Klagenfurt i Minimundus – obilazak svijeta zmajem

Cica
Minimundus u Klagenfurtu

Donijeli smo odluku gdje idemo. Saopštili smo to i djeci. Muk… rijetki su ovo trenuci, a mnogo ih volim. Uživam kad ih ostavimo bez teksta. Idemo u Zmajev grad i da za jedan dan vidimo sve najljepše građevine na svijetu! Nevjerica… Djeca se ne smiju lagati. Obećanje je obećanje. Pravac Klagenfurt i Minimundus.

Klagenfurt, glavni grad austrijske pokrajine Koruške. Miran, opušten grad sa svojih 100.000 stanovnika, idealan za bijeg na dan ili dva. Nalazi se na jezeru Wörthersee koji igra veoma bitnu ulogu za cijeli grad, čak se nalazi u imenu grada (puno ime glasi Klagenfurt am Wörthersee). Za njega je vezana i jedna legenda koja govori o njegovom nastanku.

Legende o Mandlu i Lindwurmu

Na području sadašnjeg grada živjeli su bogati ljudi koji su vodili ne baš pristojan život. Dan prije Vaskrsa su se zabavljali na njima uobičajen način, kad ih posjeti čovječuljak sa bačvom (Mandl). Dobri čovječuljak ih upozori da se raziđu inače će doživjeti veliku kaznu. Ne poslušaše ga. Nedugo zatim, iz Mandlove bačve poteče rijeka. Nastade velika oluja. Poplava koja je uslijedila pohara grad i tako nastade jezero Wörthersee. Spomenik posvećen čovječuljku Mandlu se nalazi u centru grada.

Spomenik Mandlu u Klagenfurtu

Druga legenda vezana za ovaj grad govori o zmaju koji je maltretirao stanovništvo na ovom području. Vojvoda, koji je bio zadužen za ovaj region, napravi kulu i pozva sve vitezove da sa kule unište zmaja Lindwurma. Sam prizor zmaja kako kruži oko kula se nalazi i na grbu grada.

Što se našeg najmlađeg člana tiče, to je to. Grad iz snova. Grad zmajeva, vitezova. Toliko se uživio u tu priču da mu je bilo pomalo strašno prići spomeniku Lindwurma koji se nalazi na glavnom gradskom trgu – Neuer Platzu.

Spomenik Lindwurmu u Klagenfurtu

Povod za nastanak navedene legende je proistekao iz toga što se Klagenfurt nalazi na izrazito močvarnom mjestu. Sa dna jedne od močvara su izlazili mjehurići plina, što je dovelo do toga da mještani misle da na dnu živi strašni zmaj.

U Zmajevom gradu

U Klagenfurt smo došli u ranim jutarnjim časovima. Grad još spava. Volimo ta lutanja kada je cijela ulica naša. Svako gleda na svoju stranu, svako se nečemu drugom divi. Cure zaključiše da je centar grada sličan Gospodskoj ulici u Banjaluci i Dunavskoj u Novom Sadu. To je ta gradnja, to su te ulice.

Centar Klagenfurta

U centru grada se najveći dio istorijskih zgrada nalazi između tri trga Neuer Platz, Heiligengeist Platz i Alter Platz. Tu je smještena i jedna od najljepših građevina, palata Landhaus. Vrlo lako je uočljiva zbog svoja dva visoka tornja. Izgrađena je u XVI vijeku na mjestu nekadašnjeg dvorca. Njena sadašnja funkcija je zasjedanje Koruškog parlamenta. Za turiste su otvorene Velika dvorana grbova (Wappensaal) i Mala dvorana grbova. U Velikoj dvorani grbova se nalazi 665 grbova plemićkih porodica, a u Maloj dvorani često zasjeda Parlament.

Landhaus u Klagenfurtu

Vrijeme nam je isticalo. Moglo se dugo šetati ulicama Klagenfurtu, ali smo morali ići dalje. Ovdje smo samo jedan dan. Njima nikad dosta. Samo još malo da poskoče po ulicama, mozaicima…

Minimundus – svijet na dlanu

Glavni razlog našeg dolaska u Klagenfurt je Minimundus. Svijet u malom. Park za cijelu porodicu. Ideja Minimundusa je da predstavi sve svjetske znamenitosti na jednom mjestu u vidu modela u razmjeri 1:25 napravljenih od materijala od kojih su napravljeni i originali. Svi modeli su pravljeni po nacrtima originala, te posjeduju identične i najsitnije detalje koje imaju i realne znamenitosti.

Panorama Minimundusa

Meni lično su zanimljive neke informacije vezane za Minimundus, pa ću ih ovom prilikom i izdvojiti:

posjeduje 159modela iz 40 zemalja;

nastao je 1958. godine vizijom regionalnog predsednika Save the Child u to doba, dr Peter Zojer, kako bi okupio znamenitosti svijeta na jednom mjestu. Pod izvornim imenom “Minieurop” u to je doba bilo 20 modela za prikaz;

prostire se na 26.000 m²;

modele izgrađuju 6 proizvođača Minimundusa u radionicama na licu mjesta;

svi modeli su izgrađeni u razmjeri od 1:25 (izuzeci su dvorac Hochosterwitz, koji je već izgrađen 1959., te putnički brod Queen Mary, koji bi inače imao dužinu od 12,40 m). Tako se veličine modela lako mogu međusobno upoređivati;

model Bazilike sv. Petra je najskuplji model. Izgrađen je od travertina (koji je tretiran dijamantskim bušilicama), te je koštao 730.000 eura. Njegova izgradnja je trajala 6 godina;

izgradnja modela dvorca Miramare trajala je 26 mjeseci i sačinjen je od oko 28.000 komada mramornog kamena i 26.000 komada pješčenjaka;

najviši model je toranj CN, visok 23 metara, i gleda na sve ostale modele. Težak je 20 tona;

indonezijski hram Borobudur izrađen je od osjetljivog lava bazalta. Napravili su ga indonezijski graditelji modela i dali Minimundusu kao dar od ostrva Java;

dvorac Hochosterwitz ovdje je od početka. To je najstariji model u parku.

Makete u Minimundusu

Na ulazu mališani dobijaju knjižicu sa pričom o dvoje djece koja su krenula na putovanje oko svijeta za jedan dan. Naravno, tu su kvizići, mozgalice, naljepnice i pričice pomoću kojih izučavaju svijet i njegove znamenitosti.

Za sve objekte predviđena je 3D “šetnja” pomoću audio vodiča i originalnih zvukova i muzikom koja je karakteristična za zemlju u kojoj se objekt nalazi.

Pored svakog modela su postavljene table sa informacijama o građevini.

Maketa Kraljevske palate u Varsavi

Duž cijelog parka se nalaze table u vidu šešira koje kriju pitanja za djecu.

Park zaista ima pregršt izvora informacija prilagođenih za sve uzraste.

Veličina parka, mnogo raznovrsnih modela koji pokrivaju širok dijapazon interesovanja ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim. I mi smo pronašli svako za sebe po nešto.

Najmlađi član je jurio za vozovima koji kruže duž cijelog parka, neki ispuštaju paru. Oduševljenju nije bilo kraja. Jedva smo objasnili da postoje barijere da se ne bi preskakale šine i jurili vozovi. Tu je i Wuppertal viseća željeznica sa vagonima koji se pokreću, zatim vagoni iz Graca koji prevoze putnike.

Vozovi u Minimundusu

Djevojčice su uživale u drugim stvarima, ali opet svaka za sebe. Jedna je maštala o vitezovima i princezama lutajući od zamka do zamka, dok je druga preferirala industrijski stil.

Big Ben i engleska govornica

 A mi, tipični odrasli ljudi, divili se ljepoti građevina, umijeću modelara, zagledali u sitne detalje, testirali svoja znanja, planirali sljedeća putovanja… i tako u nedogled. Kao što rekoh, za svakoga po nešto.

Maketa Neuschwanstein
Panorama Minimundusa
Maketa Riznice u Petri i Ljetna rezidencija Wadi Dhar
Hram Vasilija Blazenog u Moskvi

Park nije u potpunosti statičan. Osim aktivne željeznice, Tower Bridge podiže svoj most i propušta brodove uz zvučnu najavu. Takođe na svakih sat vremena se lansira raketa tri metra u visinu uz zvučne i dimne prateće efekte. U blizini raketnog centra je dječije igralište sa kafićem, a i klupe, tako da je olakšano iščekivanje tog neizvjesnog događaja.

Interaktivan prikaz podizanja rakete

Brzo nam je prošlo tih 2,5 sata koje smo utrošili na obilazak Minimundusa. Mogli smo još uživati u njegovim čarima ili odmarati u restoranu koji posjeduje. U unutrašenjem prostoru na 1500 metara kvadratnih se nalazi “Adventure world” koji omogućava uživanje u 4D kinu, pravljenje ličnih crtaih filmova, vožnju interaktivnim Mini Cooperom, spust niz ogroman tobogan, takođe u okviru takozvanog Točka vremena možete još nešto saznati o svjetskim atrakcijama.

U autu se složismo da nam je Klagenfurt bio odličan izbor na putovanju do Minhena.

O cijenama karata vam nismo pisali. Minimundus ima mnogo različitih kombinacija za kupovinu karata, tako da vjerujem da će svako pronaći nešto za sebe. Više o tome pogledajte na njihovom zvaničnom sajtu.

Javite nam da li smo vam uspjeli dočarati ovaj mali svijet. Ukoliko ste ga posjetili, javite kako ste se vi proveli.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar