Plitvička jezera –  destinacija koju morate posjetiti u svom životu

Cica
Plitvička jezera - šta posjetiti u Hrvatskoj

Istražujući po prestižnim turističkim časopisima koje destinacije morate posjetiti u svom životu, uvijek ćete na listi pronaći Plitvička jezera.

Zasluženo!!!

Nama su na dohvat ruke, nema opravdanja da ih ne posjetite.

NP Plitvička jezera

Nije nikakvo čudo što je NP Plitvička jezera 1979. godine stavljen pod UNESCO-vu zaštitu.

30.000 ha šume sa 16 smaragdno-zelenih jezera i mnoštvom slapova, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovakvu količinu vode koja šušti, pada, prolazi ispod vas, opkoljava vas, nećete imati priliku u ovakvom izdanju nigdje drugdje vidjeti.

Doživjeli smo ih u proljeće, u ljeto, ali smo i u jesen osjetili oslikavanje crvenkastih nijansi drveća na smaragdno-zelenoj boji vode.

Da su drugačija u svako godišnje doba, zaista jesu.

Staze na Plitvičkim jezerima

U proljeće je dominirala vodena snaga slapova, njihove vodene zavjese, smaragdno-zelena boja jezera koja djeluje nestvarno, bujna vegetacija koja gotovo guta staze, dok u jesen jarke boje divljaju, miješaju se, takmiče… žuta, zelena, narandžasta, crvena… raj za oči.

Reklo bi se da je u proljeće akcenat na vodi i zelenilu, a u jesen na šumi i bojama lišća. Ljeto je ipak nešto između.

Tu smo da i vama otkrijemo šta ćete vidjeti na Plitvičkim jezerima, kako da se organizujete, koje staze postoje, koja aplikacija će vam biti od velikog značaja, kako je koristiti, koje zanimljive priče se vežu za određene lokacije, kao i kada je po nama najljepše posjetiti Plitvička jezera.

Plitvička jezera su lijepa u svako doba godine, ali iz iskustva vam predlažemo maj mjesec, jer je voda obilna, a priroda bujna. Ni masovna posjeta nije počela, a i cijene ulaznica su povoljnije do 01.06.

Mi smo lutali, mirisali prirodu, kupali se u njenim bojama, kapljicama slapova, divili cvrkutu ptica, ogledali na jezerima, gubili u prelijevanju vode preko sedrenih stijena, posmatrali ribice i razigranog djetlića, pričali legende o Crnoj kraljici, prolazili kroz pećinu Šupljaru, vozili brodićem i vozićem, prisjećali se kaluđera koji je živio u pećini, pogledom dosezali do najvišeg vodopada u Hrvatskoj, sa prekrasnih vidikovaca zurili u smaragdno prostranstvo od jezera, jednostavno konzumirali Plitvička jezera u najboljem mogućem obliku.

Neki su otišli i korak dalje pa su vidjeli i najmanjeg puža na svijetu od samo 1 mm koj živi u nekim od 32 pećine u NP Plitvička jezera. Dječija mašta može svašta. Ali, da smo vidjeli zmiju, to garantujemo.

Sve vam pišemo da biste imali isti doživljaj.

Gdje sa djecom za vikend - Plitvička jezera

Staze i ulaznice za obilazak Plitvičkih jezera

Najbitnije je na početku odabrati stazu. Kada smo bili manji, mi smo krenuli od kraćih staza, da bismo im vremenom dužinu sve više povećavali.

Kroz 8 staza dužine od 3,5 km (2-3 sata) do 18,3 km (6-8 sati) možete prema željama i mogućnostima kreirati dan po svojoj mjeri i odlučiti šta ćete vidjeti. Možete izvršiti i kombinaciju i napraviti svoju rutu, samo je bitno da imate plan.

Staze i ulaznice na Plitvička jezera

Mi preporučujemo K stazu od 18.300 m (6-8 sati obilaska), sa 496 – 700 m visinske razlike i njom ćete sve obuhvatiti. Sa djecom smo je uz pauze prešli za 7 sati. Možda će vam se broj kilometara učiniti kao velika cifra, ali nosi vas ova ljepota. Ne osjetite ih. U zanosu ih prelazite.

Odlična stvar kod staza na Plitvičkim jezerima je i što pored ponuđenih staza, možete napraviti i svoju kombinaciju.

Na primjer za K stazu, pri ulazu na ulaz 2, možete se odmah na početku voziti autobusom od stanice St2 do St1 i skratiti je za skoro 3 km.

Takođe neke kraće staze možete produžiti prema svom nahođenju.

Plitvička jezera sa djecom iz iskustva

Staze su fantastično obilježene, uređene, na sve strane je ljubazno osoblje koje vam daje konstruktivne prijedloge i uputstva. Sigurni smo da idealna staza postoji za svakog putnika.

Većina staza je prekrivena čvrstim drvenim daskama, ali postoje i zemljani dijelovi staze, tako da je ipak potrebna odgovarajuća obuća.

Ako nas pitate, staza nije prohodna za kolica.

Kako izabrati najbolju stazu u NP Plitvička jezera

VAŽNO:

 • odredite stazu prije dolaska i na taj način se uputite na jedan od dva ulaza (u zavisnosti od izabrane staze, određen je ulaz gdje ona počinje);
 • narandžastom bojom su označene staze za ulaz 2, a zelenom za ulaz 1;
 • ako dolazite iz pravca Bihaća, najbliži ulaz vam je broj 2, mada je razdaljina između ulaza samo par kilometara;
 • u periodu velikih gužvi, rezervišite ulaznice online;
Powered by GetYourGuide
 • u cijenu ulaznice je uključena vožnja elektrobrodom i električnim autobusom, koji saobraćaju na određenim dionicama;
 • svaka staza ima oznaku da li se na njenoj dionici organizuje prevoz vozom i brodom;
 • čuvajte ulaznice sve vrijeme boravka na Plitvičkim jezerima;
 • ako želite obići samo Donja jezera i Veliki slap birajte staze A, B i F (od 3,5 km do 4,6 km);
 • ako želite obići samo Gornja jezera birajte stazu E (5,1 km);
 • ako želite kombinaciju Gornjih i Donjih jezera birajte staze C, H, K1 i K2 (od 8 km do 18,3 km);
 • ukoliko biste sve obišli, ali ne možete u jednom danu, kupite dvodnevne ulaznice;
 • najjeftinije su ulaznice u periodu od 01.11-31.03., ali u zimskim uslovima nije otvorena cijela staza;
 • najskuplje su ulaznice u periodu od 01.06.-30.09.

Aplikacija NP Plitvička jezera

Ukoliko ste ljubitelj aplikativne podrške na mobilnim telefonima savjetujemo vam da na mobilni telefon instalirate aplikaciju NP Plitvička jezera.

 • U svakom trenutku ćete znati gdje se nalazite i kuda treba da idete.
 • Možete se usmjeravati pomoću aplikacije na izabranoj stazi.
 • Radi offline.
 • Dostupna je na engleskom i hrvatskom.
 • Možete čak snimiti i lokaciju parking mjesta.
 • Pruža sve informacije o parku, njegovom biljnom i životinjskom svijetu, smještaju i gastronomskoj ponudi NP Plitvička jezera.
Vikend sa djecom u prirodi

Šta vidjeti na Plitvičkim jezerima

Plitvička jezera su ustvari 16 jezera podijeljenih u 12 Gornjih i 4 Donja jezera. Nižu se jezera jedan za drugim kao smaragdi na ogrlici, prelivaju se jedan u drugi preko sedrenih barijera i tako praveći jedan od najdivnijih prizora koje možete vidjeti i baš tu je njihova specifičnost.

Korisne informacije o NP Plitvička jezera

Mnogo je i rijeka i rječica koje se slivaju u jezera i formiraju fascinantne vodopade i kaskade.

Nekada ćete prolaziti tik pored njih i prepustiti se njihovim kapljicama. Drugi će se pak prvo najaviti svojim gromoglasnim zvukom, te provocirati svojom ljepotom nedostižni na drugoj strani jezera. Kažu da vodopada ima oko 90. Meni se čini beskonačno.

A kakva je boja jezera, to vam fotografije ne mogu dočarati, smaragdno-zelena, pa na momente plava, pa tirkizna. Ali, to nije boja koja se pojavljuje na par mjesta. To je prostranstvo magije. A oko i preko jezera stazice. Čas uronite u ovo magično polje boja, a čas se iznad njega uzdignete i sa nekog vidikovca gubite se u njegovoj ljepoti.

Donja jezera na Plitvičkim jezerima

Ne dajte da vas zanese samo svojom ljepotom, da vas opčini spoznajom da na Plitvičkim jezerima živi 90 dnevnih i 350 noćnih vrsta leptira, 168 vrsta ptica, medvjed, vuk, ris, vidra, pjegavi daždevnjak.. pa da ga ne doživite u punom sjaju.

Pišemo vam o još zanimljivih i korisnih činjenica koje će vam omogućiti još veće guštanje u Plitvičkim jezerima.

Sa ulaza broj 2 prvo vas dočeka najveće i najdublje jezero, Kozjak. Poslednje u nizu od Gornjih jezera. Čamci za iznajmljivanje, elektrobrodovi, patkice, izletište sa klupicama, smaragdna boja jezera, sve vas zaspe ljepotom i sadržajem i već vam se sviđa.

Znate li šta je posebno zanimljivo, a vezano je za jezero Kozjak. Najveća dubina mu je 48 m, a prije 400 godina je jezero bilo podijeljeno na dva dijela, a između je bio slap visok čak 40 m. Vremenom se nivo vode podizao i nastalo je jedno jezero. Ako se sa visine zagledate u jezero, uočićete barijeru koja ga je nekada dijelila.

Jezero Kaluđerovac - Plitvička jezera

Jezero Kozjak čuva u svojim njedrima i Štefanijino ostrvo. Ne možete kročiti na njega, ali se možete provozati oko njega iznajmljenim čamcem na stanici P1. Štefanijino ostrvo je dobilo ime po austrijskoj princezi Stefaniji, koja je posjetila Plitvička jezera 1888. godine.

I tako zaneseni idete dalje. Redaju se dalje Donja jezera: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod.

Prekrasna priroda, kanjon strmih litica visine i do 40 m. Samo da se čovjek naježi.

U neznanju stižete i do ulaza 1 i baš tu vas dočekuje jedan od najljepših vidikovaca sa pogledom na Donja jezera i Veliki slap, najveći vodopad u Hrvatskoj. Gorostas od 87 m visine. Uh, nemate riječi za ovaj spektakl.

Pravi ga rijeka Plitvica, pa se preliva iz jednog jezera u drugo, uvrće, skakuće, dominira, i na kraju, nakon poslednjeg Donjeg jezera, formira rijeku Koranu. Kakva igrarije prirode.

Jurite vi do Velikog slapa. Spuštate se. Stazicama između visokog rastinja zasuti buktanjem vode i razigranim ribicama, preko jezera dolazite do gorostasa. On vas nagrađuje svojom raskoši. Malo vas i poprska, samo da vidite da nije san.

Spuštate se opet tik do jezera. Kriju Donja jezera i jednu zanimljivu priču, legendu o kaluđeru koji je živio u pećini Šupljari. Kažu ljudi da su ga redovno obilazili. Po njemu je jezero Kaluđerac i dobilo ime.

I sada pećina Šupljara ima svoje zanimljivosti. Moglo bi se reći da je u obliku kupe. Djeci su posebno zanimljive spiralne stepenice koje vode do otvora na vrhu i do zanimljivih vidikovaca sa pogledom na jezera. Malo mističnosti uvijek dobro dođe, pogotovo kada ste sa djecom.

Pećina Šupljara u Hrvatskoj

I onda opet jurite dalje i baš tu, na Donjim jezerima, između jezera Milanovac i Gavanovac smjestio se jedan od najljepših slapova na Plitvicama – „slap Milke Trnine“, nazvan po hrvatskoj operskoj divi.

Ne zaboravite napraviti i pauze uz jezero. Uživajte u predjelima, u patkama, u djetliću koji izaziva, u cvrkutu ptica koji daje razigranu notu ovom malom raju.

Posmatrajte ribice koje se više ni ne brecaju na ljude, vragolasto se poigravaju tokovima vode, skupljaju, razilaze. Mame da se zuri u njih i u plavetnilo jezera.

Ako se uputite K stazom, imaćete i mirnije staze uz jezero, pa kroz šumu, gdje u potpunosti se možete  prepustiti ušuškanim izolovanim vodopadima i prirodi u svom osnovnom obliku sa svim svojim dražima.

Na K stazi, stižete i do prekrasnog vidikovca sa koga se kao na dlanu vide Gornja jezera, među njima i čuveno Prošćansko jezero.

Na kraju, na najvećoj nadmorskoj visini, smjestilo se Prošćansko jezero. Drugo po dubini, a treće po veličini. Kažu da je ime dobilo po kolcima (prošću) ili po legendi o Crnoj kraljici.

Naime, na Velebitu, na Vilinskom dvoru, živjela je Crna kraljica.

U vrijeme velike suše, narod ju je „prosio“ (molio) da pošalje kišu i natopi žednu zemlju. Odobrovoljila se kraljica. Poslala je kišu koja je toliko padala dok se nisu formirala jezera.

Prvo jezero je nazvano Prošćansko, jer ga je narod „isprosio“.

A kada se opet spustite sa vidikovca do jezera, na jezeru Galovac, čeka vas niz brojnih slapova zvanih Prštavci. A sa razlogom se zovu „prštavci“. Mi smo spuštajući se pored „Velikog Prštavca“ ostali potpuno mokri, jer proljeće je, u punoj je snazi, a on vragolast. A ni nama nije mane.

Plitvička jezera - šta posjetiti u Hrvatskoj

Prolazite vi i ispred njega, pa „Malog prštavca“, pa niz drugih prekrasnih slapova. I opet voda iskače iz zelenila, stropštava se sa stijena, prolazi ispod vas, ispod staze, svom silinom juri, žuri i oduševljava.

Veliki Prštavac - najljepši vodopadi u Hrvatskoj

Priroda na Plitvičkim jezerima je zaista nestvarna. Mogla bi se knjiga o njima napisati.

I tako nama u neznanju, opijenim ljepotom prođe 18 km po Plitvičkim jezerima.

I na kraju saznasmo da atraktivni dio parka sa 16 jezera i slapovima zauzima samo 1% od cjelokupnog NP Plitvička jezera. Kakva impresija!!!

Plitvička jezera su svakako nepogrešiv izbor za vikend.

Najljepše staze za šetnju sa djecom

Da bismo prirodu što više očuvali, poštujmo je i molimo vas da se pridržavate sljedećih pravila ponašanja na Plitvičkim jezerima:

 • Zabranjeno je bilo kakvo oštećenje, kupanje u jezerima, pecanje, paljenje vatre, uznemiravanje i hranjenje životinja, biciklizam i kampovanje.
 • Dozvoljen je ulazak sa psima, ali sve vrijeme moraju biti na povocu.
Elektrobrodovi u NP Plitvička jezera

Korisne informacije!!!!

 • Na ulazima 1 i 2 je obezbijeđen parking koji se naplaćuje. Cijena je 1€/h.
 • Na više mjesta na Plitvičkim jezerima su organizovana velika područja sa ugostiteljskim objektima, toaletom, stolovima i klupama, pa čak i suvenirnicom.
 • Ugostiteljski objekti nude piće i fast food.
 • Veliki broj ugostiteljskih objekata koristi samo kartično plaćanje, pa da znate da se spremite.

Da se uvijek oduševimo Plitvičkim jezerima, oduševimo se. Da obećamo da ćemo se vratiti, obećamo. Da se vratimo, vratimo se.

Kako se vama čine?

I znate šta, nemojte na ovome stati, posjetite Šibenik i NP Krka.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar