šta treba znati prije odlaska u Minhen

Cica
Minhen smještaj, prevoz, ulaznice i aplikacije

Minhen je kosmopolitski grad, veoma dobro organizovan. Uz pomoć ovog posta vrlo lako se možete pripremiti za putovanje, pratiti već unaprijed prilagođenu rutu i prepustiti se užitku. Daćemo vam određene smjernice na koji način možete obezbijediti sebi prevoz i ulaznice po povoljnijim uslovima, gdje se smjestiti, koju hranu jesti, te koje aplikacije vam mogu biti od koristi.

Ne brinite, uz pomoć naše priče o ovoj metropoli nećete se u njoj osjećati kao stranac. Stopićete se sa sredinom i jednostavno guštati.

Korisno je znati o Minhenu

Minhen je grad u koji se zaljubite na prvi pogled.

Poznavanje određenih činjenica o ovom gradu budi u čovjeku još više interesovanja i poštovanja. Lijepo je upoznati se sa bar nekim od njih prije nego što započnete svoju avanturu:

Glavni grad je Bavarske i broji 2 miliona stanovnika.

Treći je po veličini grad u Njemačkoj, odmah nakon Berlina i Hamburga.

Smješten je na rijeci Izar, sjeverno od bavarskih Alpa.

Svoju industriju je smjestio izvan grada. Nećete vidjeti fabrike šetajući se gradom.

Nacionalna geografija je Minhen postavila na listu 100 istorijskih svjetskih mjesta koje bi trebalo obići.

Stopa kriminala je svedena na minimum.

Nalazi se na top poziciji najboljih gradova za život u Njemačkoj.

Klima u Minhenu je kontinentalna, znači, ljeta su topla i prijatna dok su zime hladne i oštre.

Smještaj u Minhenu

Za Minhen je karakteristično da se do većine atrakcija može doći pješke, ako ste smješteni u centru grada. Međutim, ako koristite javni prevoz, vrlo lako se organizujete da vam sve znamenitosti budu brzo i jednostavno dostupne, bez obzira na lokaciju smještaja.

Mi smo se smjestili u centru, jer smo željeli šetati po centru bez vožnje gradskim prevozom. Iskreno, nismo ni morali. Preporučujemo vam samo da vam smještaj bude blizu čvornih stanica i stižete na sva mjesta u rekordnom roku.

Koristite privilegije ”first” ili “last minute” opcije i u centru petočlana porodica u hotelu sa 4* može vrlo lako naći smještaj od 100,00 eura/danu.

Korisne informacije o hrani i piću

Prva asocijacija na Bavarsku je peretak, kobasice, svinjetina, knedle i pivo. E, pa, mi smo od toga samo i živjeli ovih par dana u Bavarskoj.

Peretak (brezel) vodi porijeklo iz Bavarske. Vrlo je mekan i ukusan. Pravi se od brašna, vode i kvasca. Posipa se solju, sjemenkama, a nekada i puterom. Služi se uz pivo, kobasice, svinjetinu, ma uz sve ide.

Na svakom koraku ga možete kupiti. Najčešće cijene su od 1-1,5 euro, a u Hofbrahausu cak 3,70 eura, jeste da je ogroman.

Kobasice (Wurst) spadaju u hranu koja se mora probati ako ste u Njemačkoj. Postoji preko 1500 vrsta kobasica. Možete ih naći na svim štandovima, u svakoj ulici, u svakom restoranu. Obično se pravi od mljevenog mesa, a čuva se konzerviranjem, sušenjem i dimljenjem. Savršene su uz pivo i peretak.

Weisswurst ili bijela kobasica je tradicionalna bavarska kobasica koja se pravi od vrlo fine mljevene junetine, svinjetine i svježe svinjske slanine. Začinjava se peršunom, lukom i đumbirom.

Ne sadrži konzervanse, niti nitrate, pa je lako kvarljiva. Tradicionalno se pravi u rano jutro i jede se kao doručak ili kao užina između doručka i ručka. Pravilo je da se jede do podneva. Služi se sa posebnim bavarskim slatkim senfom (Weisswurstsenf).

Cijena kobasica na štandovima u gradu, Hellabrunnu i u Viktualienmarktu je oko 3 eura par, dok je u Hofbrahausu oko 7,5 eura 2 para, ali su manji. U Hofbrahausu se služe uz krompir i kečap.

Sta jesti u Viktualienmarktu u Minhenu

Najčešća glavna jela u Bavarskoj se baziraju na mesu. U Minhenu obavezno probajte Schweinshaxe (pečene svinjske koljenice), Schweinsbraten i Spanferkel (pečeno prase) i Sauerbraten (pečenje, najčešće govedina). Najčešće se služe sa sosom i knedlom (Knodel). Knedla je tvrdo kuvani krompir formiran u vidu većih kuglica.

Svinjski specijaliteti se u Hofbrahausu kreću između 10-15 eura.

Hofbräuhaus menu

U Minhenu se nalazi 6 velikih pivara: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofrau, Lowenbrau, Paulaner i Spaten-Franziskaner. Najčešća se piju Helles (lager svijetlo pivo), Dunkles (sladno tamno pivo), Weissbier (pšenično pivo svijetle boje), Weissbier Dunkel (pšenično pivo tamne boje) i razna Bock piva.

Pivo u Hofbräuhaus pivari

U Minhenu postoji običaj ispijanja piva u “pivskim vrtovima” (“Biergärten”). Obično su tu dugi drveni stolovi u hladovina za kojima se ispija pivo. Samousluživanje je najzastupljenija varijanta posluženja na ovakvim mjestima.

Chinesischer Turm je vrlo popularan Biergarten s približno 7.000 mjesta za sjedenje. Nalazi se u Engleskom parku uz istoimeni kineski toranj. Jedan Biergarten je smješten i u Viktualienmarkt-u. U Hirschgarten je najveći pivski vrt u Minhenu sa približno 8.000 mjesta za sjedenje. Nalazi se unutar parka Hirschgarten.

Augustiner pivara je najstarija pivara u Minhenu., osnovana je još 1328 godine. Nalazi se u u Neuhauser Straße. Probajte njihova točena piva: Augustiner Helles, Augustiner Dunkles, Augustiner Edelstoff.

Haker-Pschorr (Viktualienmarkt 15) je karakterističan po tome što pivo sipa direktno iz drvenih bačvi.

Löwenbräu (Nymphenburger Straße 2) takođe ima i pivski vrt koji može da primi oko 1000 ljudi.

Paulaner Bräuhaus (Kapuzinerplatz 5) je jedna od najboljih pivara u Minhenu. Osnovana je u 17. vijeku. Najpopularnije njihovo pivo je Weizenebeker.

Spaten-Franziskaner-Bräu (Marsstraße 46-48) proizvodi sljedeće vrste piva: Ludwig Thomas Dunkel, Spaten Premium pivo, Spaten Pilsener, Spaten Optimator i Spaten Oktoberfest piva (piva Oktoberfest, Amber). Takođe proizvodi pšenično pivo Franziskaner.

Bavarsko pivo poslužuje se u Masa (1 litra), i tradicija je da pjena ispuni barem jednu trećinu visine krigle. U nekim slučajevima, pivo se poslužuje i u staklenci od pola litre, pod nazivom “Weissbier”, kao pšenično pivo.

Cijene piva u pivarama se kreću od 7,5 do 10 eura.

Za lakši pregled vam postavljamo i naš račun.

Cijene u Hofbräuhaus pivari

Dobro je znati:

Napojnica nije obavezna (obično se daje 10% ako ste zadovoljni uslugom)

Hljeb nije uključen u cijenu (varira zavisno o konzumiranoj količini).

Optimalan način prevoza

Minhenski javni prevoz je odlično organizovan. Oduševiće svakog logističara. Obuhvata podzemnu željeznicu (U-Bahn), brzu pri-gradsku željeznicu (S-Bahn), autobuse i tramvaje.

Javni prevoz u Minhenu je integrisan u sistem MVV (Münchner Verkerhrs- und Tariffverbund), što znači da iste karte vrijede za sva prevozna sredstva. Mreža stanica je vrlo razgranata te lako možete doći do svih gradskih znamenitosti.

Powered by GetYourGuide

Grad je podijeljen na četiri zone javnog gradskog prevoza.

Sve atrakcije navedene u našem blogu se nalaze u zoni Innenraum.

Pri kupovini karata bitno je da znate formulaciju zona za koje se karte kupuju: Innenraum (središte grada), Minhen XXL (prošireno središte grada), Außenraum (svi dijelovi Minhena, osim središta, odnosno Innenrauma), te Gesamtnetz (cjelokupna mreža).

Aerodrom Minhen se nalazi izvan gradske zone pa se za njega kupuje karta ili za cijelu mrežu (dnevne ili višednevne karte) ili za četiri zone (za redovne karte).

Informacije o cijenama karata možete vidjeti na njihovom zvaničnom sajtu .

Turistička kartica grada Minhena (Munich City Tour Cards)

Munich City Tour Card je turistička kartica prilagođena navikama turista koja obezbjeđuje jednostavniju i povoljniju posjetu grada Minhena. Kupovinom kartice omogućene su vam mnoge pogodnosti u odnosu na slučaj kupovine pojedinačnih ulaznica, karata za javni gradski prevoz, hrane i pića u pojedinim restoranima i organizovanih turističkih tura.

Različite vrste Munich City Tour Card zavise od broja ljudi, dužine korištenja kartice i zona udaljenosti kojima će se vršiti prevoz u javnom gradskom saobraćaju. Cijene i vrste karata možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu.

Karte možete kupiti:

online Print ticket (odštampate kartu sa svog PC-a) i Mobile Ticket (snimite na svom telefonu) i

na mašinama za karte koje se nalaze na željezničkim stanicama (U-bahn i S-bahn) i Turističkim organizacijama grada Minhena (na glavnoj željezničkoj stanici i u Marienplatzu).

Prije upotrebe karte se moraju ovjeriti, izuzev online kupljenih karata, jer je na njima već naveden datum korištenja.

Za naš boravak u Minhenu, mi smo se odlučili za kupovinu CityTourCard Group karte koja važi za 5 odraslih osoba, za neograničen broj vožnji, svim prevoznim sredstvima MVV-a u inner zoni, sa periodom važenja od 48 sati po cijeni od 29,90 eura. Nama bi odgovarala karta i za 3 osobe, jer se dvoje djece od 6-14 godina računa kao jedna odrasla osoba, ali takva vrsta karte nije bila u ponudi.

U bahn i S bahn u Minhenu

Kupili smo je online, odštampali je, stavili je zajedno sa svojim dokumentima i uživali. Vozili smo se kad smo htjeli i koliko god smo htjeli. Nismo puno pješačili da bismo dobili na vremenu i da bismo sačuvali snagu za mjesta koja smo htjeli da posjetimo, a iskoristili smo i popuste pri kupovini ulaznica na sljedećim mjestima:

Sea life – 25%;
Minhenska rezidencija – 1,00 euro po osobi;
Dvorac Nymphenburg – 1,00 euro po osobi i
Olimpijski toranj – 1,00 euro po osobi.

Vjerujte nam, isplatilo se.

Moramo napomenuti da Print ticket važi uz lična važeća dokumenta osobe na koju glasi.

Korisne informacije za posjetu znamenitosti

Kako bi se na što efikasniji način mogla izvršiti organizacija posjete određenih objekata, bitno je raspolagati sa informacijama o radnom vremenu istih, cijeni ulaznice, mogućnosti fotografisanja, unosu torbi i korištenju audio vodiča.

Prije posjete provjerite navedene informacije, jer postoji mogućnost promjene. Iste se odnose na vrijeme naše posjete.

Korisne aplikacije za posjetu Minhena

Aplikacije koje vam preporučujemo i uz koje zaista možete sebi da olakšate i uljepšate putovanje:

MVV – „must have“ – za pronalaženje najboljeg načina prelaska sa jedne na drugu destinaciju koristeći sva javna prevozna sredstva koja postoje u Minhenu, uključujući i pješačenje. Ona ne radi bez prenosa podataka, ali postoji mogućnost pregleda poslednje pretrage i ako ste offline. Takođe se vidi i učestalost kretanja sredstava prevoza, pa ako niste stigli na stanicu u planirano vrijeme, lako dolazite do informacije kada stiže sljedeće sredstvo.

MVV aplikacija prevoz Minhen
MVV aplikacija za prevoz Minhen

Munich Smart City – aplikacija sa mogućnošću pregleda trenutne lokacije gdje se nalazimo i lokacije znamenitosti, samo što je pola na engleskom, a pola na njemačkom;

Munich travel guide and offline city – preporučuje se, ali se ne mogu instalirati na smart telefone, samo na Iphone

Schlosspark Nymphenburg – aplikacija koja se koristi za Nymphenburg sa svim dodatnim objašnjenjima o dvorcu i botaničkoj bašti, kao i sa par preporučenih ruta za obilazak ovog kompleksa.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli.

Minhen je prekrasan, jednostavan za snaći se, pitom, a pruža mnogo.

Obavezno ga posjetite i pišite… pišite vaše utiske i načine na koje smo još mogli poboljšati naš boravak.

obavezno pogledajte

2 komentara

Mirko Vuković Šwabo 14/05/2022 - 17:22

Hvala na svim informacijama i SRETNO u zdravlju I veselju duuuuugo putovali

Odgovorite
Cica 15/05/2022 - 13:42

Hvala Mirko puuuuuno. I Vama želimo mnogo putovanja, divnih uspomena i pišite šta nam preporučujete.

Odgovorite

Ostavite komentar