Vodopad Veliki buk (tajna za magična jutra)

Cica
Vodopad Veliki buk - Svilajnac i Despotovac

Zamislite jutarnju kafu ispred vodopada visine 25 m. Samo vi i on. Voda bistra, snažna, a pri padu zaglušuje do nemilosti. Obrušava se sa visine u veliki bazen. Malo vas rashlađuje kapljicama i ponosno prolazi pored vas i nastavlja dalje da skakuće, vijori i raduje. E, to su vam idealna jutra, na klupici, sa voljenima, šoljom kafe u ruci i ispred vodopada Veliki buk.

Ovo se zove odmor za dušu.

Vodopad Veliki buk - šta posjetiti u Istočnoj Srbiji

Sve vam pišemo, kako biste i vi doživjeli ovu ljepotu na najbolji mogući način, imali ga samo za sebe, omrsili brke najljepšim domaćim jelima i smjestili se na savršenom mjestu da vodopad i okolinu što više izguštate.

Vodopad Veliki buk se nalazi u sklopu Spomenika prirode Lisina, pa ga zato nerijetko zovu vodopad Lisina.

Pravi ga rijeka Veliko Vrelo, podno planine Beljanice, u Istočnoj Srbiji, u blizini Despotovca.

Lako se do njega dolazi. Put je asfaltiran, malo uži, ali ništa strašno. Sve je u granicama dobrog.

I okolina vodopada je lijepo uređena. Drvene stazice, mostići, ogromna terasa ispred vodopada sa klupicama, ma milina. Sve savršeno za guštanje.

Ali, kako je vodopad Veliki buk prekrasan, moćan, ušuškan u zelenilo, u svoj mirni kutak kojim samo on dominira.

Zaintrigira vas i njegovo skakutanje po kaskadama u nastavku. Penjete se na mostiće, gledate ga kako pjenuša u produžetku, obilazi bašte restorana, mlinove i tamo negdje pronalazi Resavu i spaja se sa njom.

Rijeka Veliko Vrelo - vodopad Veliki buk

Ali, nemojte se zadržati samo na vodopadu. Uređenom stazom malo uzbrdo produžite do izvora rijeke Veliko Vrelo.

Držite se toka rijeke. Malo ćete izaći na asfaltni put, ali nemojte da vas to zbuni, opet se stazicom vratite u šumu i uz rijeku, nakon 300 m stižete do vrela.

Smjestio se podno Sokolice, jednog od vrhova Beljanice.

Pravi kaskade po ogromnom kamenju obraslom mahovinom. Šušti toliko da ga je teško nadglasati.

A djeca, presrećna. Skakuću sa jednog kamena na drugi. Uživaju i pitaju se koliko roditelji mogu izdržati da gledaju ove igrarije i pentranje po vrelu.

Raj za cijelu porodicu.

Ali, ne završava se užitak samo na vodopadu i vrelu, kompletno okruženje je priča za sebe i nudi relaksaciju u potpunom smislu te riječi.

Smjestite se tik uz vodopad. Ušuškajte se u jednu od drvenih brvnara uz bazen ili jezero u okviru B&B Lisina (restoran Vodopad).

Restoran vodopad Lisina

Dobijete sve što je neophodno za istinski odmor: udoban smještaj, vrhunsku hranu, dobre domaćine, a okruženje mirno, savršeno, vazduh čist da pluća bole.

Tišinu vam para jedino cvrkut ptica, žuborenje rječice i dječiji smijeh dok puštaju brodiće niz slapove. Može li bolje?!

Smjestaj u Istočnoj Srbiji - restoran vodopad Lisina

Tu se nekad prošetaju i ovčice, da upotpune ugođaj, prosto da ne zaboravite da ste u sred prirode.

A najveća prednost je što imate priliku imati vodopad Veliki buk samo za sebe.

Ujutro, sa šoljom kafe, na klupicu, tik ispred njega i uživancija može da počne. Ni misli neće da odlutaju. I one ostanu ovdje i opuštaju se.

A kakva je ovdje trpeza!!!

Pastrmka je takva da niko ne uzima po pola porcije. Teletina, ćevapi, čorbe… ne znam šta bih izdvojila.

A hljeb iz krušne peći dugo ostaje u sjećanju. Stigne vruć, direktno iz furune. Nestane dok se još puši. Kajmak i sir ne treba od njega razdvajati. Pojedemo ga u jednom dahu i zaboravimo da smo još nešto naručili da jedemo.

Šta jesti u Istočnoj Srbiji

Zar nije raj na zemlji?!

Kada je najbolje posjetiti vodopad Veliki buk?

Najbolje vrijeme po nama za posjetu vodopada Veliki buk je u maju, kada gužve nisu ogromne kao što su od juna do avgusta, i jer ga možete imati samo za sebe. Rijeka je izdašna, a priroda zelena i bujna. Savršenstvo.

Ulaznice u Spomenik prirode Lisina

Ostali smo vam dužni još jednu informaciju, ulaznice u Spomenik prirode Lisina se naplaćuju, 100 dinara za odrasle i 50 dinara za djecu (mlađi od 8 godina imaju ulaz besplatan).

Za ono što dobijete, stvarno nije puno.

Znate li šta je zanimljivo:

  • Vodopad Veliki buk se nekada smatrao najvišim u Srbiji, dok na Staroj planini devedesetih nisu otkriveni viši slapovi. Jeste li već čuli za to?

Sad znate zašto treba posjetiti Srbiju. Priroda je prekrasna, trpeza neprevaziđena, a gostoljubivost daleko poznata. Još kad uzmete u obzir da je i cjenovno prihvatljiva, ne postoji razlog da se ne dolazi u nju iznova i iznova.

I nemojte na ovome stati, okolina nudi pregršt lijepih mjesta. Obavezno se uputite u Prirodnjački centar Svilajnac i Bora lavirint.

Samo kliknite na link i pred vama su informacije kako je nama bilo lijepo, a tu su i sve korisne informacije za vašu lakšu organizaciju.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar