Gardaland Park i Legoland Water Park (tips and tricks iz iskustva)

Cica
Gardaland Park i Legoland Water Park tips and tricks

Gardaland je jedan od najpoznatijih zabavnih parkova u Evropi. Na našoj regiji ga posebno preferiramo, jer nam je najdostupniji od svih vrhunskih svjetskih parkova. Bez obzira na vašu životnu dob, potrebe, želje, standarde, zahtjeve, sigurna sam, ali 100% sigurna da ćete na kraju sebi postaviti samo dva pitanja: „zašto nismo došli ranije“ i „kada dolazimo ponovo“.

Gardaland Park vodene avanture

Pišemo vam iz iskustva kako što više vidjeti u Gardaland Parku za što manje novca i kako je izgledala posjeta Legoland Water Parku, prvom vodenom Lego parku u Evropi.

Navodimo i kako smo mi uživali u 21 avanturi, od njih preko 40, u Gardaland Parku (na nekim i više puta), uštedili vrijeme na čekanju u redu, prepustili se cijelom Legoland Water Parku i kako smo uštedili na ulaznicama 100€. Naravno, daćemo vam i savjete kako da budete što efikasniji i sve šta smo još novo saznali.

Nećemo preskočiti ni informacije o smještaju. Za svakoga ima po nešto.

Legoland Water Park tips and tricks

Moram, ali moram posebno naglasiti da Gardaland Park nije namjenjen samo za adrenalinske zavisnike. Naravno da i za njih nudi vrhunsku zabavu, ali vrhunsku. Vrisak, bolje rečeno vrištanje je ovdje sasvim normalan zvuk.

Uživaće i mala djeca u bajkovitom svijetu prilagođenom najdražim likovima, družiće se sa njima, zaviriti u njihove odaje, igrarije, vožnje, suvenire.

Magična kuća u Gardalandu

Zamislite kako izgledaju malci kad upadnu u Pepa Pig svijet.

Gardaland Park sa djecom

Gubićete se vi u lavirintu, zabavno je. Obavezno isprobajte avanturističke vožnje u čamcima ili džipovima kroz tunele gdje vam zavijaju za vratom, iskaču vragolije, stropoštavaju se stijene na vas u mračnim hodnicima, gdje vam se čamac baca u sunovrat, a propratna muzika samo čini da se naježite.

Zanimljive atrakcije u Gardaland Parku

Nemojte zaboraviti ni lagane vožnje u Fly island ili panoramskim vozićima gdje park vidite kao na dlanu.

Podignite adrenalin i na vodenim vožnjama.

Jungle rapids - Gardaland

Vrtite se u šoljicama, balončićima, na konjićima, gusarskim brodovima, gusjenici…

Vožnja u šoljicama - Gardaland Park

Zavirite i u moderan 4D bioskop, pratite predstave, ili jednostavno kao mi dan završite spektakularnom mađioničarskom predstavom u modernom gigantskom teatru.

Ma jednostavno uživajte do iznemoglosti.

U našim redovima su i adrenalinski zavisnici, ljubitelji avantura, svijeta fantazije, čarobnih kutaka, legendi, čarolije, udobnih laganih panoramskih vožnji, spektakularnih predstava, glamuroznih bioskopa, savremenih prikaza filmova, magičnih prostora, vodenih vožnji, tematskim restorana, suvenira, gastronomske ponude… I baš sve te naše prohtjeve, svakog od nas, bez obzira na različitosti je zadovoljio Gardaland Park.

Gdje na odmor sa djecom - Gardaland Park

I kako biste znali šta da očekujete na avanturama, te da ih lakše izaberete prema svojim željama, avanture su kategorisane kao adrenalinske, avanturističke i fantazijske. Svaka od njih ima svoje uslove, koje se odnose na visinu posjetioca, ali o tome ćemo više u nastavku.

Što se tiče prostornog uređenja, Gardaland Park je podijeljen na više tematskih dijelova. I baš tako ćete upasti u svijet kauboja, gusara, Pepa Pig zemlju, Kung Fu Pande regiju, svijet Afrike i Bliskog Istoka… I sve je kao da ste ušli na neku drugu planetu, gdje su objekti, stolovi, hrana, konobari, suveniri, kompletno prostorno uređenje u stilu teme. Ušetate u neki drugi svijet i očara vas.

Restorani u Gardalandu

Zujali smo kao pčelice po Gardaland Parku, gladni i žedni svake sljedeće avanture, a prepuni pozitivnih utisaka sa prethodne. Na nama je samo bio prisutan osmijeh, a vrela krv koja struji venama nije davala prostora za odmor.

I još nešto, vrlo bitno, nemojte odmah na početku suditi da neke avanture nisu za vas, iz iskustva govorim. Kao prvo sigurno ćete u Gardaland Parku pomjeriti svoje granice što se tiče adrenalinskih vožnji. Sa druge strane na prvi pogled nezanimljive avanture će vas oduševiti, jer nude neki poseban gušt, pružaju neki poseban doživljaj sa svojim specifičnostima.

Oblivion - adrenalinske avanture u Gardalandu

Legoland Water Park se uklapa u priču Gardaland Resorta, predstavlja njegovo poimanje u vodenom svijetu, a opet pruža neki poseban doživljaj. Smješten je unutar Gardaland Parka, ali je zasebna cjelina koja zahtjeva posebne ulaznice.

Legoland Water Park - Miniland

Plivaćete na dušeku u vodenom toku kroz najveće svjetske atrakcije (napravljene od Lego kocki naravno) kroz pećinu i vodopad, a sve vrijeme skupljajući Lego kocke koje plutaju i praveći svoja remek djela. Spuštajte se niz tobogane, plivajte u gusarskom svijetu, među pingvinima…

Legoland Water Park Gardaland

Uživajte u svakom kutku stvaralaštva zvanog Lego čuda. Zavirite u svaki kutak, jer na sve strane su mala umjetnička djela od svima nam dragih kockica.

Legoland u Gardalandu iz Iskustva

Iako je 6,5 – 7 h sati vožnje autom iz Banjaluke potrebno do Gardaland Resorta, sa djecom put nećete ni osjetiti. Obuzme ih adrenalin na putu do Gardalanda, a u povratku još više. Čak im bude i malo vremena da stignu prepričati sve svoje doživljaje.

Legoland u Gardalandu ulaznice

Ali odmah da vam kažemo i manu Gardaland Resorta. Postavlja visoko ljestvicu za zabavne parkove, teško je nakon njega zadovoljiti zahtjeve malaca, ali i nas „velikih“.

Zabavni parkovi u Evropi za djecu - Gardaland Park

Sada je došla na red priča o organizaciji. Vrlo bitna stvar da bismo bili što efikasniji, odnosno što više za što manje.

Pišemo vam kako smanjiti čekanje u redu, kako ostvariti popuste za različite varijanti ulaznica, gdje se smjestiti i ostale vrlo značajne informacije za kvalitetnu posjetu Gardaland Parka i Legoland Water Parka.

Kako smanjiti čekanje u redu za avanture u Gardaland Parku?

Prva vrlo bitna stvar je pregledati avanture koje postoje u Gardaland Parku i izabrati one koje vama odgovaraju shodno vašim željama.

Druga stvar, ako u vašim redovima imate malce, izmjerite im visinu, kako biste znali na koje vožnje oni mogu. Neće vam pomoći ni „jež“ frizura, ni rep svezan na vrh glave. Vrlo su rigorozni što se toga tiče. Ako ste na granici, tri puta vas mjere, na tri različita mjesta.

Ali, mjere vas u obući. To je bio naš ključ uspjeha. Kada vas jednom dobro premjere i utvrde da prelazite čarobnu brojku, u našem slučaju 130 cm, dobijete pečat na ruku i vaš život poprimi druge, čarobne boje. Otvara vam se cijeli svijet.

Treća bitna stvar je da instalirate aplikacije Gardaland Resort i Gardaland Express. Zlata vrijedne aplikacije, vjerujte mi.

U Gardaland Resort aplikaciji unesete svakog člana svog tima sa podacima o visini, godinama, da li može sam na vožnje i koju grupu avantura želi (avanturističku, adrenalinsku i zabavnu).

U sljedećem koraku obilježite tačno avanture koje žele članovi grupe, a već vam se pruža informacija za koje članove grupe je ona moguća.

Aplikacija pruža mapu sa prikazima izabranih atrakcija, a posebno imate mogućnost i mapu sa prikazom svih atrakcija, posebno ugostiteljskih objekata, posebno predstava, Legolanda, kako god želite.

Gardaland Resort - kako funkcioniše aplikacija

Pri ruci su vam i informacije o radnom vremenu, kupovini ulaznica, uslovima za avanturu i mnoge druge korisne informacije.

Najkorisnije je nama bilo što na mapi dobijete informaciju gdje su vaše atrakcije, kako da dođete do njih, koliko vam vremena treba da stignete, koliko se čeka na avanturu (podaci u realnom vremenu) i ko od vas može u njoj uživati.

Na taj način kalkulišete kojim redom obilazite atrakcije da što manje čekate.

Najduže se u vrijeme naše posjete čekalo na Mammuta i najduže je bilo 60 minuta.

Alikacija radi offline, ali tada jedino ne vidite vrijeme čekanja u redu, jer se podaci prikazuju u realnom vremenu.

Gardaland Express aplikacija služi pri kupovini ulaznice za „skip the line“ (više u nastavku).

I tek kad kupite Gardaland Express kartu dobijete informacije o čekanjima u redu i pomoću nje se čekirate na ulazu u avanturu.

Gardaland express ulaznice i aplikacije

Kada posjetiti Gardaland Park?

Gardaland Park je najbolje posjetiti radnim danom, jer su gužve najmanje. Subotom su najveće gužve.

Bitno je doći na samo otvaranje (u 10h) i odmah krenuti ka željenoj atrakciji za koju važi velika potražnja (Blue Tornado, Mammut, Fuga da Atlantide, Jungle Rapids, Oblivion, Raptor, Shaman, Kung Fu Panda Academy, Wolf Legend, Colorado Boat, Jumanji Adventure). Nije loše prvo kombinovati Blue Tornado, Mammuta, Fuga da Atlantida i Jungle Rapids odmah na početku (čim uđete u Gardaland Park, odmah idite desno). Na ovaj način možete uštediti par sati sigurno.

Ako pitate moje adrenaliste, kažu da je Blue Tornado najbolji. Možda vam pomogne oko sačinjavanja plana.

Manje gužve su vam i u vrijeme ručka. Kombinujte ili rani ili kasni ručak, mnogo ćete dobiti na vremenu.

Još jedna informacija koja vam može biti od koristi je da od 15.06. radno vrijeme Gardaland Parka se produžava sa 10-18h na 10-23h.

Samo imajte u vidu da se radno vrijeme atrakcija razlikuje od radnog vremena Gardaland Parka. Provjerite za svaku avanturu njeno radno vrijeme.

Gardaland express ulaznica za „skip the line“

Ukoliko ne želite uopšte vršiti kombinacije, niti pratiti gdje je kolika gužva, onda kupite Gardaland express ulaznicu, koja nudi opciju preskakanja reda.

Gardaland express karta se može kupiti na više prodajnih punktova duž cijelog Gardaland Parka, a može i on line na zvaničnom sajtu Gardalanda.

Pred svakom avanturom postoji poseban ulaz za Gardaland express ulaznice koji vas dovodi na sam početak avanture i cijena za jednu avanturu je od 7-9€. Možete kupiti i paket ulaznica koji je povoljniji od pojedinačne kupovine. Više o tome na zvaničnom sajtu Gardalanda.

Nakon kupovine vam u aplikaciju Gardaland express unesu vašu kartu, čekirate je pomoću telefona na ulazu i avantura može da počne.

Može se kupiti i više Gardaland express ulaznica za jednu atrakciju i da vas više putem jednog mobilnog uređaja pristupi avanturi. Samo je potrebno u aplikaciji čekirati koliko se ulaznica koristi odjednom.

Samo ćemo vam još reći, da od preko 40 avantura koje nudi Gardaland, mi smo u toku jednog dana uživali u njih 18. I to je u pitanju bila subota (15.06.).

Nije malo, priznaćete.

Kupili smo samo jednu Gardaland express ulaznicu za Raptora, jer je na nju išlo samo njih dvoje od nas 5 i nismo bili voljni čekati ih 40 minuta.

Kako ostvariti popuste za ulaznice u Gardaland Park i Legoland Water Park?

Prvo pitanje koje su meni postavili je da li su sve atrakcije besplatne kupovinom ulaznice za Gardaland Park?

Da, jesu.

Ulaznica za Gardaland Park omogućava užitak u svim njenim avanturama. Ulaznica za Sea Life i Legoland Water Park se plaćaju posebno.

Legoland Water Park je unutar Gardaland Parka, a Sea Life pored parkinga.

Djeca visine do 90 cm imaju besplatan ulaz.

Postoji više načina za ostvarivanje popusta. Pišemo vam sve, ne brinite.

Tematski park - Gardaland Park

Kupovina putem zvaničnog sajta Gardalanda

Na zvaničnom sajtu Gardalanda možete kupiti ulaznice po povoljnijoj cijeni, ako je kupujete minimalno 7 dana prije dolaska.

U tom slučaju ulaznica važi za tačno navedeni dan i ne postoji mogućnost povrata novca.

Ulaznice obavezno odštampajte.

Postoji mogućnost štampanja na ulazu u Gardaland Park, ali se usluga naplaćuje.

Kupovina ulaznica u kampovima

Ako se smjestite u nekom od obližnjih kampova, kod njih možete kupiti ulaznice po povoljnijim cijenama.

Samo, što oni nude jedino jednodnevne ulaznice i to samo za Gardaland Park. Omjer cijena u vrijeme naše posjete je 40€ u odnosu na regularnu cijenu od 50€.

Čak smo i na lokalnoj benzinskoj pumpi vidjeli istu ponudu kupovine ulaznica.

Kupovina putem Get Your Guide

Obavezno provjerite pakete za Gardaland Resort koje nudi Get Your Guide. Putem ove aplikacije možete vrlo često kupiti vrlo povoljne ulaznice za Gardaland Park (jednodnevne, dvodnevne i sezonske), kao i kombinacije sa Sea Life, Legoland Water Park i Gardaland hotelima.

Powered by GetYourGuide

Najpovoljnije ulaznice sa kuponima

Definitivno najpovoljnija kupovina ulaznica je pomoću kupona koje možete pronaći na određenim mliječnim proizvodima u Njemačkoj.

Pišemo vam kakvu smo mi kombinaciju napravili i uštedili 100€.

Popusti sa kuponima se mijenjaju. Nekada su 1+1 ili 25% popusta za 4 osobe. Bilo koja kombinacija da bude u toj sezoni, opet su najpovoljnija mogućnost.

Važno je znati da na uputstvu na kuponima piše da se morate online najaviti, ali to je slučaj za sve ostale zabavne parkove, osim za Gardaland.

Kupone donosite na bilatelarnicu na ulazu u Gardaland Resort i na dan ulaska kupujete karte.

Popust se odnosi na jednodnevne ulaznice u Gardaland Park.

Mi smo željeli jedan dan da budemo i u Legoland Water Parku, onda smo sa kuponima kupili karte za Gardaland Park, a taj prvi dan na bilatelarnici Legoland Water Parka (unutar Gardaland Parka) kupili karte pod akcijom „day after“ i na taj način za samo 24€ sutradan ponovo ušli u Gardaland Park i uživali u avanturama i boravili u Legoland Water Parku.

Važno: ulaznice za Legoland Water Park se ne mogu kupiti posebno, već samo u kombinaciji sa Gardaland Parkom.

Tako smo mi za 56€ boravili 2 dana u Gardaland Parku i Legoland Water Parku. Kad saberete popuste za nas 5, manje smo platili oko 100€. Nije malo, priznaćete.

Dodatne korisne informacije vezane za ulaznice u Gardaland Resort:

 • Mlađi od 10 godina, a viši od 90 cm imaju povoljnije uslove pri kupovini karata.
 • Ako kupujete ulaznice na dan dolaska na biletarnici Gardaland Parka, dođite u 9:30, da budete spremni za predstavu pri otvaranju i ulazak među prvima, jer kao što rekosmo, sa dobrom taktikom možete mnogo vremena uštediti.
 • Ako ćete boraviti više puta u Gardalandu, a nisu u pitanju vezani dani, kupite sezonsku kartu.
 • Može se više puta ući i izaći iz Gardaland Parka, kao i Legoland Water Parka, samo se morate javiti na izlazu da vam daju pečat za ponovni ulazak.
 • Za Sea Life se mogu kupiti zasebne ulaznice.

Korisne informacije za što kvalitetniju posjetu Gardaland Parka i Legoland Water Parka?

Kako se obući u Gardaland Park?

Garderoba je potrebno da bude laganija da se lakše suši. Na vodenim atrakcijama ćete ostati mokri sigurno, samo je pitanje koliko.

Ako želite, možete ponijeti i kabanice, a za Colorado Boat i navlake za obuću.

Sve smo imali, ali ništa nismo koristili. Da smo se pomokrili, jesmo, ali dan je bio topao, adrenalin na vrhuncu, pa nam ništa nije smetalo. Brzo smo se osušili.

Na Colorado Boat-u vas još dodatno pršću prolaznici iz topova. Nema šanse da ostanete suvi.

Road boat - Gardaland Park

Ako želite Gardalan Park posjetiti i u papučama, i to može ako vam je udobno u njima šetati cijeli dan.

Jedino ćete ih na nekim atrakcijama morati skinuti, da vam ne bi spale sa nogu i povrijedile nekoga.

Da li je dozvoljen unos hrane i pića?

Unos hrane i pića u Gardaland je moguć.

Savjetujemo vam da ne nosite puno vode sa sobom, jer se širom Gardaland Parka mogu pronaći česme pitke vode.

Torbe možete ostaviti na ulazu u svaku avanturu na koju nije moguće ući sa ruksacima. Imajte u vidu da će vam torbe ostatiti na otvorenom, pa nemojte u njima ostavljati ništa vrijedno.

Nekada postoje vješalice za torbe, ali vrlo često se samo spuštaju na ulazu.

Važno:

 • naš prijedlog je da sve vrijedno stavite u malu torbu oko pojasa koja može sa vama na sve avanture, a hranu i piće i druge manje vrijedne stvari stavite u ruksake, koje ćete nemilice ostavljati, da ne kažem bacati bez razmišljanja samo da se domognete avanture.
 • Telefone i novčanike ubacite u kese ukoliko idete na vodene avanture, da vam se ne bi pokvasili.

Može li se kupiti hrana i piće unutar Gardaland Parka?

Unutar Gardaland Parka je pregršt tematskih prekrasnih ugostiteljskih objekata gdje možete kupiti pića za osvježenje i naravno ručati.

Gdje i šta jesti u Gardalandu

U ponudi je većinom fast food.

Ako vas interesuju cijene, poređenja radi reći ćemo da je u vrijeme naše posjete sok bio 3,7€, amerikano kafa 1,3€, sendviči i pice od 6,5€ i 10€, pa naviše.

Širom parka postoje klupe za odmor gdje bez problema možete konzumirati hranu koju ste sami donijeli.

Koje opcije načina plaćanja postoje za hranu i piće unutar Gardaland Resorta?

Unutar Gardland Parka plaćanje je moguće i gotovinom i karticama.

U Legoland Water Parku plaćanje je moguće samo karticama ili pametnim narukvicama.

Fotografije i snimci sa vožnji?

Tokom vožnje vas u Gardaland Parku automatski slikaju i to na vrlo zanimljivim mjestima.

Nakon avanture obavezno pronađite svoju fotografiju i ako vam se svidi možete je i kupiti.

