Pećina Vjetrenica – podzemni biser BiH

Cica
Pećina Vjetrenica - najljepše pećine u BiH

Pećina Vjetrenica, podzemni biser i najpoznatija pećina u BiH.

Morali smo zaviriti u pećinu broj 1 u svijetu po bioraznolikosti.

Zamislite ogromne dvorane, krivudave hodnike pokraj podzemnih jezera i pećinskih ukrasa.

Pećina Vjetrenica

Zamislite pećinu u kojoj su živjele vile i hajduci se skrivali.

A šta kažete na pećinu gdje su na zidovima crteži od prije 10.000 godina.

A još kad bismo vam rekli da vas u njoj dočekaju čovječija ribica, medvjed i leopard, da li biste nam povjerovali?

Vjerujte nam, ništa vas nismo slagali.

Još vam nismo rekli da je u njoj zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta i da smo pili vodu iz vodopada što teče sa stropa, ali smo se bojali da nam nećete povjerovati da je sve ovo istina.

Najinteresantnije pećine u BIH

Sigurno ste mnogo puta prošli gotovo pored njenog ulaza prolazeći na relaciji Mostar – Trebinje.

E, sad kad čujete šta sve ona krije, sigurni smo da ćete svratiti.

Pećina Vjetrenica - šta obići u okolini Trebinja

Na ulazu vas odmah dočeka hladan, jak vjetar, pa je li Vjetrenica ili nije.

Naoštrite sva čula i neka uživanje počne.

Tu je i medo čuvar, čije su kosti pronađene unutar pećine, a malo kasnije ćete upoznati i gospodina leoparda, koji je takođe svoje kosti ovdje ostavio.

Divimo se crtežima iz srednjeg vijeka, lovu na jelene i viteškom turniru.

Ulazimo polako u unutrašnjost.

Dočekuju nas Vrata, prirodni prolaz koji su vodeni tokovi hiljadama i hiljadama godina pravili. Čisto da nam pokaže moć prirode i šta je sve u stanju ona da učini.

Zanimljive pećine u BiH

Mi jurimo dalje, znatiželja nas vuče.

Nailazimo na nizak strop, toliko spušten da i ja čak moram glavu sagnuti. Sva sreća dobismo kacige. Za djecu zabava više.

Pećina Vjetrenica u BiH

Osvjetljenje na granici, pa pećina Vjetrenica dobija i na mističnosti.

Zanimljivo je da je pećina Vjetrenica sa čak 4 vodena toka, te sa više od desetak manjih periodičnih tokova sa podzemnim jezerima.

Na turistički uređenoj stazi od 600 m, vidjećete čak 3 jezera. To nas je posebno oduševilo. Jedinstven je doživljaj kada ih vodičeva lampa obasja i bljesne vam tirkizna boja vode. Pomalo djeluje i magično.

Šta posjetiti u BiH - pećina Vjetrenica

Ako ste u posjeti Vjetrenice sa djecom i još uvijek vjerujete u vile, posebnu pažnju dajte Vilinom guvnu. Prema legendi baš ovdje su se skrivale vile koje su noću privlačile svojim plesom. Krile su se tu i čuvale hajduke vila Brodarica, Oblakinja, Vidarica, Biljarica, Proročica i Vjetrenica. Svaka od njih sa svojim moćima. Zanimljivo, a još kad ste dijete, djeluje još interesantnije.

Da sve nije čista izmišljotina, dokaz je i hajdučki sto koji su napravili hajduci dok su se skrivali u pećini.

Mnogo toga je čime će vas zadiviti pećina, od džinovskih nakapnih stubova, do dugačkih prekrasnih dvorava, preko turskog groblja i drugog pećinskog nakita umjetnički izvajanog.

Najljepše pećine u BiH - pećina Vjetrenica

A znate šta je zanimljivo pri posjeti pećine u proljeće? Na sve strane voda kaplje sa stropa. Čak možete uživati u vodopadima koji padaju i kaskadnim kamenicama prepunim vode.

Šta obići u okolini Trebinja - Vjetrenica

A neću ni da govorim kakav je gušt piti vodu sa vodopada u pećini.

Ima posjeta pećine u proljeće i svojih mana. Ne možete sići do Donje Vjetrenice i vidjeti izložbeni primjerak čovječije ribice, ali eto razloga da dođemo i tokom ljeta.

Postoji još jedan dobar izgovor da dođemo u julu ili avgustu, a to je adrenalinska avantura plovidbe po Velikom jezeru i istraživanje dijelova pećine koji nisu u okviru turističke šetnje. Zvuči primamljivo, zar ne?

Samo, malci ne mogu u posjetu Velikog jezera, moraju ispunjavati uslov 18+.

Bogatstvo pećine Vjetrenica

Ali, posjetili vi pećinu Vjetrenica u proljeće, ljeto ili bilo koje drugo godišnje doba, obavezno svratite u Biospeleološki muzej Vjetrenica. Slušali smo priče o životinjskom svijetu koji je zabilježen u pećini Vjetrenica, o istraživačkom radu u njoj u proteklom periodu, životu na Popovu polju nekad i sad, mnogo toga o rijeci Trebišnjici, jedinim na svijetu mlinovima na ponornici, ribi gaovici… i puno toga što nismo znali, niti uspjeli pročitati.

Vjerujem da smo vas zaintrigirali našom pričom za pećinu Vjetrenicu. Vjerujte da ćete mnogo više uživati kada lično zavirite u njene dvore.

Mi ne bismo bili mi, kada vam ne bismo dali mnoštvo korisnih informacija:

  • Dužina istraženog dijela pećine je 7013 m;
  • Pećina se nalazi na području Opštine Ravno, a ulaz u nju je na rubu Popovog polja. Oznake za pećinu Vjetrenicu su vidljive i iz pravca Trebinja i iz pravca Mostara;
  • Obujte neklizajuću obuću;
  • Unutrašnja temperatura uvijek iznosi 11ﹾC bez obzira na vanjsku temperaturu;
  • Pogledajte vrijeme i raspored ulaska, ulazi se na puni sat i obilazak traje od 40-60 minuta;
  • Cijene ulaznica provjerite na zvaničnom sajtu https://www.vjetrenica.ba/hr/vodic/cjenik-posjeta
  • Podzemna avantura – Veliko jezero je duga 1300 m u jednom pravcu, maksimalno je za 10 osoba, 3 u jednom čamcu i cijena je 40 KM/osobi.

Na 300 m od ulaza u pećinu Vjetrenicu, obavezno posjetite manastir Zavala, manastir u kome se zamonašio Sveti Vasilije Ostroški.

Na samo 40-ak kilometara od pećine Vjetrenica je prekrasno Trebinje, ne postoji opravdanje da ga ne posjetite, mi mu se iznova i iznova vraćamo. Sve potrebne informacije pronađite u našoj priči Trebinje – vječito nadahnuće putnika.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar