Vodopad Blihe i Dabarska pećina (nebrušeni dijamanti u Sanskom Mostu)

Cica
Blihin vodopad i Dabarska pecina

Vodopad Blihe i Dabarska pećina su nebrušeni dijamanti u pravom smislu te riječi. Netaknuta priroda vam zaista pruža potpuno uživanje i opuštanje u prirodnim blagodetima. Ako se pitate gdje za vikend, a ljubitelji ste prirodnih čuda i ne želite puno da pješačite do takvih predjela, onda su vodopad Blihe i Dabarska pećina pravi izbor za vas.

Sanski Most leži na rijeci Sani i još 8 prelijepih rijeka. Između ostalih tu je i rijeka Bliha koja stvara Blihin skok i predstavlja lijevu pritoku rijeke Sane.

Rijeka Dabar je takođe rijeka koju bismo izdvojili po tome što cijelim svojim tokom nije bila naseljena hiljadama godinama. Samim tim postajemo svjesni činjenice koliko je ova rijeka čista. Vrelo Dabra i Dabarska pećina su jedinstvene oaze mira i ljepote, koje zaista morate doživjeti.

Vodopad Blihe (Blihin skok)

„Vidi mama vauuuu“, tako naši malci odreagovaše pri prvom susretu sa vodopadom Blihe. Ne znamo da li postoje riječi kojima bi se bolje mogao objasniti ovaj prirodni dragulj. Prvi prvom susretu sa njim zanijemite.

Vodopad Blihe (Sanski Most)

Sa svojih skoro 60 metara visine vodopad Blihe spada među najveće vodopade u ovom području. Zovu ga još i „Blihin skok“. I zaista, ta mala rijeka Bliha kao da skače, formira vodopad i na dnu malo jezero. Zanimljivo je da ovako mala rijeka sa dužinom od svega 24 kilometara može da napravi ovako bogat i fascinirajući vodopad.

Koliko je čista rijeka govori i činjenica da u njoj žive riječni rakovi. Doduše, oni obitavaju u predjelu do vodopada. Poslije pada niz vodopad uginu.

“Mogu li pipnuti vodu, mogu li prići bliže…”, samo su neka od pitanja malaca. Nije ni čudo. Stvarno želite da ga što više upijete. Prskale su one kapljice po nama, a mi srećni. Djeca su se smijala zadovoljna. To sve govori o moći vodopada da oduševi svakog posjetioca.

Vodopad Blihe i Dabarska pecina

Blihin skok je zbog svog značaja i ljepote stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode. Dio je parka prirode „Blihin vodopad“.

Vodopad nikada nije isti. Razlikuje se u zavisnosti od godišnjeg doba, kao i doba dana. Ujutro ga sunce najviše obasjava. Vi izaberite ono što vama najviše odgovara.

Mi smo izabrali proljeće. Željeli smo da vidimo njegovu raskoš i vodenu snagu iako njegova okolina oskudijeva zelenilom. Mada, moraćemo opet doći, čisto poređenja radi 😉.

U rijeci Blihi možete uživati i ako se smjestite na klupe ili pod ladarom smještenoj blizu vodopada. Divno mjesto za pauzu.

Imali smo privilegiju uživati i u krajiškoj srčanosti i dobrodošlici.

Stazom se spustite do mlinova. Vjerovatno će vas dočekati veseli mlinar. Napravio je i klupicu da se može odmoriti i prozboriti koja riječ. Tu je i mostić za djecu.

Mlinar se djeci najviše obradova. Uvede ih unutra, održa čas mlinarstva. Voli da djeca znaju kako se to nekad radilo i kako treba i sada da se radi.

Ispred mlina sjekirica i komadi drveta. Ručno pravi drvene kašike. Prodaje ih na licu mjesta. Nema boljeg suvenira. U mlinu možete kupiti i kukuruzno brašno. Baš ono što ste gledali kako se melje.

Kakav čas… Naučiše nešto novo. Najljepše je kada ovako upotpunimo dan sa različitim sadržajima, uživamo i učimo.

Legende o sestrama Blihi i Zdeni

A sada onaj dio kako je nastalo ime. Kada nastanak imena vežete za neku legendu, dobijete priču koja se vrlo pažljivo sluša.

Nekada davno na ovom području su živjele dvije sestre bliznakinje: Bliha i Zdena. Kažu da su nadaleko bile poznate po svojoj ljepoti. Imale su i dva brata blizanca.

Njihova porodica je bila mnogo imućna.

Braća, da bi zadržala svoje bogatstvo i da bi uživali u ljepoti sestara, odlučiše da se ožene baš njima.

Sestre nisu mogle da podnesu takav grijeh i donijele su odluku da okončaju svoje mlade živote.

Po predanju, jedna je skočila sa jedne strane planine, a druga sa druge strane. Na tim mjestima su potekle dvije rijeke, lijepe, kao što su i one bile: Bliha i Zdena.

Kako doći do vodopada Blihe

Vodopad Blihe se nalazi na 14. kilometru od Sanskog Mosta.

Na putu Sanski Most – Lušci Palanka, između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci, nalazi se putokaz za vodopad Blihe.

Možete se parkirati na proširenju uz put ili skrenuti makadamskim putem ka vodopadu i time skratiti šetnju za 5 minuta.

Od parkinga do vodopada postoji uređena staza koja vodi do samog vodopada. Uživaćete u ovoj šetnji od 15-ak minuta uz samu rijeku Blihu.

Staza do vodopada Blihe

Na početku staze postoji ugostiteljski objekat u kome možete popiti kafu, probati ribu ili djeci pružiti zabavu na igralištu.

Priznajte da je dolazak veoma jednostavan i uopšte nije zahtjevan.

Dabarska pećina i vrelo Dabra

Na širem području Sanskog Mosta postoji 14 velikih pećina i nekoliko desetina manjih. Mi smo posjetili Dabarsku pećinu.

Dabarska pecina unutrasnjost

O jedinstvenosti Dabarske pećine govori i činjenica da je uvrštena u nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine.

U neposrednoj blizini Dabarske pećine, na svega par desetina metara nalazi se vrelo rijeke Dabar. Pri dolasku, prvo ćete uočiti izvor, pa tek onda pećinu.

Voda snažno izvire iz stijene i obrazuje riječni tok. Prelijep je ovaj izvor, a boja vode vas opčini. Samo nismo sigurni šta predstavljaju ovi ostaci ili počeci gradnje nekog mlina. Nije mu mjesto ovdje.

Vrelo Dabra

O čistoći rijeke Dabar nema potrebe govoriti. Svom svojom dužinom od 7 km je pitka. Morali smo je probati. Mami da se pije. I to ne jednom. Stalno smo zastajkivali.

Rijeka Dabar

A onda je na red došla pećina. Prelazite preko drvenog mostića pomalo obraslog mahovinom. Kao da smo u filmu „Gospodar prstenova“. Ulaz veličanstven. Otvor od skoro dvadeset metara visine vas prosto uvuče unutra.

Ulazak u Dabarsku pećinu
Dabarska pecina izlaz

Prva dvorana sa visokim stropom vas očara. Stavili smo svjetiljke i uživali u svakom kutku, svakoj šupljini, svakom mogućem susretu sa slijepim miševima. Magija je počela.

Osjećate se tako minijaturni u ovolikom prostoru.

Za vrijeme našeg boravka je bio aktivan izvor iz pećine, koji zajedno sa drugim vrelom obrazuje rijeku Dabar i odlazi do rijeke Sane.

Nismo mogli pećinu puno u dubinu istraživati.

Unutrašnjost Dabarske pecine

Dabarska pećina nije zanimljiva samo lokalnom stanovništvu i putnicima namjernicima. Mnogo puta je bila predmet interesovanja arheoloških i speleoloških istraživača.

Bez obzira na istraživanja, nikada nije utvrđeno koliko tačno ona ide u dubinu. Pouzdano se zna da ju je moguće bez opreme istražiti samo prvih 200 m. Tada nailazite na jezero i nije moguća dalja prohodnost bez plovila i ronilačke opreme.

U toku istraživanja su pronađeni ostaci grnčarije, koplja i drugih pomagala koje je čovjek stvorio. Utvrđeni su znakovi prisustva čovjeka u njoj od prije više hiljada godina.

Zanimljivo je i da je prije desetak godina ustanovljeno da je pećina stanište čovječije ribice, što govori o čistoći vodi. Mi smo je se baš napili. To i jeste ljepota ovakvih avantura, da osjetite prirodu u svom izvornom obliku.

Oduševili su nas Dabarska pećina i vrelo Dabra. Djeluju kao jedna cjelina. Morali smo sjesti, uživati, predahnuti, uživati u zvukovima i mirisima prirode, te pogledu na vrelo i pećinu.

Ovdje se zaista napunite pozitivnom energijom. Čujete prirodu. Miješaju se jaki zvukovi cvrkuta ptica i siline izvora.

Vidjeli smo i lisicu. Priroda je ovdje zaista darovita.

Kako doći do Dabarske pećine

Na 10. kilometru od Sanskog Mosta se nalazi Dabarska pećina.

Na putu Sanski Most – Ključ postoji oznaka za skretanje ka vrelu Dabra. U nastavku će vam se smjenjivati oznake za vrelo Dabra i Dabarsku pećinu, ali je nebitno, odredište je isto.

Na početku asfaltni put i poslednji kilometar dobrog makadamskog puta će vas dovesti direktno do same rijeke Dabar. Vodite računa o mimoilaženju auta. Iako je put dobar, uži je na većem dijelu puta.

Samo par desetina metara pješačenja uzvodno uz rijeku vas dijele do ovog nebrušenog dijamanta Sanskog Mosta.

Šta jesti u Sanskom Mostu

Ako se pitate šta jesti u Sanskom Mostu od autentičnih jela, naš prijedlog je kvrguša, kljukuša i tarhana (trahana).

Na područje cijele Bosne i Hercegovine naziv za tradicionalnu supu je tarhana, samo je u Krajini zovu trahana. Sa dolaskom Turaka je ovo jelo iz istočnog Egeja i stiglo na naše prostore. Sam naziv potiče od riječi tarakhaneh”, što znači hrana za siromašne.

Tarhana predstavlja sušeno izribano tijesto (brašno, sol i jaja) kuvano u vodi sa čestim dodacima povrća i mesa. Ukusno toplo predjelo.

Kvrguša je jelo Krajine, sjeverozapadnog dijela Bosne. Predstavlja tijesto koje ima poredanu piletinu po sebi, i odozgo preliv pavlake. Ime je vjerovatno dobilo po kvrgama koje piletina pravi na vrhu.

Kvrgusa - najbolja jela iz Krajine

Kljukuša je jelo čiji su osnovni sastojci brašno, so i voda. U Krajini je najrasprostranjenija verzija kljukuše uz dodatke krompira i jaja. Pečena u tepsiji se kida i preliva jogurtom, sirom ili pavlakom pomiješanim sa bijelim lukom.

Ko može ostati imun na ovakvu trpezu?!

Iza nas još jedna nezaboravna avantura. Divan predio. Napunili smo baterije, natopili se ljepotom i zvukovima prirode i sada možemo uroniti u nove radne obaveze. Jedva čekamo novi vikend i neku novu avanturu.

A vi, jeste li nekad bili u Bosanskoj Krupi – idiličnom mjestašcetu na Uni? Pročitajte našu priču, to vam je odlična ideja za neke nove pustolovine.

Za sve ljubitelje pećina, obavezno posjetite Vagansku pećinu, dugo skrivanu tajnu.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar