Tamo gdje je priroda veoma darovita (Krupa na Vrbasu)

Cica
Slapovi Krupa na Vrbasu

Ako ste u Banjaluci, obavezno posjetite Krupu na Vrbasu. Ovo je mjesto „must see“ ili kako mi kažemo „pod moranje“. Krupa na Vrbasu je malo, simpatično, pitomo mjesto koje mnogo toga ima za prikazati. Slapovi Krupe su centralno mjesto posjete.

Ne mogu fotografije, ni video snimci prenijeti ljepotu, jačinu vode, huk koji zaglušuje. Provedite cijeli dan u Krupi na Vrbasu. Prošetajte do izvora Krupe, crkve brvnare koju prate mnoge legende, manastira i uživajte u pogledu sa tvrđave Greben.

Slapovi Krupe Banja Luka

Pružićemo vam sve korisne informacije, počevši od samog dolaska, pa do staza kojima stižete do znamenitosti mjesta, kao i šta sve morate vidjeti u idiličnoj Krupi na Vrbasu.

Kako doći u Krupu na Vrbasu

Krupa na Vrbasu se nalazi na 25 km od Banjaluke. Smještena je u dolini Vrbasa u Krupskoj kotlini, na putu ka Jajcu ili Mrkonjić Gradu.

Najbolji način dolaska je sopstvenim autom, biciklom, motorom ili nekim drugim ličnim prevoznim sredstvom. Javni prevoz ne nudi adekvatan red vožnje i trasu u skladu sa kojom biste mogli na efikasan način obići sve znamenitosti koje mjesto nudi.

U centru Krupe na Vrbasu, na magistralnom putu, postoje oznake za skretanje ka slapovima, crkvi brvnari i manastiru. Ne morate brinuti da ih nećete uočiti.

Posjetu je najbolje započeti od slapova Krupe.

Slapovi Krupe – prirodni biser

Slapovi Krupe nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Neće ni vas, sigurni smo u to.

Kada skrenete sa magistralnog puta, idite prvu ulicu lijevo. Ovdje se znak baš dobro i ne vidi. Budite na oprezu.

Put je odličan. Mala strma, uska uličica će vas dovesti pravo na parking uz same slapove Krupe. Parking je besplatan, samo da znate.

Već ćete početi da uživate u svježini i ljepoti Krupe.

Slapovi Krupe

Prizor koji će vam se ukazati govori da sigurno niste pogriješili što ste došli u Krupu na Vrbasu.

Voda nadolazi sa svih strana. Proizvodi onaj divan zvuk moći, snage, ljepote.

Tu su rasuti mlinčići, drveni mostići, a svi u istom stilu izgrađeni. Sve se nekako uklopilo. Nećete znati na koju stranu prvo da krenete.

Popnite se na most, uživajte u snazi i veličanstvenosti koju pružaju slapovi Krupe. Prođite na drugu stranu Krupe, na livadu za odmor. Možete se ovdje u hladu ladare odmoriti, roštiljati, družiti ili jednostavno sa livade samo uživati u pogledu.

Slapovi Krupe

Uz Krupu su postavljene klupe. Iskoristite ih. Posmatrajte rijeku cijelom svojom dužinom. Uvjerićete se da voda nadolazi sa svih strana, a na svim mjestima je tako bistra i nemirna. Ovakav prizor se ne može drugima prenijeti. Treba ga doživjeti.

Izvori Krupe

Krupa nisu samo njeni slapovi. Ona je cijelom svojom dužinom zanimljiva.

Duga je 4 km. Na kilometru od njenog ušća u Vrbas se nalaze slapovi Krupe.

Ono što vam zaista preporučujemo je da od slapova krenete uređenom stazom do samog izvora Krupe. Ruta je idealna za sve šetače i veoma zanimljiva. Zanimajte se prolaskom kroz šuplju stijenu, šetnjom kroz šumicu, preko poljana. Možda će vas više zanimati prelazak preko platice ili rafting patki, kako naši malci zovu njihov spust niz slapove.

Ukazaće vam se i stada ovaca, seoska domanćistva, lijepe vikendice, uređena izletišta, drvo koje raste iz kamena.

Staza do izvora Krupe

Hodajte, trčite ili jednostavno napravite pauzu na interesantnim mjestima i odmarajte.

Kratka, lagana staza, a toliko toga nudi.

Tražili smo mi i dabrove, koji su vidno izglodali drveće. Nismo ih našli. Više sreće drugi put.

Cijelom dužinom je staza označena. Mi ćemo vam ipak dati neke smjernice. Jednim smo putem došli, a drugim se vratili. Oba nude neki drugačiji vid zabave. Avanturistički duh je opet proradio u nama.

Krećući se od slapova nizvodno, proćićete kroz šuplju stijenu i na tom drugom mostu pređite na drugu stranu. Idući ovom stranom vodiće vas široka obilježena staza koja prolazi pored niza vikendica, ladara, uređenih terasa iznad Krupe. Možete ovom stranom ići sve do petog mosta.

Ukoliko ste više željni šumice, prelaska platice, šetanja preko poljana. Onda već na trećem mostu pređite na drugu stranu.

Most na Krupi

U oba slučaja, na šestom mostu obavezno ponovo pređite Krupu i staza vas vodi do samog izvora.

Impresivno je da je Krupa nastala od rijeke Ponor. Ponor izvire ispod planine Dimitor, a ponire na južnom obodu Podrašničkog polja (Mrkonjić Grad). I evo, baš ovdje u Krupi na Vrbasu se ponovo pojavljuje kao rijeka Krupa.

Izvor Krupe

Do izvora je moguće doći i autom, ali je ljepše prošetati. Rasute klupe, ladare, omogućavaju pauzu, odmor, druženje, predah od radne sedmice.

Manastir Krupa na Vrbasu

U neposrednoj blizini slapova Krupe se nalazi manastir Krupa na Vrbasu sa crkvom Sv. Ilije koja je izgrađena u XIII vijeku. Prema narodnom predanju predstavlja zadužbinu Stefana Nemanje.

Ono što ovu crkvu izdvaja od ostalih je prelijepa unutrašnjost i zasvođeni drveni svod, kao i čestice moštiju Svete Majke Matrone. Mnogi je smatraju čudotvorkom i baš iz tog razloga je ovaj manastir posjećen u većem broju od strane vjernika.

Iznad manastira na stijeni se vidi kula i bedemi starog Grada Grebena (XII vijek). Do ovog uzvišenja je moguće doći stazom uz malo planinarskih vještina. Sa njega se pruža pogled na kanjon Vrbasa i mjesto Krupa na Vrbasu. Ukoliko idete u ljetnom periodu, budite pažljivi. Mogući su susreti sa zmijama.

Do manastira je moguće doći kratkom, laganom, pješačkom stazom od slapova ili autom, prateći postavljene znakove na magistralnom putu.

Crkva brvnara u Tovilovićima

Nekoliko kilometara od slapova Krupe, u zaseoku Tovilovići se nalazi crkva brvnara. Ona je jedna od tri jedine sačuvane na području Banjaluke. Druga je u Ljubačkim dolinama, a treća u Kolima.

Put koji vodi do crkve brvnare vodi kraj slapova. Dobro je obilježen, samo pratite znakove.

Crkva brvnara u Tovilovićima

Ne postoji sigurni podaci o vremenu njenog nastanka. Smatra se da potiče iz XVIII vijeka.

I za njen nastanak se vezuje više legendi.

Prema jednoj legendi se za vrijeme turskog zuluma crkva „sama“ preselila dva kilometra. Turcima je objašnjeno da su je anđeli sami prenijeli. Zbog toga je ostala pošteđena uništenja.

Prema drugoj legendi je beg Đumišić finansirao izgradnju crkve za svoje kmetove. Zbog toga je bio kažnjen od strane svog sultana.

Bilo kako bilo, crkva je veoma zanimljiva zbog svoje gradnje. Mala, sa samo 50-ak kvadrata, obložena drvenim cijepanim daskama, prekrivena šindrom, svakako privlači pažnju.

Ono što je nama bilo zanimljivo su niska vrata. Kažu da su namjerno ovako napravljena, kako Turci ne bi mogli uvoditi stoku i skrnaviti je.

Crkva brvnara u Tovilovićima ulazna vrata

Crkva je uglavnom zatvorena. U njoj se obavljaju samo žitne molitve. Bilo bi lijepo da smo mogli vidjeti i njenu unutrašnjost. Sigurno bismo uživali u još nekim interesantnim stvarima.

Zanimljiva je Krupa na Vrbasu. Mnogo toga vam može priuštiti.

Uh, zamalo da zaboravimo na suvenire 😉.

Na slapovima postoji i ribnjak. Kupite svježu pastrmku. Sami uživajte u hvatanju pastrmke. Ponesite je kući ili je stavite odmah na roštilj postavljen uz slapove. Vrlo je ukusna. Mi ovaj dio nikad ne preskačemo.

U mlinčićima možete kupiti sve vrste domaćeg brašna. Uvijek je neko od mlinara tu. Ima ih više koji rade.

Slapovi na Krupi

Ukoliko ne želite sami da spremate, kupite heljdine uštipke i domaći kajmak u mlinčićima ili u restoranu „Krupski slapovi“ u isprobajte ribu, uštipke i druge proizvode od domaćeg brašna. Ili jednostavno uživajte u restoranu uz piće sa pogledom na slapove.

Nadam se da smo vam bar malo dočarali ljepote Krupe na Vrbasu. Morate je posjetiti, jednostavno morate. Uživajte u slapovima Krupe, njenom izvoru, crkvi brvnari, manastiru ili se popnite do ruine Greben.

Jeste li već bili u Krupi na Vrbasu, kakvi su vam utisci?

Kada ste već u ovom kraju, posjetite i Jajce, samo kliknite i pročitajte kako smo ga mi doživjeli.

obavezno pogledajte

7 komentara

Braco 19/02/2023 - 16:29

Jako lijepo opisano Cico, dodao bih samo da postoji još jedna crkva brvnara na području Blaškog.

Odgovorite
Cica 20/02/2023 - 20:49

Prije svega hvala Braco na lijepim riječima i hvala što ste pružili informaciju o brvnari na području Blaška. Vjerovatno niste primijetili da smo govorili o brvnarama na području Banjaluke, zato smo napisali da imaju samo 3. Doduše, crkva brvnara na području Blaška je teritorijalno sasvim blizu, ali je naprosto nismo naveli, jer smo govorili o području grada Banjaluke, a ona pripada opštini Laktaši. Svako dobro i hvala što nas čitate.

Odgovorite
zlatko 23/03/2024 - 22:55

Ovo mi je super. Primijetio sam da stranci koji dolaze u ove naše krajeve (mislim na širi pojam bivše države) imaju dobre informacije gdje ići, šta vidjeti i sve one detalje koji su bitni na putovanju i obilasku. Sjedi Cico 5

Odgovorite
Cica 25/03/2024 - 20:49

He he, hvala Zlatko na originalnoj pohvali.
Moram prokomentarisati da je lijepo kada dođe neko iz druge zemlje i pohvali ljepotu koju mi imamo, ali se bojim da je ni mi sami, u čijem okruženju se nalazi, nismo svjesni prirodnog bogatstva koje nas okružuje.

Odgovorite
Marija 09/06/2024 - 11:08

Pozdrav Cico
Da li ima nekakav smještaj u sklopu restorana ili nešto slično,za par dana.Lp

Odgovorite
Cica 10/06/2024 - 07:15

Pozdrav Marija,
u Krupi na Vrbasu, baš uz slapove postoje vikendice koje se iznajmljuju. Lako ćete ih naći na internetu, samo vodite računa da budu u blizini slapova, ta dionica Vam je najljepša. Probajte sa bungalovima u Krupi na Vrbasu.

Odgovorite

Ostavite komentar