Trst – nezaobilazna destinacija za posjetiti u Italiji

Cica
Šta posjetiti u Trstu za jedan dan

Trst je definitivno nezaobilazna destinacija pri posjeti Italije i svakako zavređuje jedan dan za sebe. Složićete se da svi putevi vode u Trst, a njegova ponuda raznolikog sadržaja, kulturno-istorijskih spomenika, pa i najboljeg gelata na svijetu nikoga neće ostaviti ravnodušnim. I samo se još pitate šta posjetiti u Trstu, kojim redoslijedom, koliko morate pješačiti, gdje se besplatno parkirati i gdje je taj čuveni gelato.

Šta posjetiti u Trstu za jedan dan

Trst je bio dio Rimskog i Vizantijskog carstva, ali i najstariji dio Habzburškog carstva, pa samim tim ne treba puno ni naglašavati kakvo bogatstvo znamenitosti krije.

Dvorac Miramar - Trst

Posjetili smo dvore habzburškog nadvojvode, odnosno meksičkog cara, prisustvovali vjenčanju u bazilici i izložbi old tajmera na najpoznatijem trgu. Lutali smo velelepnim ulicama sa raskošnim zgradama, lepršali po tršćanskim trgovima i prepustili se mirisu mora da nas obuzme na gigantskoj luci u Tršćanskom zalivu.

Može li bolje?! I sve za jedan dan.

Pišemo i vama kojih 10 mjesta se obavezno mora naći na spisku „šta posjetiti u Trstu“.

Navodimo ih onim redom kojim biste ih trebali obilaziti.

Izuzevši dvorac Miramare, za obilazak preostalih znamenitosti trebate preći pješke samo 4 km. Nije mnogo, priznaćete.

1. Dvorac Miramare – dom habzburškog nadvojvode i meksičkog cara

Posjetu Trstu započnite obilaskom dvorca Miramare, ušuškanim romantičnim domom sa prekrasnim parkom meksičkog cara Maksimiljana i njegove supruge Charlotte.

Dvorac Miramar - šta posjetiti u Trstu

Neće vas oduševiti samo spoljašni izgled dvorca, unutrašnja očuvanost prostorija sa kompletnim namještajem, ukrasima, predmetima, bibliotekom, umjetničkim djelima iz sredine 19. vijeka, već i prekrasni park od 22 hektara koji je izgradio nadvojvoda Maksimilijan sa svojom suprugom i u kome je sadio biljke iz cijelog svijeta.

Zapanjujući dvorac vam može pružiti užitak za cijeli dan i da ne zažalite ni za jedan utrošeni trenutak u oazi ljepote.

Dvorac je građen u periodu od 1856. – 1860. godine na stjenovitom grebenu od vapnenca sa pogledom na Tršćanski zaliv i grad Trst. Zanimljiv je i način na koji je nadvojvoda izabrao baš ovu lokaciju.

U njemu je već postojala želja da napravi svoj dom u Trstu. Nadvojvodu je u funkciji admirala austrijske mornarice zadesila oluja u Tršćanskom zalivu. Utočište je pronašao u maloj luci Grignano i zaljubio se u okruženje na prvi pogled. To je bilo mjesto o kojem je maštao da sagradi svoj dom.

Najljepša mjesta Trsta

Povjerenje o izgradnji dvorca daje projektantu iz Beča Karlu Junkeru. Dvorac naziva Miramar, po uzoru na dvorac Pena u Portugalu.

Šta vidjeti u Trstu - dvorac Miramar

Na ogoljelo, pusto zemljište oko dvorca donosi biljke sa putovanja širom svijeta, tako da sada u parku možete uživati u biljkama iz Libana, Sjeverne Afrike, Himalaja, jeli i omorici iz Španije, čempresima iz Kalifornije i Meksika, sekvoji i ginko bilobu, različitim vrstama bora iz Amerike i Azije….

Ali o kakvoj uređenosti i ljepoti je ovdje riječ. Spektakularno. Dobio je mješavinu baroknog i engleskog vrta.

Park je inače trebao biti eksperimentalna stanica za pošumljavanje i aklimatizaciju rijetkih botaničkih vrsta. Da su se biljke prilagodile, zaista jesu.

Nedugo nakon useljenja postaje meksički car, te sa suprugom napušta Miramar. Međutim, i dalje šalje biljke iz nove domovine i upotpunjuje svoj vrt.

U Meksiku dolazi do svrgavanja monarhista sa vlasti i pogubljenja Maksimilijana. Charlotte se malo prije toga vratila u Evropu po pomoć, bila je i u Miramaru. Duševno oboljeva i odlazi u Belgiju odakle se nikad nije vratila u Miramar.

Nakon tragičnog kraja Maksimilijana i njegove supruge, u dvorac dolaze povremeno Habzburgovci, prije svega carica Sisi.

Godine 1918. Trst pripada Italiji, pa dvorac postaje muzej. 1931. godine ga preuzima vojvoda Amadeo iz plemićke porodice Savoy, tadašnje kraljevske porodice.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, dvorac preuzima novozelandska vojska, pa Englezi, pa Amerikanci, da bi nakon 1954. godine ponovo otvoren kao muzej u okviru italijanske vlasti.

Zašto vam sve ovo pričamo, da biste razumjeli zašto su u dvorcu odaje iz sredine 19. vijeka, ali i modernije uređene sobe sa početka 20. vijeka. Otkud mješavina stilova i ko je u njemu sve obitavao.

U parku ćete vidjeti i izolovano nadvojvodino kupatilo, koje nije otvoreno za javnost.

Pronađite i manji izolovani dvorac Castelletto u kome je meksički vladarski par boravio u toku izgradnje dvorca Miramar i u kome je svoje bolesničke dane provodila Charlotte pri povratku iz Meksika.

Morate biti svjedoci prekrasnog kutka Trsta. Dvorac Miramar obavezno stavite na spisak „šta posjetiti u Trstu“ i to na mjesto broj 1.

Korisne informacije:

  • Dvorac je vrlo popularan pa vam preporučujemo rezervaciju unaprijed. Nikome nije do stajanja u redu sat i više. Ili, dođite ujutro rano na samo otvaranje pa čekajte malo kraće.
  • Cijena ulaznica u dvorac Miramar je 12€ za odrasle, a za mlađe od 18 godina ulaz je besplatan.
  • Za audio vodiča na ulazu dodatno plaćate 4€/h.
  • Klik na link i rezervišete svoj termin u dvorac Miramar.
  • Ulaz u park je besplatan.
  • Parking oko dvorca je 2€/1h, 4€/2h i 7€/3h. Plaćate ga na samouslužnom aparatu, može i karticom i gotovinom.

Da li ste znali da su Maksimilijan i Charlotte sagradili ljetnikovac na ostrvu Lokrum kod Dubrovnika. Više o tome pročitajte u našoj priči „Ostrvo Lokrum – duša Dubrovnika“.

2. Castello di San Giusto – dvorac sa najljepšim pogledom na grad

Castello di San Giusto je dvorac sa najljepšim pogledom na grad i Mikecom i Jakecom koji su vrijedno označavali puni sat na zvoniku (za djecu vrlo zanimljiva činjenica).

Mikec i Jakec - Castello di San Giusto

Na uzvišenju iznad grada se smjestio dvorac. Izgradio ga je habzburški vladar Friedrich II na ostacima rimskog utvrđenja. I sada ispred dvorca možete vidjeti stare stubove i kamenje koje potiče iz rimskog perioda.

Dodatno je kroz vrijeme učvršćivan, tako da je njegova gradnja trajala od 1468.-1636. godine.

Ulaz u dvorac se plaća. U njegovoj unutrašnjosti se krije i muzej, za koji se dodatno plaća 4€, odnosno 6€. Za ulazak u samo unutrašnje dvorište plaćate 1€.

VAŽNO: iza samog dvorca je besplatan parking. Inače je u gradu parking preko 20€. Zahvalićete mi poslije za ovu informaciju.

3. Bazilika Svetog Giusta – počivalište zaštitnika grada

Giusto je bio građanin Aquileia (grada u blizini Trsta). Živio je u vrijeme vladavine rimskih careva Dioklecijana i Maksentiusa, kao Hrišćanin.

Živjevši u vremenu kada se zahtjevalo obožavanje rimskih careva, a smrtno kažnjavalo obožavanje Boga, biva osuđen, svezan za teško kamenje i bačen u vodu.

Konopci su se odvezali, njegovo tijelo je isplivalo na površinu vode, te ga sveštenik i grupa Hrišćana pronalaze i sahranjuju.

U 5. vijeku je njegovo tijelo prebačeno na brdo San Giusto, gdje je njemu u čast sagrađena Hrišćanska bazilika, a kasnije se proglašava za zaštitnika grada.

Bazilika je prekrasna, kako spolja, tako i iznutra, a nama će sigurno ostati dugo u sjećanju, jer smo slučajno baš u njoj prisustvovali činu vjenčanja dvoje mladih ljudi.

4. Teatro Romano – rimsko pozorište iz 1. vijeka p.n.e.

Spuštajući se sa brda do glavnih trgova i mora, prođite kraj Rimskog pozorišta izgrađenog 32 godine p.n.e. Izgrađeno je po naredbi Oktavijana.

Smatra se da je bio od kamena, a da su pozornica i stepenište bili obloženi drvetom.

Teatro Romano - šta vidjeti u Trstu

Priznaćete da je odlično sačuvano. Pruža uvid u način nekadašnjeg održavanja manifestacija, a zanimljiva je i činjenica da je nekada more dolazilo do samog pozorišta.

Svakako je vrijedno da se nađe na spisku „šta posjetiti u Trstu“.

5. Piazza Dell Borsa – Berzanski trg

Piazza Dell Borsa je prekrasan trg uvijek upotpunjen nekim dešavanjima. Prepoznatljiv je po statui boga Neptuna i upečatljivoj zgradi Privredne komore.

Piazza dell Borsa - šta obići u Trstu

Tokom 19. vijeka je ovaj trg služio kao ekonomski centar grada, otuda i naziv Berzanski trg.

Kažu da je baš Berzanski trg najbolji za upoznavanje života lokalaca.

6. Unity of Italy Square – najveći gradski trg

Unity of Italy Square je najveći gradski trg Trsta, vrlo raskošan, sa fenomenalnom orjentisanošću ka moru i luci.

Tršćani naglašavaju da je u pitanju najveći evropski trg smješten uz morsku obalu. Ali nije, veći je lisabonski Praca do Comercio.

Trg je u obliku latiničnog slova „U“. Na pročelju je fascinantna Gradska kuća – Municipio. A tu je i „Fontana četiri kontinenta“ koja trgu daje jednu impozantnu notu. Zašto baš „četiri kontinenta“, jer je građena sredinom 18. vijeka, u vremenu kada su jedino dobro bila istražena 4 kontinenta: Afrika, Amerika, Azija i Evropa.

Unity of Italy Square

Trg je omeđen mnogobrojnim znamenitim građevinama kao što su Lojdova palata, Pallazo Stratti, ali i najpoznatija i najljepša gradska kafana Caffe degli Specchi.

Nedaleko od trga je i Verdijevo pozorište.

7. Molo Audace

Molo Audace se smjestio baš nasuprot Unity of Italy Square. Dugačak je 246m pa vam daje mogućnost da što duže uživate u pogledu na tršćanske trgove, prekrasne zgrade, a u daljini i na dvorac Miramare.

Ne pitajte koliko Molo Audace može da izazove pitanja kod djece o kruzerima, remorkerima, svetionicima…

A sigurni smo da će vam pažnju privući i skulpture vojnika i djevojaka koje šiju zastavu Italije, smještenim u blizini samog mola.

Vojnik predstavlja sjećanje na momenat iskrcavanja italijanskih vojnika sa razarača Audace 1918. godine, čime je Trst ušao u sastav Italije. Skulpture djevojaka su postavljene u znak sjećanja na ponovno vraćanje Trsta u sastav Italije 1954. godine.

8. Pravoslavna crkva Svetog Spiridona

Hram Svetog Spiridona na Trgu Ponte Roso je značajan vjerski objekat i privlači veliki broj posjetilaca kako zbog svoje arhitekture, tako i zbog oslikanosti.

Uočićete crkvu, privuće vam pažnju samim svojim izgledom.

9. Canal Grande sa crkvom Sant Antonio Taumaturgo

Canal Grande je obavezna destinacija na spisku „šta posjetiti u Trstu“.

Kanal, mostići, brodići, zgrade prekrasnih fasada, ugostiteljski objekti duž kanala.

Šetalište za opuštanje.

Canal Grande - najljepša mjesta u Trstu

Pije se Aperol Spritz, Illy kafa, užitak na maksimum.

10. Šetalište XX Settembre

Šetalište XX Settembre u debeloj hladovini je idelano mjesto za isprobavanje italijanskih delicija.

Ispod raskošnih krošnji poredali se restorani, slastičarne, pizerije, kafići…

XX Settembre - šta obići u Trstu

Odlično mjesto za napraviti predah nakon obilaska Trsta.

Odmor će vam sigurno trebati, jer imajte u vidu da vas od šetališta XX Settembre do dvorca San Giusto gdje ste parkirali auto čeka uspon ili 255 stepenica. To je mana besplatnog parkinga.

Ostali smo vam dužni informaciju gdje je najbolji gelato u Trstu. U pitanju je Gelaterija Zampolli. I ne samo da je po nama najbolji gelato koji smo u Italiji probali, već ga je i New York Times proglasio najboljim na svijetu.

Šta sve stane u jedan dan u Trstu?!

I nemojte zaboraviti besciljno lutati ulicama. To je najljepša stvar pri upoznavanju grada. I tu će vas Trst zaintrigirati. Prekrasan je.

Sada, kada smo vam otkrili šta posjetiti u Trstu za jedan dan, predlažemo vam još jedno prekrasno mjesto u blizini – Postojnsku jamu, dom čovječije ribice.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar