Resavska pećina – ljubav na prvi pogled

Cica
Resavska pećina - šta posjetiti u Svilajncu i Despotovcu

Resavska pećina, bila je to ljubav na prvi pogled. Znate li ono kada djetetu pokažete neki novi čaroban svijet koji se njemu duboko, duboko ureže u sjećanje. I poslije toga sve što vidi poredi sa onim savršenstvom koje ga je oborilo s nogu. E, to se meni desilo sa Resavskom pećinom.

Resavska pećina - Despotovac

Bilo je to moje prvo upoznavanje sa pećinskim svijetom. Imala sam sreću da mi vrata podzemlja otvori baš jedna od najvećih, najznačajnijih i najljepših pećina Srbije. I nikakvo čudo da se resavskoj ljepotici iznova vraćam.

Smjestila se Resavska pećina u Istočnoj Srbiji, u blizini Despotovca. Put odličan, obilježen. Ogroman parking i Avantura park na ulazu. Ne može da vam se ne svidi.

U prekrasan svijet nas uvodi vodič i svojom pričom približava nam skriveni podzemni resavski svijet. Ispred nas 800 metara uređene, osvijetljene staze.

Gdje za vikend sa djecom - Resavska pećina

U dvije galerije, dva nivoa, očekuje vas čarobni kutak, prepun uskih vijugavih hodnika i dvorana u kojima vam glavice zuje da što više ljepote upiju. Izvijaju se stalaktiti, guraju stalagmiti, blokiraju vas stubovi, očaravaju okamenjeni vodopadi. Puno je raznolikosti boja, čudnovatih oblika koji pećini daju umjetničku notu. Tu su ogromne dvorane, okamenjeni korali i pjenušavi vodopadi.

Ulazite lagano u utrobu zemlje. Spuštate se skoro 30 m niže.

Šta posjetiti u Despotovcu - Resavska pećina

Zavirujete vi i u sporedne kanale. Dolazite i do granice sa provalijom. Sa jezom i opijeni pećinskim nakitom zujite u okamenjeni svod, pa u provaliju, pa u beskonačan niz načičkanog nakita.

Resavska pećina posjeduje i unikatne stvari.

Da li ste znali da samo u Resavskoj pećini živi pećinski insekt Duvalius petrovici, i nigdje više na svijetu. Nazvan je po profesoru Petroviću koji je prvi sa svojim speleolozima istraživao Resavsku pećinu.

Da li ste znali da je Resavska pećina slučajno otkrivena 1962. godine, a već 10 godina kasnije otvorena za posjetioce?

Samo u Resavskoj pećini i nigdje više na kugli zemaljskoj ne možete pronaći da su sama dvorana i nakit nastali strujanjem vazduha, a svjedok ovog čuda možete biti u “Koralnom kanalu”.

Naime, ljeti iz pećine struji hladan vazduh, a ulazi topao. Zimi je to obrnuto. Samim tim, kapljice koje padaju sa stropa sa sobom nose čestice gline iz vazduha i lijepe je na zidove dvorane. Na ovaj način dobijate nakit koji liči na korale. Savršenstvo, zar ne?!

Koralni kanal - zanimljivosti u Resavskoj pećini

A još kad čujete da na putu do treće dvorane vas dočekuje hodnik crvenih brača, po kojima je Resavska pećina jedinstvena u Srbiji, a u Evropi se mogu naći još jedino u Finskoj.

E baš to vam je Resavska pećina. Spoj ljepote i jedinstvenosti.

Ne znam koji dio Resavske pećine bih posebno izdvojila. Još od samog ulaza i dvorana „Sraslih stubova“ i „Košnica“ shvatate da vas očekuje raznoliko bogatstvo nakita.

Šta posjetiti u Srbiji

A onda ulazite u treću dvoranu „Predvorje istorije“. Akustična dvorana sa prekrasnim okamenjenim vodopadom, nesvakidašnjim stalagmitima čudnih oblika kao što su „Dječak sa šeširom“, „Baba i deda“, „Pogubljeni starac“… Tu su i draperije koje još nazivaju i „Orgulje“, jer pri udaru proizvode različite tonove, ali to ne znači da treba da to i isprobate.

I baš ovdje, u „Predvorju istorije“ su pronađeni ostaci ognjišta, lobanja polarne lisice, kao i oruđe i oružje pračovjeka. Otuda i naziv ove dvorane.

U „Kristalnoj dvorani“ se smjestio nakit u različitom spektru boja. Ističe se i bijeli i žuti i crveni nakit.

A onda, u samom srcu pećine smjestila se po nekima i najljepša dvorana Resavske pećine, „Koncertna dvorana“, „Centralna“ ili „Dvorana kipova“. I baš ovdje se nalazi stub visok 20 m na koji se oslanja cijela pećina. Kako bi još više skrenuo pažnju na sebe, istakao je svoje pršljenove (krečnjačke blokove) kako bi naglasio vlažne i sušne periode postojanja pećine i dao sebi na značaju, naravno.

Koncertna dvorana - Resavska pećina

Vodeća je „Koncertna dvorana“ i po broju ukrasa i ljepoti. Čuva ona i sam simbol pećine „Kip majke sa djetetom“ koji kao kruna u crvenoj boji sa samo bijelim licem majke i djeteta stoji na vrhu i privlači pažnju posjetilaca.

Resavska pećina - Koncertna dvorana

Nemojte se začuditi ako vam vodič odjednom ispusti visoke tonove. Akustična je „Centralna dvorana“.  Želi vam samo naglasiti njene specifičnosti.

Najbolja mjesta za posjetu u Srbiji

I kada pomislite da je to sve, ulazite u „Obanovu dvoranu“. Pogled mami „Ćele kula“, ali tu je i „Porodica Tarana“ i „Suzanin stub“ i ono što je interesantno je da oni ne zavisi od vode sa tavanice, već se samostalno nadograđuju.

Prolazite kroz „ Koralni kanal“, pa opet vijugate, divite se, gubite i upadate u „Blatnu dvoranu“, čije zidove krase naslage gline.

I eto vas, već ste na kraju priče zvana Resavska pećina. Pitaćete se sigurno kad prije. Ali, nažalost, sve što je lijepo kratko traje.

Obavezno posjetite Resavsku pećinu. Vjerujte da ćete joj se vraćati, uostalom, kao i mi.

Korisne informacije:

  • Put do pećine je odličan i vrlo dobro obilježen;
  • Ispred ulaza u pećinu je obezbijeđen veliki parking, koji je u vrijeme naše posjete koštao za automobile 100 dinara/danu;
  • U pećini je konstantnih 7ﹾC tokom cijele godine, pa vas molimo da se prikladno obučete;
  • Na ulazu u pećinu postoji ugostiteljski objekat;
  • Duga je pećina 4500 m, a istražena skoro 3000 m.
  • Cijene ulaznica pogledajte na zvaničnom sajtu Resavske pećine.

I nemojte stati samo na posjeti Resavske pećine, obavezno svratite i do Prirodnjačkog centra Svilajnac, a šta sve on krije pročitajte u našoj priči.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar