Kako u dvorac Neuschwanstein – vrlo lako

Cica
Dolazak u dvorac Neuschwanstein

Niste još bili u Neuschwansteinu, a voljeli biste?! U nastavku ćete pronaći sve na koji način sami možete organizovati sebi izlet. Saznajte kako da kupite ulaznice, organizujete uspon do dvorca, gdje da parkirate vozilo i osigurajte mnoge korisne informacije o ulasku u sam dvorac Neuschwanstein.

Kupovina ulaznica za Neuschwanstein

Rezervisati ulaznice unaprijed – topla preporuka.

Postoje dva načina kupovine karata. Jedan je da naručite karte ranije – online ili da ih kupite po dolasku direktno u Ticket centru.

Imajte na umu da je dvorac jedan od najposjećejnih na svijetu (oko 6.000 posjetilaca dnevno), ture su moguće samo uz pratnju vodiča i mali je broj posjetilaca po grupama.

Ukoliko se odlučite da kupite kartu u Ticket centru, postoji velika vjerovatnoća da ćete čekati dugo u redu za kupovinu karte, dobićete termin za par sati, a postoji mogućnost i da će karte biti rasprodate za taj dan. Šteta je cijelu organizaciju posjete pokvariti zbog ove male sitnice.

Ulaznice dvorca Neuschwanstein

Vraćamo se mi opet na verziju rezervacije unaprijed. Karta se može rezervisati najmanje dva dana unaprijed. Ukoliko se u međuvremenu predomislite, kartu možete otkazati dva sata prije obilaska.

Cijene karata možete pogledati na zvaničnom sajtu Ticket centra.

Cijena karata zavisi od toga da li ćete posjetiti samo jednu znamenitost, ili ćete ih više kombinovati. Postoje sve vrste kombinacija ulaznica. Što ih više obilazite, to dobijate veće pogodnosti.

Ulaznice u Neuschwanstein i Hohenschwangau mogu biti kupljene samo u Ticket centru. Ulaznice za Muzej bavarskih kraljeva mogu biti kupljene i na samom ulazu u muzej.

Na internet stranicama dvorca Neuschwanstein  se mogu online rezervisati karte.

VAŽNO JE ZNATI: Kreditna ili debitna kartica su vam potrebne za rezervaciju. Karta se plaća tek pri preuzimanju karte u Ticket centru na licu mjesta. Kartu morate podići u Ticket centru najkasnije sat vremena prije zakazanog obilaska. Ako zakasnite, kartu nećete moći podići, a novac će vam biti naplaćen s kartice.

Radno vrijeme Ticket centra, kao i vođenih tura u dvorce i muzej uskladite sa vašom organizacijom.

Pri dolasku ispred Ticket centra će vas dočekati veliki red. Ako ste kupili karte online, onda ništa ne brinite, to nije vaš red. Prođite slobodno naprijed i vidjećete da u sredini postoji manji red za posjetioce koji su rezervisali karte online.

Parking u Hohenschwangau

Putevi za dvorce Hohenschwangau i Neuschwanstein su zabranjeni za privatna vozila. Svoja vozila možete ostaviti na jednom od četiri parking prostora koja se nalaze u Hohenschwangau.

Sva četiri parkinga se nalaze u krugu od par stotina metara.

P1 – u bilizini “duty free shop”-a

P2 i P2 – u blizini restorana Kainz

P4 – ispod dvorca Hohenschwangau, u blizini jezera Alpsee

Dnevna cijena parkinga je 8 eura, ali zbog mogućnosti eventualnih izmjena, prije polaska provjerite podatak na ovom linku.

Put od Ticket centra do Neuschwansteina ili Hohenschwangau

Do dvorca Neuschwanstein možete doći na tri načina: autobusom, pješke ili kočijom, a do Hohenschwangau samo pješke ili kočijom.

Karta okoline dvorca Neuschwanstein

Odmah pored Ticket centra ćete uočiti red kočija parkiranih uz samu ivicu ulice. Svi su namjenski za vožnju do dvoraca Neuschwanstein ili Hohenschwangau. Pitajte bilo koga od njih i upustite se u romantičnu vožnju do bajkovitih dvoraca.

Vožnja kočijom do Hohenschwangau košta 4,5 eura, a od dvorca do Ticket centra 2,00 eura.

Putovanje kočijom do dvorca Neuschwanstein košta 7,00 eura, a pri povratku 3,50 eura.

Kocija za prevoz do dvorca Neuschwanstein

Polazna stanica autobusa se nalazi na parkingu pored jezera Alpsee. Odredišne stanice su Marijin most i dvorac Neuschwanstein.

Vožnja autobusom do dvorca Neuschwanstein košta 2,50 eura do dvorca, a 1,50 euro u povratku. Karta za oba smjera iznosi 3,00 eura. Djeca do tri godine su oslobođena plaćanja, a djeca od 7-12 godina plaćaju sljedeće cijene; 1,00 euro do dvorca, 0,50 eura od dvorca i 1,50 euro povratna.

Sve karte kupujete direktno kod vozača autobusa ili kod kočijaša.

Usled mogućih izmjena, pogledajte aktuelan cjenovnik.

Mi smo koristili sve tri varijante kretanja. Do Neuschwanstein smo se vozili autobusom. U povratku smo išli pješke prečicom kroz šumu.

put kroz sumu do dvorca Neuschwanstein

Pješke smo išli i do dvorca Hohenschwangau, a u povratku smo sebi priuštili vožnju kočijom.

Pjesacka staza do dvorca Hohenschwangau

Korisne informacije o ulasku u dvorac Neuschwanstein

Pred samim dvorcem imate suvenirnice, prodavnice hrane i pića, te natkrivene klupe na kojima možete odmoriti ukoliko ste došli mnogo ranije.

Sa ovog mjesta vam se pruža još jedan predivan pogled na dvorac. Nemojte ga propustiti.

Kada se približi vaš termin ulaska, prođite kroz ulaznu kapiju. Dalje nećete moći.

Ulazna kapija dvorca Neuschwanstein

Ovdje je sve vrlo organizovano. Sačekajte da se na semaforu pojavi vaš broj grupe (označen je na karti). Grupe ulaze na svakih 5 minuta. Ovjerite kartu prilikom ulaska i avantura može da počne.

Osobe zadužene za odgovorno ponašanje će vas zamoliti da torbe i ruksake koje nosite, prebacite naprijed. Možda je bolje da veće torbe ne nosite.

Svaka grupa dobija svog vodiča. Posjetioci će dobiti audio vodiče putem kojih će slušati vodiča. Sve je vrlo organizovano.

Posjeta dvorcu traje 35 minuta. Ne smijete, a nećete ni moći se duže zadržavati.

Fotografisanje unutar samog dvorca nije dozvoljeno.

Morate priznati da organizacija ne zahtjeva mnogo vremena. Par minuta čitanja savjeta i koji minut rezervacije vas vodi do dvorca o kome svi maštaju.

Upotpunite svoj odmor odlaskom u Minhen i svratite do Klagenfurta.

Srećno!

Pišite ako imate još neki dodatni savjet za sve nas.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar