Trebević – mjesto relaksirajuće prirode i izvanrednih aktivnosti

Cica
Sta raditi na Trebevicu

Ukoliko ste ljubitelji prirode, lagane šetnje, planinarenja, trčanja, biciklizma, adrenalin parka, zabavnih aktivnosti na otvorenom, domaće kuhinje, a uz sve to biste voljeli da možete uživati i u čarima velikog grada, onda je Trebević idealno mjesto za vas. Za nas je savršen.

Sa razlogom je jedan od omiljenih izletišta Sarajlija.

Trebević je spojen sa Sarajevom, nastavlja i naslanja se na njega. Dopunjavaju se. Zajedno su savršen par za jedan prelijep produženi vikend.

Pročitajte šta raditi na Trebeviću, vjerujemo da ćete biti pozitivno iznenađeni.

Trebevićka žičara (spona Sarajeva i Trebevića)

Trebevićka žičara se mora uvrstiti na listu aktivnosti pa i da ste samo jedan dan na Trebeviću ili Sarajevu.

Za jedan dan vam omogućava da obiđete Baščaršiju, Vijećnicu, Inat kuću, prošetate uz Miljacku, zamislite želju na turbe Sedam braće, popijete Sarajevsko pivo i pomoću žičare kročite u jednu novu dimenziju. Neku drugu oazu. Uživate u nevjerovatnoj prirodi, divnim pogledima na grad i izuzetnim zabavnim parkovima. Može li bolje?!

Nudi Trebevićka žičara još mnoge prednosti. Vožnjom od 2100 m i pri usponu na 1164 mnv vidite grad kao na dlanu. Jedan od najljepših pogleda definitivno. Šteta što ovakav užitak traje samo 8 minuta.

Trebevicka zicara

Ne prepustite ovaj trenutak zaboravu, ovjekovječite ga divnom fotografijom. Namjestite se u pano okvire, spakujte sebe, Sarajevo i kabinu žičare u jednu fotografiju. I eto ga, divna uspomena 😊.

Ako ste istinski ljubitelj kafe i volite da uživate u pogledu sa šoljicom ovog neprikosnovenog užitka, onda je za vas kao stvoren kafić Caffee2Go. Nudi žičara mnogo toga.

U neposrednoj blizini dolazne stanice imaćete priliku da u više navrata uživate u podsjetnicima XIV ZOI održanih ’84. Najatraktivnija je svakako bob staza.

Nismo baš ranije imali priliku da djeci pokažemo kako uopšte ona izgleda. Ovo nam je bila idealna prilika. Sada prošarana grafitima predstavlja zanimljivo mjesto za šetnju i fotografisanje. Edukativno i zabavno, to najviše volimo.

Bob staza Trebević

Uređene obilježene pješačke staze koje kroz prirodu povezuju znamenitosti Trebevića, kao i ugostiteljske objekte, su još jedno od pozitivnih iznenađenja na koja smo naišli. Tako od stanice Trebevićke žičare možete stići ugodnom stazicom do Pino hotela ili izletišta Brus za nešto manje od 2 km. Nema saobraćaja, nema gužve, samo vi i priroda.

Ukoliko se uputite ka izletištu Brus, nakon 350 m uočićete vidikovac Pitice. Zastanite i uživajte u prelijepom pogledu na grad Sarajevo. Moćan prizor, mora se priznati.

Nemojte propustiti vožnju žičarom, kao ni istraživanje znamenitosti oko nje. Ima ona svoje čari.

Žičara radi svaki dan kada to vremenske prilike dozvoljavaju. Predlažemo da uvijek provjerite par dana prije dolaska da li je žičara u funkciji. Zvanični sajt Trebevićke žičare pruža informacije i o cijenama karata.

VAŽNO je napomenuti da je žičarom omogućen prevoz bicikla i kućnih ljubimaca, da je prevoz besplatan za djecu do 7 godina i da se odobrava značajan popust za osobe sa prebivalištem u BiH (6,00 KM povratna karta za BiH državljane, a za ostale 20,00 KM).

Brus – savršena destinacija za male i velike avanturiste

Zabava, adrenalinski užitak, priroda, sportske aktivnosti, raznovrsne staze, ukusna domaća hrana, smještaj u brvnarama, sve to možete pronaći u Sportsko rekreativnom centru Brus na Trebeviću.

Pri prvoj posjeti Brusa smo prokomentarisali da je to idealno mjesto za našu porodicu.

U toku dana ste aktivni, poletni, prepuni adrenalina i želje za isprobavanjem svega ponuđenog. Dok u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, ušuškani u šumi na visini od 1250 m, imate onaj jedinstveni planinski mir. Savršeno!

Izletiste Brus Trebević

Kompleks definitivno nudi sadržaj za sve uzraste. Širok je spektar zanimacija u ponudi, od terena za odbojku, basket, mali fudbal, stoni tenis, Gumengrada, stijene za penjanje, igrališta za djecu, tubing staze, vozića, lopti na vodi, paintballa, adrenalin parka, iznajmljivanje bicikla, autića na baterije

Teško je razdvojiti sadržaje po starosnim grupama. Ponekad steknete utisak da je aktivnost osmišljena za djecu, a onda roditelji na njoj prevladaju. Godine su ipak samo broj 😉.

Neke aktivnosti ipak pripadaju samo odraslima (paintball i adrenalin park). Morali smo se i tu iskušati.

Bilo je napeto, zanimljivo… Navijalo se, bodrilo, komentarisalo… sve u svemu zabavno i za pamćenje.

Adrenalin park Brus

Moramo istaći da je adrenalin park specifičan što na određenoj dionici prelazite iznad drumskog puta, a i zip line-om se spuštate istom ovom dionicom. Ove fotografije i snimke bakama ne smijemo pokazati. Razumjećete zašto.

Kada se zaželite odmora i opuštanja, smjestite se u ljetnim baštama uz jezero ili pod borove. Možete iznajmiti i neko od desetak mjesta za roštiljanje.

Ono što je nas oduševilo je da u baštama imate mir za razgovor, uživanje u ponudi restorana, a da pri tome možete nadgledati djecu dok se igraju na ogromnom igralištu. Igralište je opremljeno toboganima, klackalicama, malim zip line-om, trambolinom, užetom za hodanje i drugim spravama za vježbanje. Ne brinite, neće im dosaditi, sadržaja ima sasvim dovoljno.

Kada se još uz vatricu u ognjištu iskupite sa dobrim drugarima, dobijete jedan savršen dan. Jedino je problem ako među djecom imate piromane, pa vam zauzmu mjesto sa svojim drugarima.

Restoran Brus

Nemojte propustiti ni šetnju duž pješačke staze kroz cijelo izletište. Uživajte i u pogledu na obližnje pejzaže koji dosežu čak i do Crvenih stijena na Romaniji.

Širok spektar aktivnosti mora da prati i dobra trpeza. Obavezno probajte nešto od velikog broja jela i pića pravljenih od domaćih namirnica. Nećete se pokajati, a i cijene su vrlo pristupačne. Znamo i one koji su već doručkovali, ali kad ugledaše našu trpezu, morali su nam se pridružiti. Ko još može odoljeti domaćim uštipcima, puri, cicvari, kajmaku, džemu i kiselom mlijeku.

Brus je idealan za okupljanja, kako porodična, tako i drugarska, a može i kombinovano. Provjereno.

Savršen je da se više dana stacionirate na ovom mjestu. Ima odličnu povezanost sa Sarajevom, Jahorinom i Palama.

Može se kombinovati i sa posjetom žičare, jer vas od nje dijeli samo 1,7 km asfaltirane, odlično obilježene pješačke staze kroz šumu. Na ovoj dionici će vam se u više navrata ukazati prilika da uživate i u vidikovcima sa nevjerovatnim pogledom na Sarajevo.

Mnoge pješačke i biciklističke staze prolaze kroz Brus, pa i staza do vrha Trebevića, Sofe.

Čaroban je ovaj Brus.

Staze Trebevića

Trebević je potpuno ispresijecan uređenim i obilježenim biciklističkim i šetačkim stazama koje vode kroz šume smrče i bora. Sa upoznavanjem njegovog šumskog bogatstva shvatate zašto ga zovu „plućima Sarajeva“.

Ono što se nama mnogo dopada je što možete da kombinujete dužinu i težinu staze koja vam odgovara. Uživajte u rutama od samo par kilometara pa do staze od grada Sarajeva do vrha Trebevića.

Izaberite šumski put ili asfaltirani put bez saobraćaja.

Staze na Trebeviću

Za lakše snalaženje te upoznavanje sa okolinom postavljene su i info table na stazama. Pronađite stazu koja vama najviše odgovara.

Dišite punim plućima i divite se vidikovcima koji vam pružaju nevjerovatan pogled na Sarajevo i obližnje planine.

Možete se organizovati i da posjetite austrougarske kule Draguljac, Palež i Bistričku kulu. Nekada zaštitnike grada Sarajeva, a danas oronule objekte kao podsjetnike na nekadašnja vremena.

Bistrička kula je jedna od najinteresantnijih znamenitosti na Trebeviću, jer je 60-ih godina 20. vijeka pretvorena u jedini astronomski opservatorij Bosne i Hercegovine.

Na Trebevićkim stazama vam ne može biti dosadno. Osluškujte prirodu, pratite igru vjeverica, šetajte od znamenitosti do ugostiteljskih objekata, za sve ukuse ima po nešto.

Za one koji žele da se upute u tehnički nezahtjevnu dvočasovnu šetnju do vrha Trebevića mogu na ovu avanturu krenuti iz dva smjera. Na vrh Trebevića, Sofe, na visinu od 1629 m je moguće doći iz pravca Pino hotela ili izletišta Brus. Možete iskombinovati obje staze, pa napraviti jednu kružnu rutu.

O predanom radu na uređenju staza govori i informacija da je od 15.06.2021. godine u radu besplatna mobilna aplikacija (IOS/Android) Trebević Outdoor Route sa mapiranim planinarskim i turističkim/šetačkim stazama. Sadrži i podatke o planinarskim domovima, restoranima i hotelima. Osim pružanja korisnih informacija, za cilj ima i mogućnost lociranja u slučaju potrebe prve pomoći.

Imajte na umu da je veliki dio Trebevića miniran u poslednjem ratu, tako da se ne preporučuje kretanje izvan obilježenih staza.

Sunnyland za obožavaoce alpine coastera

Za ljubitelje adrenalina, Sunnyland je nezaobilazna destinacija na Trebeviću. Ni mi je nismo propustili.

Centralna zabava je svakako adrenalinska vožnja Alpine Coastera. Zanimljiva je lokacija, ima neke posebne čari staza. Prolazite pokraj šume, oko jezera i na kraju staze vam se ukazuje prelijep pogled na Sarajevo. Može li bolje?!

Sunnyland na Trebeviću

Vrlo je važno napomenuti da možeš sam da kočiš i kontrolišeš brzinu. Nekima od nas je to bilo od krucijalnog značaja 😊.

Ukoliko idete sa djecom, znajte da za mlađe od 4 godine nije dozvoljena vožnja alpine coasterom. Za starije, do 8 godina je obavezna pratnja roditelja. Cijena jedne vožnje je 5 KM za državljane BiH, a za strane državljane 10 KM (i za odrasle i za djecu).

Sunnyland nudi veliko igralište za djecu u debeloj hladovini. I odrasli bi poželjeli malo protrčati kroz kućice i spustiti se niz tobogan.

Postoje i Game room i Fun room za novije generacije djece. Širok izbor zabave.

U blizini Sunnylanda, na udaljenosti od 300 m je vidikovac Rock, sa prelijepim pogledom na Sarajevo. Lako ćete ga uočiti, jer smo stekli utisak da sa ovog mjesta uvijek neko fotografiše grad.

Kako doći do Trebevića

Iz Sarajeva do Trebevića možete doći autom ili taksijem. Često možete sresti ljude kako se pješke ili biciklom penju na Trebević. Nas je ovakav prizor oduševio.

Najatraktivniji način dolaska na Trebević je svakako Trebevićkom žičarom koja spaja sarajevsko naselje Bistrik sa ovom planinom.

Smještaj na Trebeviću

Kada ste pročitali šta sve možete raditi na Trebeviću, postaje vam jasno da to sve ne možete postići za jedan dan. Treba vam smještaj.

Već smo govorili o smještaju u brvnarama u izletištu Brus.

Pogledajte smještaj u Pino Natural hotelu, Vili Andrea, te hotelu Level Up.

Ako više volite planinarske domove, na raspolaganju su vam PD Jure Franko i PD Trebević.

Pratite Ludi popust ili ekupon, jer često navedeni objekti nude značajne popuste. Šteta bi bilo propustiti ovakve ponude.

Vjerujem da ste pozitivno iznenađeni sa kvalitetom i brojnošću aktivnosti koje Trebević nudi. Iskreno, i mi smo. Od srca ga svima preporučujemo. Nemojte zaboraviti da Trebević kombinujete sa Sarajevom.

Ne budite nespremni za Sarajevo, mnogo korisnih informacija pročitajte u našoj priči Vikend u gradu sa posebnom energijom (Sarajevo).

obavezno pogledajte

Ostavite komentar