Pješčane piramide u Foči (fascinantan prirodni fenomen)

Cica
Pjescane piramide kod Foce

Na samo četiri mjesta u svijetu se nalazi fascinantan prirodni fenomen, pješčane piramide, u Koloradu (SAD), Dolomitima (Italija), Đavoljoj Varoši (Srbija) i Foči (BiH).

Saznajte sve o njihovom načinu nastanka, gdje ih možete vidjeti u BiH, neke manje poznate zanimljivosti o njima, kako do njih doći i šta sve možete očekivati na lokalitetu gdje se one nalaze.

Pješčane piramide u mjestu Pirni Do kod Foče

Prvi prvom susretu sa pješčanim piramidama u Foči stičete utisak da ste zalutali u zemlju patuljaka. Mnogobrojne pješčane piramide, zbijene jedna uz drugu, visine i do 20 m vam zaista svojim izgledom probude maštu i prebace u neku drugu dimenziju. Zanimljiv neki mali grad 😉.

Pjescane piramide

U donjem dijelu šire, da bi se pri vrhu sužavale, podsjećaju na piramide. Kada uzmemo u obzir da su izgrađene od pjeskovite gline, dobijemo razlog zašto se zovu pješčane piramide.

Nastajale su godinama i godinama. Za pješčane piramide kod Foče se smatra da su bile poznate još prije 200 godina.

Kiša, snijeg, sunce, svi su imali udjela u ispiranju sitnih čestica, pjeskovite gline, sa kamenih površina i time formirali ove zanimljive oblike.

I dalje traje taj proces. Naše pješčane piramide rastu iz dana u dan i taj proces se stalno ponavlja. Postajaće sve veće i veće.

Neobičan je prizor da na obodima uz pješčane piramide možete vidjeti drveće koje na pola visi u vazduhu. Korijenje se nalazi iznad provalije i potpuno isprano od zemlje. Svakog časa imate utisak da će se otkačiti i upasti u dolinu.

Sve su ovo dokazi specifičnosti zemljišta na kome se nalaze pješčane piramide.

U širem okruženju se nalazi napušteni rudnik mrkog uglja, što je još jedan od dokaza karakterističnog sadržaja zemljišta na ovim područjima i jednog od objašnjenja zašto se ove formacije nalaze baš ovdje.

Pjescane piramide Foca

Zanimljiva, manje poznata činjenica je da se za pješčane piramide znalo i prije 200 godina, još za vrijeme Austrougara. Oni su htjeli da prave put na ovom dijelu, koji bi vodio do Kalinovika. Kada su naišli na pješčane piramide, pomjerili su svoju dionicu i ostavili piramide da i daje rastu vremenom.

Još jedna zanimljivost je da se smatra da je najveća pješčana piramida srušena za vrijeme postojanja Jugoslavije. Ko zna kolika bi ona sada bila?!

Na lokalitetu pješčanih piramida je postavljena info tabla putem koje možete dobiti osnovne informacije o pješčanim piramidama. Uz piramide vodi i obezbijeđena staza do vidikovca koji vam pruža neki novi doživljaj ovog neobičnog prirodnog fenomena.

Uz stazu do vidikovca postoje mjesta za odmor. Ponesite neku okrepu ili lunch paket i uživajte u jednom od nevjerovatnih pogleda.

Kako doći do pješčanih piramida kod Foče?

Pješčane piramide se nalaze u selu Dančići u mjestu Prin Do, na samo 9 km od Foče.

Na putu Foča – Sarajevo, postoji oznaka za skretanje ka pješčanim piramidama. Čeka vas 6 km ne baš odličnog puta, ali je moguće putničkim vozilom doći do željenog lokaliteta.

Sve vrijeme na putu postoje oznake, tako da ne postoji bojaznost da se izgubite.

 

Ako ste već u posjeti NP Sutjeska nemojte propustiti pješčane piramide. Iznenadićete se šta se krije u malom mjestu kod Foče.

Napravite posjetu od 15-ak minuta ili svoje bližnje iznenadite mini izletom sa jednim od ljepših pogleda.

Nakon pješčanih piramida, prepustite se čarima raftinga Tarom. Pročitajte u našoj priči Rafting Tarom – savršena adrenalinska avantura kako je nama bilo. Saznajte mnoge korisne informacije. Pripremite se i provod je zagarantovan.

Da li ste vi posjetili neke od pješčanih piramida?

obavezno pogledajte

Ostavite komentar