Šta posjetiti u Jajcu sa djecom

Cica
Sta vidjeti u Jajcu sa djecom

Ukoliko nas neko pita koji grad da posjeti u BiH, uvijek kažemo Jajce, „Muzej na otvorenom“. Po ličnom mišljenju najbolji grad za prikaz BiH. Šta posjetiti u Jajcu sa djecom?

Odgovor je jednostavan. U Jajcu je sve zastupljeno, od najjače tvrđave, katakombi Hrvoja Vukčića Hrvatinića, crkve u kojoj je krunisan poslednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, mjesta gdje je stvorena SFRJ. A tek priroda kakva je?!

Jajce je grad u kome se šetnjom i sa vrlo malo upetljane mašte može osjetiti način gradnje i života koji je bio prije 400 godina.

Šta posjetiti u Jajcu kroz kružnu rutu

Šta posjetiti u Jajcu sa djecom? Odgovor na pitanje ćemo vam dati kroz kružnu šetnju po Jajcu. Nećemo zaboraviti ni okolinu Jajca.

Na prikazanoj karti se nalaze najveće znamenitosti grada. Nama je mnogo pomogla, nadam se da će i vama biti od koristi.

Karta grada Jajca sa znamenitostima

Zanimljivosti o  Jajcu

Jajce se nalazi na udaljenosti 70 km od Banjaluke i 160 km od Sarajeva ili 9 tunela od Banjaluke (u dječijim mjernim jedinicama). Smješten je na samom ušću rijeke Plive u Vrbas.

Prolazeći magistralnim drumom uvijek vam pogled privuče grad Jajce. Samo jedan pogled na njega zagolica maštu. Jedna slika, a hiljadu utisaka. Prelijepi moćni vodopad, zelenilo, toranj crkve, turski i austrougarski stil gradnje, medvjed kula i na vrhu tvrđava. Prođete kroz vijekove za čas.

Powered by GetYourGuide

O bogatstvu njegove kulturne baštine govori i podatak da se u Jajcu nalazi čak 29 nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Dolina Plive i Vrbasa je naseljena još u antičko doba. Grad Jajce se razvija tek u srednjem vijeku, odnosno u 14. i 15. vijeku. Osnivač grada je Hrvoje Vukčić Hrvatinić.

S obzirom da se kod nas prvo pita: „A kako je dobilo ime?“, krenućemo baš od ovog dijela. Postoji više predanja o nastanku samog imena Jajce:

Zbog toga što je tvrđava sagrađena na jajolikoj stijeni,

Hrvoje Vukčić Hrvatinić je odlučio sagraditi tvrđavu po uzoru na Castell del Uovo“ (što u prevodu znači tvrđava jaje) koja se nalazi u blizini Napulja, pa otuda i sam naziv,

Postoji i legenda da su neimari u malter, koji se koristio za zidove tvrđave, stavljali jaja. Ujedno su željeli i da utvrđenje bude što čvršće.

Vodopad u Jajcu – jedini vodopad u centru grada

Prvo što smo posjetili je vodopad. Nekako nas put tako vodio. Parking prostor se nalazi baš iznad vodopada (cijena je 1 КМ/h ili 5 КМ/danu, nedjeljom i državnim praznikom se ne naplaćuje). Idealno mjesto za početak posjete Jajca.

Stepenicama sa parkinga prilazite platou odakle vodopad najbolje doživljavate. Pri prilazu vodopadu se nalazi drvena kućica gdje kupujete ulaznice i suvenire.

Za djecu do 7 godina ulaz je besplatan.

Za učenike osnovnih i srednjih škola ulaz je 1,00 KM na svim naplatnim mjestima/spomenicima.

Za odrasle osobe ulaz na vodopad je 4,00 KM (01.10-30.04) ili 8,00 KM (vodopad + Mitrej + Etno muzej za period 01.05-30.09)

Plivski vodopad je ušće Plive  u Vrbas. Djeluje spektakularno Pliva koja pada sa 21 m visine. Moramo priznati da je najveća atrakcija u gradu. Jedini je vodopad na svijetu koji se nalazi u centru grada. Nije slučajno proglašen među 12 najljepših na svijetu.

Jačina vode zaglušuje. Ne znate gdje biste se okrenuli. Djeci se najviše svidjelo što je voda vjetrom nošena do nas, pa nas je prskala. Možete da ga čujete, vidite i osjetite.

Penjali smo se na sve platoe, koji su u više nivoa, kako bismo ga što više upili. Zaista je jedinstven. Sa koje god lokacije ga posmatrate oduševićete se.

Od 2014 godine se održavaju i takmičarski skokovi sa vodopada, po uzoru na mostarske. Vjerujemo da se samo najhrabriji i najspretniji mogu usuditi na ovakav čin. Svako poštovanje za učesnike.

Morali smo se otrgnuti od jezera i nastaviti sa posjetom Jajca.

Prelazeći željezni „Plivski“ ili „Ajfelov“ most, opet spontana pauza. Jedni posmatraju Plivu i njen vodeni svijet, a drugi katance zaljubljenih. Ponesite neki sa sobom, pa da možete zaključati svoju ljubav. Most je definitivno još jedno mjesto odakle uživate u pogledu na bogatstva grada.

Plivski most u Jajcu

Sa lijeve strane mosta je Turistički info centar gdje preuzimate besplatne brošure.

Nas je Pliva opet privukla. Spustili smo se skroz na stazu koja vodi uz rijeku. Za nagradu smo dobili još jedan nevjerovatan pogled na vodopad.

U nekima od nas je stjenovita potpora grada probudila avanturiste. Morali smo u svaku šupljinu zaviriti. Ovo je još jedan od dokaza da je sa djecom posjeta destinacija neki novi doživljaj. Nikada do sada mi ove male pećine nismo primijetili. Sa djecom svako mjesto dobije neku novu dimenziju.

Otvori u stijenama kod vodopada u Jajcu

Šetnja ulicama muzeja na otvorenom

Jajce sa razlogom nazivaju „Muzej na otvorenom“. Već pri prolasku kroz Travničku kapiju dobijete utisak kao da ste se vratili više stotina godina unazad. Kakva dobrodošlica?! U jednom pogledu kamena kula – kapija, Hafizadića česma iz 1845. godine i Omerbegova kuća.

Omerbegova kuća je izgrađena u 17. vijeku i predstavlja klasičan primjer bosanske stambene arhitekture iz osmanlijskog perioda. Prizemlje zidano od kamena, sprat rađen u bondruku, dosta malih prozora, ukrašena ulazna vrata i kosi krov pokriven šindrom odaju karakter klasične osmanlijske gradnje.

Svuda po gradu možete vidjeti ovakav stil gradnje, naročito upečatljiv po krovovima od crne šindre. Neke zgrade su očuvane, dok je veliki broj njih vremenom uništen. Pored Omerbegove kuće ističe se i Kršlakova kuća.

Uske ulice, kaldrma, visoka zidana ograda koja zaustavlja poglede prolaznika samo produbljuju utisak autentičnog okruženja. Grad živi, funkcioniše, ali u nekom svom jedinstvenom stilu. To nas je najviše fasciniralo pri šetnji kroz Jajce.

Hodajući uličicama ka tvrđavi nailazimo i na drugačiji stil gradnje. Oko crkve Svete Marije se nalaze reprezentativni primjerci austrugarske gradnje: zgrada finansija, Etno muzej (prva državna osnovna škola) i Šarčeva kuća.

Šarčeva kuća je porodična kuća porodice Šarac, koja je imala i ulogu konačišta. U II svjetskom ratu u njoj je osnovana Telegrafska agencija Nove Jugoslavije (TANJUG). Samo još jedan od dokaza da je Jajce uvijek kroz istoriju bilo u centru dešavanja.

Etno muzej

U zgradi Stare škole se nalazi Zavičajni muzej sa etnološkom zbirkom.

Na prvom spratu se nalaze eksponati koji prikazuju običaje i tradiciju ovog kraja.

Najviše pažnje nam je privukla bosanska gradska soba nastala između 19. i 20. vijeka. Moramo priznati da je u potpunosti uspjela prenijeti način života, neke od dnevnih rituala gradske porodice, kao i stil uređenja enterijera.

Etno muzej u Jajcu

U jednoj od prostorija imate priliku da vidite i stare radio uređaje.

Na prvom spratu možete da se divite raznovrsnosti boja i oblika koje nam Zemlja daruje u okviru Geološko-petrografske i minerološke zbirke.

Ulaznice za odrasle u Etno muzej su 2 KM.

Muzej je otvoren u periodu od maja do oktobra svakim danom od 09-17 časova, a od novembra do aprila samo radnim danom od 08-16 časova.

Crkva Svete Marije – mjesto krunisanja poslednjeg bosanskog kralja

U crkvi Svete Marije je 1461. godine krunisan poslednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Mi smo zamišljali povorku, kočije, zvanice, masu koja pokušava da se progura da vidi budućeg kralja. Ambijent koji nudi Jajce zaista omogućava da doživite dan krunisanja.

Naš malac se zabrinuo da li je kralj pokisnuo, pošto crkva nema krov, možda nam mašta nije uspjela baš do kraja dobaciti.

Crkva Sv Marije u Jajcu

Pored crkve se nalaze dva kamena sarkofaga. U njoj su sahranjene i neke uviđajne gradske porodice iz srednjovjekovnog perioda.

Zvonik Svetog Luke iz 15. vijeka nosi naziv po moštima sveca Luke Evanđeliste koji je u miraz donijela kraljica Mara (Jelena) Branković. Jelena Branković je supruga bosanskog prestolonaslednika Stjepana Tomaševića i kćerka srpskog despota Lazara. Zvonik Svetog Luke je jedini sačuvan srednjovjekovni zvonik u kontinentalnom dijelu Balkana.

Nakon provale Turaka 1527/1528 god., crkva je pretvorena u džamiju, toranj u minaret, a mošti su prodane Mlečanima i sada se nalaze u crkvi San Giobbe u Veneciji.

Crkva je pretrpjela više požara, pa je na kraju sredinom 19. vijeka i napuštena.

Medvjed kula – gorostas sa misterioznom pričom

Medvjed kula se nalazi u blizini crkve Sv. Marije i već svojim izgledom privlači pažnju prolaznika. Ogromna, valjkasta građevina zidova debelih od 4,5 – 6 metara spada u najstarije građevine bosanskog srednjeg vijeka. Pretpostavlja se da je izgrađena u periodu od 1448 – 1463. godine.

Pretpostavlja se da je naziv Medvjed kula nastao zbog samog glomaznog izgleda kule. Po drugom vjerovanju se smatra da je u kuli živio medvjed kome su bacani zarobljenici i kažnjenici. Mi smo se samo brinuli gdje je na kraju završila garderoba od zarobljenika 😉. Nije valjda medo i to pojeo.

Unutrašnjost Medvjed kule

Katakombe – podzemna crkva

Katakombe predstavljaju podzemnu crkvu ručno isklesanu u stijeni. Izgrađene su krajem 14., početkom 15. vijeka po nalogu Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Vojvoda ih je htio preobraziti u porodičnu grobnicu, ali niko od članova porodice nije unutra sahranjen.

Ulaz u katakombe u Jajcu

Katakombe se sastoje od predvorja i nekoliko odaja organizovanih u dva nivoa. Na zidovima predvorja nalaze se nedovršeni reljef Hrvoja Vukčića Hrvatinića i isklesana ženska figura sa ljiljanima u ruci.

Ulaskom u unutrašnje odaje prelazite u mračnije, hladnije prostorije, osvijetljene samo ugrađenom rasvjetom. Sasvim je dovoljno vidljivo da možete da se saživite sa ovim podzemnim hramom. Tu smo imali i bliski susret sa slijepim miševima koji su se povremeno pojavljivali i nestajali. Djelovalo je baš mistično.

Unutrašnjost katakombi

Uske stepenice vode do najdubljeg nivoa gdje je postavljena kripta sa oltarom. Krase ga dvostruki krst, mjesec i sunce koji simboliziraju kult smrti, zagrobni život i vječni san.

Kripta sa oltarom u katakombama u Jajcu

Ovdje smo se u nevjerici spuštali lagano stepenicu po stepenicu. U prvi mah našoj djeci nije djelovalo baš prijatno.

Katakombe su kroz istoriju imale različite namjene:

Postoji legenda da se za vrijeme osmanlijskog carstva jedan derviš zatvorio u katakombe na 40 dana. Smatrao ga je svetim. Nakon izlaska ga proglasiše evlijom. Katakombe su služile za duhovno pročišćavanje.

