Vodopadi Ilomske (prirodni dragulji Vlašića)

Cica
Vodopadi Ilomske

Na podvlašićkoj visoravni, odnosno između Korićanskih stijena sa lijeve strane i Marića i Imljanskih stijena sa desne strane, kriju se dva prirodna dragulja, vodopadi Ilomske. Često se mogu naći i pod nazivima „Skakavac“ ili „Veliki i mali slap“, ali je njihov prvobitni i ukorijenjen naziv Veliki i Mali vodopad na Ilomskoj.

Toliko puta smo prošli putem Travnik – Kneževo, a da nismo bili svjesni da se na udaljenosti od samo 2 km nalaze ovakve prirodne ljepote.

Veliki i Mali vodopad na Ilomskoj

Vodopadi Ilomske nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Mi smo ih morali posjetiti, jer su ih svi opisivali kao nevjerovatne, jedinstvene, spektakularne. Veliki vodopad na Ilomskoj se smatra jednim od najljepših vodopada Bosne i Hercegovine.

Veliki vodopad na Ilomskoj

Sve češće su odredište planinara i ljubitelja prirode. Već nakon prve posjete shvatićete da su ovakve reakcije opravdane.

Na stijenama kod Velikog vodopada isprobajte se u alpinističkim poduhvatima.

Uvijek nas oduševi da mala rječica, kao što je rijeka Ilomska, stvara visoke fascinantne vodopade.

Uzevši u obzir da se vodopadi nalaze na visinama od 750 m i 780 m, odnosno 350 m niže od Korišćanskih i Imljanskih stijena, možete naslutiti kako ušuškano djeluju u kanjonu Ilomske. Sva pažnja je usmjerena baš ka vodopadima.

Veliki vodopad Ilomske sa svojih 40 m visine je idealno mjesto za napraviti predah, popiti kafu, ispričati se, baciti koji kamenčić, preskakati po kamenju sa ciljem da ostaneš suv, posmatrati dugine boje koje slap pravi ili jednostavno samo ćutati i uživati u ljepoti.

Moguće je provući se ispod vodopada. Posmatrati ga sa svih strana. Mnogo je dobrih mjesta za odlične fotografije.

Za korisnike modernih tehnologija, koji vole da im mobilni uređaji utihnu i da ih niko ne može dobiti dok odmaraju, mjesto nudi i te pogodnosti. U ovom raju nema signala.

Na samo par desetina metara od Velikog vodopada, rijeka Ilomska pravi Mali vodopad. Gotovo se nastavljaju jedan na drugog.

Pokušati prenijeti prirodne ljepote na fotografiju je zaista nemoguće. Može vam se svidjeti, ali se mora slika upotpuniti zvukom, šumom prirode, maženjem vjetra i svježinom vode i vazduha. Samo tako se možete uvjeriti u vjerodostojnost naše priče.

Kako doći do Velikog i Malog vodopada Ilomske

U nastavku ćemo vam na vrlo jednostavan način objasniti kako doći do Velikog i Malog vodopada Ilomske.

Na putu između Kneževa i Travnika, odmah pored žutog mosta postoji oznaka „Lovište Kneževo“. Skrenite na makadamski put uz znak. Nakon stotinjak metara stižete do hidrocentrale, na samom ušću Ilomske u Ugar.

Pored hidrocentrale parkirajte svoje vozilo sa desne strane. Postoji proširenje za veći broj vozila.

Put do vodopada je dug samo 2 km i dobro je obilježen planinarskim znacima.

Sve vrijeme šetate širokim putem niz Ilomsku. Uživajte u zvukovima prirode, čistoći vode, slapovima koje rijeka pravi, jednostavno u ljepoti prirode.

rijeka Ilomska

Na pojedinim mjestima ćete se diviti vodenim zavjesama koje pravi voda koja se niz stijene sliva preko ogromnih površina prekrivenih mahovinom. Nevjerovatan prizor. Priroda se baš poigrava.

Ukoliko ste se na vodopade Ilomske uputili u proljeće, kao mi, dok vegetacija još nije bujna, u jednom trenutku ćete uočiti oba vodopada, jedan iznad drugog. Divan prizor.

Na račvanju puteva, planinarski znakovi će vas navoditi i na put niz Ilomsku i uz brdu. Lijevi put uz brdo vas vodi do Velikog vodopada Ilomske, a put niz Ilomsku vodi do Malog vodopada.

Do Malog vodopada je put veoma jednostavan, lagan i bezbjedan. Samo pratite tok rijeke i stižete.

Put uz brdo vodi do tunela. Ne prolazite kroz tunel. Ispred tunela postoji staza koja vodi niz brdo po siparu. Ne izgleda primamljivo. Ovo je najopasniji dio. Na pojedinim dionicama je postavljena sajla, ali nije montirana cijelom dužinom. Malo se morate oslanjati na drveće i kamenje.

Staza do Velikog vodopada Ilomske

VAŽNO: ukoliko niste navikli na kozije staze, bojite se visine, razmislite prije nego što se uputite ka Velikom vodopadu. Na stazu sa djecom koja nisu navikla na maksimalnu koncentraciju, oprezno hodanje i praćenje uputstava od strane odraslih osoba, ne preporučujemo ovakav vid avanture.

Nije nemoguće, mi smo uspjeli. Međutim, opreza nikada nije dovoljno.

Kao nagradu za vaš trud, dobijete nevjerovatan prizor. A tada slijedi ono čuveno „vau“.

Šta i gdje jesti u blizini vodopada Ilomske

Da bi posjeta vodopadima Ilomske bila potpuna, morate isprobati pastrmku iz Ugra.

Svratite u obližnje Ugarske brzake, na putu prema Kneževu.

Divan ambijent uz rijeku Ugar, prijatno osoblje, a hrana fenomenalna. Spremljena pastrmka je jedna od najboljih u BiH, garantujemo vam.

Pastrmka iz Ugra - Ugarski brzaci

Da biste doživjeli autentičnu bosansku čaršiju, svratite u obližnji Travnik, a šta možete tamo posjetiti pročitajte u našoj priči.

Ukoliko ste ljubitelj vodopada, obavezno posjetite vodopad Blihe. Mnogo korisnih informacija pročitajte u našoj priči vodopad Blihe i Dabarska pećina (nebrušeni dijamanti u Sanskom Mostu).

obavezno pogledajte

Ostavite komentar