Postoje i dnevne karte za kupovinu fotografija, što je znatno povoljnije od pojedinačne kupovine. Iskreno, mi nismo bili pretjerano oduševljeni fotografijama, ali nas je snimak sa Raptora oduševio i pri tom smo kupili ovu fotografiju i snimak koji možete vidjeti u našem reelsu na instagram profilu. E da, dobili smo pri tome i magnet.

Jedino na Raptoru postoji i snimanje.

Fotografije - Gardaland Park

Nakon kupovine dobijete kod koji važi 30 dana. Instalirate aplikaciju Fotosmile i u elektronskom obliku preuzmete fotografije i video. Superiška.

Vi možete ponijeti i vaše mobilne telefone i GoPro kamere za snimanje, ali na adrenalinskim avanturama to nije moguće iz bezbjedonosnih razloga.

Gdje se smjestiti pri posjeti Gardaland Parka i Legoland Water Parka?

Različita je ponuda smještaja u Gardaland Resortu i okolini.

Naš izbor su kampovi u blizini, kojih ima više uz samo jezero Garda. Nalaze se na 15-ak minuta hoda od Gardaland Parka.

Boravili smo u Campeggio del Garda i Butterfly kampu, što ne znači da su i drugi išta lošiji.

Kamp jezero Garda

U okviru kampova imate mogućnost kampovanja ili iznajmljivanja kućica. Uživali smo i u jednom i u drugom.

Kućice su zaista uredne i odlično opremljene, a nemaju mane ni zajedničke prostorije u kampu.

Kamp Gardaland

Kampovi ne oskudijevaju ni sa propratnim sadržajem. Tu su bazeni, restorančići, tereni za odbojku, fudbal, stoni tenis, a u večernjim satima je za malce organizovan i animacijski program.

Za one koji žele malo luksuzniji smještaj, a voljni su razliku u cijeni doplatiti, smještaj mogu pronaći u Gardaland Hotelu u okviru Gardaland Resorta. Koje dijete još ne bi uživalo u tematskoj sobi?!

Povoljnije pakete koji uključuju i smještaj i ulaznice u okviru Gardaland Resorta potražite na zvaničnom sajtu Gardalanda.

Kao treća opcija su vam i apartmani u mjestu Peschiera del Garda.

Priznajte da za svakoga ima po nešto.

U okviru Gardaland Resorta je osim Gardaland Parka, Lego Water Parka, te Gardaland hotela i Sea life, njega stvarno ne stigosmo vidjeti ovog puta, mada kažu da je vrijedan posjete.

Sea life Gardaland

Eto još jednog razloga da se vratimo.

Kažu da je za njega potrebno 90 minuta za obilazak.

Korisne informacije:

 • U Legoland Water Parku je obavezno gumicom vezati dugu kosu. Nisu neophodne kapice za kupanje.
 • Legoland Water Park ne radi tokom cijele godine, a radno vrijeme mu je inače od 10 -18h.
 • U Legoland Water Park ne mogu ući sami odrasli, moraju biti u pratnji djece i to maksimalno 2 odraslih na 1 dijete.
 • U Legolandu su suncobrani i ležaljke besplatni, ali se sigurnosni ormarić dodatno naplaćuje 5€.
 • Za Legoland Water Park je potrebno izdvojiti 2-3 sata.
 • Gardaland parking se naplaćuje 7€/danu.

Ako se pitate gdje sa djecom na odmor, zabavni park Gardaland je sigurno nepogrešiv izbor.

Bilo je tu i pregršt dogodovština, od toga „Mama, ja letim“, „Šipka za koju se držim je sve tanja kako vožnja odmiče“, do toga „Ana drži se za tu gumu“ (na vodenom toboganu), a ona će meni: „Ali mama, vožnja je završena.“

Avantura koja se prepričava cijeli život.

Nikako ne smijete propustiti ni posjetu Parco Natura Viva (safari park i zoo vrt).

Kad se uputite ka jezeru Garda, obavezno posjetite Trst. Šta vidjeti za jedan dan u Trstu pročitajte u našoj priči Trst – nezaobilazna destinacija pri posjeti Italije.

obavezno pogledajte

Ostavite komentar