Zbog vječito niske temperature, Austrougari su ih koristili za skladištenje robe.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata kompletan vrhovni štab se skrivao u katakombama, uključujući i Josipa Broza Tita.

Interesantno, istorijsko, jedinstveno mjesto, svakako vrijedno pažnje.

Ulaz u katakombe je 2 KM van sezone i 4 KM u sezoni (01.05-30.09.).

Radno vrijeme im je kao i Etno muzeja. U zimskom periodu će vam osoblje iz Etno muzeja otključati prostorije katakombi.

Tvrđava u Jajcu – najjača tvrđava u Bosni

Uskim stepenicama i malim krivudavim ulicama kroz Stari grad stižemo na sami vrh, tvrđavu u Jajcu. Jedna je od najljepših i najvećih očuvanih tvrđava u Bosni i Hercegovini.

Prepostavlja se da je sagrađena u 13. vijeku. Njen tvorac je Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Barutana i rezervoar za vodu, koji ćete zateći na tvrđavi, su izgrađeni nešto kasnije.

U periodu od 1461-1463. godine kralj Stjepan Tomašević preselio je svoj kraljevski dvor u Jajce. Tada Jajce postaje glavni grad Kraljevine Bosne. Sredinom 15. vijeka u tvrđavi Jajce izgrađena je palata. Za vrijeme njegove vladavine je na ulaznim vratima izrezbaren grb Kotromanića. Riječ je o jedinom sačuvanom kraljevskom portalu u Bosni i Hercegovini.

Zanimljivo za ovu tvrđavu je i da predstavlja najjaču tvrđavu u Bosni. Odolijevala je Osmanlijama 65 godina.

Prolaskom kroz kapiju, penjete se desetak metara do centralnog dijela tvrđave. Pred vama se otvara uređen prostor tvrđave koji nudi mogućnost uživanja i predaha.

Rasute klupe i par postavljenih stolova mame na odmor nakon penjanja uz uske uličice. Kralj je na sve mislio 😉. Otvorite svoje torbice i počastite se preostalim zalihama. Ovo je idealno mjesto za mini izlet.

Djecu više privlači hodanje po zidinama. Većim dijelom tvrđave se može hodati po zidovima i uživati u najljepšem pogledu na grad.

Pogled sa tvrđave

Pogled doseže do svih znamenitosti koje smo već vidjeli, ali i do pravoslavne crkve Presvete Bogorodice i Franjevačkog samostana u kome se čuvaju kosti poslednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

U centru Jajca se nalazi džamija Esme Sultanije za koju je vezana tragična priča. Sultanija je bila udata za bosanskog vezira Mehmed – pašu Muhsinovića. Pošto je bila bolesna, proroci su joj rekli da će ozdraviti ako napravi tri zadužbine. Podigla je dva mosta, a naušnicom koju je skinula sa uha platila je izgradnju džamije. Međutim, ipak nije doživjela kraj izgradnje džamije. Lijepa građevina čuva uspomenu na sultaniju i predstavlja jedinu džamiju u Bosni i Hercegovini nazvanu po ženi.

Dan je kratak, a željeli smo još toliko toga vidjeti u Jajcu. Morali smo prekinuti uživanje u tvrđavi možda i ranije nego što smo to željeli.

Ulaznica od 5 KM u sezoni, odnosno 2 KM van sezone predstavlja zaista simboličan iznos za posjetu odrasle osobe ovakvom mjestu.

Mitrej – najstariji nacionalni spomenik u Jajcu

Pri povratku sa tvrđave, prolaskom kroz ulaznu kapiju kraj Medvjed kule idemo do Mitreja, najstarijeg nacionalnog spomenika u Jajcu.

Mitrej u Jajcu

Ovaj jednoćelijski hram isklesan u stijeni može biti interesantan starijoj djeci i odraslima. Mlađi razumiju samo kratku priču o simbolici slike, a manje vrijednost koju on ima.

Jajce se prvi put u pisanim dokumentima spominje 1396. godine. Međutim, o njegovom postojanju još za vrijeme Rimskog carstva svjedoči i ovaj spomenik.

Prilikom gradnje privatne kuće, 1931. godine, slučajno je otkriven hram bogu Sunca, koji potiče još iz 4. vijeka. Bog Sunca Mitre je bio vrlo poštovan od strane stanovnika svih provincija Rimskog carstva kojima je pripadao i ovaj dio BiH.

Ono što je interesantno za ovaj vrlo rijedak primjerak spomenika je da je dobro očuvan. Na njemu je prikazan bog Mitre kako ubija – žrtvuje bika. Mitre je obučen u tuniku, sa ogrtačem i kapom na glavi.

Jednim koljenom drži bika, dok ga nožem ubada u pleća. Rep mu se završava sa tri žitna klasja što simbolizuje prinošenje žrtve radi plodnosti zemlje. Scenu prate pas, škorpija i zmija. Svi navedeni elementi su vidljivi na reljefu na stijeni, tako da djeca mogu pratiti vaše pripovijedanje i time spomenik doživjeti interesantnijim.

Godine 2012. je oko hrama postavljeno zaštitno staklo, tako da ga možete slobodno posmatrati. Ukoliko želite da uđete u objekat obratite se direktno u Etno muzej Jajce. Ulazak u Mitrej za odrasle je 2 KM.

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a

Ako želite vidjeti mjesto gdje je nastala SFRJ, onda je Jajce pravi grad za vas?

U zgradi u kojoj je 29. i 30. novembra 1943. godine formirana Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i Tito proglašen za maršala se danas nalazi muzej. On i nosi naziv veoma značajnog istorijskog trenutka za ove prostore Muzej II zasjedanja AVNOJ-a.

Muzej II zasjedanja AVNOJa

Postavka muzeja sadrži fotelju Josipa Broza Tita i drugog namještaja, djela poznatih slikara, specijalnu biblioteku, zapise i fotografije iz tog perioda.

Ispred muzeja se nalazi parna lokomotiva Mala partizanka kojom su se na zasjedanje dovezli delegati iz Slovenije i Hrvatske. Napravljena je još 1903. godine. Posebna poslastica za djecu.

Muzej je otvoren svaki dan od 8 do 20 časova, u zimskom periodu radi od 9-15 časova radnim danom, dok vikendom ne radi.

Cijena ulaznica je 2 KM za odrasle, srednjoškolce i studente 1 KM, a osnovce 0,5 KM.

Muzej je organizator manifestacije „Dani AVNOJ-a“ kojom se svake godine podsjeća na 1943. god., Drugi svjetski rat, partizanski pokret otpora, borbu protiv fašizma i na Josipa Broza Tita.

Zip line u Jajcu iznad vodopada – za ljubitelje adrenalina

Ako se pitate šta posjetiti u Jajcu od adrenalinskih avantura, onda je odgovor na to zip line iznad vodopada u dužini od 250 m.

Morali smo uživati u zip line sa najljepšim pogledom. Nevjerovatan osjećaj. Ne smijete ga propustiti.

Zip line Jajce

Spust se sastoji iz dva dijela. Prvi dio ide preko kanjona Vrbasa do vidikovca koji se nalazi nasuprot vodopada. Dužina prve etape spusta je 120 m. Prikazuje vam se kanjon Vrbasa u svom punom sjaju. Neobičan pogled na njega iz ptičije perspektive.

Na vidikovcu prelazite na drugi dio spusta. Vodi baš iznad vodopada u gradski park. Čujete samo šum slapa i imate osjećaj da ćete ga nogama dohvatiti. Kakav doživljaj jednog od najljepših vodopada na svijetu. Snimak spusta pogledajte na instagram profilu Putovanja za pet.

Ne treba vam prethodna najava za zip line.

Radno vrijeme u ljetnim mjesecima je od 11-19 časova.

Cijena ove jedinstvene avanture je 20 KM.

Morate imati između 60-110 kg.

Ne postoji mogućnost iznajmljivanja GoPro kamere i ne nude usluge fotografisanja.

Ne smijete sa sobom nositi ništa od ličnih stvari. To znači ni telefon, ni fotoaparat. Moguće je da na kacigu postavite svoju GoPro kameru.

Za djecu postoji zip line i adrenalinski park pored samog vodopada.

Cijena je 5 KM i dozvoljeno je korišćenje djeci do 14 godina.

Zabava postoji za sve uzraste.

Mlinčići na Plivi u blizini Jajca

Na 5 km od Jajca se nalazi Malo i Veliko Plivsko jezero. Baš na sedri koja predstavlja barijeru između jezera se nalazi 20-ak mlinčića. Idealno mjesto za posjetiti sa djecom u okolini Jajca.

Mlinčići na Plivi

Nekada su bili vlasništvo imućnijih porodica. Mljele su žito i pšenicu. Hranile okolno područje. Sada samo krase ovo područje, čine ovu prirodnu ljepotu još raskošnijom.

Mlinčići na Plivi

Okolno zelenilo, bistra voda koja huči i hrastovi mlinčići su odličan izbor za rahlađenje u toku ljetnih dana. Priroda je zaista bila darežljiva.

Stazice vam omoćavaju da obiđete mlinčiće sa svih strana. Sagnite se, pipnite vodu. Opustite se i uživajte. Možete se smjestiti na neku od klupica i prepustiti pogledu na mlinčiće.

Plivsko jezero
Staza preko Plivskih jezera

Jezero nudi mnoge mogućnosti, kao što su različiti vidovi rekreacija, sportske pripreme, sportski ribolov, organizovanje izleta i mnoge druge aktivnosti. U blizini je hotel, restorani i kamp. Divno mjesto za boravak.

Kupalište Brana na rijeci Plivi

Kupalište Brana na rijeci Plivi je najpopularnije kupalište stanovnika Jajca, ali i drugih kupača iz obližnjih gradova. Nalazi se na samo 3 km od centra Jajca.

Ukoliko želite bijeg u prirodu i rashlađenje u vrelim ljetnim danima, kupalište Brana je idealna destinacija. Temperatura vode dostiže i do 22 stepena.

Kupaliste Brana na rijeci Plivi

Zaštitu od sunca pronađite u debeloj hladovini uz rijeku Plivu.

Popijte piće u baru ili se jednostavno iskupite sa društvom uz roštilj.

Kupalište Brana je savršeno mjesto za relaksaciju sa prijateljima, porodicom ili voljenom osobom.

Kupaliste Brana u Jajcu

Šta jesti u Jajcu

Jajce je grad u srednjoj Bosni koji se nalazi na dvije rijeke. Samim tim se može nagovijestiti da se mogu probati autentična bosanska jela: pita ispod sača, jajačka prevrta, bosanski lonac, baklava, hurmašice, teletina ispod sača i naravno različite vrste ribe (pastrmka, paran i linjak).

Izvorno bosansko piće je kafa kuvana u bakarnim đezvama, a poslužena u fildžanu uz rahatlokum.

Naša topla preporuka je da isprobate hranu „Kod Hamde“ i u konobi “Slapovi”. Sve im je vrlo ukusno sa pristupačnim cijenama. Govorimo iz ličnog iskustva.

Ugostiteljski objekat “Kod Hamde” se nalazi nedaleko od Jajca na magistralnom putu u pravcu Sarajeva.

Cijene su prihvatljive. Pite od 8-12 KM/kg, bosanski lonac 6 KM, deserti oko 1,5 KM i domaća kafa 1 KM.

Konobu “Slapovi” ćete pronaći na putu ka Mlinčićima i kupalištu Brana, na samo 3 km od centra Jajca. Konoba sa jednim od najljepših pogleda.

Konoba Slapovi Jajce

Ručajte baš iznad slapova. Nevjerovatna okolina.

Isprobajte pastrmku ili jajačku prevrtu.

Jajacka prevrta - najbolja jela u Bosni i Hercegovini

Jajačka prevrta je specijalitet koji predstavlja uštipak prekriven kajmakom, pavlakom, mesom i sirom.

Prijatno 😊.

Prije odlaska u Jajce, pročitajte šta sve možete posjetiti u Jajcu. Samo na taj način ga možete doživjeti u njegovoj punoj moći, ljepoti i bogatstvu.

Jajce je grad kome se uvijek rado vraćate. Svaki put ga doživite drugačije, a sve u zavisnosti od godišnjeg doba, društva, pa i vaših ličnih godina.

Nadam se da smo vam dali odgovor na vaše pitanje “Šta posjetiti u Jajcu sa djecom?”

