Šta posjetiti u Splitu za jedan dan

Cica
Šta posjetiti u Splitu za jedan dan

Mnogo je razloga za posjetu Splita. Prizvaće vas sigurno svojim kulturno istorijskim znamenitostima, prirodnim ljepotama, prekrasnom tradicijom ili nekim od poznatih događaja. Grad koji se razvijao od III vijeka, još otkako je rimski car Dioklecijan izabrao lokaciju za izgradnju svoje palate u kojoj će provesti poslednje dane, mami da se upozna.

Split je jedan od rijetkih svjetskih gradova gdje možete šetati kroz fascinatnu i dobro očuvanu carsku rezidenciju staru 1700 godina. I što je još zanimljivije, u njoj se odvija život i dan danas. Ona živi punim kapacitetom.

Nije čudo što je 1979. godine Dioklecijanova palata i kompletno istorijsko jezgro Splita stavljeno na spisak UNESCO-ve svjetske baštine.

Šetajući Splitom možete doživjeti vrijeme pod Rimljanima, ostatke srednjeg vijeka, pa sve do arhitekture i aktivnosti modernog doba.

I ono što me posebno impresionira, za uživanje u blagodatima Splita vam ne treba mnogo novca. Šetnja Dioklecijanovom palatom je besplatna, ali ni ulaznice za neka mjesta nisu preskupe (Dioklecijanovi podrumi, zvonik katedrale, muzeji i Dioklecijanova virtuelna avantura).

Šta posjetiti u Splitu

Iako je riječ o drugom po veličini gradu u Hrvatskoj, Split je grad u kome ćete osjetiti pitomost, gostoljubivost, toplinu koja se inače krije u manjim mjestima.

I kada se spremate za put, sigurno se pitate šta posjetiti u Splitu, a pogotovo ako ste u njemu samo jedan dan.

Izdvojili smo 14 razloga za posjetu Splita, poredali ih po predloženom redosledu obilaska. Da bi vam organizaciju učinili što lakšom, podatke o znamenitostima smo upotpunili cijenama ulaznica i radnim vremenima. Pišemo i kako najjednostavnije pronaći parking. Pa da krenemo.

1. Diklecijanova virtuelna avantura

Diklecijanova virtuelna avantura je prvo što morate staviti na spisak „šta posjetiti u Splitu“ da biste ga u potpunosti mogli doživjeti i upoznati.

3D tehnologijom postajete aktivni učesnik života u Dioklecijanovoj palati kada se u njoj odvijao život u III vijeku.

Imate čast da posmatrate Dioklecijanovo pojavljivanje na Peristilu dok mu se sve muške glave poklanjaju, a Peristil u punom svom sjaju.

Dioklecijanova virtuelna avantura

Foto: Diocletians dream

Šetate Dioklecijanovom palatom rame uz rame samog njegovog tvorca.

Tu su Vestibul, podrumi Dioklecijanove palate, mauzolej Dioklecijana (današnja katedrala Svetog Duje) i što je najbolje, sve je predstavljeno u izvornom obliku.

Nemate potrebe kasnijom šetnjom kroz grad da se prepustite mašti pa da zamišljate kako je to izgledalo.

Vi ste tu, na licu mjesta. Šetate Dioklecijanovom palatom.

Evo vas i na današnjoj Rivi. Tada je tu bilo more. Na drvenom molu ste.

Ne zaboravite da ste korisnik 3D tehnologije. Nemojte se čuditi kada upadnete u vodu i pokušate se hvatanjem za mol izvući ili ako vas bude bolila glava kada vam bijeli brački kamen padne na glavu pri izgradnji palate. Bilo nas je i takvih.

Dioklecijanova virtuelna avantura - šta posjetiti u Splitu

Mi smo se držali čvrsto za sjedalo, samo da ne bismo poletjeli i da ipak imamo osjećaj realnosti. Neki su mahali, gledali ispod sebe, čvrsto se držali za bočne pregrade. Bilo je tu svega.

Dioklecijanova virtuelna avantura na pristupačan i zanimljiv način uči nas ko je bio Dioklecijan, kakva mu je bila uloga u Rimskom carstvu, zašto je ljetnikovac napravio baš na ovom mjestu i kakav je život vodio.

Edukativno, moderno, uzbudljivo iskustvo i za nas odrasle, a za djecu tek da ne govorim.

Kažu da je trajalo 15 minuta. Nekome se činilo mnogo duže, a nekome mnogo kraće.

Lokacija im je u blizini Zlatnih vrata, idealno za početak obilaska grada.

Zakažite svoj termin, ne dopustite da ne doživite fascinantnu virtuelnu avanturu, a promotivne cijene pronađite na sljedećem linku.

Powered by GetYourGuide

2. Spomenik Grguru Ninskom za ostvarenje želja

Željni da što prije doživimo Dioklecijanovu palatu uživo, jurimo kroz Strossmayerov perivoj ili Đardin, kako ga lokalci zovu, i prvo stižemo do spomenika Grguru Ninskom.

Izradio ga je Ivan Meštrović, ali djeci to toliko i nije bilo bitno, privukao ih je legendom o ostvarivanju želja.

Spomenik Grguru Ninskom u Splitu

Svi smo trljali njegov nožni palac. I što je zanimljivo, ispunila nam se želja. Istrčali smo Splitski polumaraton.

Kažu da mu turisti toliko trljaju palac, da je već par puta morao ići na sanaciju. Šta da se radi, mnogo je neostvarenih želja na ovoj kugli zemaljskoj.

3. Zlatna vrata (ulaz u Dioklecijanovu palatu)

U blizini velikog rimskog grada Salone, u malom naselju, je rimski car Dioklecijan odlučio graditi palatu u kojoj bi u miru proveo svoje poslednje dane života.

I tako od III vijeka palata se konstatno dograđivala i rasla, da bi se do danas oko nje izgradio prekrasan grad Split.

Približili smo se Zlatnim vratima, glavnom ulazu u Dioklecijanovu palatu. Kažu da je i sam Dioklecijan prvo prošao kroz njih pri ulasku u svoju rezidenciju na putu iz Salone (današnjeg Solina), kada je 305. godine otišao sa carskog prestola.

Zlatna vrata - DIoklecijanova palata

U vremenu svog punog sjaja, vrata su bila bogato ukrašena. U nišama su bili postavljeni spomenici članova tetrarhije: Dioklecijana, Maksimilijana, Galerija i Konstancija.

Ne zaboravite da je sistem vladavine četvorice (tetrarhije) uveden za vrijeme vladavine Dioklecijana.

Iznad Zlatnih vrata uočićete crkvu Svetog Martina, izgrađenu vjerovatno u 6. vijeku.

Danas je crkva dio ženskog dominikanskog samostana i nije otvorena za javnost.

Dioklecijanova palata - šta posjetiti u Splitu

Prolaskom kroz Zlatna vrata ste ušli u Dioklecijanov svijet.

Za snalaženje po palati, nemojte se brinuti. Prepustite se uskim kamenim ulicama, uživajte u prekrasnim zgradama ukrašenim prepoznatljivim dalmatinskim žaluzinama.

Imajte u vidu da je Dioklecijanova palata ispresijecana sa dvije glavne ulice koje se na Peristilu, glavnom gradskom trgu, sijeku pod pravim uglom: Cardo (sjever – jug) i Decumanus (istok – zapad).

Kuda god da se uputite, doćićete do jednog izlaza, odnosno jedne od četiri kapije Dioklecijanove palate: Zlatnih vrata (na sjeveru), Srebrnih vrata (na istoku), Mjedenih vrata (na jugu) ili Željeznih vrata (na zapadu).

Vaše je samo da uživate.

4. Peristil (srce Splita)

Svi putevi vode u Peristil, srce Dioklecijanove palate, srce Splita.

Vjerovatno najprepoznatljivija slika iz Splita.

Sigurni smo da ćete pred Peristilom prvo stati. Svi to rade. Opčini vas. Još kada se prisjetite scena iz Dioklecijanove virtuelne avanture, zabljesne vas moć Dioklecijana, ljepota građevina, niz glamuroznih lukova, bogatstvo boja i skulptura.

Peristil - šta posjetiti u Splitu

Nižu se katedrala Svetog Duje, nekadašnji Dioklecijanov mauzolej, crna sfinga, palata Grisogono-Cipci. Nazire se Vestibul.

U toku ljetnih mjeseci je na Peristilu vrlo živo, mnoštvo turista, ulični svirači, čak se oko podneva pojavljuju i rimski legionari.

Mi smo ga doživjeli i u februaru, kada je pomalo pust i prepušten samo nama. Lijepo ga je imati samo za sebe.

Peristil je pravi dokaz zašto se Dioklecijanova palata smatra jednim od najznačajnijih rimskih spomenika na svijetu. Iako je nakon njegove smrti doživjela brojne promjene i dalje je sjajno sačuvana.

5. Crna egipatska sfinga na Peristilu

Kada čujete da Split ima svoju sfingu, naravno da ćete poželjeti da je vidite.

Smjestila se na Peristilu, baš ispred katedrale Svetog Duje. Posmatrajući je u današnje vrijeme čudno djeluje da je egipatska sfinga u Splitu.

Međutim, ako uzmete u obzir da se Dioklecijan smatrao božanskim vladarom, baš kao i egipatski faraoni. I pri tome je, kao i oni, postavio sfingu ispred svoje grobnice, mauzoleja, današnje katadrale, onda vam mnoge stvari postaju jasnije.

Smatra se da ona nije bila jedina, da su prispjele u Split u paru ili možda ih je čak bilo i četiri.

Ukupno u Splitu i okolini ih je bilo desetak, ali je sfinga od crnog granita na Peristilu najbolje očuvana.

6. Katedrala Svetog Duje (Dioklecijanov mauzolej)

Na spisku „šta posjetiti u Splitu na jedan dan“ mora se naći i katedrala Svetog Duje.

Već ste iz prethodnog teksta shvatili da je Dioklecijan napravio sebi mauzolej na mjestu gdje je današnja katedrala.

Ulaskom u njenu unutrašnjost, prisjetićete se scena iz Dioklecijanove virtuelne avanture i kako je impresivno djelovao mauzolej sa statuama na zidovima i blještavom kupolom.

Mnoge stvari niste mogli uočiti prilikom virtuelne avanture, jer su u katedrali dograđivani godinama kasnije.

Dioklecijan je sahranjen u 4. vijeku u svoje poslednje počivalište, ali su u 7. vijeku postavljeni oltari sa relikvijama Svete Anastasije i Svetog Duje i mauzolej je pretvoren u katedralu.

S obzirom da je Dioklecijan bio veliki progonitelj hrišćana, njegov sarkofag je uništen i nije ostao sačuvan.

Nas je zabljesnula ljepota unutrašnjosti katedrale, pa odmah nismo ni uočili drvena rezbarena vrata majstora Andrije Buvina iz XIII vijeka koja kroz 28 slika prikazuju Hristov život.

Fascinantna su i danas, a vjerujemo da su još ljepša bila u boji i pozlaćena.

Ulazak u katedralu je slobodan, jer je riječ o aktivnom vjerskom objektu u kome se održavaju molitve, ali za uspon na zvonik katedrale moraćete da platite ulaznicu u visini od 3.5 evra za odrasle. Za djecu je ulaz besplatan.

Vjerujte da za najljepši pogled na Split sa zvonika vrijedi platiti svaki cent.

Uspon na vrh zvona nije za klaustrofobične. Usko je, strmo, klizavo, ali nije nešto što se ne može. A na vrhu grad kao na dlanu. Prekrasno.

Stari dio grada, pa novi, Marjan, luka, plaže, sve hvatate jednim pogledom. Fenomenalno.

Iako bismo na vrhu zvonika mogli danima ostati, zvao nas je ostatak Splita.

7. Vestibul (carsko predvorje)

Sa Peristila, pa uz par stepenica dolazite do Vestibula, carskog predvorja. Impresivno je djelovao u svom punom sjaju sa statuama na zidinama i svjetlucavom kupolom na vrhu. Već znate kako vam sa sigurnošću ovo možemo tvrditi.

Vestibul - šta posjetiti u Splitu

I sada je Vestibul impozantan. Oduševićete se njegovom veličinom, moći, visokim zidinama.

Obavezno pogledajte ka nebu. Na mjestu gdje je nekad bila bogata kupola sada je otvor sa pogledom na zvonik katedrale Svetog Duje.

8. Dioklecijanovi podrumi

Niz stepenice iz Peristila silazimo u Dioklecijanove podrume.

Imajte u vidu da su svi rimski carevi ubijeni, da im je uvijek prijetila opasnost od iznenadnih napada. Nekako su cijeli život strahovali od atentatora. Tako je i Dioklecijan.

Da bi svoju palatu učinio što bezbjednijom, osim visokih zidina koje je opasuju, vojske i drugih sigurnosnih taktika, dao je ispod svojih prostorija izgraditi podzemne odaje sa besprijekornom akustikom. Na taj način bi navodno čuo ukoliko bi mu iz podruma prijetila opasnost.

U današnje vrijeme se ova karakteristika itekako dobro koristi, jer se u Dioklecijanovim podrumima održavaju koncerti.

Dioklecijanova palata je za sve ove godine doživjela mnoge promjene, ali su Dioklecijanovi podrumi ostali sasvim dobro očuvani. Jedni su od najbolje očuvanih antičkih kompleksa ovakve vrste na svijetu.

Podrumi su imali isti raspored kao i carska palata. Samim tim je zanimljivo lutati podrumom, jer se stiče utisak kakve su bile carske prostorije.

Dioklecijan je podrume koristio da izdigne svoje odaje, ali i kao skladišni prostor.

U srednjem vijeku su podrumske prostorije služile za stanovanje, ali su pretvorene i u otpadnu jamu.

Danas u podrumima možete posmatrati dijelove turnjačice koja se koristila za pravljenje ulja i vina, a krila se baš u podrumima.

Dioklecijanovi podrumi se često biraju za održavanje mnogih kulturnih i društvenih događaja, a oni kriju i savršene suvenire iz Splita.

Za bolju pripremu, kliknite na radno vrijeme Dioklecijanovih podruma i cijene ulaznica.

9. Etnografski muzej u Splitu

Etnografski muzej koji se smjestio u neposrednoj blizini Peristila je savršen muzej za cijelu porodicu. Za potpun doživljaj Splita i njegove okoline, morate zaviriti u carske spavaće odaje iz 4. vijeka, u koje se ušuškao muzej.

Kamena autentična zgrada dodatno pojačava utisak kakav je bio život ovdašnjeg naroda

Etnografski muzej - šta posjetiti u Splitu

Divili smo se nošnjama koje su se kroz vijekove mijenjale, pažljivo izrađenom nakitu, oružju. Uživali smo u ostrvskim rukotvorinama koje bi i sad mogle pronaći mjesto i u nekim modernijim stanovima.

Izučavali smo čime se ljudi bave u ovim krajevima.

Zavirili u pučku sobu namještenu autentičnim namještajem sa početka 20. vijeka.

Imali smo sreću pa je za vrijeme naše posjete bila izložena privremena postavka solane. Na veoma zanimljiv način naučili smo kako se „bere“ so, čemu služi, koju važnost i ulogu je imala u razvoju Splita i okolnih mjesta.

A u prizemlju muzeja se nalazi i jedna od najstarijih crkvi, još iz VII vijeka, crkva Sv. Andrije de Fenestrisa.

Planirajte posjetu muzeja, stavite ga na spisak „šta posjetiti u Splitu na jedan dan“. Svidjeće vam se.

Informacije o radnom vremenu i cijenama ulaznica pogledajte na zvaničnom sajtu Etnografskog muzeja.

10. Nezaobilazna šetnja splitskom Rivom

Biti u Splitu, a ne prošetati Rivom, neoprostivo.

Pješačka staza prepuna palmi, između palate i mora, zaista dočarava današnji život Splićana.

Ispija se kafica. Čuje se smijeh i žamor veselih lokalaca i turista. Miriše more. Presijavaju se zidine carskih odaja kao simbol dugotrajnosti. Može li bolje?!

Riva je nastala u novijem periodu, početkom 19. vijeka. Sjetićete se da ste prilikom Dioklecijanove virtuelne avanture baš ovdje bili na molu i upali u vodu. To je onaj dio kada smo se mi pokušavali iščupati iz mora.

Za vrijeme Dioklecijana su se carske odaje nalazile tik uz more. Vojni dio je bio na sjeveru. Klasična rimska arhitektura.

Stavite se u carev položaj. Zamislite kakav je pogled imao iz svojih prostorija na višim spratovima.

Riva je danas mjesto odmora, okupljanja i centar svih događaja. I mi smo sa nje startovali i završili Splitski polumaraton. Nema ljepšeg mjesta za ovakav događaj u Splitu.

11. Narodni trg (Pjaca)

Sa Peristila ulazimo u noviji dio grada.

U drugoj polovini 13. vijeka i početkom 14. vijeka carska palata postaje pretijesna. Grad se širi na zapadnoj strani. Grade se nove zidine, palate imućnijih građana…

Na tom novom prostoru se formirao trg Širina Svetog Lovre, kasnije prozvan Trg oružja, Gospodski trg, da bi danas nosio naziv Narodni trg, među lokalcima poznatiji kao Pjaca.

Sunčani sat - Narodni trg - Pjaca

Peristil je ostao vjerski centar, a Narodni trg je postao društveni centar. Danas tu ulogu sve više ima Riva.

Sada se i u zimskim mjesecima odvija život na Pjaci, a tek u ljetnim. Prepun je šarenih bašti krcatih turistima.

Na Pjaci svakako uživajte u bijelim zgradama od bračkog kamena, posebnoj energiji koja ovdje vlada, ali i Gradskoj vijećnici iz 15. vijeka i sunčanom satu na karakterstičnom zvoniku.

Narodni trg je lokacija koja se mora naći na spisku „šta posjetiti u Splitu“.

12. Park šuma Marjan

Marjan je park šuma koja prikazuje drugu stranu Splita, onu mirnu, prirodnu ljepotu.

Naslanja se na užurban, gradski dio, i odvodi vas u neki drugi svijet.

Brdo Marjan - šta posjetiti u Splitu

Ispresijecan je stazama koje vode do samog vrha Telegrin (128 mnv) i pješačko-biciklističkim stazama koje okružuju brdo, skoro sve vrijeme uz more.

Na putu do vrha vam se ukazuju prekrasni vidikovci sa pogledom na grad, a obilazeći poluostrvo vam se ukazuju fenomenalne plaže koje izviruju iz bogate šume.

Prirodna oaza za dušu i tijelo.

Evo i sad osjetim miris šume i vidim fascinantnu mješavinu zelenih i plavih nijansi u jednom pogledu.

13. Skywalk Poljud

Ako znate za Split, znate i za njegov Hajduk. Ne mogu se razdvojiti.

A zamislite onda kakva je čast doživjeti adrenalinsku avanturu na krovu Hajdukovog stadiona, na Poljudu.

Nas je vrijeme prevarilo, pa nismo mogli uživati u šetnji po unutrašnjem i vanjskom dijelu krova stadiona. Mogu misliti kakav se pogled na Split pruža.

Za kraj je priređen 70-metarski „rope swing“, let iznad fudbalskog terena.

Molim vas iskusite ovu jedinstvenu avanturu – Skywalk Poljud, pa nam javite kako je bilo. Čini mi se da zaslužuje mjesto na spisku „šta posjetiti u Splitu“.

14. Splitski maraton

Za sve trkače topla preporuka trka u okviru Splitskog maratona. Mi smo trčali polumaraton. Staza i organizacija su za desetku.

Splitski polumaraton

Stazom prolazite kroz cijeli Split. Isprati vas Riva, pozdravi Dioklecijan, Grgur Ninski shvati o kakvim željama ste mu juče šaputali. I onda, uz muziku zabavljača, prolazite kroz savremeni dio grada.

Odjednom čujete navijačke pjesme Hajduka, ulazite u Poljud. Nevjerovatan je osjećaj optrčati cijeli stadion.

Na sve strane podrška Splićana, muzika…

Obilazite Marjan. Mirišu čempresi. Šetalište prekrasno. Vojni brodovi su tu, ne smijete ni kukati.

Za kraj vas opet dočeka Riva.

Zar nije prekrasna kombinacija putovati i trčati. Sve što prešetate, vi i pretrčite. Užitak dvostruk.

Znači, u trkački kalendar za sljedeću godinu uvrstiti Splitski maraton.

Ako ostajete duže od jednog dana u Splitu, preporučujemo vam posjetu Muzeja grada Splita, Muzeja iluzija, Hrvatskog pomorskog muzeja i Prirodoslovnog muzeja.

Ljeto je, a vi ste u Splitu, onda pravac kupanje na plaži Bačvice. Možda niste znali, ali na njoj je izmišljen picigin.

Split parking aplikacija

Za Split su karakteristične velike gužve u saobraćaju. Naročito u ljetnim mjesecima. Pomisao na parkiranje u gradu često dovodi do odustajanja od same posjete grada.

Ako još uzmete u obzir da je na većini parkinga u blizini poznatih znamenitosti, parkiranje ograničeno na 2 sata, komplikacija se povećava.

Instalirajte na mobilni telefon aplikaciju Split parking.

Radi na principu da u odnosu na vašu realnu lokaciju pronađe najbliže slobodno parking mjesto.

Za svaki parking vam prikazuje koliko ima slobodnih mjesta, koja je cijena parkinga, koliko se maksimalno možete zadržati i putem navigacije vas dovodi na željeno odredište.

Priznajte da smo vam mnogo olakšali.

Sirnica bez sira

Ako želite probati nešto tradicionalno, lako dostupno, onda isprobajte sirnicu.

Zanimljivo je da ona uopšte u sebi nema sira.

Sirnica je dalmatinska tradicionalna poslastica koja je karakteristična za Vaskršnju trpezu.

U Splitu je možete kupiti u pekari ili čak i u marketu.

Sirnica bi se najkraće mogla objasniti kao mekano slatko dizano tijesto od brašna, jaja i šećera. Vrlo je ukusna, mora se dodati.

Zašto se zove sirnica? Pretpostavlja se da je razlog takvog imena usireno tijesto koje se koristilo prije nego što je u upotrebi bio kvasac.

Obavezno ga isprobajte.

Mi smo imali i anegdotu vezanu za sirnicu. Zamislite kako izgleda kada neko iz BiH traži sirnicu u Splitu. Opšta pometnja.

Split je grad koji zaista zaslužuje posjetu. Ako želite da upoznate Hrvatsku, Split je jedna od destinacija koja se mora vidjeti.

Ukoliko imate samo jedan dan na raspolaganju, pratite naš izbor sa spiska „šta posjetiti u Splitu za jedan dan“ i sigurni smo da ćete ga doživjeti na najbolji mogući način.

Iz Splita pravac na ostrvo Brač, jedno od naših omiljenih destinacija za ljetovanje.

Gdje odsjesti, koje plaže posjetiti, kojim znamenitostima se prepustiti, koje vidikovce posjetiti, te u kojim aktivnostima uživati pročitajte u našoj priči „Ljetovanje na živopisnom Braču“.

Ako ste više za city break, onda obavezno posjetite Šibenik, svjedok Krkinog poljupca.

A znate koju destinaciju obavezno morate posjetiti u Hrvatskoj – Plitvička jezera.

Powered by GetYourGuide

obavezno pogledajte

2 komentara

Stipo 03/11/2023 - 13:30

Posebno mi se svidilo što si uključio i neke manje poznate atrakcije, poput Muzeja grada Splita i Galerije umjetnina. To pokazuje da si uložio trud da predstaviš grad u cijelosti, a ne samo njegove najpoznatije znamenitosti.

Još jedna stvar koja mi se sviđa je što si ponudio prijedlog za redoslijed obilaska. To je korisno za planiranje putovanja, jer ti pomaže da iskoristiš svoje vrijeme na najbolji mogući način.

Odgovorite
Cica 03/11/2023 - 20:52

Hvala Stipe na komentaru. Drago mi je što si primijetio da smo mnogo istraživali o Splitu prije nego što smo se uputili u njegov obilazak sa djecom. Željeli smo da ga što više upoznamo.
Kakav je bio naš itinerer, tako smo pisali i u našoj priči. Ponekad je potrebno puno vremena da se napravi ruta, pa ako smo je već mi oformirali, zašto to ne bismo prenijeli i drugima.
Još jednom hvala Stipe na lijepim riječima.

Odgovorite

Ostavite komentar