Jeste li bili u Jajcu? Niste još, pa šta čekate?!

Ako ste već u blizini, posjetite i Livno uz divlje konje sa Kruga.

obavezno pogledajte

8 komentara

Mirjana 26/01/2021 - 16:39

Dragi Jovanovići,

Hvala vam na vašem viđenju Jajca!
Drago mi je da tako mladi ljudi svoj „nemirni duh“ hrane na ovako lijep način….kroz putovanja i nova saznanja…
Posebno je lijepo što djeca tako odrastaju i uče.
Rođena sam Jajčanka i uvijek se rado i često vraćam svom zavičaju. Svaki put otkrijem nešto novo…
Neke sam stvari naučila i iz vašeg viđenja….Ne samo da ima devet tunela od Banja Luke do Jajca…:-)
Jajce je zaista „Muzej na otvorenom“…
Mnogi ne znaju za to, kao ni odakle krenuti, niti šta obići u Jajcu…
Zbog toga sam sigurna da će im mnogo pomoći vaša priča, koja sadrži detaljne informacije i praktične savjete potrebne nekom ko kreće u avanturu…
Posebno su simpatična zapažanja djece.
Sa nestrpljenjem ću pročitati i ostala vaša „Putovanja za 5“…
Hvala vam i sretno u novim avanturama!

Mirjana Danilović

Odgovorite
Cica 26/01/2021 - 16:56

Uh… moram priznati da me Vaš komentar ostavio bez teksta, a to se rijetko kad dešava ;).
Neizmjerno Vam hvala na komentaru prepunom podrške. Ovo je zaista veliki vjetar u leđa. Posebnu draž ima pozitivan komentar od osobe koja je iz Jajca, znači da smo uspjeli prenijeti njegovu energiju.
Još jednom hvala i nadam se da se družimo još dugo kroz naše nove avanture.

Odgovorite
Bojan 27/01/2021 - 09:36

Poštovana Cico,

Hvala Vam na ovako lijepom tekstu o mom rodnom gradu. Iako sam se iz Jajca odselio kao dijete, za njega me i dalje vežu lijepe uspomene, emocije i dragi ljudi.

Preporučio bih Vam da u zimskom periodu obiđete ski centar Ranča, koji se takođe nalazi u blizini Jajca, a u ljetnom periodu da sa porodicom obiđete i uživate na kupalištu Brana, koje se nalazi u neposrednoj blizini mlinčića.

Svako dobro Vam želim,
Bojan

Odgovorite
Cica 27/01/2021 - 19:48

Mnogo Vam hvala na ovako divnom komentaru.
Vi i mi smo dokaz da Jajce plijeni svojom jedinstvenošću. Ostavlja bez daha i njene sugrađane i putnike namjernike. Zaista je posebno i vrijedno posjete.
Nama najviše imponuje kada dobijemo potvrde da ovo što radimo vrijedi i koristi drugim ljudima. Neizmjerno Vam hvala na uloženom trudu i vremenu kako biste nam dali do znanja da ovo što radimo nastavimo, da pričamo našu priču.
Što se tiče Vaših prijedloga, moramo priznati da nam je kupalište Brana u planu. Ski centar Ranča nismo istraživali, ali moraćemo. Više ljudi nam je reklo da je vrijedno posjete.
Nadamo se da ćemo se kroz naše priče družiti i u narednom vremenu, na nekim drugim putešestvijama, te da ćete u njima uživati u istoj mjeri kao i u priči o Jajcu.
Srdačan pozdrav

Odgovorite
Angelica 21/05/2021 - 19:50

It’s hard to find educated people in this particular topic, but you
seem like you know what you’re talking about! Thanks

Odgovorite
Cica 25/05/2021 - 17:06

Thank you for the wonderful words.

Odgovorite
Ivana 09/09/2023 - 07:07

Hvala vam na ovom putopisu po Jajcu! Spremamo se obiteljski jer je moj djed rođen u Jajcu, a ja nikad bila tamo. Vaš tekst će nam baš pomoći, s obzirom da vodimo kćer od 8 godina!!

Odgovorite
Cica 19/09/2023 - 18:57

Odlično, drago mi je da smo od koristi. Srećan put i uživajte. Iskreno, imate i u čemu

Odgovorite

Ostavite komentar